Nieuwe banden same 70 explorer

Hallo tractorfanners!

De achterbanden van mijn same 70 explorer zijn wel aan vervanging toe. Graag had ik er een groter stel banden op gehad zodat die toch wat harder kan rijden. Mijn same rijd nu e25km/h en ik moet vaker langere afstanden rijden. Ik hebben nu tussen den banden en het spatbord nog 10cm over. Hoeveel km/h kan die harder lopen en wat is de maximum maat?
Samepower2

Reacties

+1
arnold-arentze
Ik weet niet wat voor bandenmaat je nu hebt? Met de beschikbare ruimte die je heb zal je met een maat grotere banden ongeveer 1km per uur sneller gaan.
+1
aertspa
Ik veronderstel dat er nu 14r30 opzit normaal lopen ze 30 25 lijkt me heel weinig hoeveel toeren doet de motor? normaal 2500
als je er 14r34 oplegt en hij deed 30 zal je dan 34 doen
Samepower2
@aertspa motor doet maximaal 2300 toeren. De bandenmaat ken ik niet vanbuiten maar ik ga het nakijken.
+1
aertspa
@Samepower2 dan mag je de motor iets sneller laten lopen
+1
Jan mf6465
Grotere banden maakt heel weinig in snelheid. Je kan dat makkelijk berekenen als je de omtrek van je banden opzoekt en de omtrek van die wat je erop wil leggen. Het ziet wel veel mooier uit als de wielkast volledig gevuld is. Je moet wel rekening houden dat de verhouding met de voorste banden blijft kloppen, anders werkt je 4wd niet meer zoals het hoort
+2
walker1
Als ik naar de foto van de Same kijk, dan past er denk ik wel maat groter onder. Misschien hogere banden op dezelfde velg, of anders complete set wielen en banden zien te vinden in grotere maat. Het is een 4wd, dus ook de voorbanden moeten dan maat groter.
Snelheid verschil met grotere banden is 1, misschien 2 km. Het is dat je aan andere banden toe bent, anders loont het echt niet om alleen voor snelheid andere maat te nemen.

Als die trekker origineel maar echt 25 km/h loopt en je zit echt veel en ook langere stukken op de weg, dan kan je beter op zoek gaan naar trekker die wel origineel 40 km/h rijd. Je kunt nu andere banden nemen, misschien max. toerental wat opdraaien, maar dat zijn allemaal oplossingen waar je 1 of 2 km/h verschil mee haalt. Ik ben geen Same kenner, maar vaak als de originele snelheid 25km/h is, dan zijn de remmen daar vaak ook op berekend, wat harder rijden gaat ook nog wel goed, maar als je echt veel harder gaat rijden, weet ik niet of de remmen dat aankunnen als je echt een noodstop moet maken.
Kortom, inruilen op een 40 km/h trekker lijkt mij de beste optie.
+3
aertspa
@walker1 de explorer loopt 30
wat de remmen betreft deze heeft remmen in de voorwielen!!!!
aan die remmen kunnen er nog veel een puntje zuigen
latere versies van explorer lopen 40
als hij nu op velgen 30 inch staat en er 34 onder steekt loopt hij 34
wel is het juist dat de voorwielen ook groter dienen te zijn bij een 4x4
+1
Samepower2
Ik zal dit weekend eens naar de bandenmaat kijken wat er nu opstaat. Binnenkort na het seizoen zal ik eens met de tractor tot bij de garage rijden voor de toeren wat bij te draaien.

(klik om te vergroten)

Ik zal dit weekend eens naar de bandenmaat kijken wat er nu opstaat. Binnenkort na het seizoen zal ik eens met de tractor tot bij de garage rijden voor de toeren wat bij te draaien.
+2
Jan mf6465
@Samepower2
Op foto lijkt het dat daar niet veel groter onder past. Als je nieuwe banden van dezelfde maat hebt kom je volgens mij bijna tegen het spatbord
Samepower2
@Jan mf6465 ze zijn wel bijna helemaal afgesleten. Ik zal eens tot bij de bandenboer rijden om te bekijken wat nog past.
+2
aertspa
Nu met de foto zie ik meer
is inderdaad 30 inch
maar heeft de schuine spatbordjes, je hebt ook de rechte spatborden dan kan er 34 inch onder
Samepower2
@aertspa ja de same heeft schuine spatborden. Ik denk dat ik bij deze bandenmaat ga blijven. Ik vind het zonde van de spatborden voor die paar km/h dat je rapper kan rijden.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!