42

Hoeveel kost het halen van het T-rijbewijs?

Ik zou graag mijn trekkerrijbewijs willen halen, maar ik kom nogal uiteenlopende tarieven tegen voor lessen en lespakketten. Verder lijk ik als particulier bij sommige rijscholen geen BTW te hoeven betalen en bij andere juist wel.

Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben? Wat is momenteel een normale prijs voor het T-rijbewijs (inclusief praktijkexamen)? Op hoeveel uren rijles moet ik rekenen?

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

+1
Neem even een proefles dan kan de rijschool wel inschatten hoeveel lessen je nodig hebt. Reken maar dat je tussen de 1500 en 2000 kwijt bent als je het in 1 keer haalt. Succes ermee
Ik kreeg van één rijschool een tarief te horen van 2500 euro voor praktijk + examen. Dat lijkt me toch wel erg veel. Of komt dit vaker voor? 2000 is eigenlijk wat ik maximaal zou willen uitgeven...
@klaas_ ik was voor mijn zoon ongeveer klaar voor 2000. Die had alles in1 keer. Als ik je mag adviseren: Als je het graag wil hebben kijk dan niet op 500 maar ga ervoor , het wordt zeker niet makkelijker en goedkoper
@klaas_ Afgelopen zomer heb ik m'n rijbewijs gehaald. Met 4 lessen van 4 uur en een praktijk examen zonder BTW 1600 euro kwijt geweest. Inclusief BTW 1900 euro dus misschien kan je bij een bedrijf waar je werkt vragen of hun hem in eerste instantie willen betalen omdat hun de BTW kunnen terug vragen en dan vervolgens het bedrag exclusief BTW terug betalen. (Deze bedragen zijn trouwens wel zonder theorie brok en examen)
Is dat niet heel duur
+1
Eerder was je voor 100 euro klaar

Ik heb ook pech want ben te jong
+1
@Deutz fahr 5206 ik kreeg het op school voor niks ,maar die tijden zijn geweest
+2
En daardoor heb je er nu van die chauffeurs tussen zitten die beginnen zweten als ze achteruit moeten rijden @Deutz fahr 5206 ... Het is niet meer dan normaal dat het strenger, en dus duurder is dan x aantal jaren geleden.
+2
@mike_v helemaal mee eens. Met 50 ton 55km/uur door de stad
@mike_v
Dat zal met het certificaat van vakbekwaamheid voor de trekker wel meevallen. Heb meer twijfels bij B verlengen en gratis T erbij krijgen. Of als je voor 1984 je B haalde kreeg je E er ook bij. (Een dergelijk systeem was er ook voor C en D. Die kreeg je ook gezamenlijk en inclusief E)
Maar dat is nu toch ook niet meer het geval ofwel @SJB533? België krijg je je BE ook automatisch wanneer je CE of DE behaald. Maar dat lijkt me nog vrij logisch. Dat personen van voor 1982 zomaar met alle tractoren mogen rijden is ook zo een regels waarover je kan twijfelen of dat slim is ...
@mike_v dat ben ik met je eens, maar je kan de 'oudere' medemens toch ook niet meer verbieden om met zijn trekkertrek te rijden waar hij zijn hele leven al mee rond tuft. Ik neem aan dat deze mensen zelf zo verstandig zijn om niet meer met een grote, snelle en moderne trekker op pad te gaan. Dit is gewoon uitsterfbeleid
Ja en nee @Rondeutz06. Iets met iedereen gelijk voor de wet. Uiteraard is een overgangsregeling nodig voor de meeste dingen maar door diezelfde regelgeving kan iemand die nog nooit van zijn/haar leven een trekker gezien heeft, laat staan ermee gereden, toch volledig legaal de baan op. Dat slaat toch ook nergens op?

Iemand die zijn hele leven lang al met de trekker rijdt zou in principe vlekkenloos moeten slagen op een praktijk examen. Dus daar zou geen probleem moeten zijn.
+1
@mike_v dat betwijfel ik , een kennis van mij is 76 en rijdt nog regelmatig met zij trekkertje, hij heeft ook een autorijbewijs maar durft niet meer te rijden met de auto. Met de trekker gaat het nog prima. Deze man zie ik niet slagen. Ook niet voor theorie trouwens, hij weet niet eens hoe een computer eruit ziet. En hij is denk ik niet de enige
Regelmatig een ritje is iets ander dan dagdagelijks, beroepshalve ermee bezig zijn @Rondeutz06.
@mike_v dat begrijp ik ,maar ik probeer probeer duidelijk te maken dat deze mensen buiten de boot vallen als er geen overgangsregeling zoals nu is
@mike_v
Wat niet?
@SJB533 Ja vroeger kreeg men een hoop cadeau. Mijn vader heeft wel eens verteld dat hij zijn vrachtwagen rijbewijs heeft gehaald in een Opel Blitz, Veel groter als een flinke bestelbus zoals een Iveco Daily, was dat vrachtwagentje niet. Bus en aanhangerrijbewijs kreeg je er toen bij cadeau.
@walker1 haha. Mijn vader in 't zelfde opeltje.... 🤣
@bartjuh de mijne ook 😍
@walker1 Ik heb het ook gehaald op een Opel Blitz met en blok beton op de laadbak ,het was een benzine en trok harder op dan een personen auto (mocht dat wel eens proberen bij de stoplichten 😄 )
Toen je nog het certificaat kon halen

En
Nu is het te moeilijk
+2
@Deutz fahr 5206 Het is echt prima te doen. Als het namelijk te moeilijk is betekent dat dat je je niet goed met trekker en kipper kan voortbewegen in het verkeer. Dit is voor de verkeersveiligheid veel beter dan het certificaat.
@klaas_

Hoeveel het kost ligt ook aan:

- Hoeveel ervaring heb je al ? ( met Trekker en Kipper )
- Aan de rijschool ( Je bent al snel meer als 100 per uur kwijt)
Zoals andere ook al zeggen, zou je evt naar een Rijschool een proefles kunnen pakken.

Ik weet niet waar je woont, maar je zal eens kunnen kijken waar de rijlessen het goedkoopste zijn als je echt niet meer dan 2000 euro er aan uit wil geven.

En zoals @Rondeutz06 zegt. rond de 2000 euro als je de eerste keer slaagd. (ik betaalde dit ook ong. en slaagde ook de eerste keer)
Dag allen,

Dank voor jullie reacties.
Ik kom zelf uit de omgeving van Rotterdam. Mocht iemand hier in de buurt goede ervaringen hebben met een rijschool, dan hoor ik dat graag.
Ik heb zelf echt wel wat ervaring met trekker rijden, ook met kipper. Wij rijden echter niet met hele grote trekkers, 85PK is wel zo'n beetje het zwaarste wat ik onder mijn kont heb gehad. Ik weet niet of het dan veel moeilijker is om te lessen op een grotere trekker?
Ik hoef ook niet per se bij de goedkoopste rijschool die er is. Ik wil vooral qua geld én tijdsinvestering snel klaar zijn.
@klaas_ succes Klaas, ik heb hele goede ervaringen met trilling uit Amsterdam
+1
@klaas_ Ik had hier nooit op een grotere combinatie als 100pk en een 2 Asser mesttank. Hier geen problemen mee gehad. Achteruit rijden is hetzelfde en de formaten ben je zo aan gewend.
+1
@klaas_ groot spul is niet moeilijker. Je zit veel hoger, grotere spiegels en een lange trekboom is handig bij bochtje achteruit.
@klaas_ omgeving rotterdam is een ruim begrip, en het is maar net hoe groot je zo'n omgeving maakt
+2
Ik heb mijn T rijbewijs in 2019 behaald, ik was in 2 keer geslaagd. Het uur tarief was 66 euro, uiteindelijk met theorie erbij was ik aan het einde van het verhaal volgens mij zo'n 2700 kwijt. Ik zou hem nu snel gaan halen want er zitten weer prijsverhogingen aan te komen. Je komt waarschijnlijk tussen de 2500 en 3000 euro uit (ook als ik leeftijdsgenoten uit de buurt hoor).
@Kramer U800

Klopt. Ik ben 2 maanden gelden ook geslaagd 1ste keer. Mocht toen met de nieuwste MF 8s 225 met bakwagen lessen. Alles bij elkaar was ik ong €2700 kwijt.
@TrekkerBoer1 Ja dat dacht ik al, ik reed zelf af in een NH T6.166, met dichte bakwagen, rijschool Speelziek.
Net zo eens gekeken op mijn rijbewijs, maar wij hebben hier helemaal geen trekkerrijbewijs???
jullie wel? staat dat echt op het roze kaartje?
@Bert353

Ja staat gewoon op het roze kaartje waar de auto , brommer enz. Ook op staat.
@Bert353 als je het rijbewijs verlengt voor 2025 en je had het al voor 2015 komt het er automatisch op
@Rondeutz06 Ik heb nooit mijn trekkerrijbewijs gehaald, maar het symbool staat er bij ons niet op het rijbewijs, en de laatste keer dat ik keek was Frankrijk nog steeds lid van EU???
Ik heb mijn trekker rijbewijs ongeveer 3 jaar geleden gehaald. Heeft mij toen €2000, gekost.
Mij heeft het 1285 ex btw gekost
Een lesuur op de trekker kost rond de 100 euro. Een rijexamen is ongeveer 400 euro. Een online theorie kost rond de 50 euro en een examen ook zoiets. Ik was al met al 1200 euro kwijt, maar ik had al ervaring met trekkers. Ik heb eerst mijn autorijbewijs gehaald, dus ervaring in het verkeer had ik ook al. Wat een T-rijbewijs kost hangt af van je ervaring. Een vriend van mij heeft ook zijn trekker rijbewijs gehaald. Hij was 3500 euro kwijt, maar hij had nog nooit op een trekker gezeten. Als je ergens kunt oefenen met trekker en kipper kun je kosten besparen. Als je een MBO opleiding veehouderij, akkerbouw of loonwerk volgt zijn er subsidies beschikbaar.
Vanaf 1600 denk ik ongeveer. Ligt aan je ervaring. Via een agrarische werkgever (Abeos of Roots/HRpm) kun je een deel vergoed krijgen. Scheelt al veel, vaak 500
+1
In 1978 BE gehaald iets van 1250 gulden. nu AM.B.BE.T
AM bromfiets .B .Auto .BE aanhang wagen en T . Trekker
als jochje van 12 reed al trekker
@Clayson M80 toen was het allemaal wel wat goedkoper ja.
Zelf reed ik als joch van 12 ook op de trekker he. Het trekker rijbewijs heb ik in december 1988 gehaald. Was toen net 16. Het heeft me niks gekost , m,n Opa heeft het betaald. Weet niet eens wat het toendertijd kosten moest.
And gues what: ik reed altijd op een international 644. Met het rijbewijs ook he. En nog steeds is het voor mij een 644

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden t-rijbewijs en ervaring geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
42
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN