In mijn tijd (jaren 80) moest je eerst heel lang wachten totdat het weer langere tijd goed was, daarna dagen maaien met een 1,65 maaier, ook schudden en wieren koste de nodige tijd en ook het inkuilen was niet zomaar klaar. Loonwerkers waren er wel maar niet altijd beschikbaar.
De laatste weken plaatst loonwerkerszoon @WaterDeutzer dagelijks oude foto's op Tractorfan. Mooie herinneringen uit vervlogen tijden. Je bent zomaar 40 jaar verder...

Laatste
Reacties
Vroeger was je verrot na een paar dagen op de trekker, nu maak je met gps en verlichting de dagen langer wat je net wel of niet trekt en is de grens verlegt naar een week van 100uur afgelopen juni.
Vroeger wist je misschien, of gelukkig niet beter. Nu komt er mede digitaal zoveel op je af wat je een plek moet geven, onder andere buienradar
Dus met de vork op de bandenwagen achter trekker of paard, en vervolgens opsteken om in de ronde silo te krijgen.
Daar stond ook nogal eens een transporteur bij. Alles met een stel andere boeren
Maar dat was dan de enige verdere mechanisatie
Met emmers de ladder op om melasse (al dan niet eerst wat verdund) er over te kletsen hoorde er ook bij.
Het grootste gedeelte van de voederwinning was toen overigens nog hooien.
Daar was het hooiland voor , gras samenstelling was door dat gebruik wat anders, en mede door het wat langer te laten worden was her relatief snel droog.
Afhankelijk van het tijdstip (datum) dat de koeien het land in konden werd er eerst een keer voor geweid op dat land.
Het streven was om de hooibouw begin juni te laten beginnen.
En dan moest dat gewas hooi worden, ook al was het slecht weer.
Dan lag het langer, als er hooiruiters in de polder verschenen was dat een teken van zeer onstandvastig weer in de hooibouw.
Zelf herinner ik me nog een keer dat ik met de vorkjesschudder (achter het paard)aan de gang moest na goed 14 dagen regen, en het leek was of ik slakkenmeel aan het strooien was
De voedingswaarde hield toen voorzichtig gezegd niet over .
Maar gehooid werd er en de koeien vraten het nog behoorlijk ook. Om te melken moest er wel aanvulling natuurlijk.
Maar niet voor niets was de droogstand van de koeien in die tijd zo mogelijk in de winter.
Alles een strijd toen? Bedrijven waren kleiner, alles was in verhouding en boeren maken tegenwoordig minstens zoveel uren als vroeger.
Natuurlijk is er veel veranderd, zeker qua grote van de machines, vroeger had elke boer inderdaad een PZ maaier van 1,65, een grotere boer of loonwerker had een 1,85 of 2,10 brede maaier. Maar vroeger waren de bedrijven ook een stuk kleiner, maar er waren wel meer bedrijven. 5 of 6 boeren met een 1,65 maaier maaiden toen in een dag net zoveel als nu de loonwerker met een tripple doet.
(klik om te vergroten)