Vroeger was alles een strijd...

Zoals ik het als ex-melkveehouder ervaar is de huidige manier van gras inkuilen een appeltje-eitje. Maaien met Triple maaiers, schudden en wieren met machines die 18 meter breed in een keer meenemen en opraapwagens zo groot dat 1 hectare (of meer) gras in past. In enkele uren tijd zit het plastic er weer op.

In mijn tijd (jaren 80) moest je eerst heel lang wachten totdat het weer langere tijd goed was, daarna dagen maaien met een 1,65 maaier, ook schudden en wieren koste de nodige tijd en ook het inkuilen was niet zomaar klaar. Loonwerkers waren er wel maar niet altijd beschikbaar.

De laatste weken plaatst loonwerkerszoon @WaterDeutzer dagelijks oude foto's op Tractorfan. Mooie herinneringen uit vervlogen tijden. Je bent zomaar 40 jaar verder...

Bron

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Zelf grof gras-inkuilen met Strautmann opraapwagen en aanrijden op ons bedrijf met Ford Majoor - 1982

Reacties

+9
Groen1
Grasbaal
@Groen1 dit zal geen 1970 zijn aan de shovel te zien, eerder ook jaren 80?
+3
Cowboy3
Quote Reactie van @Grasbaal:
dit zal geen 1970 zijn aan de shovel te zien

De shovel is volgens mij een Michigan en die waren er in de 70tiger jaren en de opraapwagens hadden in de 80tiger jaar al stalen platen en geen houten latten meer aan de zijkant.
George
Quote Reactie van @Cowboy3:
e shovel is volgens mij een Michigan en die waren er in de 70tiger jaren en de opraapwagens hadden in de 80tiger jaar al stalen platen en geen houten latten meer aan de zijkant.

Inderdaad dit is nog midden -eind jaren 70. 1965 tot 2000 was het gouden tijdperk van de landbouw.
+6
Massey 2705
@George gouden tijd perk ?
Meschien voor sommige wel ?
Melk en mest rechten , verplichte mest opslag voor zoveel maanden , dak op je mest silo , verplicht mest injecteren of zodebemester , een partij extra administratie , oor nummers , voor jonge ondernemers was het een lawine van wet geving en kosten verhoging . Maar dat is mijn mening ! Ik ben er voor geemigreerd.
+7
George
Quote Reactie van @Massey 2705:
Meschien voor sommige wel ?Melk en mest rechten , verplichte mest opslag voor zoveel maanden , dak op je mest silo , verplicht mest injecteren of zodebemester , een partij extra administratie , oor nummers , voor jonge ondernemers was het een lawine van wet geving en kosten verhoging . Maar dat is mijn mening ! Ik ben er voor geemigreerd.

Ja als je daarvoor geëmigreerd bent weet je niet wat er daarna nog op de boeren af is gekomen. Dat is allemaal nog veel gekker en complexer geworden.
+6
Cowboy3
@George Gekker ?? al die overtollige ambtenaren zijn het spoor helemaal bijster geworden om ons het zo onaangenaam mogelijk te maken.
+2
Massey 2705
@George het is in Canada ook wel eens wat hoor ! Het is hier ook niet altijd het beloofde land.
En ik heb nog wat goede vrienden in Nederland die veehouder zijn Nederland.
En die delen nog wel eens de laaste politieke ontwikkelingen bij jullie met mij.
Laten we zeggen , ik ben blij waar ik nu woon ! En wens mijn collega,s in Nederland veel sterkte.
+2
rommert14
@Massey 2705 je kijkt er heel anders tegen aan als je in het buitenland woond
+2
MF 2725
@Massey 2705 Precies zoals jij beschrijft. Daarom zij wij begin 90's gestopt met melkvee en overgegaan op akkerbouw.
komelker 2
@Massey 2705 Oormerkweigeraars waren in die tijd de wappies.
+1
Leo,s vriend
@komelker 2 Nu nog, tenminste een deel , in de omgeving is er 1 die laat de handelaar de oormerken er in knippen, Hij was heel principieel, tot de toeslagrechten geweigerd zouden worden, en de dieren alleen dood het erf mochten verlaten.
+2
Porky
@Leo,s vriend klopt en dan hebben ze een grote bek over Poetin, het is hier niet anders, Eén grote corrupte communistische bende
+2
arie.j
Quote Reactie van @Porky:
@Leo,s vriend klopt en dan hebben ze een grote bek over Poetin, het is hier niet anders, Eén grote corrupte communistische bende

En als je principieel door rood licht rijd , dan nemen ze je in dit land na vele boetes ook nog je rijbewijs af...
T'is een communistische schande !😊
Nog een goede Kerst hoor....
+1
grös
@George
Hij rijd zelfs een Mercedes, en de 123 is vanaf 1976 gebouwd dus klopt wel eind jaren '70
George
@grös Ja ik zie ook een IH met comfort 2000 cabine en houten latten langs de opraapwagens dus denk echt eind jaren 70.
+3
roscho
@Groen1 Prachtig filmpje uit de oude doos. Het wekt bij mij herinneringen op aan de jaren '70, toen ik mijn zwager geregeld hielp met inkuilen.
+1
a3vandiejen
@Groen1 Schitterend filmpje.
+7
Twentsch Land
Alles was een strijd, .... en toch liever die strijd dan het gedoe van de laatste jaren en het gedoe wat verwacht wordt de komende jaren.
+5
Massey 2705
@Twentsch Land alles heeft zijn tijd ! En in die tijd wist je redelijk waar je aan toe was . Nu vind ik de veer kracht van de jongere agrarische generatie enorm . Ze passen zich aan , zijn vaak goed opgeleid , en zien de uitdaging in de voor uit gang.
Worden wij niet oud ? Mijn ouders vonden het ook te snel gaan . Zeker toen ik emigreerde, om groter boer te worden.
Elke tijd heeft inderdaad zijn strijd !😉
+5
spotmelker
@Twentsch Land inderdaad, die fysieke strijd zorgde voor minder slapeloosheid dan al dat zinloze gezever heden. Maar ben wel blij dat de hooivork ingeruild is voor een Reck. En ik mis de sport om zonder voorwiel aandrijving een enkelas(!) wagen gras de bult op te drukken.
+8
Noorderling
In elke tijd zoek je weer een grens op. Destijds was je misschien druk met 20hectare op een dag. Aantal loonwerkers is hard afgenomen en nu moet er 100hectare per ploeg aan de kant gewerkt worden.

Vroeger was je verrot na een paar dagen op de trekker, nu maak je met gps en verlichting de dagen langer wat je net wel of niet trekt en is de grens verlegt naar een week van 100uur afgelopen juni.

Vroeger wist je misschien, of gelukkig niet beter. Nu komt er mede digitaal zoveel op je af wat je een plek moet geven, onder andere buienradar 😬, dat de strijd meer mentaal wordt
+3
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
onder andere buienradar

Mijn loonwerker vind dat ze dat nooit uit hadden moeten vinden😂🥵 want ze bellen hem plat dat het voor 18.00 uur weg moet zijn want dan gaat het regenen 😎😅😀
+2
grös
@Jannus
Vroeger jaagden ze de koeien zo gauw mogelijk dag en nacht naar buiten want dan werd er geld verdient, 's winters niet, de laatste 10 jaar was het heel normaal om alles maar in te kuilen en koeien jaarrond op stal, want "efficiënt"..
+4
arie.j
Nou in de jaren 60tig was het hier bij een behoorlijk aantal boeren nog gewoon handwerk, dat was wat anders
Dus met de vork op de bandenwagen achter trekker of paard, en vervolgens opsteken om in de ronde silo te krijgen.
Daar stond ook nogal eens een transporteur bij. Alles met een stel andere boeren
Maar dat was dan de enige verdere mechanisatie
Met emmers de ladder op om melasse (al dan niet eerst wat verdund) er over te kletsen hoorde er ook bij.
Het grootste gedeelte van de voederwinning was toen overigens nog hooien.
Daar was het hooiland voor , gras samenstelling was door dat gebruik wat anders, en mede door het wat langer te laten worden was her relatief snel droog.
Afhankelijk van het tijdstip (datum) dat de koeien het land in konden werd er eerst een keer voor geweid op dat land.
Het streven was om de hooibouw begin juni te laten beginnen.
En dan moest dat gewas hooi worden, ook al was het slecht weer.
Dan lag het langer, als er hooiruiters in de polder verschenen was dat een teken van zeer onstandvastig weer in de hooibouw.
Zelf herinner ik me nog een keer dat ik met de vorkjesschudder (achter het paard)aan de gang moest na goed 14 dagen regen, en het leek was of ik slakkenmeel aan het strooien was 😉
De voedingswaarde hield toen voorzichtig gezegd niet over .
Maar gehooid werd er en de koeien vraten het nog behoorlijk ook. Om te melken moest er wel aanvulling natuurlijk.
Maar niet voor niets was de droogstand van de koeien in die tijd zo mogelijk in de winter.

Alles een strijd toen? Bedrijven waren kleiner, alles was in verhouding en boeren maken tegenwoordig minstens zoveel uren als vroeger.
+2
Grasbaal
@arie.j bij elke boerderij stond vroeger wel zon betonnen silo..

(klik om te vergroten)

Veel van die betonnen silo's zijn gebouwd door een aannemer uit ons dorp

(klik om te vergroten)

Ze zijn ontwikkeld door de landbouwschool. Eerst een houten versie
+4
Sjon
@Grasbaal eind jaren 80 had een veehouder hier in de buurt nog een nieuwe houten aangeschaft. Deze werd met zo’n vijzelwagen gevuld met bierbostel. En weer leegscheppen in een kruiwagen.
+6
Grasbaal
@Sjon die hadden wij ook, dat was een borstelkuip. Volgens mij kreeg je die van Bonda. Werkte perfect, elke dag afromen en je hoefde niets weg te gooien.Foto met dank aan: manuelhoevedieren.nl/
+1
a3vandiejen
@Sjon Hier net zo.
+1
Groen1
+2
ted9
@Groen1 Machtig om te zien. Akelig afgetraind waren ze destijds.
vrije boeren
@ted9 inderdaad je ziet geen een met een vette pens
+2
komelker 2
@vrije boeren Bij de boeren zie je ook geen vette pens
+5
Groen1
+4
walker1
Ja, dat zijn mooie foto's en verhalen van @WaterDeutzer Verhalen maken de foto's veel interessanter.
Natuurlijk is er veel veranderd, zeker qua grote van de machines, vroeger had elke boer inderdaad een PZ maaier van 1,65, een grotere boer of loonwerker had een 1,85 of 2,10 brede maaier. Maar vroeger waren de bedrijven ook een stuk kleiner, maar er waren wel meer bedrijven. 5 of 6 boeren met een 1,65 maaier maaiden toen in een dag net zoveel als nu de loonwerker met een tripple doet.
richard-de-wolff
@walker1 dat betwijfel ik
+1
@walker1 Onze eerste maaier was een PZ 1.35 . Toen moest je nogal een paar keer rond voordat je een perceel gemaaid had , nu maaien we met front en zijmaaier van ieder 3.20 breed .
+7
jan 10
Ruim 40 jaar geleden deden we ook alles zelf,maar het bedrijf groeide en gedeelte fam ging naar buitenland om daar weer verder te boeren.Op gegeven moment komt de nadruk steeds meer op melken en hebben scheiding gemaakt tussen landwerk (loonwerk)en stalwerk .En tot heden toe is dat nog steeds de beste keuze,het geeft veel meer rust en er wordt in de stal nix meer ,,vergeten,,.
bio boer
Ben hier nog week bezig met met eerste snede hebben ook 140 ha bij somigen is de verhouding en oppervlakte van de machine wat scheeft het kan blijk baar om met 40 ha 18 meter schuder
mdoornekamp
@bio boer
Quote:
met 18 m schudder 40 ha

Wel lekker snel klaar. Maar zit wel een kosten plaatje aan vast.
+2
Grasbaal
Wij hadden toen een Vicon combi schudder/wierder, een degelijke machine, kon niets aan kapot. Maar hij schudde niet goed en wieren was ook een zooitje:
+1
Leo,s vriend
@Grasbaal Hier als klein jochie eind jaren 70 de herinnering dat mijn vader met 3 buren samen een welger opraapwagen had , met van die rotharkjes als invoer, je stuiterde van de trekker, en bij elke prop de zaak muurvast, en dan maar trekken, wat een klotewerk. In mijn herinnering kreeg elke snee gras ook een bui over de kop.
+2
Twentsch Land
Bij elkaar geharkt met een acrobaat ?

Hier ook een paar jaar een acrobaat gehad ....die draaide een worst....zag de wiers een keer voor de trekker wegtrekken ..... toen zat de invoer van de opraap wagen zo enorm vast dat het een aantal uren koste om het weer los te krijgen.

@Leo,s vriend
Leo,s vriend
@Twentsch Land Hier volgens mij een Kuhn, 2,80 m,
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Bij elkaar geharkt met een acrobaat ?

Werkte wel mooi die Acrobaat, vooral als je wat snelheid kon maken 😄

+1
de Tank
@Grasbaal met de huidige ds% vd kuilen ben ik toch blij met de huidige harken. Daarentegen als kwajongen heel wat mooie km mee gemaakt, mooi geluid, die tanden over het land😬
WaterDeutzer
Quote Reactie van @de Tank:
mooi geluid, die tanden over het land

roept het verleden op!
+3
komelker 2
@de Tank Wij hadden vroeger een sprintmaster, Bij elke graslandverbetering kom ik nog steeds een paar tanden van de sprintmaster tegen.
+1
de Tank
@komelker 2 dat was met 6 elementen toch? Volgens mij hebben wij de atleet nog gehad, die was met 5😋
+1
Twentsch Land
Een acrobaat had zijn voor en nadelen....voordelen, het harkte snel en schoon ( bleef geen gras achter ) en in aanschaf goedkoop en vrijwel geen onderhoud. Op kleigrond ging het beter als op zandgrond, op zandgrond werd er behoorlijk wat zand in het voer gewerkt. Hier hebben we de acrobaat nog wel een lange tijd gebruikt om afgegraasde weilanden die we uitmaaide het maaisel bij elkaar te harken om vervolgens het aan de compost bult te plaatsen. @Grasbaal
Albert Altena
@Grasbaal Ik vond de hoeken "klote" werk.
Twentsch Land
Ging prima als je net voor de hoek een paar keer tegen draaide .... wel een opgedraaide worst.

@Albert Altena
+2
marcsterreborn
@Leo,s vriend ja die hadden wij ook. Same trekker van 50 pk ervoor , en gaan. Was heel vaak kapot ook.
+4
Grasbaal
Maaien met 2 PZ 165 maaiers: tractorfan.nl/picture/1450102/

+2
donkey63
@Grasbaal "Moderne" boeren voor die tijd, twee trekkers achter elkaar. Deden ze in de USA ook maar dan met enkele trekkers meer.
WaterDeutzer
Quote Reactie van @donkey63:
"Moderne" boeren voor die tijd

Waren 2 loonwerkbroertjes. Pa Maarten op de Deutz, Oom Dirk op de MF. Struin maar 's op mijn posten.
+1
hookwood
@Grasbaal ik maai tegenwoordig met de 5,20 Kuhn maaier van de wtv. Belt de buurvrouw toen ik net klaar en de maaier weer terug had gebracht dat ze haar 1 ha grote perceel toch alsnog wel gemaaid wilde hebben. Dat toen maar gemaaid met de oude 1,65 PZ die ik normaal gebruik om kanten te maaien. Dan merk je wel wat een verschil in capaciteit je hebt. Niet alleen in werkbreedte maar ook in rijsnelheid.
+4
spotmelker
@hookwood je rijdt dan bewust wat langzamer om er zeker van te zijn dat je koffie krijgt? 😄
+8
duitser
@spotmelker misschien zit de buurvrouw dan wel in bikini buiten en is het de moeite waard om in kruipgang te maaien
+1
Twentsch Land
Denk dat dat idd de reden is want hier konden we met de PZ maaier wel redelijk hard rijden 😉

@duitser
+2
Albert Altena
@hookwood Ik heb ook zoiets met de buren en deed dat altijd met de oude want er lag altijd van alles in het gras en daar waagde ik mijn nieuwste niet aan.
+2
Cowboy3
@Albert Altena Ik zie liever zo'n buurvrouw,
+1
Albert Altena
@Cowboy3 Amish?
Begin je weinig mee als je niet hetzelfde uitdraagt.
+8
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Albert Altena:
Begin je weinig mee

Ik overweeg mij te bekeren na zien van dit filmpje.🤣
+2
vrije boeren
+4
Siete
@WaterDeutzer
Ken je de uitspraak de witte delen zijn t lekkerst? Anders het filmpje maar eens goed bestuderen... 😅
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Siete:
Ken je de uitspraak de witte delen zijn t lekkerst?

Nee, niet echt. Ga studie maken.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Siete:
Ken je de uitspraak de witte delen zijn t lekkerst?

Ok, het kwartje is gevallen.😊 Maar hou het onder tafel...
+1
Cowboy3
@Albert Altena Aan de klederdracht te zien geen Amish, maar daar staan ook zeer mooie filmpjes op YouTube hoe die mais en gras oogsten met paard of muilezel.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Albert Altena:
Amish?

spotmelker
@Cowboy3 die "frontmaaier", geweldig!!
Jannus
@Cowboy3 Als er toch meer motorisch gaat dan kan er ook een trekker voor
Cowboy3
@Jannus Dat is nu net de kloe, ze mogen van wege het geloof niet met een trekker op het veld, maar wel op het erf rond huis.
spotmelker
@Cowboy3 het gaat ze er om dat ze zich niet gemotoriseerd voortbewegen.
Cowboy3
@spotmelker Op het erf rijden ze gewoon met een tractor , de silagekarren naar een torensilo en voeren doen ze er ook mee en een bobcat zie je ook veel.
Jannus
Quote Reactie van @Cowboy3:
van wege het geloof niet met een trekker

Je kunt net draaien wat je wil maar het komt op het eind erop neer dat het draait om tijd en geld,zelfs bij de Amish
+2
Cowboy3
+2
huub
@Albert Altena
Quote:
Amish?
Begin je weinig mee als je niet hetzelfde uitdraagt.

Hier zeggen ze over gereformeerde vrouwen: Hoe langer de rok, hoe natter het hok.
+3
weurding
@huub met een te lange rok lig je wel eerder plat ja
labella
+1
@Cowboy3 Mijn vader die maaide met net zo'n type maaier Mc.Cormick , maar daar stonden toen 2 Friese paarden ervoor . Begin 70 kwam pas de eerste trekker een Mc. Cormick een D217 ook met een maaibalk .
+1
contitour
@Cowboy3 Of deze dame

+2
roscho
@contitour Met zo'n meid op je land heb je geen paarden nodig. In 't filmpje zegt ze niet veel, maar in 't algemeen denk ik dat ze gezelliger is dan 2 paarden.
+11
weurding
@roscho ook breder inzetbaar😅
roscho
@weurding 💪🤣🤣
+5
George
@weurding
Van zo een heb je dag en nacht plezier van.
+2
Vdejong
@George als ze zich overdag uit de naad moet werken, blijft waarschijnlijk 's nachts het naadje dicht😁
+10
arjen90
Prachtig topic dit! Een keer wat anders, ik heb het idee dat het vroeger meer een fysieke strijd was en tegenwoordig is het meer een mentale strijd geworden. Steeds meer regeldruk vanuit Den Haag, Brussel en afnemers.
+2
Groen1
+1
ambu954
Op facebook ben ik hier lid van : Het oude boerenleven in vroegere jaren in Nederland : en kan daar genieten van veel ouds zoals hier ook gepresenteerd
+5
arie.j
Quote Reactie van @ambu954:
Op facebook ben ik hier lid van : Het oude boerenleven in vroegere jaren in Nederland : en kan daar genieten van veel ouds zoals hier ook gepresenteer

Nou laat ik dan ook nog een oud fotootje neerzetten.
Hooibouw in de oorlog, met korte broek zijn een paar onderduikers
Met strooien hoed , de voorste de knecht (daggelder in het spraakgebruik hier) en daarachter mijn vader
In de verte zie je iets van de Brandwijkse donk.
Paard is oud geworden, begin jaren 60tig zelf ook nog even meegemaakt

(klik om te vergroten)

+1
a3vandiejen
@arie.j Niet mooi in die tijd, maar wel een mooi bijzonder verhaal en foto.
Arie_MF
@arie.j de Donk gezien vanaf de Streefkerkse polder?
arie.j
Quote Reactie van @Arie_MF:
@arie.j de Donk gezien vanaf de Streefkerkse polder?

Vanaf eigen land, zevenhovensche polder
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Vanaf eigen land, zevenhovensche polder

Jij bezit nog steeds hetzelfde land dan je vader al in de veertiger jaren had? Dat is best wel bijzonder denk ik. Hier is er geen metertje grond meer bij van wat wij vroeger hadden. Sinds 1972 zitten we nu hier door de ruilverkaveling.
+9
radium45
Een verhaal wat een boer ooit vertelde, ik denk hier nu net aan want de beste man is voor 2 weken terug weggebracht door de buurt. In het begin van het loonwerk hier was 1 van de drukke bezigheden stalmest/vaste mest strooien. Een kraan of shovel was er toen niet dus het laden van de Bergmann strooiers gebeurde met de hand. En dan niet met een gewone mestvork maar met een brede 5 tander, dan schoot het tenminste op. Mijn vader en een broer van hem gingen zo van de ene boer naar de volgende, weken lang achter elkaar. Maar ze waren toen dus bij die ene boer bezig en hijzelf ook meehelpen met het laden van de strooier. Ging met de middag de strooier kapot en die was niet zo 123 te repareren en het was dus klaar voor die dag. Zegt die boer tegen een buurman, wat was ik goddank blij dat die wagen kapot ging. Tegen die 2 kun je niet laden.
+4
spotmelker
@radium45 hier een soortgelijke ervaring met polderkampioenschap stroladen. Met 5 man z.s.m. 120 baaltjes op een miedema wagen. Hadden we er 2 van die sportschool mannetjes bij die na 15 baaltjes al liepen te hijgen dat ze niet meer konden. De 1000+ pakjes/dag generatie ging onverstoorbaar door 😄
+2
mdoornekamp
@spotmelker Haha. Hier net zo met kalkoenen laden op de vrachtauto. 30 jr geleden ging dat nog handmatig. Lopen naar de auto met 2 van die beesten van 15 kg. Die sport school jongens deden niet veel maar na een uur.
+3
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
die sportschool mannetjes

Die gooien in het begin veel te hard, hebben te zachte handen en geen werkconditie. 😁
+6
Nevergiveup
@spotmelker Had er hier ook een keer één bij , bij de eerste lagen van de eerste wagen vlogen sommige pakken er aan de andere kant af , ik zeg tegen hem , de laatste moeten er ook nog op he ....

Bij de derde wagen net een schilpad op ene poot 😂😂😂
+6
Fendt926Driver
@spotmelker hier was het meer met nieuwe op pakkers die wouden helpen balen laden.
Dan vroeg je welke kant ze laden wouden.
Maakt niet uit.
Nou dan doe de buitenkant maar zeiden wij.
Dan zij 2 rijen zware net niet droge balen onder de bosrand.
En wij 3 of 4 rijen lichtere balen in het land halen en met een looppas weer terug naar de kar.
En na het eerste rondje weten ze wat het verschil in balen is als ze ze ook uit het land halen
+3
rommert14
@Fendt926Driver kleine hooipakjes.... een sport apart
+1
Fendt926Driver
@rommert14 vroeger een jaar verscheidene dagen achter op de international B49 gezeten en de knopers bedienen.
De meeloop ster op de baal liep wel. Maar de afslag ging niet mee omhoog omdat er een rubber seal om de as moest zitten en die was kapot gegaan.
Dus beurde ik het hendeltje op elke keer als de baal geknoopt moest worden.
rommert14
@Fendt926Driver lekker stuiven
+1
Corne S
@Fendt926Driver

Gelukkig hadden ze toen nog geen telefoontjes, anders had de paklengte misschien wel variërend geweest.
+2
walker1
@spotmelker Dat soort lui traint meerdere keren per week in de sportschool, zomers staat daar meestal de airco aan en ze staan sowieso niet in de felle zon. Verder zijn ze na een uurtje trainen wel klaar, pakken ze een eiwitshake en gaan ze douchen. Dan is dat balen laden voor die lui wel een tegenvaller. Moeten ze opeens in de hitte en in de felle zon presteren en als er dan een uur voorbij is dan wordt er water gedronken en vervolgens gaan we nog meer balen laden!
+2
Albert Altena
@walker1 Die van de sportschool zijn altijd nog beter dan die kantoor klerkjes
+5
siem
Om in de tijdgeest te blijven een foto van eind zestiger jaren

(klik om te vergroten)

Loonwerker met mf 175 en new Holland pers, boer met dochter en zwager laden
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @siem:
Om in de tijdgeest te blijven

Prachtig plaatje Siem!
+2
a3vandiejen
@siem Schitterend.
+2
Henk Heida
Veel jeugd herinneringen. Maar het ging wel veel vlotter dan opsteken met de vork en paard en wagen. Toch is deze ontwikkeling heel snel gegaan. Misschien wel iets doorgeschoten ivm structuur bederf van de grond.
+2
Grasbaal
Vandaag weer een nieuw hoofdstuk in deze reeks. Na de sloop en bouw van een nieuwe grote schuur nu verslag van de overname en specialisatie van het bedrijf. Ook de aankoop van de "beruchte" HP1600 pakkenpers komt ter sprake: tractorfan.nl/picture/1450608/

+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Grasbaal:
Vandaag weer een nieuw hoofdstuk in deze reeks.

Inderdaad. Een nieuwe episode. Maar de HP1600 "Berucht"? Het was inderdaad de kunst om kwaliteitskuilen te maken. Netheid, precisie en vakwerk moesten wel in je zitten als loonwerker met deze machines anders kreeg je de boer nooit meer terug. Ik had natuurlijk zelf al vele jaren voorsprong als monteur bij Beerepoot voor de HP1600's. We hadden er een stuk of 8 in service. Zeker het 1e jaar bij klanten veel geweest. Daarna gewenning ook met kleine storingen.
+1
radium45
@WaterDeutzer Hier in de regio was Hoftijzer Lochem een gebruiker van deze machine en wat ik ervan begreep was dat vooral het wegzetten en stapelen van de pakken nogal een kunst was. Vooral om deze strak tegen elkaar te zetten omdat er toch wel veel lucht tussen de balen bleef zitten.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @radium45:
vooral het wegzetten en stapelen van de pakken nogal een kunst

klopt, de persman moest met de juiste persdruk en slingeren de juiste vulling maken voor perfecte balen. Maar de shovelman was nog belangrijker. Het op juiste wijze inelkaar steken van de triple pakken was een handigheid. De 1e kuil bij ons met de "Cat-man" was ook mislukt. Maar daarna heeft hij het onder de knie gekregen en ging het prima. Morgen hierover een aparte docu bij een boer uit Den Ilp. "Drijven" op veen in de Twiskepolder met de HP1600.😅
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Morgen hierover een aparte docu bij een boer uit Den Ilp. "Drijven" op veen in de Twiskepolder met de HP1600.

Een prachtig verslag, mooi tijdbeeld: tractorfan.nl/picture/1450687/
+2
Grasbaal
Vandaag op oudejaarsdag het laatste grote hoofdstuk in deze soap: tractorfan.nl/picture/1451105/
+3
Massey 2705
@Grasbaal wel toe passelijk op deze topic slogan , vroeger was alles strijd !! ! Want deze man heeft zeker toen zijn ,, strijd,, gestreden !
+4
Siete
@Grasbaal
Het zal niet zo bedoeld zijn, maar persoonlijk vind ik soap als benaming een beetje respectloos...
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Siete:
soap als benaming een beetje respectloos..

30 jaar na dato kan dat er wel mee door hoor Siete. Maar je hebt wel gelijk: er werd zeker niet geacteerd!
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @Siete:
Het zal niet zo bedoeld zijn

Quote:
Een soap is een televisieserie die eens per week of dagelijks op tv verschijnt en vooral aan het eind van de middag gedraaid wordt. De serie heeft meerdere verhaallijnen en volgt de dagelijkse belevenissen van een aantal vaste personages. ensie.nl/anw/soap/

Het is zeker niet respectloos bedoeld. Heb groot respect voor de wijze waarop Nico zijn levensverhaal verteld, dankzij zijn foto's is het een beetje "De Plaat en z'n Verhaal" geworden dat was vroeger een amusante en leerzame serie op TV.... destemvanbartvanleeuwen.nl/plaat-en-zn-verhaal/ .
+3
WaterDeutzer
@Grasbaal @Siete bedoelt het niet verkeerd, maar hij heeft wel gelijk bij beeldvorming van het woord "soap". Je denkt daar dan in 1e instantie aan kakelende vrouwen en vreemdgaande mannen. Althans, ik toch.😚
+1
Siete
@WaterDeutzer
Juist Nico. Soapserie is in mijn woordenboek iets negatiefs 😅
@Grasbaal Het laatste wat ik wil is nu een rel veroorzaken, het was niet aanvallend bedoeld.
Iedereen plaatst wel eens een opmerking met de beste bedoelingen die bij anderen anders wordt opgepikt.
Dacht dat dit misschien het geval was geweest. 😉
+1
zettelmeyer
@Siete dit is weer een gevalletje Frieze directheid om een andere discussie op een foto er bij te pakken😜
+1
Siete
@zettelmeyer
Ja sorry. Dat is een eigenschap die je er met geen stok uit slaat 😅🤪
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Siete:
Iedereen plaatst wel eens een opmerking met de beste bedoelingen

@zettelmeyer @Grasbaal @Siete Allemaal ff naar pastoor biechten (voor de gelovigen) en we gaan weer doorrrrrrr.😇
+3
Weidezicht
@WaterDeutzer via grasbaal lwam ik verleden op deze serie. Heb het vol aandacht gelezen. Erg dapper en los van de tegenslagen, een mooi tijdsbeeld.
WaterDeutzer
@Weidezicht Dankjewel!
Jannus
Quote Reactie van @Siete:
bij anderen anders wordt opgepikt.

Heeft met levenservaring te maken en sommigen hebben nooit iets meegemaakt totdat het hun zelf overkomt...........
+1
JoostN
Beetje kort door de bocht. Arbeid was intensiever, techniek is tegenwoordig fantastisch helpend, maar vroeger waren er toch ook wel dingen beter hoor. Al was het alleen maar de administratieve rompslomp.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden schudden , gras inkuilen en machines geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!