Illustratie van:

Case International 1455 XL - Vloeistofkoppeling voor en nadelen

Ik ben aan het twijfelen om mijn goed werkende vloeistofkoppeling van mijn 1455xl die niet is bijgevezen er uit te halen om een gewone koppeling er in te steken. Vandaar mijn vraag wat zijn de voor en nadelen van een vloeistofkoppeling?

Deel dit topic

Reacties

+4
walker1
Antwoord in je andere topic.
Of was het nou dat andere topic?
ik weet het ook niet meer.
+1
Yanmarthomas
@walker1 whaha
+1
roscho
Quote Reactie van @walker1:
Antwoord in je andere topic

🤣🤣 Da's ook een manier om iemand te vertellen dat meerdere keren posten niet gewenst is.
+1
walker1
@roscho En het werkt prima zo te zien!
+3
Koiter
Waarom zou je een vloeistofkoppeling eruit halen? Lijkt mij doodzonde om te doen
+1
2850Johndeere6R
@Koiter lijkt mij ook ja en helemaal als die goed werkt
+1
Glenn IH
@Koiter bij ons in de buurt reden 2 nieuwe1455xl bij een loonwerker 1 met en 1 zonder die met vloeistofkoppeling hebben ze heel vlug verkocht omdat deze niet kon tippen aan die zonder in het optrekken met een maïs kar. En zelf vind ik het maar loom in het optrekken op straat. Maar omdat iedereen er vol lof over spreekt wil ik het een kans geven vandaar deze topic om jullie ervaringen te weten.
mf 6150
@Glenn IH
Die was niet geholpen? Paar slagen bij moet kunnen bij zo'n trekker, 160pk ofzo
+1
Glenn IH
@mf 6150 waren bijde bijgevezen en op de testbank die met vloeistofkoppeling zou een 200pk gedaan hebben en die zonder een 160 maar. De reden dat die met vloeistofkoppeling zo ver bijgevezen was omdat hij de andere niet kon volgen nadien op de testbank omdat ze dachten dat die met vloeistofkoppeling zijn vermogen niet haalde.
+5
Koiter
@Glenn IH ik weet wel dat de 1455's zonder vloeistof koppeling meer bak problemen hebben dan de gene met, zeker met de gevoellige tussenas voor in de bak die bekend staat om te verslijten op de splains. Wat betreft trekwerk is dat onzin, met vloeistofkoppeling kun je mooier schakelen dan zonder doordat je vrijer bent in het moment van schakelen, wat met een volle wagen op het veld gunstig is. Wat vaak wordt gedaan is als hij niet naar wens rijd er wat meer olie in doen dat de koppeling taaier wordt. Maar mijn ervaring met onze 1455 is dat de stadaardafstelling van de vloeistofkoppeling prima voldoende is
+4
Gavrie Willemsen
@Koiter inderdaad, overal afblijven van de instellingen is de boodschap
+1
Klein Rot
@Koiter
Waarom hebben ze de vloeistof koppeling ertussen gezet denk je. Fendt heeft al jaren vloeistof koppelingen in zijn trekkers hoor je nooit wat over
+3
walker1
@Glenn IH Toen die 2 van de loonwerker nieuw waren, moest jij nog geboren worden. (als je inderdaad 23 bent) Laat je niet gek maken door verhalen die je via via gehoord hebt en in 30 jaar tijd waarschijnlijk behoorlijk aangedikt zijn. Bovendien rijden er heel wat 1455's niet onverdienstelijk trekkertrek. Dus die kunnen prima trekken met vloeistofkoppeling.
+1
Glenn IH
@walker1 goed opgemerkt 😉 maar heb de verhalen van mijn vader en die voerde de grote herstelling bij de loonwerker uit. In de buurt rijd ook nog 1 zonder vloeistofkoppeling en die voelt helemaal anders aan
+2
fresheliciouss
@walker1 Glen niet onderschatten.. hij en zijn vader ademen IH 😄
+1
MaxxuM4ever
@Glenn IH Dat lome kan ik mij ook wel herinneren dat ik wel eens met een fendt 300 heb gereden. Als je gas geeft duurt het ff voordat hij oppakt en vooruit gaat. Dus dat de 1455 met platen koppeling taaier was kan ik wel inkomen. Helemaal als je trekkers met platen koppelingen gewend bent duurt het soms een eeuwigheid voordat een trekker met vloeistof koppeling op gang is.
Als je vloeistof koppeling gewoon netjes op de plank legt kun je hem er altijd weer terug in bouwen als het niet bevalt zonder toch?
mf 6150
@MaxxuM4ever
Pak je dan niet een net iets te hoge versnelling?
+1
MaxxuM4ever
@mf 6150 Je moet toch steeds eerst de vloeistof in de koppeling versnellen en naar buiten slingeren voordat de buiten schoepen op gang komen en de versnelling van de trekker begint bij verandering van rij snelheid? Bij een platen koppeling die volledig vast is als het pedaal vrij is is dat niet en begint de trekker gelijk op te trekken is mijn gedachte.
+1
deJong
@MaxxuM4ever je hoeft met een vloeistof koppeling niet alle versnellingen door als je met een last rijd.

Bv onze 309 trok zo met een volle opraapwagen weg in de 30 km/h versnelling. En door een bocht schakelde ik echt geen versnelling terug gewoon gas in en hij maakt wel weer vaart zonder dat hoeft je hoeft te koppeling trappen.
Glenn IH
@MaxxuM4ever ja klopt dat is de bedoeling die er netjes uit te nemen ik ga niks doen dat onuitroepelijk ga zijn je weet maar nooit. Als ik het doe
+3
Jos_G
@MaxxuM4ever een 1455 is sowieso wat loom in zijn reacties. Trap maar zonder belasting op het gaspedaal, het duurt even, net wat langer dan de meeste motoren voor hij op toeren is. Hetzelfde gebeurt precies andersom als je het gas los laat, het duurt net wat langer voor hij weer stationair draait.
Het is de karakteristiek van de motor, en dat is ook.precies wat het zo'n beest maakt. Je moet er aan wennen, mee leren werken en er gebruik van leren maken om het maximale eruit te halen.
Het is dus niet per definitie de vloeistofkoppeling die hem loom maakt, het is de motor met zijn lome reacties, bijna alsof hij even na moet denken. Mocht het tich de vloeistofkoppeling zijn die hem nog lomer maakt dan hij normaal.al is is er domweg iers niet goed met het vloeistof niveau of met de koppeling zelf
+1
redeagle14
@Glenn IH dan weet ik niet hoe zij rijden. Maar hier was ook een loonwerker zij hadden er één met en kochten er één bij zonder. Die is heel snel weer vertrokken, wat een bok van een trekker.
+1
jammermaarhelaas
@redeagle14

Niet de moeite waard geweest om er alsnog een vloeistofkoppeling in te zetten? Want ik hoor op TF alleen succesverhalen over de 1455.
+4
GerbertXL
@jammermaarhelaas omdat er weinig mensen hier volle dagen mee gewerkt hebben waarschijnlijk. Ouwe hokken zijn mooi voor effe.
+2
Fast Eddy
@GerbertXL

Quote:
omdat er weinig mensen hier volle dagen mee gewerkt hebben waarschijnlijk. Ouwe hokken zijn mooi voor effe.

Ik denk dat jij dit in de tegenwoordige tijd bedoelt. De meeste trekkers uit die tijd zijn ouwe hokken waar je tegenwoordig geen weken achterelkaar meer in door wilt brengen.
+3
GerbertXL
@Fast Eddy ik reageerde op het gedeelte "ik hoor alleen maar succesverhalen". Het zijn nu praktisch alleen nog liefhebberstrekkers dus allicht hoor je niks negatiefs.
+1
Fast Eddy
@GerbertXL

Er staan tussen de reacties ook wel minpunten. Een van de grootste minpunten is de kleine hydrauliekpomp.
+1
rubenv
@Fast Eddy en vergeet het plek van de hydroliek hendels niet
ook een waardeloos plek
Fast Eddy
@rubenv

Dat waren wel meer merken die ze niet handig hadden zitten.
SJB533
@rubenv
Ergo S types hadden ze beter zitten idd. Wat dat betreft jammer, dat de D-familie geen update gekregen, zoals de B- en C-families...
+4
Gavrie Willemsen
@rubenv die plek van de hydrauliekhendels is inderdaad gekozen op een zatte maandagmorgen door iemand die een heel weekend naar de Bierfesten is geweest denk ik….
SJB533
Quote Reactie van @Gavrie Willemsen:
gekozen op een zatte maandagmorgen door iemand die een heel weekend naar de Bierfesten is geweest

Ja, Porsche is niet heilig 😂
+1
Gavrie Willemsen
@Fast Eddy ja die hydrauliekpomp met extreem lage capaciteit is een echte afknapper bij een 1455. Kippen met een kipper op trekkerhydrauliek is een regelrechte ramp.
+1
deJong
@Fast Eddy *effe* een dagje is grappig maar niet hele dagen😐
+3
Gavrie Willemsen
@GerbertXL ik heb met de mijne op 7 à 8 jaar tijd nu 2000 uur mee gereden. Maar dan heb ik het echt over “werkuren”, minstens met 35 ton erachter…. Ik vind vooral dat de cabine op zich en de bediening nog redelijk goed meekan in deze tijd.
+2
redeagle14
@jammermaarhelaas heb ik ze wel geadviseerd maar vonden ze te duur.
+9
roscho
Voordelen: geleidelijke overbrenging, sparen van de mechanische onderdelen, mogelijkheid tot wagen aankoppelen zonder koppeling intrappen, de motor kan niet afgewurgd worden met minder risico op kapotte koppakking.

Nadeel: als het toerental onder 1300 toeren zakt bij zware belasting, zal de vlk. slippen. Je kunt bij trekkertrek dus niet door tot de motor smoort. En misschien kost die vlk een procentje pk's.

Ik zou het zonde vinden om de vlk te demonteren. Wat wil je er eigenlijk mee bereiken?
+3
Gavrie Willemsen
@roscho verstandige opmerking….👍🏻
+3
mf 6150
Vloeistofkoppeling staat los van de rijkoppeling en kun je dus niet verwisselen. Voordelen van de Vloeistofkoppeling zijn in mijn ogen
Bescherming van de bak, vangt namelijk 'klappen' op.
Je kan in een hogere versnelling wegkomen
Slaat niet af (tenzij er veel olie in zit)
Glenn IH
@mf 6150 lukt wel Texel alles vervangen naar een vaste of waar wij aan denken van de as naar een friksieplaat die dan weer vast zit op de behuizing van de vloeistofkoppeling en de vloeistofkoppeling er uit
+2
Koiter
@mf 6150 vloeistofkoppeling kun je wel eruit halen maar dan moet je ook een aantal andere onderdelen hebben naast de vaste as, volgens mij ook een ander huis tussen motor en koppelingshuis. Wat vaker wordt gedaan is de vloeistofkoppeling vast zetten, als @Glenn IH dat echt wil weet ik wel een te liggen, is minder werk en zelfde resultaat
Glenn IH
@mf 6150 lukt wel Texel alles vervangen naar een vaste of waar wij aan denken van de as naar een friksieplaat die dan weer vast zit op de behuizing van de vloeistofkoppeling en de vloeistofkoppeling er uit.
+7
Stier69
@Glenn IH Als je punt,comma en hoofdletters gebruikt kan men het makkelijker lezen.Zoals geleerd op de basisschool.
+8
Gavrie Willemsen
1 goede raad. Zeker er niet uitgooien. Een vloeistofkoppeling vlakt de pieken in de aandrijflijn af. Het is niet voor niets dat oudere traktoren met een vloeistofkoppeling hun waarde blijven behouden. Kijk maar naar de 55 serie van Inter en Case, 600 serie van Fendt en ook vele Schlüters…. Allemaal trekkers die nog dik in de prijs gaan ook al zijn ze tussen de 30 en 40 jaar oud. En op de koop toe, het rijdt nog verschrikkelijk fijn ook…. Ikzelf zou niet meer zonder kunnen
+9
deJong
@Gavrie Willemsen

Rijd toch super, zon oudwijf koppeling.

Lekker in de versnelling zetten kopkeling los en gas geven zonder dat je wat onnozel met de poot op de koppelig moet staan met wegrijden👌

En niet hoeven terugschakelen met bv keren is ook lekker👍

Schuiven en voorladeren als een shovel zonder koppelingsplaten te vernielen👌
+1
Gavrie Willemsen
@deJong ja echt geweldig, ik zou niet meer zonder kunnen…ha ha oudwijfkoppeling, mooi gezegd…..😜😜😜
+1
Glenn IH
Okee, bedankt allemaal ga het nog een jaartje aanzien. Zo te horen is het gewoon een kwestie van gewoon worden.
+3
Hannesman
@Glenn IH Lees het een beetje alsof je er zelf niet goed mee uit de voeten kunt. Een aantal reacties van mensen die veel met een 1455 op de weg zijn met zware vrachten, snappen de voorgestelde ombouw niet? Vloeistof koppeling is over het algemeen superieur in onder andere transport werk....
+2
roscho
Quote Reactie van @Glenn IH:
nog een jaartje aanzien

Ik vroeg je hierboven "wat wil je ermee bereiken". Nu vraag ik nogmaals: waarom zou je de vlk eruit willen halen? Zolang je daar geen goed antwoord op weet, is het puur geld weggooien en slechter maken van de trekker.
En stel je dan over "een jaartje" opnieuw de vraag aan ons of de vlk eruit kan?
Glenn IH
@roscho omdat ik vind dat hij niet wil vechten onder de 1500 toeren en dat vind ik enorm jammer. En mijn ondervinden zijn helemaal hetzelfde dan dat de loonwerker met zijn 2 1455xl 1 zonder en 1 met mij vertelde. Hij durfde zelfs te zeggen dat een 1455xl met vloeistofkoppeling waardeloos is dan 1 zonder. Daarom is bij hem op heel jonge leeftijd die met vloeistofkoppeling weggegaan en de andere is er gebleven tot over een kleine 10 jaar
roscho
Quote Reactie van @Glenn IH:
niet wil vechten onder de 1500 toeren

In dat geval zou ik de vlk iets verder vullen. Dan komt de "slipgrens" lager te liggen, misschien bij 1100 toeren. Niet helemaal vol maken, er moet ruimte zijn voor uitzetten van lucht en olie, anders blaast hij de keerringen eruit.
Voor het vullen moet je dan het vulgat verder naar boven draaien. Je kunt dan niet meer gieten, maar je kunt een leeg zeeppompje met olie vullen en daar een slangetje aan doen. En dan maar kijken dat je de stop er weer op krijgt zonder dat die omlaag valt... Zorg wel dat je een nieuwe afdichtring bij de hand hebt, anders moet je later nog eens.
Bedenk trouwens wel dat een motor niet is gemaakt om bij 1000 toeren langdurig het volle vermogen te leveren.
+2
Koiter
@Glenn IH ligt dat dan aan de vloeistofkoppeling of iets anders aan de trekker? Heeft hij wel pk's? Als ik zie hoe mijne trekken wil🙈9 ton standaard met minder pk dan tegenstanders en toch leuk bovenin mee kunnen komen, maar ook in het veldwerk is die trekker bere sterk, zeker met cultiveer en sleepwerk
+1
Glenn IH
@Koiter voor de zekerheid ga ik hem eerst eens op de testbank zetten. Maar ik vermoed dat het okee ga zijn. Zit een nieuwe turbo op en kompressie van de motor is okee. Je hoort de starter bijna niet rondgaan of hij draait al.
+2
roscho
@Glenn IH Als je ermee naar de testbank gaat, overweeg dan om hem daar 20% (=30 pk) meer te (laten) geven. Dat kan deze motor wel aan. Daarna wel oppassen dat je de plaatkoppeling (die heeft hij nog steeds) er niet uit brandt.
+1
1066
@Glenn IH `bij ons was hij ook ruim gekieteld en de vloeistofkoppeling zo vol mogelijk,bij1000 toeren trok hij gewoon door
+3
rubenv
Wij hebbe een 1455 met fabrieksaf een vaste koppeling
ding trek als een beer en rijdt ook prima als je weet hoe je er mee moet rijden

maar een niet oplettende chaffeur brand de plate ook zo op

voormijn tijd was en nog een 1455 met vloeistof koppeling maar die was wel minder mans op de wielen met wegtrekken eenmaal op gang ging het ook prima
+3
stephan-inter

Je moet niet eens zonder vloeistof koppeling willen.
+2
MaxxuM4ever
@stephan-inter als de vloeistof koppeling zo geweldig was en geen nadelen heeft zou er toch in iedere trekker eentje zitten?
+1
roscho
@MaxxuM4ever Vlk heeft een meerprijs. Niet iedereen is bereid om dat ervoor te betalen. En er zijn niet alleen voordelen, ik noemde hierboven al een nadeel.
Verder kiest ieder wat hem het best past, net als bij auto's wil ook niet iedereen een automatische versnellingsbak.
En als je gebruikt koopt, moet je het doen met wat op dat moment te koop is.
+1
Gavrie Willemsen
@MaxxuM4ever mijn mening is dat de vloeistofkoppeling is vervangen door de powershift en de powershift dan weer door de Vario
+1
2850Johndeere6R
@Gavrie Willemsen Fendt maakt toch nog steeds gebruik van een vloeistof koppeling in de vario's of is dat alleen de 700 en 800 com I? Ik meende dat je die aan en uit kon zetten op het display
+4
Fendttrisixfan
@2850Johndeere6R vloeistofkoppeling zit niet meer in de vario maar de werking word nagebootst
dennisbouter
@Gavrie Willemsen dan heb jij een rare mening een powershift is niet opgevolgt door een vario/cvt bij fendt wel maar bij andere merken bestaat het toch naast elkaar🤷‍♂️
+1
Gavrie Willemsen
@dennisbouter ik ben van mening dat een Vario een doorontwikkeling is na het “powershift-verhaal”….
dennisbouter
@Gavrie Willemsen ik denk dat de vario al bestond voordat de powershift was uitgevonden🤔
Bert353
@dennisbouter is een vario niet gewoon een doorontwikkeling van het "pientere pookje" van dr Hub van Doorne?
die ook in de Dafjes personenauto gebruikt werden?
basia
@Bert353

Nee Bert ; hoewel de vario ook traploos is , is het geen "Dafje" principe ; Vario werkt kort gezegd met variabele hydro-pompen en deels mechanisch
+1
dennisbouter
@basia dus een doorontwikkeling van wat daf bedacht heeft zoals @Bert353 al zei en wat ik al bedoelde,
een powershift is ook niet hetzelfde als een handbak maar wel een doorontwikkeling er van
+1
MaxxuM4ever
@Gavrie Willemsen de eerste fendt vario is van 1996. De eerste powershift zat in de 500/800 serie. Die zijn van rond 1994 toch? Dan is de ontwikkeling parallel of zelfs eerder begonnen van de vario met de powershift. Powershift was inkoop bij fendt toch en de vario eigen ontwikkeling?
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
Dan is de ontwikkeling parallel of zelfs eerder begonnen van de vario met de powershift. Powershift was inkoop bij fendt toch en de vario eigen ontwikkeling?

De eerste ideeen voor de vario zijn uit 1973 door uitvinder van de vario Hans Marshal.
Na heel veel tests en verbeteringen was het concept in 1996 voor het eerst te zien in een 926.
Dat terwijl alle veld tests daarvoor met 240pk gedaan waren vondt fendt dat het flaggeschip 260pk moest hebben
+3
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
De eerste ideeen voor de vario zijn uit 1973

Foutje van mij.
Eind 70 er jaren zegt fendt.

(klik om te vergroten)

Blad 2

(klik om te vergroten)

Blad 1.
Wat hadden we graag de trekkers onder op de foto een keer in het echt gezien.
Een 800 serie motorkap met ee 615 kabine en een 800 turboshifter met een vario ingebouwd. Beide aan het ploegen bjj een veldtest.
Meermaals gevraagd bij fendt om ze te mogen zien.
Verschrotted is steevast het antwoord van de mensen bij fendt.
Maar dat geloven we dus niet.....
+2
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

Heb ooit gelezen dat Steyr net iets eerder op de markt kwam met een 4 traps cvt. In praktijk schakelen deze 4 groepen zichzelf, wat betekend dat je als chauffeur geen groepen hoeft te schakelen, van 0 tot max snelheid, landwerk of op de weg in 1 keer door.
Ook had deze bak klauwkoppelingen, dus automatische parkeerstand/rem wanneer de motor niet draait.

CNH heeft deze bak doorontwikkeld en heden nog in het programma?

De Vario had (en heeft?) 2 geroepen die handmatig geschakeld moeten worden bij stilstaande tractor, een veld en een transportgroep?

Klopt dit?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
De Vario had (en heeft?) 2 geroepen die handmatig geschakeld moeten worden bij stilstaande tractor,

De ouden hadden dat. De nieuwere niet meer.
En stilstaan hoeft niet.
Opschakelen van veld naar transport met gebruik van koppeling kan bij elke snelheid.
Terug schakelen van transport naar veld kan alleen onder de 5kmh (of zachter) en met gebruik van koppeling
+3
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
En stilstaan hoeft niet

Wel sterk aan te raden
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fendttrisixfan:
Wel sterk aan te raden

Hangt fors af van de bestuurder.
Hier geen problemen mee.
Net als in de 4e acceleratie stand rijden wordt ook afgeraden.
Maar velen (ik niet) rijden 90% in de 4 en nog nooit problemen gehad.
Maar ook loonwerkers die de 4e stand met een schroef blokkeerden
Fendttrisixfan
@Fendt926Driver maar je hebt wel meer kans dat je nieuwe bak mag erin steken terwijl alleen de synchro va 1&2 niet meer goed is
mf 6150
@Fendt926Driver
Opschakelen mag tot 10 kmh huub
+1
frank_mf
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
CNH heeft deze bak doorontwikkeld en heden nog in het programma?

Helaas hebben ze die niet meer sinds de laatste CVX/CVT/TVT-trekkers uit de fabriek rolden.
+1
2850Johndeere6R
@frank_mf Heeft ZF die bak toen niet overgenomen? Of heeft een broer van die uitvinder dat toen niet bij ZF geïntroduceerd? Ik meende daar een aantal maanden terug wat over gelezen te hebben.
+3
Fast Eddy
@2850Johndeere6R

ZF heeft de transmissie divisie van Steyr overgenomen toen alles opgedeeld werd.
+1
Fast Eddy
@MaxxuM4ever

Valtra is ook leverbaar met vloeistofkoppeling.
+1
DANOONTJE POWERR
Ben wel benieuwd of @Glenn IH m er nu uit heeft gehaald...
+2
MaxxuM4ever
@DANOONTJE POWERR ja, of er nog mee bezig?
+1
brauheist
@DANOONTJE POWERR wel recent online geweest, ben ook wel benieuwd
+1
DANOONTJE POWERR
@brauheist ja precies, zat ik ook al naar te kijken.
+2
roscho
@brauheist Ik vermoed van niet. Je hebt nl. om de afstand tussen (plaat)koppeling en versnellingsbak te overbruggen een langere tussenas nodig, binnen- en buitenas. En als je ziet wat die kosten, dan vergeet je het hele verhaal al wel snel, zeker als het alleen om te proberen is. Ik vond er er een, voor vlk (dus de verkeerde), totaal versleten spiebanen, voor €450
Fendttrisixfan
@roscho ik heb het van mijn 611s gedaan, voel opzich nog mee, andere price as, nieuw vliegwiel en andere drukgroep en koppeling, heeft me 1000€ gekost
InsaneNL
@Fendttrisixfan dat valt me heel hard mee. Allemaal standaard onderdelen, eventueel van andere merken of nog wat op maat moeten laten maken?
Fendttrisixfan
@InsaneNL price as, vliegwiel en koppeling laten maken, drukgroep komt van uit een Ford. Koppeling en drukgroep waren wel 2de hands
+2
jammermaarhelaas
Weet iemand wat destijds de meerprijs was van een vloeistofkoppeling. Uit bovenstaande begrijp ik dat het een optie was?

Voordelen zijn groot, echter, velen zullen dit niet willen waarderen (meerprijs betalen) "omdat het zo ook wel werkt".
Renze
@jammermaarhelaas nadeel van een vloeustofkoppeling of koppelomvormer is het hoge verlies (warmte ontwikkeling) bij slip in de koppeling.
Je mag blij zijn als je 80% rendement haalt: Bij stilstaande wielen en volgas draaiende motor is je rendement gedaald tot nul procent. Daarom kwam Fendt met de Turbomatic E met overbruggingskoppeling, om zonder de koppelomvormer te rijden.

Schijfeggen met een 615 twintig jaar terug, mn broer reed met t blokkeringspedaaltje ingetrapt omdat hij met ingeschakelde koppelomvormer niet genoeg snelheid kreeg om hem te overbruggen, als je t pedaaltje intrapte ging de motor dood. Wegrijden met de overbrugginskoppeling ingeschakeld, dan hield ie de snelheid vast als je de schijfeg liet zakken en trok ie m wel op snelheid.

Het gebruik van een koppelomvormer of vloeistofkoppeling kost brandstof en trekkracht, tegenover zelf de juiste versnelling kiezen. Iemand liet hier de term "oudewijvenkoppeling" vallen: Nou zo denk ik er ook over. Het is een noodmiddel dat voorkomt dat je trekker afslaat als je niet in de juiste versnelling zit, maar als dat ding begint te slippen lever je wel vermogen in.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Renze:
om zonder de koppelomvormer te rijden.

Misschien verkeerd getypt of je snapt het niet.
Na de vloeistofkoppeling kwam de vloeistofkoppeling met koppelomvormer (de E koppeling)

Term oude wijfenkoppeling zou dus betekenen dat iedereen het electronische vloeistofkoppelings systeem bij de vario s zou uitzetten.
Dat blijkt bijna nooit het geval.
Dus misschien zijn al die mensen niet wijs en jij alleen wel.
+3
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Rustig aan.
Het is maar net hoe je het leest. Daarnaast geeft hij in de laatste alinea zijn eigen mening.
Over de werking heb ik het niet dat weten jullie allebei zelf wel zo te zien.
Renze
@Fendt926Driver Turbomatic E was geen vloeistofkoppeling maar een koppelomvormer
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Renze:
Turbomatic E was geen vloeistofkoppeling maar een koppelomvormer

Turbomatic E is een vloeistofkoppeling MET een koppelomvormer
Renze
+2
roscho
Quote Reactie van @Renze:
Het is een noodmiddel dat voorkomt dat je trekker afslaat als je niet in de juiste versnelling zit, maar als dat ding begint te slippen lever je wel vermogen in

Klopt als je hier het woord "ook" bij zet. Vlk is een hulpmiddel om de motor te sparen bij zwaar werk als bijv. hout snipperen, bosfrezen etc. De vlk kan voorkomen dat de motor klappen krijgt die ten koste gaan van de krukas. Het gaat dus niet alleen om rijden. Voorkomen dat de trekker afslaat als je wegrijdt telt voor mij wel als allerlaatste, er is nog steeds een koppelingspedaal en een flink aantal versnellingen.
Als de vlk slechts een "noodoplossing" voor mensen die niet kunnen rijden zou zijn, zou het zinvoller zijn om die mensen dan maar rijles te geven. Dat zou dan bij de trekkers een hoop geld uitsparen.
Helaas kost een vlk inderdaad vermogen, echter slechts zolang de binnenkant en buitenkant van de trommels nog "slip" hebben, bij stilstand met je voet op de rem is het vermogensverlies inderdaad 100%: de aangevoerde brandstof levert geen enkele actie op, alleen warmteontwikkeling. Maar als de motor op toeren is, draaien de trommels evensnel, is de verbinding bijna star en is het verlies bijna 0.
Waarmee ik niet wil zeggen dat een vlk in alle gevallen ideaal is, ik heb ook wel eens op de oprit van een maishoop gestaan met een motor die brulde op 1300 toeren en een maiswagen die niet boven kwam. Ja, zoiets is dan inderdaad een fout van de chauffeur, te hoge versnelling gekozen. Maar voordeel was wel weer dat rondgaande wielen de opbouw van de maishoop niet verwoestten. In dit geval betrof het een trekker met vlk en niet met koppelomvormer, met die laatste wordt het vermogensverlies al flink gereduceerd.
+1
Gavrie Willemsen
@roscho mooie uitleg….👌🏻👌🏻
Renze
@roscho ..ook niet... een koppelomvormer in n shovel heeft circa 85% maximaal rendement bij 70% slip. Bij meer slip heeft ie minder efficiëntie en bij minder slip kan ie veel minder vermogen opnemen.
roscho
Quote Reactie van @Renze:
..ook niet...

Wat bedoel je?
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Renze:
Schijfeggen met een 615 twintig jaar terug, mn broer reed met t blokkeringspedaaltje ingetrapt omdat hij met ingeschakelde koppelomvormer niet genoeg snelheid kreeg om hem te overbruggen, als je t pedaaltje intrapte ging de motor dood. Wegrijden met de overbrugginskoppeling ingeschakeld, dan hield ie de snelheid vast als je de schijfeg liet zakken en trok ie m wel op snelheid.

Had jou broer ze dan toen niet enorm een schop onder de kont moeten hebben?

En welke schakel of powershift trekker had dan met 185 pk die schijveneg wel met de benodigde snelheid wel kunnen trekken??
+2
redeagle14
@Fendt926Driver ik heb het meegemaakt met een 12m wiedeg in de maïs. Een case 845 doet het perfect gewoon eg in de grond en rijden. En een 308 moet eerst rijden met snelheid voordat de eg de grond in gaat.
jammermaarhelaas
@redeagle14

Is dat dan een vsk of een koppelomvormer? Of maakt dat geen verschil en brengt het blokkeringspedaal hiervoor de oplossing (om er net zo mee te kunnen werken als een trekker zonder deze extra's) ?
+2
Fast Eddy
@jammermaarhelaas

Fendt 308 heeft een vloeistofkoppeling. Ik snap wel wat @redeagle14 bedoelt. Een trekker met vaste koppeling is met een last sneller op gang dan een met vloeistofkoppeling. Helemaal met een werktuig aan of in de grond.
Renze
@Fendt926Driver het jaar erop trokken we diezelfde schijveneg met n Fendt 600 2wd en onze Zetor 5245 erbij voor, omdat alle andere trekkers in gebruik waren.
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Renze:
Het gebruik van een koppelomvormer of vloeistofkoppeling kost brandstof en trekkracht, tegenover zelf de juiste versnelling kiezen

Maar wanneer je wel de juiste versnelling kiest, zal een vsk vrijwel geen slip hebben, want hoe heet wordt het geheel wel niet als je minuten of nog langer met enkele procenten slip werkt?
Ligt de oorzaak in dat geval niet gewoon in een te laag vloeistof niveau? Of ergens een versleten kering of dichting waardoor de vloeistof snel verloren gaat?

En wanneer iemand een te hoge versnelling kiest, dan kan dat toch niet aan de vsk verweten worden? Dat zou zonder vsk ook (meteen al) niet gaan.

Natuurlijk geeft een slippende (overbelasting opvangende) vsk slip, dus vermogensverlies, maar dat is nu juist het gevolg van zijn functie? Dit is slechts van korte duur, enkele seconden, en spaart de rijkoppeling (die bij een tractor met vsk bij mijn weten om die reden vaak kleiner is, zoals een pto koppeling bij een trekker met tweetraps koppeling/doordraaiende pto waar de pto koppelingsplaat kleiner is dat de rijkoppelings-plaat). De rijkoppeling bij een trekker met vsk moet dan ook wel snel helemaal losgelaten worden, de vsk zorgt dan voor het synchroniseren van toerental motor en prise as, bij een trekker zonder vsk doet de koppelingsplaat dit door hem even te laten slippen (pedaal kalm laten opkomen).
+5
mf 35x
@jammermaarhelaas juist in zware trekbelasting is een vk toch wel erg goed. Niet voor niks dat het ook in shovels terminaltrekkers en ook in zwaartransport vrachtwagens van M.A.N en Mercedes (titan) gebruikt werd. Met enorme koeltoren achter de cabine om de olie te koelen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Hier zie je goed de koelradiateur voor de vk
+1
Fast Eddy
@mf 35x

Heeft die koeltoren ook niet te maken met de motorrem/ retarder?
+3
mf 35x
@Fast Eddy de retarder of bij sommige merken intarder wordt gewoon via de radiateur voor de motor gekoeld. Wij hebben 3 4asser Volvo’s van 750pk die hebben ook hetzelfde remvermogen met de retarder als man of mercedes. Maar wel gewoon droge koppelingsplaten. Dat maakt de vrachtwagen wel een stuk goedkoper als een zware man of Mercedes. En om met zware vrachten te kunnen manoeuvreren hebben ze als optie een super kruip versnellingsbak om toch zo min mogelijk koppeling slip te hebben. Maar het is nooit zo goed als een vloeistofkoppeling.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Fendt926Driver
@mf 35x prachtig die stukjes tekst en de fotos erbij .
Ligt er een tunnelboor op de dieplader?
Of iets anders dat heel zwaar is..
Dit zal de oplegger met de meeste aslijnen die jullie op het bedrijf hebben??
mf 35x
@Fendt926Driver die dieplader is modulair. Dus wel kunnen net zoveel Assen er aan doen als we hebben. Ook de vloer kan er tussenuit of juist meer vloerdelen er tussen. Als je de dieplader samenstelt kan je de stuurstangen ook verzetten. Daar zitten allemaal grafieken bij op papier. Goed opletten altijd met het samenstellen. (Op de foto is inderdaad en boorkop van een tunnelboor) linkedin.com/posts/…
DANOONTJE POWERR
@mf 35x hoe wordt het gewicht bij zo'n combinatie verdeeld over alle assen?
Je zou zeggen dat zonder iets van trekstangen of iets dergelijks het gewicht vooral op de dichtstbijzijnde assen steunt.
+7
mf 35x
@DANOONTJE POWERR de drukverdeling bij luchtvering en bij deze trailers hydraulisch geveerd door stikstofballen (accumulator,s) zijn in de lengterichting met elkaar verbonden. Het voorstel is wel onafhankelijk tov het achterstel. Dus als van het voorstel 1as 6ton druk heb hebben alle assen dat van dat voorstel. Zou dan best kunnen dat de druk achter anders is: als het gewicht meer achter licht. Maar dan hebben de banden van het achterstel ook allemaal de zelfde druk. Alleen is m’n verhaal nu nog niet af. Want links en rechts is ook onafhankelijk. Dus als het gewicht niet in het midden zit ten opzichte van links rechts. Kan je links meer asdruk hebben dan rechts. Maar omdat je links onafhankelijk van rechts op kan pompen kan de trailer toch recht staan met gewicht uit de midden. + het zou de combinatie onstabiel maken in bochten als links en rechts in serie verbonden staan. Bij het voorstel van deze combinatie staat links en rechts wel weer met elkaar verbonden. Dus het achterstel moet de trailer recht houden. Anders zou de combinatie torderen als het voorstel met 1 kant door een grote kuil zou rijden. Ik ben niet zo’n goed met het toetsenbord dus ik hoop dat het een beetje in Jip en Janneke taal is uitgelegd 😀
+4
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @mf 35x:
uitgelegd

Dat heb je prima gedaan, ík snap het zelfs. 😁
+2
roscho
Quote Reactie van @mf 35x:
ik hoop dat het een beetje in Jip en Janneke taal is uitgelegd

Je kunt ook nog té bescheiden zijn, het is prima uitgelegd. Als de lezer het niet snapt, ligt het aan hemzelf.
+5
mf 35x
@Fendt926Driver ik heb nog even een paar foto’s genomen van div asstellen vloerdelen en een nek. Misschien leuk om te zien hoe dat in elkaar zit 😀

(klik om te vergroten)

Hier zie je hoe we de stuurstangen kunnen verstellen. Dat doen we aan de hand van een tekening. Dat kom best nou dus moet goed opletten bij het samenstellen.

(klik om te vergroten)

Vloer deel met adapter en div asstellen.

(klik om te vergroten)

Zo kan je zien hoe het aan elkaar gekoppeld wordt.

(klik om te vergroten)

Net lego

(klik om te vergroten)

DIV delen

(klik om te vergroten)

Bediening van de nek. De pomp wordt aangedreven door een luchtgekoelde hatz

(klik om te vergroten)

Nek met de hatz
+1
mf 35x

(klik om te vergroten)

De hatz
+2
DANOONTJE POWERR
@mf 35x mooie puzzel ja 😅
+1
Fast Eddy
@mf 35x

Ik heb dit soort diepladers wel eens bij een handelaar gezien. Nooit geweten dat er zoveel techniek bij komt kijken.
+1
caseboy
@mf 35x prachtig stukje techniek, hoelang heb je werk om de dieplader samen te stellen voor een klus?
+1
Fast Eddy
@mf 35x

Mooi en duidelijk uitgelegd.
Renze
@mf 35x ....die koeltoren is om het verspilde vermogen als warmte weg te koelen... het is niet voor niets dat ZF met de Cpower CVT voor wielladers kwam 10 jaar geleden (en nu pas wordt t gemeengoed)
Renze
@jammermaarhelaas wanneer je wel de juiste versnelling kiest, zal de koppelomvormer inderdaad minder slippen, maar ja: Waarom zou je dan nog n trekker met koppelomvormer bestellen? T ding is alleen goed om schakelfouten op te lossen...
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Renze:
Waarom zou je dan nog n trekker met koppelomvormer bestellen? T ding is alleen goed om schakelfouten op te lossen...

Blijkbaar heb je er nooit zelf mee gereden.
Anders wist je waarom het zo fantastisch rijdt.
De meerprijs van 13.000 nieuw af fabriek deed velen afschrikken.
Maar een 615 had het standaard.
En de 611 612 en 614 dus als optie
mf 6150
@Fendt926Driver
Hadden de laatste met sleufen in de neus het niet standaard? Weer wat nieuws
Renze
@Fendt926Driver heb ermee gereden... t rijdt zeker lui, met lege wagen in de 5 bij de stoplichten. Maar bij echt zwaar werk mis je gewoon vermogen, versus n taaie motor die van onderuit komt.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Renze:
Maar bij echt zwaar werk mis je gewoon vermogen, versus n taaie motor die van onderuit komt.

Ja jij hebt er verstand van hoor ik wel. 👍👍
+1
Fast Eddy
@Renze

In zwaar transport heeft de koppelomvormer/ vloeistofkoppeling een andere functie. Het fatsoenlijk weg kunnen komen zonder wielslip is de hoofdzaak. En het soepel kunnen doorrijden zonder al te veel schakelmomenten is een tweede bijkomstigheid.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Het fatsoenlijk weg kunnen komen zonder wielslip is de hoofdzaak. En het soepel kunnen doorrijden zonder al te veel schakelmomenten is een tweede bijkomstigheid.

Dus ideaal naast de hakselaar en voor de tank en op straat.
En veel minder schakel momenten.
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Ik denk niet dat de koppelomvormer van de vrachtwagen daar voor bedoeld is.
Ik heb ook wel op een MB Trac 1000 met koppelomvormer of vloeistofkoppeling gereden. Daar moet je alsnog de juiste versnelling kiezen anders brande je de koppeling eruit.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Ik heb ook wel op een MB Trac 1000 met koppelomvormer of vloeistofkoppeling gereden. Daar moet je alsnog de juiste versnelling kiezen anders brande je de koppeling eruit

Mb trac heeft alleen vloeistof koppeling.
Met een koppelomvormer rij je voor elke klus in de juiste versnelling weg zonder te hoeven koppelen.
Dus bij de put weg met bemesten in 4 hoog.
En bij de straat naar 6 hoog en hij tuft naar 45kmh.
En met een volle silagewagen 12 km over straat alles in 6 hoog.
Remmen voor een kruising en bij groen rem los en gas geven en hij loopt weer naar de 45kmh.

Wegrij advies met koppelomvormer is trekker op de handrem. Versnelling schakelen. Koppeling helemaal laten opkomen en dan pas handrem eraf.
Fast Eddy
@Fendt926Driver

Ik neig ook naar een vloeistofkoppeling in de MB Trac. Alleen had deze trekker wel een andere versnellingsbak als de standaard MB 1000. En pakte hij anders op dan de vloeistofkoppeling in de Fendt 305. Wegtrekken met volle last kon ook. Alleen met dicht schuiven moest je hem er niet tegenaan laten hangen. Dus liever een versnelling lager met iets meer gas.
Gavrie Willemsen
@Fendt926Driver inderdaad, zo heb ik het ook ooit gelezen
+1
deJong
@Fendt926Driver met kuilhappen en kuilsnijden geen gedoe met koppeling slip. Gras en bijproducten opduwen😅 slepen. Noem maar op.
Fendt926Driver
@deJong inderdaad als je het eenmaal kent wil je niet meer zonder
+1
mf 35x
@Fast Eddy wielslip gaat het niet om. Gaat om het opbranden van de koppeling met manoeuvreren. Ook met een vloeistofkoppeling staan ze gewoon met de wielen te slippen als ze aan het manoeuvreren zijn
+2
roscho
Quote Reactie van @mf 35x:
wielslip gaat het niet om.

Een beetje gaat het ook wel om de wielslip. Als ik iemand uit de modder moet trekken, rij ik puur op de vlk tot de kabel strak staat. Dan mag de vastzittende trekker beginnen met ploeteren en geef ik geleidelijk meer gas. Als mijn wielen beginnen te slippen, geef ik te veel gas en graaf ik mezelf in. Zo kan ik optimale trekkracht uitoefenen zonder te rukken en iets kapot te trekken. Komen we zo niet weg, maar slippen de wielen niet, dan had ik een te hoge versnelling. Dat is dus iets wat je door ervaring moet leren.
+2
mf 35x
@roscho klopt wat je zegt. Ik denk ook dat meede daardoor een 1455 het vaak goed doet voor de sleepwagen. Maar een vrachtwagen is wel anders…met zulke gewichten op het alsfalt tijdens haaks manoeuvreren staat die met een vk ook gewoon te slippen. Je ruikt alleen geen verbrande koppelingsplaten😆 maar met trekkers in de grond is het zeker een groot bijkomend voordeel. Ook bij shovels
+1
Renze
@Fast Eddy klopt, in zwaartransport levert n koppelomvormer minder koppel op n differentieel op dan n ultralage wegrijversnelling zoals n trekker heeft.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @mf 6150:
Opschakelen mag tot 10 kmh huub

Opschakelen wil tot 26kmh..
Bij mijn 926 en 916 gen 1
mf 6150
@Fendt926Driver
Er kan en wil zoveel, tm 10 staat in de cabine.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @mf 6150:
tm 10 staat in de cabine.

Staat niet in een generatie 1 900 serie in de kabine
bartjuh
@Fendt926Driver in de gen3 ook nooit een stikker kunnen vinden
SJB533
@Fendt926Driver Instructieboek?
+1
bartjuh
@mf 6150 als je niet zou mogen schakelen bij een bepaalde snelheid dan hadden ze dat wel zo gemaakt dat hij dat niet kan. Heb ook wel eens onder last geschakeld tussen groepen(verkeerde knop...) ding bleef 't gewoon doen hoor. Normaal alleen ff gas eraf en schakelen.
+2
roscho
Voor degenen die dieper willen ingaan op het verschil tussen vloeistofkoppeling en koppelomvormer is de volgende link:
-KareldeGroteHogeschool
In veel Schluters en deze Inter 1455 is een standaard vlk ingebouwd.
In veel Fendts zit een koppelomvormer. Door een koppelomvormer wordt een aantal nadelen van de vlk opgeheven.
+3
Fast Eddy
@roscho

De kleine Fendt trekkers hebben gewoon een vloeistofkoppeling. De 600 heeft zeker weten een koppelomvormer en misschien de 800 ook wel.
+2
Renze
@Fast Eddy alleen 612-615 Turbomatic E hadden een koppelomvormer, de gewone LS en LSA niet. 500 en 800 hadden een vloeistofkoppeling met variofill: een hele stugge vloeistofkoppeling (dus minder slip, amper vermogensverlies, maar sloeg je de trekker bijna af dan liet men olie uit de koppeling in een reservoir lopen zodat deze minder stug werd en je motor op adem bleef.
+1
Fendttrisixfan
@Renze 611 was er ook in LSA-E, 800 had inderdaad vario fill, buiten de 816 en 500 is nog klassieke turbomatik
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Renze:
alleen 612-615 Turbomatic E hadden een koppelomvormer

611E bij ons in de schuur heeft het ook af fabriek
+1
Renze
@roscho koppelomvormer introduceert ook weer nieuwe nadelen, vandaar de overbruggingskoppeling in moderne automaatbakken en de Fendt 600 Turbomatic E
deJong
@Renze hij vlakt gewoon je vermogen veel beter uit.

Mijn vader heeft destijds een jd 2850 erbij gehad omdat hij een *gelijkwaardige* trekker wilde. Kuilen/landvernieuwing bemesten e.d. deed hij allemaal zelf.

Gelijke trekker was minder waar. Want waar de 86pk sterke 309 door ging was de opgedraaide 2850 al gestopt. Opraapwagen laden/kilveren e.d.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

jammermaarhelaas
@deJong

Veel kleinere koppelstijging na opdraaien (zie je ook bij opgedraaide motoren zonder turbo).
+1
Renze
@deJong nu ga je n 50 serie JD vergelijken met n Fendt 309... niet n trekker met vloeistofkoppeling en ene zonder. Dan zou je twee Valmets 655 moeten vergelijken, die was zowel met als zonder leverbaar
.. anders vergelijk je vooral t mechanische gedeelte van de transmissie.

De Fendt 300 serie transmissie is op zichzelf al erg efficient.
deJong
@Renze konedata.net/traktorit/john-deere/…

konedata.net/traktorit/fendt/…

Zit niet zoveel verschil tussen beide traktoren hoor.
+1
jammermaarhelaas
@deJong

Ik vraag me dan toch wel af hoe in de praktijksituatie het verschil zo groot kon zijn, of er niet meer aan de hand was als alleen een vsk? Een 2850 staat bij mijn weten goed bekend, zoals de hele 50 serie.
deJong
@jammermaarhelaas trekker mankeerde verder niks aan. Hebben wij na een paar jaar ingeruild voor de 514. Diezelfde lmb heeft toen een voorlader op de 2850 geplaatst en die trekker heeft nog bijna 10 jaar daarmee aan de andere kant van het dorp gedraaid🤷‍♂️ waarna ik hem een paar jaar geleden tegen kwam. Toen hij op transport naar het oostblok ging.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case International 1455 XL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
157
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN