Illustratie van:

Fordson Super Dexta - Motor draait, maar tractor rijdt niet

Hallo,

Ik ben al enkele maanden bezig met mijn super dexta van 1964 terug in orde te krijgen. Het is gewoon mijn bedoeling om hem rijdend te krijgen.

Ondertussen start de motor vlot en blijft hij mooi draaien. Ook draait de aftakas en werkt de hefinrichting volledig.

Maar dus het grote probleem…
Hij rijdt niet.
Wanneer ik hem in versnelling zet en mijn koppeling loslaat gebeurd er niks.
Ik heb het deksel van de versnellingpoken er af gehaald en dan zie ik dat hij wel in versnelling gaat, maar wanneer ik dan de koppeling loslaat gebeurd er niks.
Enkel wanneer ik zonder te koppelen hem in versnelling zet (door hem eerst in eerste te zetten en dan in de lage groep) maakt hij een kleine schok.
Aan wat kan dit liggen?
Dit lijkt mij toch een groot probleem.

Alvast bedankt,

Lu

Deel dit topic

Reacties

+1
roscho
Moeilijk te zeggen waar een schakel in de aandrijving stuk is.
Als hij een niet-doordraaiende aftakas heeft en die draait gewoon, zou de koppeling goed moeten zijn, de aftakas wordt dan immers gelijk met de wielen gekoppeld.
Misschien kun je in de bak kijken of de assen binnenin wel draaien. Zo ja, dan vermoed ik dat het probleem in het differentieel zit. Tandenloos kroon- of pignonwiel misschien. Het differentieel kun je weer controleren door de trekker met beide wielen op te krikken. Zet hem in de versnelling (motor uit) en draai aan een van beide achterwielen. Het andere wiel moet nu tegengesteld draaien. Misschien blokkeert de boel dan omdat er tanden ontbreken.
Klein Rot
@LuDexta
Controleer de koppelingsplaat misschien ligt het hart uit de plaat. Als het kroon en het pignonwiel de oorzaak zouden zijn zou je geratel moeten horen
roscho
Quote Reactie van @Klein Rot:
koppelingsplaat

Heeft deze trekker een doordraaiende aftakas? Dan kun je gelijk hebben. Anders niet, want de aftakas draaide normaal.
LuDexta
@roscho
Hij heeft een doordraaiende aftakas. Dus hier kan ik alvast al eens naar kijken.
raf
Dat lijkt op een kapotte koppeling. Moest je interesse hebben ik heb nog een goede gebruikte set liggen.
jan4072
Bij de oude mf en fergusons zit in de versnellingsbak een breekbus. Een soort beveiliging als een breekbout maar dan in de vorm van een bus die 2 aseinden koppelt. Ik denk dat een dexta ook wel zoiets heeft. Ander punt is de vrije slag van de koppeling. Als je de koppeling op laat komen dan koppelt eerst de aftakas en als je het nog verder op laat komen de versnelling. Maar dan moet het pedaal wel genoeg vrije slag hebben om zover te komen. Oplossing. Deksel versnellingbak er af, in een versnelling zetten en dan duwen en kijken wat wel beweegt en waar niet.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!