Wat is transport voor derden nu precies?

Hallo, ik ben Toon en werk al 3 jaar op een boerderij, nu ik voor mijn rijbewijs wil gaan stelde ik me de vraag of een G-rijbewijs voldoende is om voor een boer te mogen rijden of voor een loonwerker, of heb je hier een CE voor nodig omdat dit transport voor derden is? Aangezien ik geen duidelijk antwoord kan vinden op google dacht ik dat hier wel iemand me zou kunnen helpen.

Deel dit topic

Reacties

Deutz fahr 5206
Trekker is t
brauheist
@Deutz fahr 5206 in Nederland ja
Bert353
Beetje vreemde vraag?
jij hebt het over een loonwerker, maar de rijbewijzen waar je het over hebt, is: C= vrachtauto en CE= vrachtauto met aanhanger.
heb jij het nu over trekker rijden? of vrachtauto rijden?
verder ligt dat nog aan de combinatie waarmee je baas? wilt dat je gaat rijden?
heeft ie alleen werk voor een bakwagen of zo? of óók voor trekker-oplegger???

hoe dan ook, als je dan toch bezig gaat, zou ik CE doen, kun je als je daar ooit weggaat toch ook voor je brood rijden op een vrachtauto.
+1
johndeere 2650
Quote Reactie van @Bert353:
Beetje vreemde vraag?

Helemaal niet eigenlijk.
Hij is woonachtig in België.als je in grondverzet zit met trekker en dumper moet je ce hebben in België.loonwerk durf ik niet te zeggen maar dat kon dacht ik met zijn huidige rijbewijs
Bert353
Quote Reactie van @johndeere 2650:
hoe dan ook, als je dan toch bezig gaat, zou ik CE doen, kun je als je daar ooit weggaat toch ook voor je brood rijden op een vrachtauto.

goed, maar dan zou ik toch doen zoals ik al schreef, je weet nooit niet waar je nog eens terechtkomt?

hoe dan ook, als je dan toch bezig gaat, zou ik CE doen, kun je als je daar ooit weggaat toch ook voor je brood rijden op een vrachtauto.
johndeere 2650
@Bert353 dan komt het puntje dat hij 16 is. Dus duurt nog wel even voor dat hij vrachtwagen rijbewijs kan halen.maar gaat er eerder om of hij nu met een kar en trekker van loonwerker of boer bij een ander mag rijden
Bert353
@johndeere 2650 Ok, maar dat is niet geschreven, dus wist ik dat ook niet.
wel vreemde regeling zo.
dennisbouter
@Bert353 zal hij het niet over een T of CE rijbewijs hebben? Als hij de T al heeft maakt dat wel een beetje verschil in de keuze
@johndeere 2650 is een grijze zone. In theorie is dan ook een CE nodig omdat je transport voor derden uitvoert als je bv gaat maishakselen. Maar in praktijk is dat moeilijk controleerbaar, omdat je met een dergelijk product even goed naar je eigen boerderij kunt rijden ipv naar een andere boer. Daarom dat ze eigenlijk in het loonwerk meestal niet moeilijk doen over een G rijbewijs. Maar het is maar net hoe moeilijk de agent wilt doen.
Loeideutz
@Bert353 Met C of CE mag je in Nederland niet met een tractor rijden. Daar moet je T voor hebben.
Bert353
@Loeideutz stel dat ik 45 jaar zou zijn, en mijn C of CE zou hebben mag ik in NL dus niet op een trekker rijden?

dat is hier dan weer wel anders, bijv. een MF35 (in die klasse) mag je gewoon rijden, Met B.
maar gaat het over de 3500Kg moet je dus C of CE hebben
Loeideutz
@Bert353 Het T rijbewijs is in Nederland, ik meen in 2015 ingevoerd. Als je toen een rijbewijs B had heb je automatisch de T ook. En bij het 10 jaarlijkse verversen wordt het er automatisch bij gezet. Had je het toen niet zul je er paar voor moeten lessen en op examen gaan.
Een tractor is toch iets anders als een vrachtwagen.
valtra1
Rijbewijs G is in orde als het landbouwwerkzaamheden zijn, ook als het vervoer is dat gekoppeld is aan de landbouwwerkzaamheden ( vb. je werkt bij de loonwerker die mais hakselt en je rijdt met de tractor en kar van het veld naar de landbouwer) Wel opletten dat onder de achttien jaar de MTM van tractor en kar onder de 20 ton moeten zijn.
O N
@valtra1 @ToonDD Volgens de letter van de wet mag je als -18 jarige niet je geld verdienen met dergelijke werkzaamheden , inschrijven zou voorbeeld ook een lastig iets zijn . Maar soit normaal zou er weinig commentaar op komen .

Maar zoals @valtra1 al zegt je MTM moet onder de 20 ton blijven , daar zit je verrassend snel over ook rijden met alles anders als een trekker is in principe niet toegestaan (uitzondering verreiker als deze als landbouwtrekker is ingeschreven )

Voor na 18 :
Landbouwwerkzaamheden , transport tussen veld en hoeve : rijbewijs G
Transport (met dumper maar ook vb laden van goederen op locatie A en vervoeren naar B al is dit mais voor bv een verkochte kuil mais ) rijbewijs CE
+1
ToonDD
@O N Bedankt voor je reactie! Maar wil dit dan ook zeggen dat van de boerderij waarbij ik werk naar het veld rijden ook transport voor derden is ? Of is dit enkel zo als je in opdracht word gezet door een loonwerker om iets zoals maïs te vervoeren voor een andere boerderij?
Johndeereforlife
@ToonDD met de kar van de boer mag je perfect naar het land en terug keren naar het hof met een volle kar aardappelen. juist idd rekening houden dat je onder de 18 niet meer dan 20ton bij hebt....

vanaf 18 mag je met meer dan 20 ton rond rijden voor de boer.....
+1
O N
@ToonDD Van Boerderij naar veld is geen rit voor derden , zeker niet omdat de eigenaar van de trekker ook degene is die de werken laat uitvoeren
Loonwerker die hakselt en naar de boerderij brengt is ook geen werk voor derden aangezien er maar 2 partijen bij zijn , maar stel dat de mais maar verkocht wordt als deze geleverd op het hof komt (vb verkoop per kilo via weging) is dit in principe vervoer voor derden)
Dit is dus als Boer A (land en vrucht eigenaar ) het product verkoopt maar zelf instaat voor het hakselen en hiervoor een loonwerker inschakelt en levert aan Boer B (aankoper vrucht) dan is dit vervoer voor derden .

Onduidelijk wetgeving en moeilijk te controleren , zolang je met landbouwproducten bezig bent zit je wel oke .
Vooral de 20ton MTM is een lastige , dus een lege trekker trailer combinatie die nu 10 ton weegt maar 12 ton MAG laden is al niet meer toegestaan .

Lege platte aanhanger die gekeurd is voor 16 ton met een trekker voor = niet toegestaan , en laten ze net daarop wel controleren (of toch in deze streek)
valtra1
@O N Mag je dan als 16+-jarige jobstudent met een rijbewijs G bij een landbouwer of loonwerker niet aan de slag om met de tractor landbouwwerkzaamheden te doen?? Het voorbeeld dat jij geeft in verband met transport klopt niet helemaal, als een landbouwer mais aankoopt en deze ophaalt en naar zijn bedrijf vervoert is rijbewijs G in orde, ook als het iemand is in dienst van de landbouwer. Als dit niet zo is dan denk ik dat er heel wat ( alle ) landbouwers dringend een rijbewijs CE dienen te halen.
+1
O N
@valtra1 Als hij zelf zijn product vervoerd mag dit uiteraard met een rijbewijs G , ook als de boer zelf grond of steenpuin rijd voor eigen gebruik op zijn erf of land is dit allemaal toegestaan met rijbewijs G .

Maar als de boer een loonwerker inschakelt voor het transport van mais uit de kuil en jij rijd als chauffeur is dit transport voor derden .

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden transport , rijbewijs en loonwerker geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0