Regels rondom afgeknotte-/ LRV-driehoek na registratie.

Ik heb een vraag over het voeren van een afgeknotte-driehoek als een kentekenplaat is gemonteerd op de tractor.

Het voeren van een afgeknotte driehoek op een oldtimer tractor is niet mooi zoals iedereen weet. Wel ben je zo herkenbaar als tractor, nu was mijn vraag mag je na het monteren van een kentekenplaat ook een kleine driehoek erop maken aangezien een afgeknotte-driehoek niet meer verplicht is?

Deel dit topic

koen-hanomag

Reacties

+1
NH-Ford
LRV bord is niet verplicht als kentekenplaat is gemonteerd.
+1
Fast Eddy
Een kenteken reflecteert ook goed in het donker. Ik heb persoonlijk liever het kenteken dan het bord. En ze herkennen wel dat het geen auto is die voor ze rijdt in het donker.
+3
roscho
Quote Reactie van @Fast Eddy:
ze herkennen wel dat het geen auto is die voor ze rijdt in het donker

Dat vraag ik mij af. Door het kenteken is de trekker alleen nog maar meer op een vrachtwagen gaan lijken. Ik pleit ervoor om daarom de driehoek te laten hangen als kenmerk voor langzaam verkeer.
+2
SJB533
Quote Reactie van @roscho:
Door het kenteken is de trekker alleen nog maar meer op een vrachtwagen gaan lijken

Weet zo niet wat de eisen voor het monteren van een kentekenplaat zijn, maar de meeste vrachtwagens hebben die op plekken, waar je bij een trekker geen plaat kunt monteren 😉
+2
Loeideutz
@Fast Eddy brommobielen worden ook niet als zodanig herkend. Vaak pas op korte afstand. Zeker als er een mooie “45 km” plaat in het geel achterop is gemonteerd.
Fast Eddy
@Loeideutz

Ik doneer met liefde mijn afgeknotte driehoek aan de brommobiel eigenaren. Want daar heb je wel een punt.
roscho
Quote Reactie van @Loeideutz:
brommobielen worden ook niet als zodanig herkend.

Waarom dan niet die driehoek verplicht stellen voor alle voertuigen (op 3 of 4 wielen) die niet sneller kunnen of mogen dan 50 km/h? (Zonder de toevoeging 3 of 4 wielen zouden ook bromfietsen daaronder vallen.... 😄 )
+6
kramer
Ik laat hem er op zitten, zit niet in de weg.

(klik om te vergroten)

+4
bas101
Snap ook niet waarom ze die afgeknotte driehoek niet meer verplicht stellen, komt de veiligheid , zeker die van tlangzame tractoren en die van voor 1978 die de niet reflecterende blauwe nummerplaat voeren niet ten goede , ik laat m er gewoon op zitten .
Corne S
@bas101

Helemaal mee eens. Al is het zo nu en dan wel eens tijd voor een vers bord of sticker.
DANOONTJE POWERR
Zwaailamp(en) aan in het donker, opgelost.
+1
DANOONTJE POWERR
@kramer ik mag altijd mijn zwaailampen aan haha.
Maar buiten dat, ik heb nog nooit gehoord dat iemand bekeurd is voor het voeren van een zwaailamp.
Wij rijden heel veel met kippers over de weg en dan gaat ie mooi aan, zeker in het donker.
kramer
@DANOONTJE POWERR Ik gebruik hem zelf ook, beter 10 lampen teveel, dan 1 te weinig.
Fast Eddy
@DANOONTJE POWERR

Onder de noemer eigenveiligheid mag er een boel met de zwaailamp aan.
+1
valmet6400power
@Fast Eddy
Zwaailamp oftewel “de alles mag lamp” haha
+1
Fast Eddy
@valmet6400power

Ik noem ze altijd toverlampen.
+14
valmet6400power
@DANOONTJE POWERR
Ik vind het persoonlijk de achterdeur uit als je trekkers voorbij ziet komen (met of zonder) kiepwagens/dumpers die wetgeving technisch geen zwaailamp aan hoeven en wel aan hebben. Gevolg is dat als ik met m’n zaaimachine kom van een dikke 3 meter of een rijenfrees van 3.10 meter dat de mensen denken “die zwaailamp heeft ie aan voor de leuk”..
+2
Herbert
@valmet6400power in die situatie hou ik ook de werklampen aan die op de machine gericht zijn. Zien mensen iig wat er aan hangt. Heb niet de grootste meest felle lampen, dus ze verblinden niet.
+2
valmet6400power
@Herbert
Oja dat is inderdaad ook wel een goede tip. Wij hebben ook kaarsjes als werklampen (geen led of halogeen) dus dan zou je de mensen ook niet verblinden. Los daarvan lijken de mensen wel zoveel haast te hebben laatste jaren dat ze je evengoed voorbij vliegen op plekken dat je denkt, hoe dan..
+1
Moonshine
@valmet6400power niks zo vervelend als in het donker met een volle kieper staan wachten op een breed stuk omdat er zwaailampen aankomen van de overkant en het een losse trekker blijkt te zijn. Ben het met je eens alleen aan als het nodig is en als zonder zwaailamp niet zichtbaar genoeg bent gaat er ergens anders iets niet goed.
+1
DANOONTJE POWERR
@Herbert als het goed is heb je er reflecterende breedteborden op.... 😉
Herbert
@DANOONTJE POWERR toevallig laatst een rotoreg met zaaimachine gehuurd. Was ook zo'n breed ding die dat eigenlijk niet voor elkaar had. Dan maar de werklampen erop
+1
roscho
Quote Reactie van @Herbert:
in die situatie hou ik ook de werklampen aan die op de machine gericht zijn

De bedoeling is goed, maar dat mag nou weer net niet. Werklampen stralen wit licht uit en aan de achterzijde is dat verboden. Achterlichten moeten rood zijn. Dat omdat iemand zou kunnen denken dat hem een voertuig tegemoet komt. @DANOONTJE POWERR Overigens: een zwaailicht is verplicht als (een onderdeel van) de trekker of wagen breder is dan 2,60 m. Nu zijn veel grote trekkers en werktuigen breder dan 2,60 m, maar het zwaailicht wordt ook vaak onterecht gevoerd.
+2
DANOONTJE POWERR
@valmet6400power @Moonshine
Een beetje trekker is tegenwoordig al breder dan 2,60m en een beetje kipper zeker.
Dan kun je het onzin vinden maar dan is het gewoon verplicht.
valmet6400power
@DANOONTJE POWERR
Er rijden "tegenwoordig" ook nog trekkers én kiepwagens rond die dat niet zijn dus dan blijft het verhaal gewoon hetzelfde.
hobbyboer
Quote Reactie van @valmet6400power:
Ik vind het persoonlijk de achterdeur uit als je trekkers voorbij ziet komen (met of zonder) kiepwagens/dumpers die wetgeving technisch geen zwaailamp aan hoeven en wel aan hebben. Gevolg is dat als ik met m’n zaaimachine kom van een dikke 3 meter of een rijenfrees van 3.10 meter dat de mensen denken “die zwaailamp heeft ie aan voor de leuk”..

Dat vind ik dan weer een hele kromme redenatie.
Een ander mag dus de zwaailamp niet aan van jou omdat jouw brede werktuig dan niet meer opgemerkt zou worden??
Die hoor jij gewoon netjes te markeren met breedteborden en breedtelampjes!
Met daarbij de zwaailamp als 'algemene waarschuwing voor gevaar'.
Die zwaailamp kan (of moet?) dus ook aan met een lege trekker of een combinatie smaller dan 2.60 op bijvoorbeeld een weg waar veel verkeer rijdt met een hogere snelheid.
+1
valmet6400power
@hobbyboer
Het onnodig aan hebben van (dubbele) zwaailampen leidt daartoe ja. En dan kan ik wel alles voor elkaar hebben met borden en lichtjes maar dat maakt dan niet uit. Overigens doe ik m'n zwaailamp ook niet aan als ik met een kiepwagen rij waarbij de verlichting in orde is maar het wettelijk gezien wel mag. Dat heeft totaal geen meerwaarde in mijn ogen aangezien het overige verkeer dan evengoed kan zien hoe breed de kiepwagen is. Tegemoetkomend en achterop rijdend.
+1
Fast Eddy
@hobbyboer

Ga maar eens in het donker aan het werk met je zwaailamp aan. Na een uur ben je hem voor het rest van het jaar wel beu. Vroeger reden hier veel loonwerkers en boeren rond met de zwaailamp aan. Tegenwoordig is dat een stuk minder. Waardoor als je in de verte een zwaailamp aan ziet komen, je al weet dat er iets breeds of groots aankomt.
+1
stannetje96
@Fast Eddy zat laatst al te denken om er 24v zwaailampen op te zetten. Dan zal het al een stuk rustiger worden 🙂
Verder doe ik ze ook eigenlijk bijna nooit aan, vind het ook maar onzin om met de kiepwagen ofzo je zwaailamp aan te gaan doen
Fast Eddy
@stannetje96

Bij sommige merken zwaailampen kan je dat rubber bandje omsteken. Zodat hij langzamer draait.
+1
DANOONTJE POWERR
@Fast Eddy een oude Hella draait ook mooi rustig.
koen-hanomag
Ik zie het wel de meningen verschillen. Ikzelf vind de driehoek ook belangrijk voor de veiligheid maar voor op mijn tractor toch echt wel groot (best wat breder dan het spatbord).
Dan rest mij nog de vraag mag ik een kleinere niet goedgekeurde driehoek voeren nu deze niet verplicht meer is?
bas101
@koen-hanomag ja natuurlijk mag dat , je mag ook een sticker achter op je spatborden plakken
koen-hanomag
@bas101 die sticker is wel goedgekeurd meen ik en de kleine driehoek niet
roscho
Quote Reactie van @koen-hanomag:
die sticker is wel goedgekeurd meen ik en de kleine driehoek niet

Dat zou niet meer uit mogen maken omdat de driehoek niet meer verplicht is. Je zou dus ook een versiering aan kunnen brengen met reflecterend rood tape.
Die versiering mag alleen niet verward kunnen worden met de verplichte driehoekige rode reflectors voor aanhangwagens. In principe zou ik mijn hele trekker met reflecterend tape vol mogen plakken voor zover dat het uitzicht en het zicht op verplichte reflectoren en verlichting niet verhindert. 't Ziet er niet uit, maar ja...
koen-hanomag
@roscho ah zo oke, bedankt voor je reactie!!
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!