Vicon Acrobaat - Ervaring schudden met een acrobaat

Hallo,

Ik heb ergens op een website gelezen dat je ook kon schudden met een acrobaat. Heeft iemand daar ervaring mee of kan vertellen of het een beetje werkt. Want we zijn namelijk op zoek naar een acrobaat en schudder maar als het ook met een acrobaat kan is het weer een goede kosten besparing

Mvg wybren de vries

Deel dit topic

Wybren de vries

Reacties

+2
dennisbouter
Ik heb er geen ervaring mee, maar een acrobaat schud niet, hij rolt het om
+1
Fendt926Driver
Je kunt niet schudden met een acrobaat.
Je kunt wel nachtswaden maken met een acrobaat.
Dus of alle 4 borden doen het gras naar 1 kant of 2 borden leggen de halve wiers neer en de andere 2 borden de rest van de wiers.
Dat doet men soms met hooi maken de avond voor het persen dat het hooi van de grond geweest is dat het beter droog wordt.
+2
Albert Peters
Op een acrobaat zit de stand spreiden dan loopt elk bord apart en trekt een klein stukje van het zwad los .Wij vonden het vroeger geen succes
+2
dx11
Pa doet wel zwaden keren met de acrobaat. Moet er wel met een 165 trommelmaaier gemaaid, of een 3 m trommelmaaier zal misschien ook gaan.

Dan droogt het gras mooi vanonder. Het hooi beschadigd nouwelijks, weinig verlies. Als je echt hooi wil maken doen we de de laatste dag altijd nog wel een keer echt schudden dat alle plukken goed los zijn.

Kortom, het is nogal bewerkelijk, ik zou eerder een pz strela adviseren
+2
Alex Schanssema
Gauw in het oudijzer gooien zo'n worstendraaier. Enigste waar je hem voor gebruiken kan is de sloot wallen die gemaaid zijn optrekken.
Niemand word blij om balen te maken wat met een acrobaat is bij elkaar gemaakt.
+3
dx11
@Alex Schanssema gelul, je moet er mee kunnen werken, maar dat is met een zijafleg hark het zelfde
Alex Schanssema
@dx11 jij mag wel keer mee naar onze klanten die nog zo'n ding gebruiken.......
+4
dx11
@Alex Schanssema is nog wel aan te rijden. Bel maar als het zo ver is. Ik doe hier bij wat gepensioneerde hobbyboertjes gras persen, die hebben allemaal zon ding. T komt altijd goed
goeiedag eem
@dx11 heb er ook 2 bij die met een acrobaat werken, een is er vanaf gestapt en daar harken we nu omdat hij veel minder zand in het hooi heeft, en de andere kan er wel goed mee werken maar het blijven in elkaar gedraaide worsten die meer breekbouten kosten dan mooie hark zwaden, heb wel eens gehad dat er een meter voor de pers het zwad al begon trekken en houd dan de boel maar eens heel kwa breekbouten, ik krijg het er zeker in maar mooi persen is veel anders. Rij standaard 1 versnelling langzamer in acrobaat zwaden,
+4
langeslagdiesel
@dx11 vroeger genoeg met een acrobat en sprintmaster geharkt. Er waren drie trucjes om geen tissen ( worsten ) te maken. 1, snel rijden. 2, hark niet te breed afstellen. ( de wielen moeten rap draaien. Niet vegen ) 3, drie of 4 keer linksom en dan 1 keer rechtsom harken. En dan zo rijden dat het laatste harkwiel de bestaande wiers net 1 klap terug geeft. Dan is de tis er uit. Kopeinden hark je eerst naar buiten. Dan krijg je geen hopen en bonken in je kopeind wiers. Als alles klaar was harkte ik deze wiers 1 komplete slag terug en harkte dan de slootkant en hoeken uit. Dan heb je twee kopeind wierzen. Lekker dun en goed te verwerken. Alleen de hoeken van het perceel zijn dan tricky.
dennisbouter
@Alex Schanssema zeggen de loonwerkers hier ook
+2
de-wit
@Alex Schanssema In Alberta Canada doen ze niet anders. Wel met ronde balen en alleen hooi
2850Johndeere6R
@de-wit Zeker wel, mijn neef harkt met een Claas Liner middenaflig hark
+1
de-wit
@2850Johndeere6R Ja niet anders klopt niet, maar wel veel
van-engelenhoven
@Alex Schanssema alleen veel zand he
+2
labella
@Alex Schanssema Het scheelt wel dat je voor op het land kunt blijven staan, de worst wordt vanzelf de pers ingetrokken...
+1
Rijndirk
@labella mooi systeem dus ook voor in het veen😂😂
Poppema
Ik maak al zo'n 10 jaar hooi met een acrobaat. Werkt prima. Kan mij voorstellen dat een acrobaat geschikter is voor hooi dan voor kuil. Met hooi heb je wat lossere wiersen. Heb ook wel eens gehoord dat er meer zand in zou zitten. Valt denk ik wel mee. Maak meestal prachtig hooi. Heb zelfs een vaste klant die regelmatig hooi pakjes meeneemt naar kennissen in Noord Brabant. Je hebt wel meer werk om het klaar te leggen voor de hooipers, denk aan de hoeken en de staarten.
goeiedag eem
@Poppema tis normaal eerder anders om, acrobaten staan bekend om worsten draaiers en zand krabbers, maar ligt er ook aan hoe ze ermee werken, vroeger zelf ook een acrobaat gehad waar we net zo mee werkten als jij omschrijft en hadden ook weinig zand erin, maar wat was een cirkel hark een wereld van verschil als je die goed afstellen gaat veel lossere zwaden en geen zand in het hooi is onze ervaring. Maar ook daarmee presteren sommige het om veel zand erin te harken
langeslagdiesel
@goeiedag eem sommige zetten hun hark ook op standje : frezen.
goeiedag eem
@langeslagdiesel klopt zeg ik ook maar een acrobaat staat er om bekend als zand krabbers
wilbertkw
Ik denk dat jij een Strela Bedoeld? 🤔
donkey63
Om te hooien vind ik hem niks, vanwege zand en andere troep die tussen het gras zit. Gebruik hem wel om wei te "verticuteren" , krabbelt hij mooi door het gras. Voor het schudden en wiersen gebruik ik een Stoll. Als de loonwerker geweest is, om te wikkelen, haal ik het laatste beetje hooi of gras nog weg en ligt mijn wei er weer mooi bij, sporen van die "grote" trekkercombinaties zijn weer weg. Alles voor hobbymatig gebruik.
Poppema
Nee ik bedoel geen Strela. Ik heb de acrobaat wel smal staan. Anders gaat hij te veel krabben en worden de wiersen te groot.
+4
Fred4130
@Poppema door hem helemaal over de kop te draaien kun je 4 kleine wiersjes maken en als je hard genoeg rijdt komt het wel luchtig te liggen. Vroeger vaak genoeg gedaan, maar schudden is dat niet uiteraard. Was ook meer om alles los van de grond te krijgen als je ging hooien en ja , zoals hierboven al aangegeven moet je hard rijden en dan viel het worst draaien wel mee. Is ook meer een kwestie hoe je hem afstelde op de hef , veel hebben de hef veel te laag staan. Zo hoog zetten dat de harkwielen licht over de grond draaien en niet op zijn kop laten hangen. Jaren nog gedaan met een sprintmaster , worsten draaien gebeurde eigenlijk als er een lang gewas op stond en je simpelweg te langzaam reed. In kuilgras viel dat reuze mee. Het gros van de boeren kon er niet mee omgaan, het was gewoon een slag.
jan4072
De opmerking van Albert Peters is de juiste
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon Acrobaat ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!