Illustratie van:

Zetor proxima - Voorlader & gewichtblok

Hallo, wij werken met een voorlader en frontgewicht. Nu vragen wij ons af of dit niet te zeer de vooras gaat belasten? Hoewel het zwaartepunt vermoedelijk niet de vooras zal zijn?
Alvast bedankt voor alle relevante reacties en meedenken. Grtjes

Deel dit topic

Reacties

+3
Fast Eddy
Als je de voorlader gebruikt kan je beter de frontgewichten in de hef achter hangen. Hoe minder gewicht er voorop hangt hoe minder slijtage aan de vooras en de banden.
+2
16045HSX
Ik zou hier mee oppassen en doen zoals @Fast Eddy zegt. Bij de dealer stond eens een 6441 met voorlader die problemen had met de vooras en dit was niet de eerste keer.
+1
walker1
Een 4wd vooras kan wel wat meer hebben als een 2wd vooras. Het zijn vooral de banden die snel slijten bij veel voorladerwerk. Frontgewicht is natuurlijk onzin bij een frontlader. Frontgewicht is sowieso al vaak onzin, dat heb je pas nodig bij echt zware machines in de hef of als je echt maximale trekkracht wil hebben bij grondbewerking.
+1
Loeideutz
Verkijk je niet op het gewicht van een voorlader. De consoles plus voorlader zelf met een beetje laadvermogen wegen al gauw 600 tot 700 kg. Een bak of palletvork ook meer dan 200 kg. Je bent dus al bijna 1000 kg verder aan gewicht voordat je iets aan het doen bent. Een flinke pallet met gewicht of een bak zand zorgen er dan voor dat een boerentrekker achter erg licht gaat worden.
Bij een voorladertrekker moet je dus ook eigenlijk de vooras als draaipunt nemen. Dan zie je beter hoeveel gewicht er op de vooras komt en ook of je voldoende gewicht op de achteras houdt. Op school geleerd dat je bij een tractor minimaal 20%van het gewicht van de kale tractor op de vooras moet hebben. Mij lijkt dat achter al heel weinig afhankelijk van de ondergrond.

PS net nog even wezen kijken. Alö Quicke. Armen 467 kg. Pelikaanbak ook van Alö 275 kg. Opgebouwd op een tractor van 90 pk. Op de consoles kon ik het gewicht niet meer vinden, te vaak moeten bijwerken, maar meen me te herinneren dat dat begon met een 3 en ook uit 3 cijfers bestond.
walker1
@Loeideutz Dat soort gewichten zijn het inderdaad wel. Ik weet ze bij ons niet zo uit het hoofd, maar de voorlader op de John Deere 6130 van 85 pk weegt ook rond de 600 kg. Ook wanneer je de voorlader niet gebruikt, maar wel op de trekker hebt zitten en met een machine achter in de hef aan het werk bent, heb je eigenlijk al 600 kg frontgewicht bij, om er dan nog eens extra gewicht bij te hangen zal meestal niet nodig zijn
2850Johndeere6R
Ik meen dat het totaal gewicht van de R laders van JD al boven de 1000kg is. mijn Hauer Weegt 832kg totaal zonder bak.
de-wit
Het beste haal je het frontblok eraf (en monteer je desnoods een losse trekhaak). Als je dan een keer een frontgewicht nodig hebt, hang je de voorlader eraan met desnoods de bak met wat grond erin. Dan kun je het beste wel voorladervering hebben, anders knapt je vooras er ook niet van op
+2
DBRaymond
Een dikke dankjewel voor deze uitleg/aanbevelingen. Hier heb ik zeker wat aan en ga er verder mee aan werk.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zetor proxima en hebben de trefwoorden olie , kleur en zwart geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN