Wat vinden jullie van de kwaliteit van het HBM gereedschap?

Ik ben op de website van HBM machines terechtgekomen. Ik had de algemene vraag of de kwaliteit van het gereedschap voldoende is voor hobbymatig gebruik aan landbouwmateriaal. Ik besef dat dit een moeilijke algemene vraag is en daarom enkele voorbeelden:
hbm 1/4" momentsleutel voor 9€ (aanbieding, anders 29€). we spreken over lage aandraaimomenten maar het kan alle kanten uit natuurlijk, het klikmechanisme kan na 7 keer kapot gaan of de schaal kan verlopen...
9 inbussleutels voor 9€. ik ga daar geen buis opzetten van 1m maar een buisje van 20cm op het korte eind schuiven als je met het lange eind in een inbusbout zit, is wel goed mogelijk. op een trekker kan dat ook goed vast zitten natuurlijk
4-30mm trapgatboor voor 7€. dat kan bot zijn na 2 gaten in plaat van 4mm of dat kan zijn tijd meegaan (met gebruik van snijolie natuurlijk.
Ik verwacht geen facom voor zulke prijzen maar toch dat het mijn tijd meegaat.
Wat zijn jullie ervaringen?

Deel dit topic

Zoete

Reacties

+3
deufi
Dat is per product verschillend. We hebben er diverse items gekocht, het beste is om het product in de winkel zelf te bekijken. Generiek beeld is dat de duurdere producten goed van kwaliteit zijn, de goedkopere items kan je soms beter niet kopen, maar dat geldt eigenlijk bij iedere winkel wel.

Positief tevreden: Lintzaagmachine met rollerbanken, zware luchtsleutel, plasmasnijder, staalborstels, kraspennen, centerpunten, rolmaten, veiligheidsbrillen, lashelm, multimeters

Ontevreden omdat ze niet werken en of gelijk kapot zijn: Popnageltang op lucht, popnageltang op boormachine, Spijker tacker op lucht, diverse kleine handgereedschappen.

Pas ook nog wat tangen besteld, voor incidenteel gebruik prima, maar je moet er niet "echt" mee moeten werken. Voor klein gereedschap hebben de merken toch de voorkeur op dit moment.
+1
frank_mf
@deufi Precies, gewoon in de winkel bekijken en dan merk je meestal vanzelf wel of het goede kwaliteit is.

Om even op dezelfde manier op te sommen:

Positieve ervaringen: HBM gereedschapwagen (op de doorslagen en tangen na), Bankhamers, grote beitels, Lasapparaat mig/mag, elektrodenapparaat, compressor, krachtdoppen (metrisch, torx en inbus), gevulde gereedschapkoffer zeer positief (was ook duurder dan mn gereedschapwagen), cobalt boren mits gebruikt in kolomboor, 1/2 duims wringijzer is pas gesneuveld maar heeft wel meerdere malen pijp van 2m op gestaan. Momentsleutel AOK tot 320 Nm. Assteunen zijn gewoon degelijk (6 en 3 ton) enzovoort kan lang niet alles opnoemen...

Minder over te spreken: laskappen (flits) maar dat kan ook komen doordat ik hem weleens vergeet uit te zetten en dan de batterij leeg is. Doorslagen, tangen uit de gereedschapwagen. Verfspuiten, pneumatische vetspuit

Moraal van het verhaal: het extreem goedkope hbm spul moet je geluk mee hebben. Ga naar de winkel (nu het nog kan....) en houdt het gereedschap eens vast. Het kan twee kanten op eigenlijk: of het is meuk of het is prima voor het geld. Het duurdere spul is uiteraard van betere kwaliteit maar daar betaal je ook voor. Het Hyundai spul is een tussenoplossing. Redelijk goedkoop maar over het algemeen wel beter dan HBM eigen merk.
+3
lukasbelarus
Dingen als ratels, doppen en imbussleutels uit de sets of karren van hbm links laten liggen, spul scheurt of breekt ook zonder die pijp erop
frank_mf
Quote Reactie van @lukasbelarus:
Dingen als ratels, doppen en imbussleutels uit de sets of karren van hbm links laten liggen

Dan heb jij wat minder geluk denk. Voor het geldt functioneren die bij mij nog prima. Ik heb alleen m'n dop 32 gesloopt, maar daar zat een pijp op van anderhalve meter op het wringijzer.
+3
yoohan
HBM heeft prima spul als je er niet elke dag mee hoeft te werken. Heb er veel dingen vandaan en ook verbruiksartikelen zoals slijpschijven e.d. haal ik er (woon er vlakbij).
Vooral handgereedschap wat ik er verder vandaan heb, maar dan de gereedschappen die je niet elke dag gebruikt.
Mijn 1/2inch luchttol komt er ook vandaan, ik dacht 5 tientjes met wat krachtdoppen erbij, ja prijs kwaliteit is dan gewoon prima voor die 1x per maand dat ik hem gebruik.
Lashelm heb ik er meerdere van HBM gehad, daar moet je geluk mee hebben denk ik, degene die ik nu heb vreet batterijen op de 1 of andere manier, nu 3e setje in na een jaar. Terwijl de oudste helm al 15 jaar oud is en daar zit het eerste setje batterijen nog in.

Bij @wim-same staat een gereedschapkar van HBM volgens mij, en in principe is het meeste spul prima. De ratels zijn er volgens mij wel 1 of 2 van gesneuveld, maar dan komt ook omdat die het meest misbruikt worden.
+1
erik9831
Heeft die ferry de handyman ofzoiets niet een sponsorcontract met hbm voor YouTube?

Als het je kost is, dan is het natuurlijk iets anders, maar hij is dacht ik wel happy met zijn hbm dingen.

Ik heb er ook als Belg al wat bij gekocht. Ben er eigenlijk wel tevreden over.
+2
bartjuh
@erik9831 Harry the ferryman... 🤣
erik9831
@bartjuh af en toe komt er zo eens iets van voorbij op YouTube van die man. Laatste dat ik zag, was zijn draaibankje. Volg hem niet zo nauw op 😅
bartjuh
@erik9831 hij is nu helemaal in de Lidl parkside troep
Sjon
@erik9831 Ja, krijgt die geld voor.
Op fora van professionele machines gereedschappen heten ze Harry’s Bagger Machines.
Ties6210
Ik ben er zelf wel redelijk over te spreken heb er zelf 2 haspels van hangen en nog wat los spul hier heb ik dan ook de professionele luchthaspel hangen en dan de kleinste van 15 meter is tot nu toe nog altijd goed ook een elektrisch haspeltje ook het kleinste formaat, hier heb ik ook voor de kleinste gekozen zodat hij niet enorm warm kan worden, zijn belangrijke dingen om mee rekening te houden.
barteltie
Die set inbussleutel sleutels van 9 euro heb ik ook, al meer als een jaar vanalles mee los gedraaid en voldoen boven verwachting voor dat geld.
+2
poech prut
Woon er zelf vlakbij dus koop er niet online. Dan kun je het zelf bekijken en ff vasthouden, toch wel mijn voorkeur. Er zit echt prima gereedschap tussen, afkortzaag 125 euro mn hele verbouwing mee gedaan en ik vind het een top ding. Een nieuw blad kost tientje ipv 70-80 euro bij een metabo oid. Het is allemaal wel wat rauwer als het professionele spul en maakt meer herrie. Elektrisch accu gereedschap heb ik liever van een professioneel merk. Het duurdere spul daar is ook wel beter zoals @deufi al zegt.
+3
Jan mf6465
Inbussleutels (tot 10mm zeker) moeten van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn vind ik. Je moet veel kracht op een heel klein oppervlak kunnen zetten om een vastzittende bout los te krijgen. De betere merken krijg je niet opgedraaid, dat is echt staal. Voor nieuwe schroefjes vast te draaien is een goedkope set prima. Wat kost een setje van stahlwille of een ander goed merk? Geen 50€. Als je 1 kop van een vastzittende bout kapot draait door een goedkope inbussleutel is je winst vlug weg.
+1
Jan mf6465
Ik heb ook al gereedschappen gekocht bij hbm, en vind ze prijs kwaliteit zeker niet slecht. Maar een momentsleutel voor 9€ Vind ik wel echt goedkoop. Die zal een afwijking hebben wat groter is dan normaal vrees ik. Alles waar je een momentsleutel voor gebruikt moet juist nauwkeurig zijn is mijn idee, anders draai je het gewoon op gevoel vast. Goedkope schroevendraaiers is ook iets om krom zin van te krijgen.
Hannesman
Heb er een MIG lasapparaat van. Die gebruik ik best veel al paar jaar. Last perfect. Wel 2 ratels en verzameling steeksleutels gebroken, toen maar een Wera gekocht. Mr m'n grote wringijzer 1/2 is boven verwachting nog heel 🤷
+1
frank_mf
Quote Reactie van @Hannesman:
grote wringijzer 1/2 is boven verwachting nog heel

Ja die is super. Maar ik heb hem inmiddels wel kapot. Maarja zat ver boven de 1.000 Nm.......
+1
rubenv
Heb een accu slijptol van hbm en een accu slagtol en nog wat prul spul

bevalt mij allemaal super eigenlijk
slijptol is wat mij betreft een aanrader
+2
goeiedag eem
Kwaliteit prijs verhouding is gewoon goed, koop er regelmatig wat, via de webshop, heb je het spul in de handen zegt me niets over de kwaliteit, kan nog zo mooi zijn, facom, of berner bijvoorbeeld, maar daar heb ik geen goede ervaringen mee, breekt ook snel, voor echt sleutelen pak dan gedore , hazet of dat soort merken. Maar verder bij hbm tevreden over wat ik er gekocht heb
Rokus
@goeiedag eem facom snel breken? Dacht dat het merk altijd beetje Gedore kwaliteit is?
goeiedag eem
@Rokus nou hier hele andere ervaringen, mooi spul op het oog maar moet het wat gekker dan normaal houd gedore het klaar, en facom ☹☹☹☹☹ meerdere keren gehad,
jjthefrenchman
@goeiedag eem Ik heb veel van facom, maar de prijs kwaliteitsverhouding is zoek. Het is goed spul, maar te duur.
Bij HBM is die verhouding prima, want het kost bijna niks.

Voor iedereen met facom gereedschap. Ik dacht dat je levenslange garantie kreeg . Dat werkt hier (Frankrijk) namelijk wel. Alles wat je heenbrengt krijg je nieuwe voor.
erik9831
@jjthefrenchman facom is normaal gezien levenslang. Ik ken mensen die er anderzijds wel 'misbruik' van maken. Zo kun je bijvoorbeeld jou grootvaders facom van 50 jaar geleden binnendoen en een nieuwe krijgen. Zelfde als met mensen die huizen leegmaken. Oud setje vinden en een nieuw in de plaats krijgen.
+1
JD3010
@erik9831 misschien is dat van 50 jaar oud wel van betere kwaliteit. 🤔
erik9831
@JD3010 dat denk ik soms ook wel ja
+1
JD3010
@erik9831 Zo heb ik bijv. een slijpmachine van ca. 50 jaar oud. Die doet het best ėn niet zo zwaar.
goeiedag eem
@jjthefrenchman klopt heeft facom ook, is iets stuk krijg je nieuwe, met normaal gebruik, mijn vader heeft het op het werk gehad, maar mooi spul maar kon niet tippen aan gedore kwa sterkte,
porschestandard
@goeiedag eem qua ring-steeksleutels is gedore ook niet alles, de bekjes gaan vrij snel open staan en beschadigen snel. Vaak komt het chroomlaagje bij gedore los en krijg je scherpe randjes. We hebben ook facom op het werk en die ring-steeksleutels bevallen mij beter.
Kees2030
@porschestandard geef mij maar Hazet
+1
goeiedag eem
@porschestandard inderdaad dat van de chroomlaag heb je gelijk maar kwa bekjes, hmm deel ik je mening zeker niet, als je ziet wat ik met gedore uit haal op het werk was facom al gesprongen, maar goed ik heb die ervaring ermee,
mdoornekamp
@goeiedag eem de ring en steek sleutels van Facom zijn sowieso erg kort. Dus je krijgt je spul ook gewoon niet los. Ik heb ook vooral Hazet en Gedore sleutels.

Kniptang van Facom is bijvoorbeeld wel heel goed.
+2
goeiedag eem
@mdoornekamp kniptangen heb ik van knipex zijn ook zeer goed,
Fendttrisixfan
@goeiedag eem hier alles van Sonic, heel tevreden mee
goeiedag eem
@Fendttrisixfan sonic ken ik niet, mijn maat heeft er wel een kar van maar hoor hem er niet over. Heb onze eigen set van rahsol,/gedore al 20 jaar en geen problemen alleen de ratel 2 keer een vervanger voor gekregen, maar die zijn ook niet voor een pijp van 1.5 meter geschikt, kon niet anders maar het ging wel los, en later was hij stuk, maar was ook geen wonder 😁😁
+1
Fendttrisixfan
@goeiedag eem sonic is wel aan een sterke opmars bezig kwa bekendheid, werk er al 4 jaar proffesioneel mee en eigenlijk zo goed als niks kapot gehad. En sinds een jaar verkoop ik het zelf ook 😁
mdoornekamp
@Fendttrisixfan
Quote:
sonic

Ok. Dacht dat Sonic wel redelijk professioneel is. Moment sleutels van hun zijn niet echt goedkoop
Fendttrisixfan
@mdoornekamp is niet van de goedkoopste maar voor de kwaliteit die het is, is het wel goedkoop 👌👍
jjthefrenchman
@Fendttrisixfan Relatief goedkoop kwaliteitsgereedschap.
+1
jjthefrenchman
@goeiedag eem Ik denk dat dat de beste keus is voor tangen. Niet de duurste, wel de beste.
goeiedag eem
@jjthefrenchman ja vind ik ook,
+1
Zoete
Alvast bedankt voor alle reacties, zo heb ik al een beter idee van wat wel en wat niet te kopen. Alle ervaringen mogen nog altijd gedeeld worden, ik heb nog geen bestelling geplaatst 😀
+1
Kramer U800
Dan had ik nog iets waar ik niemand nog over had gehoord. En dat is de 30 tons potkrik, deze is bij ons maar een paar maanden oud en lekt nu al, boven bij het manchet. We hebben ook hele oude potkrikjes van 30+ jaar en die lekken nog niet, rara hoe kan dat.

18 V accu gereedschap tot nog toe best prima. We hebben een 1/2 slagmoersleutel al bijna 3 jaar (huis merk) en doet het nog steeds (goed), wel vertoont hij af en toe een appart geluid als je hem schuin houd, deze slagmoersleutel is heel vaak gevallen, heeft onder de olie gezeten, slijpsel, lasspetters, rubber vergaat niet met olie erop. De slagmoersleutel word elke dag ingezet. Dus daarmee zijn we dik tevreden want we hadden een Fein slagmoersleutel voor 3x het geld van die HBM en die was met een jaar op (koolborstels).

Dan hebben nu sinds begin dit jaar 2 HBM accuschroef/boor/klopboor machines van 18V in gebruik, ze houden het wel vol tot nu toe maar ze gaven na een paar weken al problemen met het snelspansysteem, één klemmetje bleef achter, deze worden ook dagelijks gebruikt maar we hebben nog geen jaren ervaring ermee.

Min punt zijn de accu's die niet uitwisselbaar zijn tussen de accu boormachine en 1/2 slagmoersleutel.

Dan hebben we nog veel meer zooi bij HBM vandaan, zoals automatische rem ontluchter op druklucht. Kleppen rodeer kop voor in de kolomboormachine. Klepfrees voor de zittingen te vrezen van een cilinderkop. Hier zijn we heel tevreden maar dit gebruiken we maar een paar keer per jaar.

En zo hebben we nog meer spullen van HBM.
KlaasM
Ik ben er afgelopen zomer een keer geweest. Sowieso een mooie winkel om is rond te scharrelen. Uiteraard ook van alles gekocht. Kwaliteit vond ik gemiddeld. Geen topspul maar daar is de prijs ook maar. Ze hebben wel veel materiaal wat je maar weinig gebruikt. Zoals een setje om stuurkogels terug te persen. Dat is dan nog wel een keer handig
+10
Fendt926Driver
Hier net een vrachtje gereedschap laten komen van hbm.
Er zit een trekker aan te komen met inch maten op de bouten en moeren.

(klik om te vergroten)

De gtootste inbus is 33cm lang..
Schrok er van.
Kun je inbrekers mee weg jagen
Nu moeten we het meeste wel vast of los kunnen draaien
+1
Kramer U800
@Fendt926Driver Mooie gereedschapset Huub. Ik ben benieuwd hoe ze het doen.
+1
jjthefrenchman
@Kramer U800 Doppen/ratels is nog steeds hetzelfde zie ik als mijn kar van 8jaar oud.
Die kar heeft al twee powerschifts/5 koppelingen/3 turbo's + allerlei dagelijkse werkzaamheden achter de kiezen. En alleen m'n kleinste ratel is kapot ( dus daar ligt nu een Gedore voor in de plaats).

Oh ja, de steek/ratelsleutels van hbm zijn wel ruk.
+2
Piet1960
@Fendt926Driver Zit dat standaard gereedschapsetje niet meer bij de MF?😀
+3
Fendt926Driver
@Piet1960 zou je bijna denken. Zo vaak moeten ze wel open om ze lekvrij te krijgen..
+2
cb6520
@Fendt926Driver als een mf lekvrij is zou ik eerst maar eens de olie bijvullen.
marc102
Als hobbyist ben ik zeer tevreden met HBM gereedschap.
Het electrode lasapparaat van 65 euro is een aanrader welke ik een jaar geleden gekocht heb
Gebruik hem regelmatig en hij last perfect.
+1
geweldenaar
@marc102 hier ook wel eens gelast met zo’n chinees hobby ding, van iemand voor niks gekregen met paar elektroden. Na een kwartier op hoge stroom lassen knalt de thermo beveiliging eruit.
Kunde veul koffie drinken op een dag.
Ding weegt niks dus wel handig voor kleine reparatie ver weg van de werkplaats.
+1
PieterA
@geweldenaar Wij hebben er ook 1. Prima aanvulling op het gewone lastoestel.
marc102
@geweldenaar Jij bedoeld waarschijnlijk zo een chinees transformator ding?
Die zijn inderdaad niet de moeite, je moet een fatsoenlijke IGBT(electronische) hebben en dat is welke ik bedoel
Bert353
@marc102 van HBM?
jantje 8110
@marc102 Heb ik ook en last best goed.
+3
Kramer U800
@marc102 Wij hebben trouwens een MIG/MAG/elektrode las apparaat van HBM. Hoeveel Ampère weet ik zo niet. Maar wij hebben er alleen RVS lasdraad in zitten, apparaat doet het heel goed. Denk dat het apparaat niet meer als 160 A kan zijn.
Kees2030
Ben ook hobbyist die veel rommelt.
Van HBM ben ik eigenlijk goed te spreken over de prijs kwaliteit verhouding.
Lintzaag, draaibank, bandschuurmachine en straalkast doen het meer dan prima. Heb ook zo'n grote doos met inchmaten. Best voor wat ik er mee moet. Verder heb ik alleen Hazet sleutels.
Slijpschijven, schuurbanden en boren koop ik daar ok altijd. Zelfde als dozen remreiniger.
Heb er voor een betonnen vloer te slopen een grote hakhamer gekocht. Ding slaat als een malle. Positief over HBM, behalve over hun "actieproducten " Staat eerst een artikel te koop voor €50-, in de actie staat dan normale prijs €60,- en actieprijs €45,- Je denkt dan €15,- korting te hebben i.p.v. de €5,- werkelijke korting.
@Kees2030is dat niet overal zo?
Eerst prijs naar boven en dan met gelijk onder de "normale " prijs.
Gewoon als je iets wilt effe in de gaten houden.
Zoete
@Fendt 106 S Christoph is inderdaad overal zo, bij promoties verwijzen ze naar de adviesprijs van het product als 'originele' prijs. Ligt altijd hoger dan de prijs waar het normaal voor verkocht wordt. Misleidend maar volgens de regels.
Jammer dat ze telefonisch niet bereikbaar zijn. Had tijd terug een vraag over een product, wou hun even bellen, zijn ze alleen maar bereikbaar via de mail.
+1
deufi
@Masseyfergusondriver daarom bestel ik tegenwoordig ook wel bij kippers Rijssen. Zelfde assortiment, maar kunnen over telefoon ook adviseren, is ook heel handig.
@deufi inderdaad, assortiment lijkt best wel op hbm. Nog nooit van gehoord, maakt iets minder reclame denk ik. Ja klopt, ik bel best nog wel eens met een webshop over een product of over levering. Maar misschien ben ik te ouderwets🙊
Fendt926Driver
Quote Reactie van @deufi:
bij kippers Rijssen

Kippers rijssen is hier vlak bij.
Maar die vindt ik enorm duur.
En een veel kleiner assortiment.

Maar heeft hbm wel alles zelf?
Of adverteren ze ook met spul van anderen?

Mijn bestelling werdt in 3 keer geleverd en werdt op verschillende plekken verzameld
Kees2030
@Fendt926Driver

HBM heeft wel alles zelf volgens mij.
Omdat het zo populair is, ook buiten Nederland, particulieren en bedrijven, hebben ze best uitgebreid. Zijn meerdere magazijnen nu die niet met elkaar verbonden zijn. Vandaar dat 1 bestelling wel eens uit meerdere zendingen bestaan.
barteltie
@Fendt926Driver ga maar eens bij Kippers langs Huub, ze hebben in de winkel nog veel meer dan op de site. En als je meer dingen tegelijk koopt is er altijd vanalles mogelijk 😏
Kees2030
@Masseyfergusondriver

Tot een enkel jaar terug kon je nog wel bellen. Zijn ze mee gestopt omdat het teveel tijd koste en personeel bezet hield in de winkel.
90% van de vragen ging over voorraad en levertijd. Dat ze dat nu per mail doen kan ik begrijpen. De meeste vragen zijn simpel zelf op te lossen door zelf goed te kijken en te lezen.
Vind het zelf ook altijd fijn als je kan bellen, maar moet zeggen dat de reactie tijd bij HBM goed is per mail. Het is 1 winkel die niet alleen in Nederland verkoopt, kan je na gaan hoe druk het is op de aftersales afdeling.
caseboy
Mijn ervaring met het spul van hbm is over het algemeen goed, heb ook wel is wat gekocht daar wat gewoon echt rommel was. maar vooral voor de prijs moet ik zeggen dat ze toch best wel wat goed spul. ik heb zelf ook een stappenboor van hbm, heb m al n aantal jaar en is nog steeds scherp, gebruik wel altijd snij olie. ik koop ook de cobalt boren bij hbm, deze zijn ook best goed.
ik heb van hbm ook: mig/ mag lassapparaat, assensteunen, 2,5 tons krik, remzuigerterugstelset, compressor, , oplaadbare looplamp, rolbedje, koppelingscentreerset, compressietester set veerspanners, pneumatische bandschuurmachintje
hier ben ik allemaal tevreden over. n
ik heb ook gereedschap van hun wat troep bleek te zijn: moerensplijterset, tapset tot m12, was wel een van hun goedkoopste sets
+1
stephan-inter
Tot nu toe alleen maar troep wat bij hbm weg kwam. Koste ook niet veel dus ook geen hoge verwachtingen.
De duurste startbooster na 3 x gebruik uit gefikt.
De.gereedschapskar diverse dingen al kapot in de verpakking. Doppen die je dol draait.
Vetspuit die niet lekker wil.

Ik haal er niks meer.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!