Illustratie van:

New Holland Overig - Gras zaaien met profiel banden

Ivm overlijden heb ik nu een new holland t3030 tot mijn beschikking.
Nu wist ik niet goed wat ik ermee moet doen en heb nu bedacht het gras zaaien wat af en toe voorkomt in eigen beheer te gaan doen.
Deze tractor heeft net 500 uur en de profiel banden zijn zo goed als nieuw. Een collega vertelde mij dat je met dit formaat trekker beter kunt zaaien met gazon banden.
Het is leuk dat ik deze trekker nu tot mijn beschikking heb, en het zaaien en frezen is dan vooral dat deze af en toe bezig is en om dan nog een set banden erbij te kopen....
Ik dacht zelf altijd een zaaimachine icm een rotorkop de sporen dicht trekt maar wat zijn jullie ervaringen?

Deel dit topic

Reacties

Fast Eddy
Nokken blijf je altijd zien. Als je veel moet steken maak je veel los en maak je kuiltjes. Ik zou voor straat/ weg banden gaan. Daar kan je ze het hele jaar op laten staan en ze doen ook nog wat in de modder.
brauheist
@Fast Eddy zou een optie zijn maar dan blijf ik nog met een set banden zitten waarvan ik hoop dat iemand ze kan gebruiken
+1
Fast Eddy
@brauheist

Je kan natuurlijk ook een setje echte gazonbanden kopen. Dan doe je in de winter de profiel banden er onder. Gazon onderhoud en renovatie wil niet met trekkerprofielbanden. Zaaien in losse grond en met veel ruimte zou nog wel willen met trekkerprofiel.
brauheist
@Fast Eddy echt gazon onderhoud zit ik niet op te wachten maar dat is ook dat ik daar in het hoog seizoen geen tijd voor heb, ik heb nu bijvoorbeeld bij nieuwbouw woningen of projecten waar ik loop als onder aannemer dat er gezaaid moet worden. Zulke dingen wil ik nu in eigen beheer gaan doen.
Een frees zit er al bij
+1
Fast Eddy
@brauheist

Ik vond het altijd ideaal om met gazon banden te zaaien. Als je veel rotzooi zoals puin en hout in de grond hebt ga je er ook niet diep door met de kopeg. Waardoor je diepe sporen niet weg poetst.
+1
RVM
Zie deze foto:

tractorfan.nl/picture/1419223/…

Deze beste man is al pensioengerechtigde leeftijd en doet als hobby alleen nog maar tuintjes zaaien. Heeft nu een landini, dit is z’n derde, de vorige 2 waren nog in NH kleuren. Zoals je ziet gewone banden en doet niets anders dan zaaien. Als je wil kan ik wel een telnummer voor je regelen, je zit toch niet hier in de streek. Stuur maar PB
+1
brauheist
@RVM als ik mij niet vergis is deze landini hetzefde als de new holland, ik ziet hier wel mee op klei grond de foto oogt zanderig?
+1
RVM
@brauheist ja hier is het zand, maar mij lijkt dat zand meer inspoort. Ik heb nauwelijks met de hand bijgewerkt, geen spoor te zien. Deze man heeft wel jaren tuinbouw loonwerk gedaan, naast zijn mestkuikenbedrijf. Die weet wel hoe hij moet rijden zeg maar. Ja Landini is hetzelfde als NH, waren niet meer leverbaar als NH?? Ik moest daarom ook meteen aan hem denken toen ik je vraag zag
brauheist
@RVM de new holland is jong gebruikt gekomen, er moest persee een new holland komen ook al waren andere varianten als landini, mc cormick, valpadama beter verkrijgbaar. Nog lang naar moeten zoeken toen.
Wat betreft het insporen kun je wel gelijk hebben.
Voorheen besteden ik het zaaien enzo uit, heb zelf wel een heel klein loonwerk verleden dus weet nog wel iets.
JD 6110
Banden kun je zo inruilen toch ? Of 1 set velgen en banden er bij ?
brauheist
@JD 6110 ik weet eerlijk gezegd niet of dat in te ruilen valt, vandaag had ik een lekke band met de deutz en daar was niet echt een reserve set voor te vinden
5000 fan
Met een goede kopeg en daarachter een goede (zware) rol lijkt het mij geen probleem om met profiel banden te zaaien
brauheist
@5000 fan is een rol beter als tanden?
5000 fan
Hier op de zandgrond werkt dat perfect, ik begrijp dat jullie klei hebben? Dan zijn tanden beter, een rol loop meteen vol als t een beetje plakt
brauheist
@5000 fan ben ik ook bang voor, of ik zal een rol moeten hebben die open is? Of zal het dan te licht worden
+1
5000 fan
@brauheist een open/raster rol loopt ook vol, hier ook last van als de grond te nat is of met zaaien in de regen
+1
Fast Eddy
@brauheist

Ik begrijp uit jou reacties dat je nog niet veel ervaring hebt met gazons inzaaien. Ga eerst eens rondkijken wat je allemaal aan werktuigen moet hebben, voordat je er aan begint. Ook de grondsoort en vooral de zaaiomstandigheden spelen een rol. Ik heb vaak de ellende van een ander weer kapot moeten frezen en weer opnieuw geëgaliseerd en ingezaaid.
brauheist
@Fast Eddy wel wat, ben ook niet van plan high class gazons te gaan inzaaien. Ik heb zelf wat projecten waarbij het voorkomt en dat is prima om het onder de knie te krijgen
Fast Eddy
@brauheist

Er gaat heel wat geld in machines zitten, als je het een beetje goed wil aanpakken. Je kan de grondslag nog zo vlak maken met de kraan maar niks krijgt het zo (snel) vlak als een trekker met sleepraam. Daarmee kom ik ook weer terug op jou topic. In losse grond willen trekkerprofiel banden heel mooi. Maar als je de grond vlak sleept en aanrijd is hij wat vaster. Als je dan een scherpe stuurbeweging maakt of moet steken voor de volgende werkgang heb je zo een geul of kuil in je vlakke ondergrond.
+1
brauheist
@Fast Eddy we hadden nog een sleep bij de tractor.
Ik was als project begonnen aan een egalisatie frame icm een machine ontvanger aan de kraan, een dubbel afschot laser heb ik al wel even.
Op deze manier kan ik dalijk in veel hoeken en richtingen net wat de wens is een stuk klaarleggen en afhankelijk van hoe het er daarna bij ligt een keer slepen
+1
Clayson M80
Ik zaai altijd op dubbellucht en sporenwissers op de roter eg
wel een gevaarlijk werkje die grote dubbellucht banden te monteren
als je alleen bent

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland Overig ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
683
TREFWOORDEN