Atlas 1202 - Zoemend van achter kabine

Hallo, even voorstellen: ik ben Benny komende uit Nederlands-Limburg. Ik heb een Atlas kraan en sinds enkele dagen hoor ik een zomend geluid van achter de kabine. Zou dit de hydro pomp kunnen zijn die ik hoor? Ik heb de hydro olie bekeken en daar mogen een paar liters extra bij? Maar ik neem aan dat dit niet dat geluid kan veroorzaken? Iemand een idee wat dit kan zijn of waar ik moet gaan zoeken?

Deel dit topic

BBenny

Reacties

Rustiko
Te weinig olie kan wel zorgen voor een dergelijk geluid want dat is hij lucht aan het pompen. Maar goed ik weet niet hoe het klinkt natuurlijk.

Luister buiten de cabine waar het vandaan komt zal ik zeggen. Maak een filmpje desnoods zodat wij er wat mee kunnen maar belangrijk is wel voldoende olie uiteraard
BBenny
@Rustiko Bedankt voor je zeer gewaardeerd antwoord. Wat zeker is, is dat het geluid niet van de motor komt. Dan blijft er al niet meer zo veel over dan het hydraulisch systeem. Het geluid is ook manifest aanwezig in de kabine, zelfs zo erg dat het geluid in de kabine irritant is. Tegen de achterzijde van de kabine staat een soort drukregelaar (?), mogelijk komt geluid van daar…
Rustiko
Weet niet op welke druk regelaar je doelt maar die achter de cabine is volgensmij voor luchtdruk.

Zoals ik zei voor ons is dit gissen als we niet weten van welk onderdeel het af komt of als je niet iets van een filmpje hebt met het geluid of iets dergelijks
BBenny
Het onderdeel achter de kabine is wel verbonden met olieslangen... We willen gerust een geluidsopname maken, maar nu kunnen we niet meer naar de loods. Er is een slangbreuk geweest, maar toen was het irritant geluid er nog niet, volgens mij. Het is gekomen sinds het weer kouder is geworden. Maar het olieniveau is ook te laag. Er zijn twee kijkglazen onder mekaar. Het onderste kijkglas zit nog vol olie, maar het bovenste kijkglas verteld ons dat op dat niveau al flink wat olie te kort is.
Misschien kunnen jullie hier al wat mee 😉
+1
JD3010
Dan heb je nog genoeg olie. Ik dacht dat er een dikke buis onderaan de olietank zit waar die de olie aan zuigt.
BBenny
@JD3010 Ik heb er geen idee van maar zal het toch bijvullen.
+1
GerbertXL
Heb je niet per ongeluk de ventilatie aangezet?
BBenny
@GerbertXL Neen hoor, de ventilatie maakt minder lawaai…
Het heeft echt iets met het hydro systeem te maken. Het geluid is ook waar te nemen aan de hydroslangen: ze maken lichte trillingen. Eerste idee was olie te koud. Maar dit kan ook niet.
BBenny
Intussen heb ik een geluidsopname kunnen maken.

Weet iemand hoe we deze hier moeten oosten?

Het geluid is op de geluidsopname wel niet zo duidelijk waar te nemen dan wanneer men naast de kraan staat.

De hydrauliek filter zit in de bol in de hydrauliek tank. Wanneer we deze opnemen zit daar een buisachtig filtertje. Op welke manier krijgen we deze filter, zonder al te veel hydrauliek slagen en buizen te moeten demonteren, eraf?

Heeft iemand specificaties van deze filter en waar we deze eventueel kunnen bekomen/bestellen?

Heeft iemand weet van nog andere hydrauliek filters op een zulke kraan? Soms zit op meerdere plaatsen/niveaus een filter.
+1
deutzisthebest
@BBenny

Als het een filmpje is kan deze deze op youtube plaatsen en vervolgens de link hier plakken.
Is het niet de hydropomp die trilt en dit via versleten rubbers naar het frame/cabine laat horen?
BBenny
@deutzisthebest Dit heb ik intussen al geprobeerd. Maar dit is niet gelukt. Omdat ik als nieuw lid blijkbaar beperkte mogelijkheden heb. Naarmate ik langer lid zou zijn zouden deze beperkingen vanzelf worden opgeheven. Ik heb de moderators/beheerders hier al gevraagd om beperkingen op te heffen, maar tot op heden geen reactie. Alvast heel erg bedankt om mee te denken. Het zijn geen trillingen die door versleten rubbers overgebracht worden op het frame.
+1
deutzisthebest
@BBenny

als je de youtube link in een pb naar mij stuurt dan zet ik hem wel in het topic.
BBenny
@deutzisthebest Doe ik. Dankjewel.
BBenny
@BBenny Ik probeerde naar jou te sturen maar ook nu foutmelding…
Ik zal moeten wachten op beheerder en die beperkingen opheft.
BBenny
Niemand die dit probleem even kan bekijken?
+1
brauheist
Ik had ooit een tractor die maakte een zoemend geluid als het koud werd, in de zomer nergens last van kwam ook van de hydro af
BBenny
@brauheist Dit zou hier ook wel eens goed kunnen zijn. Want een dikke 14-dagen geleden, toen het nog warmer was, hoorde we helemaal niets.
BBenny
Heeft iemand enig idee hoe we de hydrauliek filter eraf krijgen? Wanneer we het ronde deksel eraf halen zien we een buisachtige filter zitten. Maar die kan er zo niet uit. Mogelijk moet de volledige filterhouder eraf? Mogelijk weet iemand hier wel raad. Alvast dank.
+1
JD3010
@BBenny dat filter kan je er zo uittrekken. Heb je druk op de tank?
BBenny
@JD3010 Zie foto. Hieronder zit de filter. Dit is een soort zeef. Op welke manier trek ik de filter uit het filterhuis? Ik wil dit eerst even navragen om zeker niets te beschadigen.

(klik om te vergroten)

+1
JD3010
@BBenny Die ronde dop met de 6kant draai je los en dan moet dat filter er naar boven uit
BBenny
@JD3010 De dop gaat eraf en dan zien we nog een veer op het filter. Vervolgens zien we metaal en daartussen zit het filter. Dus het filter er niet tussenuit, maar alles eruit, naar boven trekken?
+1
JD3010
@BBenny Bij mij zat onder het deksel een veer met daaronder het lange persfilter. Het is ook alweer 20jaar geleden.
Wat bedoel je met dat 'metaal'
BBenny
@JD3010 Boven de filter staat nog een ijzeren/stalen constructie, mogelijk om de filter is onder te houden…
+1
JD3010
@BBenny Ik dacht dat er een magneet in dat filter zat bij mij. Wellicht zit het bij jou wat anders. Foto's?
BBenny
@JD3010 Ik heb druk op de tank maar dat heb ik er uiteraard afgelaten alvorens de tank open te maken. Anders zou dat nooit goed komen, denk ik 😜
GROENEDEERE
Te weinig hydraulische olie kan ik me niet voorstellen dat is geen gezoem geluid wordt je niet vrolijk van.
Je kraan heeft lucht kan het niet bij je compressor vandaan komen?
Of van de ventilator in de cabine?
deutzisthebest

Dit is de link van @BBenny
JD3010
@deutzisthebest dat wordt dan rechtstreeks mailen, appen oid. 🤗
+1
deutzisthebest
@JD3010]

Ik vrees dat het in de link zit van youtube.
husky
Zit er een kraan op de olietank? En staat die wel goed?
+1
deutzisthebest
Hier dan eindelijk het filmpje met geluid van de atlas.


Het klinkt alsof er een ventiel bediend wordt en door de overdruk heen gaat. Wellicht dat er iets door lucht geschakelde ventielen gaat?
BBenny
@deutzisthebest super super super dankjewel. Want ik heb nog steeds beperkingen als nieuweling om filmpjes te uploadden. Even misschien nog toelichten, ook voor de andere TF-leden. Ik start en hoor een geluid. Wanneer ik vervolgens aan het stuur draai hoor ik dat geluid nog veel harder. Op filmpje hoor je goed wanneer ik wel of niet aan stuur draai. Dit is zelfs zeer goed hoorbaar in de kabine. Want de opname is gemaakt in de kabine. En wanneer ik aan stuur draai krijgt de motor ook lichtjes minder vermogen. Net alsof de motor kracht moet doen als ik aan stuur draai. Anders zou ik denken de olie uit de stuurbekrachtiging. Maar voor zover ik weet heeft deze geen stuurbekrachtiging. Misschien dat hier toch iemand het probleem kent en de samen naar een oplossing kunnen zoeken. Bedankt alvast.
+1
Sacmelker
Zou het de spanningsregelaar kunnen zijn in de cabine?
Zit achter de stoel volgens mij
BBenny
@Sacmelker De Spanningsregelaar zit inderdaad in de kabine achter de stoel. Maar deze is het niet. Deze maakt geen geluid. Deze werkt overigens nog perfect (nagemeten opladen rond 14,5 v).
BBenny
Niemand die een idee heeft over dat hier eventueel aan de hand zou kunnen zijn? Wanneer ik de kraan start hoor ik een geluid welk er niet hoort, maar wanneer ik aan het stuur draai wordt dit geluid duidelijk gesterkt en lijkt het alsof de motor ligt minder in toeren gaat. Wanneer ik het stuur terug los laat, en dus niet meer draai, verzwakt dat geluid terug en lijkt het alsof de motor terug iets meer toeren neemt. Het geluid komt van achter de kabine. Want zelfs in de kabine is dit zeer goed waarneembaar. Jullie kunnen naar het filmpje luisteren. Alvast veel dank om met mij mee te denken.
+1
dennisbouter
Quote Reactie van @BBenny:
welke

Ik ben geen atlas kenner, maar het klinkt wel als hydrauliek of er ergens iets smoort, hoe draait de machine? Anders dan voorheen?
BBenny
@dennisbouter Neen hoor de machine draaide en draai nog steeds perfect.
Alleen dat geluid, en rare is dat wanneer aan stuur wordt gedraaid het geluid in volume toeneemt en de motor licht in toeren verminderd.
+1
dennisbouter
@BBenny en alleen het stuur bij andere functies heb je dat niet?
BBenny
@dennisbouter Alleen wanneer ik aan het stuur draai, en bij geen enkele andere functie, behalve wanneer je tegen limieten zit, dan doen ze dat ook, maar dat doen ze allemaal. Hier komt dat geluid vanaf hij wordt gestart en wanneer we aan stuur komen nog erger…
+1
JD3010
@BBenny Deze kraan heeft toch een eigen pomp voor het stuur? Wellicht moet je het daar dan zoeken. Dan zou die links van de motor zitten.
Waar woon je?
+1
dennisbouter
@JD3010 die richting zat ik ook in te denken @BBenny hoe functioneert het sturen verder doet hij dit wel goed?
BBenny
@dennisbouter Awel Dennis, ik heb de indruk dat er nogal wat toeren gedraaid moeten worden vooraleer de kraan gedraaid geraakt. Maar die machines draaien nu eenmaal niet kort. Zou ook normaal kunnen zijn.

Maar ik denk ook dat we op de weg van JD3010 verder moeten.
BBenny
@JD3010 Het kan bijna niet anders dan dat het iets met het stuur heeft te maken. Links van de motor? Waar sta je dan? Achter de motor? Het is vandaar ook dat het geluid vandaan komt. Heb je daar toevallig een foto van een zulke pomp?
+1
JD3010
@BBenny Aan de voorkant vd motor zitten de V-snaren, aan de achterzijde het vliegwiel.
Ik ben de 1202 al bijna 20jaar kwijt en heb er ook weinig foto's van. Ik dacht dat de oliepomp bij de olietank zit, een tandwielpomp. Hopelijk kan je er wat mee.
BBenny
@JD3010 Ik kan hier zeker iets mee. Ik weet elke bijdrage naar waarde te schatten. De pomp die je bedoeld, die zit, als ik achter de motor sta, dus aan de v-riemen 😉, dan zit die helemaal rechts in de hoek?
+1
JD3010
@BBenny de oliepomp zit niet op een Vsnaar maar op de tandwielen vd motor zelf.
Als je op het ventielenblok ga staan en je kijkt naar de motor, dan volgens mij aan de linkerkant, daar zit toch ook de dynamo?
Volg anders de olie slangen, niet die naar de hoofdpompen gaan die achteraan de motor zit, maar die verder naar voren lopen.
BBenny
@JD3010 De dynamo zit inderdaad links wanneer je op het ventielenblok staat. Dit is de pomp die je bedoeld (zie foto)?

(klik om te vergroten)

+1
JD3010
@BBenny Deze zit achterop de motor, zo lijkt het. Wel anders dan als de mijne toen.
Onder/achter de dynamo ergens?
BBenny
Dat zou wel eens kunnen verschillen. Maar ik ga opnieuw opzoek. In de buurt van de dynamo. En deze pomp stuurt de besturing aan? Wat zou er aan die pomp kunnen defect zijn? Kan dit gereviseerd worden dan wel nieuw? Want een tweedehands is allicht nog erger versleten.

Maar het lijkt er wel op dat het geluid van achter de kabine komt. Vandaar dat het ook zo goed hoorbaar is in de kabine. Ik denk dat wanneer het lawaai vanuit de buurt van de dynamo komt dit niet zo goed hoorbaar is in de kabine.

Ik hoor graag jullie mening.
BBenny
Atlas 1202

(klik om te vergroten)

+2
Fred6490
Misschien een idee om de pomp is los te maken van de motor, denk dat leiding zelfs mag vastblijven, als het geluid dan weg is kan je zeker zijn dat je op het goede spoor bent. Het is maar een idee, ben geen specialist in atlas…..
BBenny
@Fred6490 Da lijkt me inderdaad wel een goed idee. Maar dan moet ik eerst de pomp nog lokaliseren in de buurt van de dynamo. Maar probleem moet sowieso opgelost. Anders maak ik steeds meer schade.
BBenny
Is er nog iemand die dit probleem wil bekijken? Het geluid komt wel degelijk van vooraan aan de motor en niet van achteraan.
Update: vandaag goed aan werk geweest met de machine. En tijdens het werken, wanneer de machine in een hoger toerental draait, wordt er amper iets waargenomen. Maar wanneer de machine op een lager toerental draait, steekt het geluid de kop op, en wanneer we dan aan het stuur draaien, is het probleem nog harder te horen. Misschien is er toch iemand die ons hierover ietseee zouden kunnen vertellen?
dennisbouter
@BBenny heb je de stuurpomp al gevonden?
BBenny
@dennisbouter Hallo, wanneer de stuurpomp zich aan de achterzijde van de motor op de tandwielen van het vliegwiel bevindt, dan hebben we die inderdaad gevonden. Maar de stuurpomp ligt er vrij rustig bij… Wat kunnen we aan deze pomp verhelpen indien de oorzaak van geluid daar mocht liggen?
dennisbouter
@BBenny of dat de pomp is geen idee ik weet ook niet of alle 1202's de pomp op dezelfde plek hebben, hierboven is geschreven de pomp te verwijderen om te testen of het geluid dan weg is, ik zou daar eens mee beginnen dan heb je zekerheid of het nu wel of niet die pomp is
JD3010
Quote Reactie van @BBenny:
achterzijde van de motor op de tandwielen van het vliegwiel

Zitten daar olieslangen aan?
BBenny
@JD3010 Absoluut, daar zitten olieslangen aan. Ik weet niet of mijn theorie klopt. Maar ik denk dat de hydro filter serieus dicht is komen te zitten waarom er minder olie voorhanden is wanneer de machine stationair draait, maar wanneer de machine tegen een hoger toerental gaat draaien is er meer olie en hoor ik niets. Kan ik hierin worden gevolgd?
terpstra
Komt volgens mij van het koudere weer dan is de olie dikker, zelf ook wel last van soms zou me er niet te druk om maken
dennisbouter
@terpstra klinkt die hetzelfde als hierboven te horen is?
BBenny
@dennisbouter Die klink hetzelfde dan hierboven te horen is. Het geluid dat je hoort is wanneer met het stuur van links naar rechts wordt gedraaid.
dennisbouter
@BBenny 🙈 ik vraag aan @terpstra of zijn kraan hetzelfde klinkt als de jouwe, en dag geef jij antwoord bijzonder !
BBenny
@dennisbouter Sorry, dit had ik zo niet begrepen. Fijne zondag nog !
porschestandard
@BBenny volgens mij geef je nu zelf het antwoord op je vraag, en dat is wanneer je het stuur loslaat hij drukloos olie laat stromen en wanneer je gaat sturen hij druk opbouwt en dus iets meer geluid geeft omdat de pomp moet werken. Dit komt vrijwel bij alle voertuigen met een hydraulische stuurinrichting voor. Misschien dat het hier iets meer geluid geeft omdat hij wat meer versleten is dan een nieuwere machine. Of inderdaad hierboven al gezegt dikkere olie dankzij de kou misschien bij opgewarmde olie nog eens proberen misschien dat het geluid iets minder wordt.
BBenny
@porschestandard Met deze bijdrage zijn misschien weer wat dichter bij de oplossing. Want het probleem is inderdaad begonnen toen het gevoelig kouder is beginnen worden. En wanneer de machine pas gestart wordt is geluid altijd erger dan wanneer de motor enige tijd heeft gedraaid. En wanneer er met de kraan een halve dag wordt gewerkt, is het geluid quasi weg. Maar zeker bij koud weer, en er wordt gestart, is geluid niet echt aanvaardbaar. Kan de stuurpomp gereviseerd en vallen deze kosten mee? Iemand enig idee van de kostprijs voor een dergelijke nieuwe stuurpomp?
+2
jehan
@BBenny probeer is om met een schroevendraaien op de pomp te komen en dan het handvat van de schroevendraaier stevig tegen je oor houden ..je hebt dan een soort als stetoscoop...laat een ander dan aan het stuur draaien ..dan kun je goed horen of het van die pomp komt of niet ..zo luisterde ik weleens naar aparte geluidjes van bv versleten lagers in een pomp bijvoorbeeld
BBenny
@jehan Dit is een zeer goed voorstel en gaan we zeker doen.
Bedankt !
BBenny
Misschien maak ik me inderdaad snel ongerust. Waarom? Omdat ik natuurlijk niets wil vernielen.
jehan
@BBenny heb je er als eens over gedacht om naar een dealer te rijden met je kraan en daar dan de vragen te stellen die je hier vraagt?
+1
guus hiddink
@jehan ik denk dat er vedelger er(Bij)j moet komen omdat er een bijennest inzit.
husky
+1
jehan
@guus hiddink dan moeten we ongedierte bestrijder te lindert maar is ff bellen
guus hiddink
@jehan dat dacht ik
BBenny
Misschien nog even terugkomen op de (hydro)olie. Op de olietank staan twee kijkglazen. Wat is het doel hiervan en waar worden die bijgevuld indien het aparte reservoirs mochten zijn? Waar kunnen we aan goede voorwaarden een dergelijke hydrofilter bestellen? Want deze zijn niet goedkoop.

(klik om te vergroten)

JD3010
@BBenny Daartussen moet de olie zitten, dan is die op pijl.
BBenny
Hydrofilter

(klik om te vergroten)

+1
terpstra
Geluid is zelfde, wat filter betreft uitelkaar draaien en magneet filter goed schoonmaken die filter eromtoe heb ik nog nooit vervangen
terpstra
Vergeet niet compressor en brandstofpomp op oliepeil te controleren
BBenny
Intussen heb ik gevonden wat erg lawaai maakt (zie enkele foto’s).
Kan dit verholpen worden?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Atlas 1202 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!