Fendt Farmer 1 - Accu laadt niet op

De accu van mijn Fendt Farmer 103 S laadt waarschijnlijk niet goed op. Heb steeds startproblemen. Heb de dynamo al een keer vervangen. Heb ook de aarde kabel van de accu opnieuw bevestigd voor beter contact. Hij meet op de accu met lopende motor ongeveer 12,3 a 12,4 volt. Dat zou toch hoger moeten zijn? Wat doe ik om dit probleem op te lossen?

Deel dit topic

Poppema

Reacties

+1
roscho
Als de spanning bij lopende motor maar 12,4 v. is, is dat te weinig. Bij lopende motor (+/- 1200 toeren) zou de spanning tussen 13,8 en 14,4 v. moeten zijn.
Dat die spanning niet gehaald wordt, ligt toch aan de (spanningsregelaar op de) dynamo. Meet ook nog even de laadstroom rechtstreeks aan de dynamo. Is die hoger, dan zit het in de bekabeling tussen dynamo en accu.
Aangezien een volle accu rond de 12,7 v moet geven, kan een dynamo met een laadstroom van 12,4 v. nooit een accu volladen. Dan is het of je water tegen de berg op laat stromen, dat wil ook niet.
Ik weet niet hoe lang je deze dynamo al hebt, misschien heb je er nog garantie op.
basia
Het gaat nog om een gelijkstroom-dynamo ?
Poppema
Weet niet of het een gelijkstroom dynamo is of wisselstroom. Heb hem gehaald bij Fendt dealer in de buurt. Is denk ik wel het juiste type voor deze trekker.
+1
roscho
Quote Reactie van @Poppema:
Weet niet of het een gelijkstroom dynamo is of wisselstroom

Kijk even naar de plaatjes, dan weet je het. Heb je een gelijkstroomdynamo, dan is ergens een aparte spanningsregelaar opgebouwd, bij een wisselstroom zit die in de dynamo zelf. Die regelaar zou ook nog stuk kunnen zijn.

(klik om te vergroten)

Spanningsregelaar voor gelijkstroomdynamo

(klik om te vergroten)

Gelijkstroomdynamo

(klik om te vergroten)

Wisselstroomdynamo
Fendttrisixfan
103 zal wel al wisselstroom dynamo zijn, kan zijn dat het de controlelamp is die stuk is
basia
@Fendttrisixfan

Als ik zo de foto zie van zijn Fendt ; denk ik eerder een gelijkstroom ..
Het is nog een ouder type 103 aan de vooras te zien .
Het preciese jaar weet ik niet ; maar zo rond 1975 is Fend overgegaan op wisselstroom dynamo.s dacht ik zo ? (altans de 106 wel )
Fendttrisixfan
@basia nooit bij stilgestaan dat 100 serie zo lang gemaakt is, ik heb een 611s van voor 1976 gehad en die was al met alternator, en hebben ook nog een 102s van '83 en die is ook al met alternator in ieder geval
basia
@Fendttrisixfan
De100 serie is sowieso tot 1980 gemaakt ; misschien wel 82
+1
Fendttrisixfan
@basia onze is nieuw gekocht in '83 moet wel 1 van de laatste geweest zijn
Poppema
Mijn Fendt is van 1976.
+1
basia
@Poppema

Brand je laadcontrole lampje wel bij het op contact zetten ?
Dit is een vereiste bij een wisselstroomdynamo , om een begin magnetisme te geven
Poppema
Dat heb ik inderdaad eerder ergens gelezen. Nee er brandt geen lampje. Ik druk de sleutel in en start. Zonder lampje.
Poppema
Als dat het is verklaart het de startproblemen. Dan heeft deze dynamo het nooit gedaan. Ik zal maar gauw eens onderzoeken hoe het zit met het lampje.
Poppema
Bedankt voor het meedenken en de tips. Hiermee kan ik het hoop ik oplossen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Farmer 1 en hebben de trefwoorden accu , startproblemen en dynamo geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!