Welk rijbewijs voor een bandenkraan

Ik vroeg mij af welk rijbewijs je moet hebben voor en besturen van een bandenkraan (graafmachine) over de openbare weg als bijvoorbeeld een atlas 1202.

Google wordt ik iets wijzer van maar daar wordt de ene keer vermeld dat een T rijbewijs nodig is maar ook wordt er vaak vermeldt dat er sinds 2017 een nieuwe wet is waarmee het ook mogelijk is met een B rijbewijs mits je binnen 5km van je erf blijft.

Wie weet hier wat meer van?

Deel dit topic

Rustiko

Reacties

varken
T rijbewijs
caseboy
Volgens mij moet op een bandenkraan een trekkerkenteken vanaf volgend jaar als je ermee over de weg wilt dus dan heb je oom een trekker rijbewijs nodig
walker1
T rijbewijs, of B rijbewijs als je dat al had voordat T werd ingevoerd.
Uitzonderingen/ ontheffingen voor wanneer je binnen 5 km van je erf of huis blijft bestaan niet.
Rustiko
Bedankt, ik had het o.a. hier gelezen : bouwunie.be/nl/theme/…

Zie nu dat het een belgische site is, misschien dat het daar alleen geldt.
langeslagdiesel
Dat kan straks nog wel weer eens een felle strijd gaan woorden tussen de mobiele grond verzeters op landbouw kenteken of niet. ( dieplader vervoer ) dat was in der tijd ook zo met de hoog en laag ( landbouw gerelateerd ) btw regeling. Jong gebruikte kranen ( Max 10 uur ) werden ingevoerd vanuit Duitsland met een bieten knijper er aan. Dan was het een landbouwmachine, dus laag btw. Zat er niks aan de giek of een grondbak dan was het een hoog btw machine. Daar zat nog wel wat tussen zeg maar.
dennisbouter
@langeslagdiesel wat kan een felle strijd worden?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!