Waar moet ik goed opletten als ik een gebruikte ronde balenpers ga kopen

Hallo
Ik ben van plan om een ronde balenpers te kopen maar waar moet ik zeker goed op letten als ik een gebruikte koop. Ik bedoel niet dingen die simpel te vervangen zijn.
Maar echt technische dingen.

Deel dit topic

Reacties

de Leeuw IH
Wel handig om te vermelden wat voor pers vast of variabel, en welk merk je wil
Intern644
@de Leeuw IH ik wil een vaste pers
de Leeuw IH
@Intern644 oke hoeveel wil je er per jaar gaan persen. Heb zelf een deutz mp 130 van 2002 kan me er goed mee redden pers er een kleine 700 per jaar en doe geen loonwerk. nu een jaar mee gedraaid maar wel veel kettingen tandwielen en de pick-up gereviseerd als je alles zelf kan is het wel leuk anders niet, als je veel perst zou ik inderdaad een pers van ongeveer 30 35 kopen, die technisch weer goed is.
Intern644
@de Leeuw IH ik verwacht er het eerste jaar 1000 mee te persen maar dat zal wel steeds meer worden
labella
@de Leeuw IH semi variabel(Krone comprima cf 155) zou ook nog een optie kunnen zijn, dan kun je balen maken met een doorsnede van 1,25 tot 1,50m.
Baltus_steyr
En wat wil je er mee gaan persen? Moet het daarna nog in folie gewikkeld worden? Voor je zelf of voor loonwerk/klanten persen???
Intern644
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
folie

Vooral voordroog hooi. En het moet allemaal gewikkeld worden .
En het is voor onszelf en in loonwerk.
casejxu
Dat als je meer als 1000 balen pers toch wel n 30a40 duizend kwijt ben voor n goeie.... alle die hier in de buurt een hoop zelf persen hebben binnen n jaar de 10/15duizend euro persjes weg gedaan voor iets recenters....

Maar let op tandwielen kettingen. Lagering. Maar ook op of er ergens last is? Kan veel vervolg schade opleveren
+1
dx11
Quote Reactie van @casejxu:
lle die hier in de buurt een hoop zelf persen hebben binnen n jaar de 10/15duizend euro persjes weg gedaan voor iets recenters

En dat is juist een pers die ik zou kopen
casejxu
@dx11 jij en ik houden wel van knutselen... maar als je elke keer de loonwerker moet bellen kan je beter geen pers kopen. Ze proberen elk jaar zo,n 1200 balen te persen
+1
dx11
Quote Reactie van @casejxu:
1200 balen

Ik heb wel jaren gehad dat ik met mijn pers meer dan het dubbele heb geperst. Ik heb ook wel jaren gehad dat de loonwerker er alsnog meer perste bij mij dan ik zelf 🙈

Schrale troost, elke baal die ik zelf pers is winst, want de pers schrijft niks af, alleen wat onderhoud
casejxu
@dx11 klopt. En dan persen ze alleen hun natuurlandschap.... waarschijnlijk dit jaar met een recente kuhn ivm betrouwbaarheid. Kwa simpelheid kan je denk ik beter vierkant persen
+1
dx11
Quote Reactie van @casejxu:
simpelheid kan je denk ik beter vierkant persen

Hoeft ook maar weinig mis mee te zijn voor veel elende, hoge kosten en veel stil staan

Een simpele rollenpers kan relatief weinig aan stuk, op een grote hoeveelheid lagers en tandwielen na
+3
Zorgen dat je een dealer hebt met een monteur met verstand van je pers scheelt al veel. Invoerslijtage, kettingen en lagers. Mocht je fanatiek gaan persen>1500 pak per jaar, dan komt een duizend of 35 eerst voor een beetje knappe waar je langer mee toe kan.
CaseCS130
@Deutz 8006spezial @casejxu @dx11 Als je niet veel balen perst op jaarbasis, laten we zeggen max 200, kun je dan toe met een pers uit het goedkopere segment? Of is dat alsnog vragen om veel problemen? We zitten er wel eens aan te denken de kleine pakkenpers weg te doen en een ronde perswikkelcombi terug te kopen. Maar voor die hoeveelheden kun je eigenlijk geen pers van 35k kopen, zat te denken aan max 12,5k of zoiets. En nog voorkeuren voor merk/types?
+1
dx11
@CaseCS130 tja, als je alles door een professional moet laten repareren die je per uur moet betalen, en alleen werkt met originele pasklare onderdelen dan is een 35k pers snel goedkoper denk ik.

Als je veel stress hebt als de pers stuk gaat niet je er ook niet aan beginnen.

Ik heb wel het idee dat er met wat creativiteit en durf dat er dan leuke persen te koop zijn voor 12k
CaseCS130
@dx11 we redden ons lang zelf, maar zo gevorderd als jij daarin bent halen we nog niet denk ik. Stress ook niet zo bang voor, er zijn zat persen in de buurt. Maar zelf bepalen wanneer je kan beginnen is ons altijd veel waard.
de Leeuw IH
@dx11
Ja onze pers gekocht voor 10500 2 jaar geleden nog voor 2500 aan gerepareerd en gaat best nu, als die al 42000 balen geperst heeft zal die wel goed zijn
+1
@CaseCS130 @sybren heeft onze oude pers gekocht, wij hebben hem van 2008 tot 2018 altijd aardig onderhouden/bijgehouden en deden hem toen weg omdat de kuhn op ons pad kwam voor een geschikte prijs. En er staat mij iets van bij dat hij hem ook gekocht had vanwege de prijs en het niet al teveel willen persen maar wel zelf baas willen zijn.

Eigenlijk moet je tegen zo iets aanlopen, niet dat de pers tot de draad toe versleten is maar puur ingeruild omdat er wat anders op iemands pad komt.

Kwa prijzen durf ik op het moment niet echt iets zinnigs te zeggen. Prijzen voor beetje knap 2de hands materiaal is in 3 jaar tijd bijna 20% hoger
CaseCS130
@Deutz 8006spezial @casejxu @Jeroen-ford Bedankt voor de tips. Ik zal eens op farming forums kijken, wist niet dat ze in Engeland ook veel met balen persen hebben. Mooiste is inderdaad een machine waarvan de historie wat bekend is of waar in ieder geval duidelijk zichtbaar is dat hij wat is bijgehouden. Zijn onderdelen van Lely nog makkelijk verkrijgbaar nu ze gestopt zijn met de hooibouw?
Jeroen-ford
@CaseCS130
onderdelen zijn gewoon leverbaar, ik bestel ze via bartsparts aan de hand van het onderdeel nummer. maar eigenlijk nog niet veel nodig gehad. (een netmes a 15 euro (voorzorg) en elastische bussen die bij de sensor van de persdruk zitten) de oude waren wat slap geworden.

voor de rest is het bewezen techniek.

Op de engelse fora zijn ze vooral fan van de Welger rp235 en de Mchale

www.thefarmingforum.com
www.forum4farming.com
CaseCS130
@Jeroen-ford Dankje. Een 235 geeft 1.25 en een 320 1.50 balen als ik het goed begrepen heb? Speciale voorkeur voor de kleinere balen, of was dat meer toeval?
+1
Jeroen-ford
@CaseCS130
De norm hier in nederland ligt volgens mij bij balen van 125 cm voor kuilgras. Mchales hebben ook 125 cm en de krones met verstelbare kamers persen ook op 125 cm hier in de buurt

Ik denk dat 150cm ook erg zwaar word als je een beetje vochtig gras perst, het is mischien wel ideaal voor droger product.

Ik zag underdaad een 320 staan met e3n kamer van 150cm
tractors-and-machinery.nl/item/660950/…
@Jeroen-ford onze oude df had 120 volgens mij, en perste op 175/180 bar de huidige kuhn op 1,35 met 200 Beetje vreemde maat maar zit beduidend meer gewicht in.
Jeroen-ford
@Deutz 8006spezial jullie Kuhn is een riemenpers toch? Bevalt dat goed?
Een Welger heeft haken en daar zitten sensoren op die de druk op de haken meten. Dit zorgt dat je de balen superstrak kan persen zonder dat de achterdeur open gaat.
+1
@Jeroen-ford nee een rollenpers met vaste kamer. Weet wel dat bij de meeste persen de chauffeur leidend is voor strakke en harde balen.
Jeroen-ford
@Deutz 8006spezial erg mooie pers om te zien. Bewust voor gekozen? Hoeveel messen kunnen en zitten erin?
Vraagt die veel vermogen? Onze welger heeft flink vermogen nodig vooral met 25 messen erin
@Jeroen-ford deels bewust omdat er een dealer en monteurs achter staan die kennis van zaken hebben waardoor stilstand in het seizoen zelden voor komt. En ongeacht de tijd toch we langs willen komen. Voor de rest zeer tevreden over de bouw van een kuhn, zwaar en robuust en het 3d wikkel systeem is manjeviek.

Snij kwaliteit van een kuhn is goed maar niet noemenswaardig, zit een rotor in (omdat het 2de hands is heb je weinig keus) met 14 messen wat resulteert in 7cm gesneden gras. Nou lig ik niet direct wakker van grover gras maar had opzich de andere rotor met 23 messen wel in mogen liggen. Die snijdt wel op 4cm. Maar wat ik begreep is dat je dan de 150 pk wel tam krijgt als je goede harde balen persen wilt
sybren
@Deutz 8006spezial ik heb idd jullie mp135 twee jaar geleden gekocht.
Ik pers er een 600 balen per jaar mee.
Volgens mij is het een behoud om hem elke keer goed schoon te maken, goed doorsmeren met goed vet, dus geen zeepsop vet. Terwijl je hem schoonblaast controleer je automatisch de machine weer even.
Ik heb er tot nu toe één lager uit gehad.
Moet wel bekennen dat er wat rollen aan vervanging toe zijn.
Is en blijft een complexe machine, niet te vergelijken met een opraapwagen.
CaseCS130
@sybren En in vergelijking met kleine hooi persen?
@sybren
Quote:
zeepsop vet.

Wat is nou goed vet, en wat niet? Hier gewoon universeel blauw vet van q8.. zit er zoveel verschil in?
@sybren

Eerder deed mijn vader voornamelijk het perswerk, dan bleef het uitblazen en schoonmaken er bijj. tegenwoordig toch wel gauw tussen de snedes door even met de bladblazer om de pers heen en tegelijk smeren. Is een behoud voor de pers idd, rollen even beetje schoonhouden scheelt veel roest.

Dan loopt het best zoals ik het lees, bij de kuhn ook al paar lagers nieuw gedaan, blijft complex al scheelt het wel dat de kuhn nu automatische smering heeft, elke keer met sluiten van de klep krijgen alle lagers een knikje vet

jaa de rollen werden wel dunner idd, even eens als de rotor. Pickup is gelukkig vrij recent

Welk vet gebruik jij? Wij duurder blauw vet,maar heb oprecht geen idee van vet
+1
sybren

(klik om te vergroten)

Ik druk dit vet er in, zeer tevreden,
+1
casejxu
@CaseCS130 ik denk dat bovenstaande iets is wat je goed in je oren mag knopen. Vraagprijs is niet voor niet lager. Risico's kopen op dit gebied kost meestal weinig in aanschaf😅😅
Klussera
Ik heb nog een nh wikkelcombi in de aanbieding
+2
Jeroen-ford
@CaseCS130 als ik jou was zou ik dan een simpele vaste kamer rollenpers kopen.
Ik heb een welger 235 profi ( zwaardere uitvoering met dubbele lagers en een andere rotor) met 25 messen in een goweil wikkelframe en bevalt dikke prima. Persen nu op jaarbasis ook zon 1000 pak. Je moet alleen wel wat technisch onderlegd zijn en je machine leren kennen.

Ze zijn zo goed als dat ze onderhouden zijn. Mischien kun je je is inlezen op engelse fora. Daar zijn ze gek van ronde balen persen en staat ook veel informatie.
dx11
Quote Reactie van @Jeroen-ford:
Je moet alleen wel wat technisch onderlegd zijn en je machine leren kennen.

Als je een machine met wat problemen koopt gaat dat heel snel 🤣😋
Jeroen-ford
@dx11 zijn er voor jou machine nog gewoon onderdelen verkrijgbaar? heb jij er ook een computer opzitten voor de persdruk en andere instellingen of werkt dit gewoon mechanische verstelling
+1
dx11
@Jeroen-ford de persdruk gaat mechanisch, voor de andere functies zoals aantal Netslagen, Folielagen, snelheid van de bunker ed wel een computer. Daar gelukkig nog geen problemen mee gehad, de invoer en het snijmeganistme is van taarup, daarvan heb ik inmiddels kennis en onderdelen genoeg, de perskamer is van Vicon, onderdelen zijn schaars en duur maar er schijnt nog een pools merk te zijn waarvan de onderdelen een op een passen, maar hier het meeste nog met een goede draaibank kunnen repareren.
inter-Eric
Ik heb nog een nette, goede krone 1250 staan pers wikkel. machine werkt prima, geschiedenis is bekend. hij mag weg omdat ik per ongeluk iets veel jongers voor weinig geld gevonden heb
CaseCS130
@inter-Eric Ik heb je een pb gestuurd

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden balenpers , hooipers , kopen , wikkelen , vervangen en pers geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
41
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0