35

Hoe cat 2 werktuigen koppelen aan trekker met cat 1 vanghaken?

Zoals de titel al zegt ben ik op zoek naar een manier om machines met de cat 2 aanpik aan een trekker te koppelen die cat 1 vanghaken heeft. Ik dacht dat er kogels bestonden waarmee je dit kon maar die vind ik niet terug (of bestaan niet?). Het omgekeerde vind ik wel te koop maar daar gaat het dus niet om.
Waarom zou ik dit willen? Heel simpel, de meeste tractoren waarmee ik in aanrakkng kom hebben een cat 2 aanpik alsook de meeste werktuigen (uitgenomen enkele die ze beide hebben).
Jammer genoeg past onder andere mijn gatenbalk waaraan de auto aanhanger komt niet aan de kleinste trekker die er staat.
Weet er iemad raad?
Bedankt voor het meedenken !

Deel dit topic

Reacties

Bestaat er niet z’n klein plaatje/halve schelp die je in je cat 1 hef legt en dan alleen de pin van de machine er aan hangt?
@fendt_boer ik denk dat jij het eerder op het systeem hebt dat onderandere op mijn fendt 108 ls zit. Is zo'n vanghaak (van de eerste vanghaken die er waren denkik) waarbij een schelpje in de haak zit en dan gewoon de pen van het werktuig in moet die dan vergrendend word door het palletje waar de moderne vanghaken de kogel mee op de plek houden.
@YaMaGa ja die schelpjes bedoel ik
@fendt_boer mijn Landini heeft ook cat. 1 maar alles met 22mm werktuig pennen past der achter met alleen een schelpje zonder hef kogel
en ook 19mm met een verloop busje
Als je kleinste trekker een zwaaihaak heeft zou ik daar de/een kogel op monteren. De categorie 1 vanghaken vervangen door cat 2 is voor dat incidentele? gebruik m.i. te dure oplossing.
@spotmelker dat heeft ie jammer genoeg niet. Heeft enkel een verstelstrekhaak maar die kan niet zo diep dat het past... inderdaad ik zou ook niet graag vanghaken wisselen op dat trekkertje vanwege de prijs en de keren dat ik vloek erop 😅
@YaMaGa dan denk ik dat je uitkomt wat @5000 fan stelt. Cat 1 gatenbalk van Marktplaats voor je kleinste trekker en dan 2 verloopbusjes erbij voor cat 2 bevestiging.
+2
Ik denk dat er nog voldoende 2e hands gatenbalken te vinden zijn voor een redelijke prijs. En een trekhaak kogel koop je ook al voor 10 a 20 euro, lijkt mij t handigste
Heeft je trekker echt vanghaken? Is het geen idee om van cat 1 kogels de gaten te laten vergroten?
@dennisbouter jahoor. Grappig daar heb ik ook al aan gedacht. Ik dacht dat ik gek was 🤣
@YaMaGa de beste oplossing denk ik, of andere heflatten kopen
+1
@dennisbouter kogel uitdraaien in de draaibank gaat heel goed heb ik ook wel eens gedaan maar dan een cat 2 kogel met cat 3 gat er in.
Wat ik zelf heb zijn open vanghaken met een soort schelpjes er in. En dat is precies de maat van die pennen(cat 1 uit mijn hoofd) zonder kogel. Wat ik zelf heb gedaan zijn van schotels het schelpje er af geslepen en die doe ik dan aan de machine zodat hij zijwaarts ook vergrendeld is.
@Ton_Deere klopt die heb ik ook op een andere trekker (farmer 108) ik heb gepaste rondsels voor erbij te stoppen zodat ie er zijwaarts niet afkan.
+1
Gewoon een keer kosten maken en cat 2 aanlassen probleem opgelost
Als ik het begrijp, zijn het de haken zoals op de foto?

Indien het zo is, ik heb cat 1 bollen en die zijn door het mechanisatiebedrijf uitgedraaid binnen tot cat 2

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@erik9831 klopt, het zijn cbm haken maar wel een iets ouder vergrendelingssysteem maar er passen gangbare cat 1 kogels in.
+2
Kogels uitboren of uitdraaien. Dat is de simpelste en goedkoopste oplossing.
Er zijn sowieso Cat2 kogels met Cat3 gat erin, weet niet of 1 met gat 2 ook bestaat.
@DANOONTJE POWERR heb al wat zitten zoeken voor ik dit topic opende maar die vind ik niet (waarmee ik niet zeg dat ze niet bestaan.)
+2
@YaMaGa maar anders uit laten draaien of boren ja.
@DANOONTJE POWERR ik zie ze bij kramp ook niet, idd wel 2 met gat 3
Moet je dat willen? Je haalt er immers ook een vracht spek af, als je de gaten uitboort....
@SJB533 duidelijk, dus als je een cat 1 kogel gaat uitboren houd je nog 8mm over.
Dan is andere haken een veiligere oplossing.
@Sjon 8mm is bijna een cm
+1
@SJB533 messchien niet het ideale qua oplossing maar het is zeker niet de bedoeling om gekke fratsen mee uit te halen. Zoals ik zei het is het kleinste trekkertje die ik heb en het zou vooral om een gatenbalk in te hangen zijn waaraan een autoaanhanger komt. Of eens een hark, of andere machine (vooral leeg verplaatsen ivm hefvermogen) waar ook enkel cat 2 pinnen aan zijn. Het is toch handig als je zulke zaken met elke trekker kunt doen. Meestal is de kleinste het snelste vrij hierzo... vandaar ik graag een oplossing zou hebben waarbij het bij elk werktuig mogelijk is.
+1
@YaMaGa dan zou ik toch cat2 haken overwegen aangezien je nu al meer dingen bij komen 😅 je hebt gebruikte al voor 50 euro
@YaMaGa Een gatenbalk met categorie 1 pinnen kopen of zoeken om daarin een kogelknop te monteren om de autoaanhanger te verzetten.
Daarnaast zie je vaak genoeg van die bokken die bedoeld zijn om aan een heftruck te hangen om machines effe snel te verzetten of op hoogte wegbrengen zetten. Zoiets zou je ook aan je tractor kunnen maken. Is dus alleen geschikt om een machine effe aan de kant te zetten, niet om er mee te werken.
Misschien kun je in dit frame ook de kogelknop maken. En zelfs opklapbare lepels zodat je er ook nog heftruckje mee kunt spelen.
Categorie 1 kogels opboren tot categorie 2 zou ik niet doen. Niet alleen hou je weinig vlees over, zoals hierboven al geschreven, ook heb je minder speling met draaien van de kogel in de vanghaak. Nou weet ik ook wel dat een machine die in de het hangt niet naar links en rechts scharniert, maar bij het tillen of zakken kan er wel iets verdraaien. Bovendien is een categorie 2 machine iets van een 10 cm breder op de pennen waardoor je machine eigenlijk al scheef in de kogels zit.
Je kan ook een oude gatenbalk zoeken en daar dan cat 1 pinnen lassen of af slijpen tot cat 1
Had vorige winter nog een voorraadje wikkelfolie gekocht voor de toen nog oude prijs.maar de nieuwe folie is ongeveer 30 procent duurder.
+1
@case 745 xl verkeerde topic 😂
Idd heel raar
+4
Zoals we hier zeggen is de kogel door de kerk (het is beslist) ik ga er cat 2 haken laten aanzetten. Het is eneens zoals het moet dan. Iedereen bedankt voor de raad👍
@YaMaGa

Ik vond dat je het heel mooi onderbouwd had in een antwoord om het niet te doen. Ieder zijn eigen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractoren , werktuigen en machines geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0