Illustratie van:

Massey Ferguson 25 - Houtklover op MF25?

Hallo trekkerfans,
Is het mogelijk om occasioneel een houtklover op een MF25 te gebruiken of is deze daar toch wat te licht voor (met zijn 25pk)?
Zo niet, hoeveel pk's heeft een tractor dan best minimum?

Deel dit topic

Reacties

assink
Denk dat de hydrauliek capaciteit beperkt is. Met een aftakaspomp zou het wel kunnen lijkt mij.
Mits niet te groot/zwaar.
Wat voor houtklover zou je willen gebruiken?
Wittmann
Dat maakt niet uit eigenlijk, ik heb er nog geen gekocht. Ik heb een mooie MF25 te koop zien staan, daarmee dat ik graag wou checken of ik geen miskoop doe.
Fendt926Driver
@Wittmann als jij een drukmeter op een insteeknippel mee neemt kun jij testen wat de trekker aan druk heeft op de hydrauliek.
Alles boven de 150 bar kan een klover aan.
180 is natuurlijk het mooiste maar vaak niet haalbaar bij oude trekkers.
Bij stationair zal die de 150 nog wel niet geven maar bij een 1100 toeren zou die dat moeten kunnen halen.

Jou klover moet dan ook een nette iets kleinere cylinder hebben om vlot te kunnen werken.
Betekend dat hout met enorme oesten niet gekloofd kunnen worden zonder extra hulp.
Maar dat is prima te overzien.

(klik om te vergroten)

roscho
@Wittmann Het mooist is inderdaad dat je een pomp op de aftakas zet, bijvoorbeeld zoiets, deze heeft eerst een tandwielkast die het toerental versnelt:
indi.nl/nl-nl/p/…
Misschien is 2e hands zoiets ook wel te koop.
Daarnaast heb je dan een regelblok en slangen nodig en je zou moeten nagaan of op de pomp een overdrukventiel zit.
Pauls
@roscho @Wittmann voor ongeveer die prijs heb je elektromotor aangedreven klover van 4 kw. Het nadeel, je hebt krachtstroom nodig op de kloofplaats. Ik zie ondertussen dat het model dat ik kocht al 25 % meer kost, en ook een aantal ergonomische aanpassingen heeft gekregen. Bij Holten heb je keuze, ik kan het voor die prijs amper zelf maken.
Pauls
@Wittmann 25 pk is mak zat, mijn houtklover werkt met een 4 KW (5.5 pk) elektro 3fase motor. Wat wel een verschil kan geven is dat je de hefpomp gebruikt voor de houtklover, deze heeft normaal druk genoeg, maar het debiet is aan de lage kant. Heb je foto van houtklover, of moet deze nog samengesteld worden. Op de aftakasstomp zou ook kunnen zoals assink aangeeft, dan heb je wel een tandwiel overbrenging nodig omdat de meeste olie pompen goed werken bij een 2000 - 3000tpm, en uw aftakas maar een 540 tpm heeft.
Wittmann
Ik wil het graag, gezien het occasioneel gebruik, budgetvriendelijk houden. Een pomp op de aftakas kost algauw 600 euro en dan heb je nog geeneens een klover om erop aan te sluiten. Zoals Pauls zegt,is een klover met electromotor dan misschien wel een betere optie voor mij. Aan de stalling heb ik immers krachtstroom voorzien. én het laat me de mogelijkheid een trekker aan te schaffen zonder dat ik een compromis moet zoeken tussen schoonheid en voldoende kracht.
Fendt926Driver
@Wittmann kijk wat je het eerste nodig bent..
De trekker of de klover..
Koop anders de trekker en probeer een trekker klover van iemand uit de buurt.
Dan weet je wat je kunt met de trekker.
En een houtklover achter de trekker staat ook voor een 250 euro op marktplaats..
Werkt dat allemaal niet naar jou zin kun je de trekker klover altijd weer inruilen op een krachtstroomklover.
Let wel een krachtstroom klover is ook niet altijd sneller dan een trekkerklover.

marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/…
Pauls
@Fendt926Driver @Wittmann Ik heb er reeds vele jaren houtkloven opzitten. Dat met de trekker is handig als je op verplaatsing je hout wil kloven om thuis te kunnen stapelen. Nadeel, je moet de trekker van teveel pk's laten draaien op een fatsoenlijk toerental en het verbruik vandien. De meeste (tandwiel)pompen moeten voldoende toeren hebben om goed te werken. Ik heb op deze moment 3 houtklovers in gebruik, ik kan maar met 1 tegelijkertijd werken. Ik heb eentje die zowel op trekker als op elektromotor kan, deze doet dienst als grote klover om blokken groter dan 60 cm te kloven, dit is een rechtopstaande cilinder, met een mes dat neerdaalt. Zo krijg ik de blokken hanteerbaar voor de andere klovers. (zelf gebouwd, met oude cilinder, een hoop ijzer dat ik had liggen. kostprijs valt dan aardig mee) En dan de andere klovers, eentje ook zelf gebouwd, een platliggende zo moet je de blokken er wel optillen. (kost prijs ongeveer hetzelfde als hierboven, met dit verschil dat ik op deze een elektromotor met pomp heb gekocht (+- 400€) die voor beide zelfbouw dienst doet. De andere ene is die van acg holten ( beste koop ooit), en die had ik beter vroeger gekocht. Ik geloof dat dit het zwaarste model was dat ze toen hadden. Is zeer compact te stallen, en ik kan er bijna alle blokken mee kloven, enkel de hele dikke dus niet. Ook in de eik met zijtakken gaat het vrij goed. nadeel van deze is dat je de blokken ongeveer 80 cm hoog moet tillen. (het lijkt precies wel een verkoopspraatje, maar het is mijn ervaring dat ik deel)
Fendt926Driver
@Pauls gebruikers ervaring van 3 kloofmachines kan ik niet tegen op.
Heb er hier zelf 1 gemaakt van afvalijzer en een hef cylinder van een voorlader.
Werkt super maar de dikke stukken met oesten in gaan wel eens zwaar.
Staat tussen de 60 en 260 pk voor.
Is ook alleen een 25m³ snoeihout weg werken in het jaar.
Heb het zeker niet voor productie brandhout.
Pauls
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Werkt super maar de dikke stukken met oesten in gaan wel eens zwaar.
daar heb ik dan dat handige ding van Holten voor. is verdoemd sterk, knauwt een berk overdwars door, eik lukt iets minder dwars, en de druk kan oplopen tot 240 bar, met dat pompje, kan mijn ander groepje niet tegen op deze stopt bij 180. De stand van het mes is zeer belangrijk. Die fout heb ik gemaakt met de zelfbouw, om het mes onder 90 graden heb staan, dan moet het mes direct over de volle breedte aan de bak, en wordt het soms iets te moeilijk.
Ik denk als je een beetje gas geeft en hem op oliedruk hebt het wel kan, mijn vader heeft er zelf een gebouwd onze shovel kom m aan met olie en die had niet veel mij wij hadden een tussen hendel dus je was niet afhankelijk vd olie als het ware
+1
hooidonk
Graag wijs ik u er nog wel even op dat de MF25 serie, niet het grootste succesnummer van MF is geweest.
Volgens mij is daardoor de onderdelenvoorziening ook niet geweldig.

U zult hem waarschijnlijk maar incidenteel gebruiken, maar misschien krijgt een trekker het dan misschien nog wel meer te verduren als eentje die dagelijks draait.
+1
Wittmann
Een goede tip ivm de onderdelen. Ik dacht (dan verkeerdelijk) dat van alle oude MF trekkers de onderdelen wel courant te krijgen zouden zijn.
Ik zou met de trekker 1ha maaien/ schudden. Persen laat ik doen.
Kloven is dus eerder ondergeschikt, maar mooi meegenomen.
Pauls
@Wittmann ja kwa onderdelen is de 100 serie(130,133,135,145,148,155,...) wel wat beter te verkrijgen dan de 25. Maar ook voor de 35 en 65 lukt het nog aardig. Mss @gerben-g eens informeren waar hij zijn onderdelen haalde voor de opmaak van zijn 25
+3
hooidonk
@Wittmann @Pauls
Misschien dat met zoeken dat er best wat van te vinden is, maar daar ken ik deze types niet goed genoeg voor.
Is deze trekker niet grotendeels gelijk aan de MF30 / MF130?

Als ik een tip mag geven, zou ik doorsparen voor een MF35.
Die zijn technisch een stuk beter en de onderdelen zijn goed verkrijgbaar en betaalbaar.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 25 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0