Atlas AB 1202 - Welke motorolie in deze machine?

Hallo allemaal, graag hadden de van de experts hier op het forum vernomen welke motorolie we best in een Atlas AB 1202 doen? Wat zijn jullie ervaringen? Atlas geeft SAE 20W20 aan. Een dikkere olie zou ook beter tegen warmte kunnen in deze luchtgekoelde motor (Deutz F3L912). Bovendien draaien deze machines misschien stationair. Dus graag jullie advies. Grtjes
DBRaymond

Reacties

DBRaymond
Hallo, niemand die ons inzake de motorolie in deze machine kan adviseren?
+1
Fendt926Driver
Die oude deutz motortjes zuipen alles.
15w40
10w30
Wat je maar hebt kip er maar in
DBRaymond
Dat is ook helemaal juist. Deden we vroeger ook altijd. Maar nu gaat het om een bandenkraan waar die motor in ligt. En die bandenkraan draait voornamelijk stationair en zo een luchtgekoelde motor kan dan natuurlijk erg warm worden. En we gaan ervan uit dat een dunne olie te snel warm wordt terwijl een dikkere olie beter de warmte zou kunnen opvangen. Daarom hadden we eerder in de richting van een SAE 20W20 gedacht. Deze zou goed zijn voor -10 en +20 graden… Kunnen we hierin worden gevolgd door de experten hier?
+2
R Bouwmeesters
@DBRaymond
Wat is de reden dat de motor voornamelijk stationair draait? Dat komt toch juist bij een kraan maar heel weinig voor?
+2
roscho
@DBRaymond Ik neem aan dat je bedoelt dat de motor steeds op een constant (hoog) toerental loopt. Maar een trekker die een lang stuk moet ploegen of cultiveren doet dat toch ook?
Ik denk dat het weinig verschil maakt. Doe er maar dezelfde olie in die aanbevolen wordt voor trekkers met die motor.
DBRaymond
@R Bouwmeesters @roscho Hallo… Vooreerst oprecht bedankt voor de antwoorden. Hier kunnen we wat mee. We bedoelen inderdaad dat de machine tegen een constant (hoog) toerental draait. Dit is natuurlijk eigen aan grondverzetmachines. Voor de trekkers met deze motor, deze motor ligt bijvoorbeeld ook in een Deutz D5006 en voor die motors wordt door de constructeur SAE 20/20W voorgeschreven.

(klik om te vergroten)

+3
R Bouwmeesters
@DBRaymond Dat is wel een voorschrift van 40 jaar geleden, met de toen gangbare olie.
Volgens mij is 15w40 helemaal prima voor dit soort motoren in ons klimaat.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Atlas AB 1202 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!