Boeren in actie bij circuit voor eerlijke prijzen: 'Lek in beveiliging blootgelegd'

Zo'n twintig boeren voeren momenteel actie bij circuit Zandvoort. Ze grijpen de onder meer door supermarktketen Jumbo gesponsorde Dutch Grand Prix aan om aandacht te vragen voor eerlijkere prijzen voor hun producten en eisen een gesprek met Jumbo-eigenaar Frits van Eerd. "Als Frits niet naar ons komt, komen wij wel naar Frits", zegt de Muider boer Frans-Jan ter Beek.

Deel dit topic

Reacties

+6
midden
Zo jammer dit! De milieuclubs hadden zich al in de voet geschoten, om op het laatste moment een rechtzaak aan te spannen en te komen protesteren. Waardoor zichzelf tegenover de bevolking voor ... zetten. Maar nu zal alle kritiek naar de agrarische sector gaan! Het doel om te prosteren is natuurlijk goed, maar dit is gewoon de verkeerde plek!
+8
stephan-inter
@midden helemaal niet.
Hele f1 had niet door mogen gaan. Wordt gemeten met 2 maten
+1
Boerbakje
@stephan-inter Gewoon je boerderij verkopen aan prins Bernhard jr.
Daarna terug pachten dan kan alles weer.
Misschien een oplossing voor de PAS melders.
+4
cjw73
@stephan-inter hoezo zij hebben net zo goed een vergunning als wij. Al die pas melders melken iedere dag ook gewoon toch.
+1
slagakker
@stephan-inter En waarom niet? Dan hadden de boeren wel de schuld gekregen.Laat de F1 gewoon doorgaan en er een hoop mensen plezier aan beleven.Domme protestactie op de verkeerde plaats zo jaag je het volk tegen je in. En Frits v Eert ligt hier nog geen moment wakker van. Stelletje idiooten.
+3
weurding
@slagakker ook heel wat trekkertrek gemist, om diverse redenen, gaan er echt niet dood aan, blijft meten met 2 maten
+1
Grasbaal
@weurding de beste (en duurste) advocaat wint....
+4
Gerrit v Schaick
@midden hoezo is dat de verkeerde plek? Heel veel gratis media aandacht. Je moet alleen wel zorgen dat je een goed verhaal hebt te vertellen en geen stomme dingen doet. De boel daar blokkeren lijkt me niet zo'n goed idee, ook al is alles zo verrekte oneerlijk, dan krijg je miljoenen boze mensen achter je aan.
+4
Jannus
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
Heel veel gratis media aandacht.

Ludieke actie college,mooi erbij vertelt dat de F1 van de boeren gewoon door mag gaan van ons maar dat het wel pijnlijk is dat die zelfde Vollenbroek aan ons als individuele boeren een beter kannonenvoer model heeft als het gaat om procederen.
slagakker
@Gerrit v Schaick Die mensen komen voor de race niet voor jou verhaal. Nogmaals verkeerde plaats en tijd.
+1
BertK
@slagakker Gaat niet om F1 en het volk daar maar om het verhaal in de media.
+2
Fred4130
@slagakker je hebt overduidelijk het relaas van de boeren die er stonden niet gehoord in de media. Was weinig aan de hand , werd heel netjes verteld waarom en waarvoor ze er stonden en totaal niet tegen het racen op zich. Er werd totaal niet op een vervelende manier zaken naar buiten gebracht. Er werd alleen overduidelijk een statement gemaakt naar de burger en bezoeker en een ieder werd gewoon een fijn raceweekend toegewenst. Kortom , een prima actie.
Je loopt hier de boel weer goed te stoken, maar je even verdiepen hoe ze er demonstreren neem je de moeite niet voor.
Persoonlijk vond ik dit een hele mooie manier om toch even de scheve verhoudingen in dit hele gebeuren rondom de mannen met het grote geld (prins Bernhard en Jumbo o.a.) en jan l*l de arbeider en hardwerkende boerenstand vooral aan de kaak te stellen.
slagakker
@Fred4130 Ik stook helemaal niks.Ben zelf een formule 1 fan maar mijn mening is dat dit niet de plaats is om het zo te doen. Als je wilt dat v Eerd luistert dan moet je hem in zijn knip raken en niet via dit evenement. Toen het distributiecentrum in Veghel enkele uren geblokkeerd werdt dat vondt ie niet leuk want dat kost geld. Ik sta 100% achter de sector laat dat duidelijk zijn. Heb in het verleden ook gedemonstreerd maar vraag me oprecht af of dit slim was.Maar ieder zijn mening.
De temperatuurstijging en de voor en nadelen kan niemand ontkennen oplossing zelfde als eu lid Frankrijk 10 kerncentrales bouwen in Nederland stikstof probleem opgelost voor 2030
jammermaarhelaas
jankievit@kpnmail.nl">@jankievit@kpnmail.nl

Kernafvalprobleem kan ik niet ontkennen.
overstekend wild
@jammermaarhelaas en wat is het probleem dan
jammermaarhelaas
@overstekend wild

Radioactief afval:

nl.wikipedia.org/wiki/Radioactief_afval/

Voor als je niet zo van het lezen bent hier het onderdeel over het afvalprobleem (is een probleem omdat er geen oplossing voor is, en het leven op aarde er aan kapot gaat wanneer het vrijkomt in het leefmilieu).

Oplossing afvalprobleem
Op dit moment is het nog niet mogelijk om alle soorten onbruikbare radioactieve stoffen om te zetten in niet-radioactieve stoffen - het zogenaamde "transmuteren". In het verleden heeft men licht radioactieve afval - zoals radioactief vervuilde laboratoriumapparaten en persoonlijke beschermingsmiddelen, gedumpt op zee, maar vanwege internationale regels mag dit niet meer. Hoogradioactief afval uit gebruikte brandstofstaven is nooit gedumpt op zee. Gebruikte brandstofstaven worden in sommige landen opgewerkt om zo veel mogelijk bruikbare stoffen eruit te halen en te hergebruiken. Wat dan resteert is het eigenlijke afval, en dat wordt tijdelijk opgeslagen totdat er een permanente opslag is. Alle soorten afval dusdanig bewerken en verwerken dat het niet radioactief meer is, is met de huidige stand van de techniek niet mogelijk. Daarom wordt voor radioactief afval onderzocht of dit ondergronds kan worden opgeslagen in zogenaamde "permanente eindberging" vanwaaruit het op lange duur hooguit langzaam en zonder significante gevolgen voor de biosfeer zou kunnen ontsnappen; zie Eindopslag radioactief afval.

In 2003 is in het Verenigd Koninkrijk (dat in 2001 al met 10.000 ton radioactief afval in zijn maag zat[1][2]) een comité opgericht dat op zoek moest gaan naar andere mogelijkheden. Daaruit zijn enkele ideeën naar voren gekomen:

De ruimte inschieten naar de zon of buiten het zonnestelsel. Het risico daarbij is dat tijdens de lancering problemen kunnen optreden en een explosie hoog in de aardatmosfeer zou een wereldwijde ramp opleveren.
Tussen tektonische platen door naar de mantel van de aarde. Met de huidige stand van de techniek is dat onmogelijk.
Opslaan op Antarctica. Afgezien van het Antarctisch Verdrag dat dat onmogelijk maakt, is de grond daar niet stabiel genoeg en toekomstige klimaatveranderingen kunnen er toe leiden dat het afval alsnog in zee terechtkomt.
Opslaan of dumpen op de bodem van de oceaan. In het verleden is dat gedaan met lichtradioactief afval, maar dat is nu door internationale verdragen verboden vanwege de risico's op lekkage.
Verdunnen en dumpen in zee. Op kleine schaal gebeurt dat al, maar op grote schaal is dat niet mogelijk zonder dodelijke gevolgen voor het leven in, op en aan zee.
+2
Bekkink
jankievit@kpnmail.nl">@jankievit@kpnmail.nl we komen van een ijstijd. Niks aan de hand die opwarming. In de achterhoek zijn ook haaientanden gevonden in de grond...dus vroeger was het ook zee😉
+1
weurding
@Bekkink of hellige wieven
+1
mf 6150
Volgensmij ging de hele opzet van deze actie om frits van eerd een bezoek te brengen (jumbo). Niet om te zieken
Grasbaal
Ik vind deze actie vergelijkbaar met wat Peter Janssen "Vegan-Streaker" eerder deze week (weer) heeft gedaan: ad.nl/binnenland/…
+5
jan w
@Grasbaal
Ben het niet helemaal met je eens. Als ze nu de race stil hadden gelegd, net zoals Peter Janssen de show verstoord heeft. dat was er een vergelijking.
Ik ben zelf een F1 fan. Maar ben wel van mening dat de rechter geen recht heeft gesproken. Niet op basis van dat de wedstrijd niet door zou mogen gaan . Maar wel de aanname's doet dat de landbouw rond Zantvoort meer vervuilend is dan het F1 evenement.
Grasbaal
Quote Reactie van @jan w:
dat was er een vergelijking.

Het grote publiek ziet deze kop: Trekkers blokkeren ingang circuit Zandvoort: 'Racen over de rug van de boeren'
weurding
@Grasbaal meeste boeren hebben brede rug wa
+2
Vdejong
@Grasbaal was toch een prima item, kort en bondig, goed uitgelegd.
Grasbaal
Quote Reactie van @Vdejong:
was toch een prima item, kort en bondig, goed uitgelegd.

Het is gelukkig allemaal netjes gegaan, maar grote massa luistert niet en onthoud alleen dit: "Trekkers blokkeren ingang circuit Zandvoort".
+2
weurding
@Grasbaal zo lang niemand echt hinder heeft ondervonden van die paar trekkers ebt dat wel weg
+1
Jan-T
Quote Reactie van @Grasbaal:
maar grote massa luistert niet en onthoud alleen dit: "Trekkers blokkeren ingang circuit Zandvoort"

Vaak ben je te bang.
En de waarheid mag je best vertellen.
+2
Grasbaal
@Jan-T dat vind Peter Janssen ook van zijn actie....
Erco
@Grasbaal dus jij vind dat Jansen gelijk hebt? Weten we ook in welke hoek we jou moeten zoeken 😝
Jannus
Quote Reactie van @Grasbaal:
wat Peter Janssen "Vegan-Streaker"

Ik zie het iets genuanceerder,hij raakt hier de bezoekers met kinderen die het gangsterverhaaltje met de brand hem meer als terroristisch noemen dan activistisch en dus kan dit nog wel eens tegen hem gaan werken
+4
wally
Volgens mij heeft de rechter voor mooi stukje jurisprudentie gezorgd. F1 mag doorgaan omdat het economisch belang te groot is. Met aandeel van de landbouw in BNP gecombineerd met deze uitspraak zijn per direct alle pas melders legaal.
Farma_boerke
@wally Keep on dreaming, er is maar 1 gran prix in Ned en er zijn duizenden boeren. Failissement van enkele boeren merk je niet dus geen precedent
+6
pieta
@Farma_boerke Als dat economisch belang van de F1 zo groot was snap ik niet dat NL niet failliet is gegaan. Het is namelijk de 1e keer F1 sinds 1985 in Zandvoort is. Ik denk zelfs dat als per vandaag ineens alle boeren zouden stoppen het probleem groter was dan het gemis van 35 jaar F1 in Nl. Ik gun ze overigens van harte hun race.
Vdejong
@pieta economisch belang? De rechter heeft een lynchpartij voorkomen.
+1
weurding
Scheelt dat het droog is, beetje modder en ze juichen de meute toe, zag het in België ook wel, gestrande parkeerders werden er door trekkers uitgetrokken, zo lang er niks geblokkeerd is niet moeilijk doen, schrijven elke dag wel wat negatiefs over boeren, echter mocht het van mij afgelast worden, die aannames over stikstof kloppen niet en het blijft meten met 2 maten
+3
weurding
Tegenstrijdige berichtgeving.... kop doet anders vermoeden dan werkelijkheid

(klik om te vergroten)

+1
Grasbaal
Quote Reactie van @weurding:
kop doet anders vermoeden dan werkelijkheid

Het evenement mag 70.000 mensen per dag ontvangen. Kees snapt niet waarom het door mag gaan, terwijl voor evenementen op dit moment 750 bezoekers de max is. En dan is daar nog het stikstofprobleem. “Het is toch niet te geloven. Maar de formule 1 moet blijkbaar kunnen. Dat kan toch niet.” Om zijn onvrede te uiten organiseerde Kees een protest.

De boeren hadden naast hun tractors nog meer meegenomen. “We hadden een rood lint bij ons. Hiermee wilden we de Formule 1 openen. Eigenlijk wilden we dit doen met de baas van de Jumbo, omdat zij hoofdsponsor zijn van het evenement. Zij verkopen bijna al onze producten, dus dat leek ons een mooi plan.”

De Jumbobaas wilde hier echter niet aan mee doen. Kees daarover: "Kinderachtig."

Meer: omroepbrabant.nl/nieuws/3681474/…
+18
Ard Eshuis
Het was een geweldige actie en de betrokkenen, zoals de overheid en Frits van Eerd zijn weer even goed op hun nummer gezet. En veel media aandacht voor de boerenzaak, dat is super gelukt. Hebben nooit geblokkeerd en om 10 uur waren ze al weer weg.
Hoop dat er nog veel van dit soort acties mogen verschijnen, dan vergeet men ons in ieder geval niet, zowel de burger niet, maar ook de overheid niet!
De retail ziet dat de boeren nog steeds wachten op een beter verdienmodel en zo gedwongen om daar mee bezig te blijven.
Albert Altena
@Ard Eshuis In een protest moet je nooit afgeven op een ander.
Maar je kunt wel de aandacht vragen dat een probleem niet wordt afgewend op jouw voortbestaan.
+4
Weidezicht

(klik om te vergroten)

erik9831
Naar wat ik er van gezien heb, kunnen er binnen 10-12 dagen grotere problemen zijn.
mlkvhoudr
@erik9831 dat kan altijd hè
BertK
@erik9831 wat bedoel je, nieuw kabinet met regeerakkoord?
erik9831
@BertK neen... Zandvoort waar geen enkele f*ck gegeven word omtrent corona. Al mooie beelden gezien. Ging dan ook over boeren die protesteren op Zandvoort hé 😄
Grasbaal
@erik9831 Er waren geen Wappies welkom in Zandvoort. Iedereen had zijn prikje of test gehad (werd streng op gecontroleerd).
+7
weurding
@Grasbaal tuurlijk🤣☝️
erik9831
@weurding ook gemerkt toen ik 2 weken geleden vertrok op Eindhoven... Er is mij net voor het instappen van het vliegtuig gevraagd of ik gevaccineerd was. Gaat u gerust verder dan meneer...

Bij het terugkomst werd alles perfect gecontroleerd zoals zou moeten.
Grasbaal
@weurding Ik was er ook vandaag. Vlak voor hoofdingang eerst check met scan dan pas kon je door naar ticketcontrole. Alles was er heel ruim opgezet. Veel ruimer als in een voetbalstadion

(klik om te vergroten)

Zandvoort zaterdag
+2
erik9831
@Grasbaal en jou id ook moeten tonen aan de ingang?

Want ik kan jou mijn vaccinatiebewijs ook geven, ben je ook in orde.
+1
Grasbaal
@erik9831 ja, id ook. Werd echt serieus naar gekeken.
+3
weurding
@Grasbaal geloof best dat ze controleerden, maar dat gevaccineerde of negatief geteste niks over kunnen brengen geloof ik al lang niet meer, maar we horen het wel
Tlet
@Grasbaal was jij er bij dan??
+1
Grasbaal
@Tlet ja, prachtige dag..
Tlet
@Grasbaal morgen ook ?
Grasbaal
@Tlet Nee, helaas kon ik daar geen kaarten voor kopen.
Tlet
@Grasbaal jammer
Tlet
@Grasbaal wat was de prijs voor een kaartje
Erco
@Grasbaal wat versta jij onder n wappie? Een niet gevaccineerde of lees ik dat hier niet uit?
Albert Altena
Mooi.
Een soort "Fieldlap".
Nu kijken wat de gevolgen zijn.
Dat grote muziek festijnen hier met argusogen naar kijken is logisch, maar ze moeten ook inzien dat het dan een oncontroleerbare miljoenen mensen bal zal zijn.
+1
George
@Albert Altena
Als het goed is zijn er geen gevolgen , iedereen is gevaccineerd of negatief en dan zou het goed moeten zijn. We zullen moeten leren leven met dat virus en kunnen niet levenslang met die Lockdown en allerlei regels aan de gang blijven. Spaanse griep was na 2 jaar ook over.
De grote festivals ook weer toestaan want dit blijft natuurlijk meten met 2 maten , net als die zelfverzonnen stikstof onzin wat niks anders dan een hetze tegen de boeren is.
+2
weurding
@George we weten best dat het zo niet werkt, al ben je gevaccineerd kun je zelfs nog corona krijgen en zeker iemand die negatief getest door de poort komt alsnog besmetten op het terrein, die foto's van tribunezit zullen best op 1,5m staan maar er circuleren ook foto's waar zakkenrollers jaloers op zijn zo dicht schurken ze tegen elkaar aan
Albert Altena
@George Je hebt wel gelijk dat het meten is met verschillende maten.
Punt van mij is dat drie maal 70.000 mensen nog te overzien is bij controles e.d, omdat ze ook tickets moeten hebben
En totale festival vrijlating kent veel te veel ongecontroleerde situaties.
P.S. Ik ben zelf ook een festivalganger hoor.
overstekend wild
@Albert Altena koningsdag hadden ze ook al diverse grote bijeenkomsten!
groeier
Ja maar in hoeverre heeft Jumbo zicht op wat de boer ontvangt, dat is natuurlijk van de zotte. En de BTW op groente en fruit is begin 2020 ook nog is omhoog gegaan, dat alles pakt voor de landbouw enkel maar slecht uit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!