Verreiker tegen shovel

Nu op ons melkveebedrijf word er gevoerd met een voorlader trekker van john deere van 90pk
nu hebben we het laatste jaar al het een en het ander aan de trekker gedaan maar van een machine van 20 jaar oud en moet je niet alles meer willen verwachten,
deze tractor word op het bedrijf voor namelijk gebruikt om voer te rijden voor onze koppel koeien, dit zit rond de 400 uur per jaar nu, vraag ik met af wat een goed alternatief is,
nu is het de keus tussen een verreiker, shovel of weer een voorlader maar daar zie ik niet veel mede omdat de tractor over het algemeen al veel te ligt was voor de bak zelf.
wat is de beste Optie

Deel dit topic

Reacties

J asper
Shovel draait stukken goedkoper dan een verrijker. Alleen dat is een kosten baten verhaal wat je zelf tegen elkaar moet weg strepen.
+1
PieterA
@J asper Het enige wat bij de verreiker misschien meer kost is het onderhoud. Voor de rest heeft de verreiker de betere papieren. Handzamer, grotere prestaties, lagere aanschafprijs, lage instap, meer mogelijkheden, beter voor je terrein
+2
J asper
@PieterA Als er een ervaring heeft met dure verreikers ben jij dat wel 🙈🤕😨
+1
PieterA
@J asper Klopt hoor, maar een shovel is weer duurder in aanschaf denk ik. Een verreiker is ook handiger dan ik eerst dacht. We hadden al 2 trekkers met voorlader en 3 heftrucks, dus dacht dat het met 150 uur op een jaar wel op zou houden met de verreiker; dat werden er van begin af aan 500 per jaar. Daar hoort gewoon een nieuwere machine bij. We zijn weer aan het oriënteren op een ander laadvoertuig. Ik zie op tegen de onderhoudskosten van een verreiker, maar een shovel is veel minder veelzijdig dan een verreiker. Hefhoogte is beperkt en het gewicht van een shovel is te hoog naar de prestaties die hij levert.
mf 6150
@J asper
Wat is er duurder dan volgens jou? Wij hebben tot nu alleen servicebeurten en een aantal vetpatronen/busjes kettingspray
+1
J asper
@mf 6150 Spreek je over 10000 uur weer.
mf 6150
@J asper
Daarom mijn vraag, geen ervaring met veel uren dus ben benieuwd
J asper
@mf 6150 Vraag @PieterA maar, die heeft wel ervaring 🙈🙈🤑
PieterA
@J asper Die van mij heeft nog geen 4.000 uur.
J asper
@PieterA En je betaalde je al scheel aan onderhoud🤕
PieterA
@J asper Ja, klopt. Bij Manitou zeggen ze dat afschrijving van een verreiker bij hun 35% van de kosten zijn en onderhoud 20,%. Dat zou bij een verreiker (72.000 euro) die je in 12.000 uur naar 0 afschrijft 6 euro per uur afschrijving en 3,5 euro onderhoud. Wij halen bijna het driedubbele, met onze trekkers komen we aan 4 euro onderhoudskosten per draaiuur.

Ik ben benieuwd naar de eerlijke cijfers van een shovel.

Hoeveel uren draait een shovel eigenlijk bij een melkveehouder met 120 koeien en 70 hectare?
J asper
Quote Reactie van @PieterA:
Ik ben benieuwd naar de eerlijke cijfers van een shovel.

Wij hebben een shovel, in de situatie die jij schetst. Maar komen gellukkig lang niet bij jou onderhoud en afschrijving in de buurt. Dan was die rap vertrokken.
PieterA
@J asper Het onderhoud was wel hoog, maar de afschrijving niet.
+1
mf 6150
@PieterA
Verreiker bij ons 650 uur per jaar. 125 melk en kalf koeien 70 hectare. Met name voeren en klusjes en soms balen rijden, nog nieteens om de kuil vast te rijden.
+1
PieterA
@mf 6150 Met die uren moet je inderdaad eigenlijk wel met een goede machine van start gaan, anders zit je al vrij snel in de kosten.
+2
mf 6150
@PieterA
Klopt, wij hebben toen de afweging gemaakt tussen 3en mf 6615 Dyna6 met voorlader of een verreiker. Toen de eerste verreiker kwam waren we meteen verkocht dus die is gebleven. Je bent wendbaarder, sneller en kan meer meenemen. Een shovel hebben we nooit echt geprobeerd, voor ons te lomp en te zwaar. Wel een dieci shovel met zo'n telescoopmast maar ik vond die machine instabiel en lomp. Wel veel meer overzicht.
PieterA
@mf 6150 Is het een 635?
+1
dx11
Quote Reactie van @PieterA:
Hoeveel uren draait een shovel eigenlijk bij een melkveehouder met 120 koeien en 70 hectare?

80 koeien en 75 hectare. Zal een 500 uur per jaar zijn. Hebben hem nu 9 jaar. Al snel een set banden van 1500incl montage. 2x een andere motor van totaal 7000euro. Verder een stoel van 100euro, intussen al 4 andere gebruikte banden van met elkaar 500euro, en natuurlijk 9x een beurtje, van 10l motorolie, en een filter van 18 euro. Verder 4 hydrauliekfilters en luchtfilters en in totaal een keer 200l hydrauliekolie?

Zit ik op 2 euro per draaiuur, ex eigen arbeid
mf 6150
@J asper
500 uren beurt 958 euro ex BTW. De laatste is op 1250 gedaan, kan de factuur alleen zo even niet vinden
J asper
@mf 6150 Ja en hoeveel uur heeft die nogmaar 😅🙈
+1
mf 6150
@J asper
1400, maar wat kan er zo duur worden dan? Ja die mast moet je goed smeren, maar dat gebeurt gewoon elke tank beurt dus zie het probleem nietzo
PieterA
@mf 6150 Hier net de mast ook geen problemen gehad. Wel alle pennen en bussen al een keer vernieuwd. Smeren doen we elke 50 uur; dat is dan misschien te weinig.
+3
2850Johndeere6R
@PieterA Staat waarschijnlijk in het boek. Onze voorladers smeren we elke 10uur 2 pompjes per nippel 7minuten werk.
mf 6150
@PieterA
Ligt natuurlijk ook aan het werk wat ermee wordt gedaan. Maar het is 2 tellen werk, op de nieuwe Manitous zitten wel centrale smeerpunten, dat scheelt aanzienlijk.
J asper
@mf 6150 Mast, alle slangen erdoor, je assen.
+2
ken-adams
@J asper Overdrijf nu niet, als je dat allemaal om zeep rijdt ligt het gewoon aan jezelf.
mf 6150
@J asper
Ach, smeren smeren smeren.... Onderhoud maakt of kraakt een machine. Maar dat is en blijft een eeuwige discussie
+1
J asper
@mf 6150 Ik weet het ook niet, alleen wel dat alle tweedehands verrijkers met 5000 uur meestal glad af zijn🙈
+1
Dennis_dB
@J asper Bij 5000 uur zijn de meeste verreikers versleten.
J asper
@Dennis_dB Dat “dacht” ik ook altijd zo beetje🙈
Dennis_dB
@J asper Al verschillende mee gemaakt. Op de duur was er niet meer tegen op te repareren.
PieterA
@mf 6150 Dat zit dan niet tegen.
J asper
@mf 6150 Onze laatste beurt 420 exclusief en die daarvoor 510. Zit 900 uur tussen 🙈
+2
mf 6150
@J asper
Dat valt mee👍 maar zijn deze machines te vergelijken? Kan jij bijvoorbeeld lange afstand rijden met een balen wagen, of de kuil bult fatsoenlijk vastrijden?
Wij gebruiken de verreiker ook met schoonmaken van de stal, lampen, dakgoten, balen op de kuil zetten etc. Die uitschuifmast is dan verrekte handig
J asper
@mf 6150 Vindt balen ook dure rotdingen😜🙈
+1
ronald-deutz-fahr
Quote Reactie van @mf 6150:
Kan jij bijvoorbeeld lange afstand rijden met een balen wagen, of de kuil bult fatsoenlijk vastrijden?

Kan jij door een deur van 2 meter breed?

Kuil bult vastrijden is werk voor de loonwerker 🤪 en zo niet, moet je dat met een machine van 6 ton moeten willen?

Balenwagen is Indd dingetje, hier vaak even met z’n 2en, maken ook niet zoveel balen gelukkig. Zit je op de 1000+ balen per jaar is verreiker of goede voorlader betere optie
Fast Eddy
@J asper

Beurt zelf gedaan of bij de dealer? Vervang je dingen als ze stuk zijn of vervang je dingen preventief? Een beetje toelichting is welkom.
J asper
@Fast Eddy Niet zelf gedaan. Wat wil je preventief bijvoorbeeld vervangen? Als een slang heel slecht is laten we wel een nieuwe persen.
PieterA
@J asper Pennen en bussen kun je ook preventief doen.
+1
J asper
@PieterA Nog nooit van toepassing geweest hier.
+1
Fast Eddy
@J asper

Een slang is een goed voorbeeld. Wat ik ook bedoel is wanneer iets kuren krijgt. Of er dan iets aan gedaan wordt? Of rij je er mee door totdat het helemaal stuk is. En de pennen en bussen een beetje strak houden bedoel ik ook met preventief onderhoud.
+2
PieterA
@J asper En de banden van 5 maanden geleden waren gratis?
+1
PieterA
@J asper Je moet natuurlijk geen appels met peren vergelijken. Je vergelijkt nu een shovel van 75 pk die 2.100 kg kan tillen en 3,20 meter heft met een verreiker van 120 pk die 3.400 kg tilt en bijna 6m heft.

Ik heb vergeleken met een JCB TM 320 (die vergelijkbare prestaties levert als een Manitou 634, maar dan wordt je ook niet blij bij een onderhoudsbeurt denk ik.

Je kunt misschien beter vergelijken met een Manitou MLT 625
ronald-deutz-fahr
Quote Reactie van @PieterA:
3.400 kg tilt en bijna 6m heft.

Maar niet 3400kg op bijna 6m😉
Hefhoogte vergelijk is niet te doen. Moet je 4+ meter hoog laden valt shovel gewoon af. Kan je met 3m toe kan je gaan vergelijken

Pk’s is ook lastig vergelijken, wat wil je met 120pk om voer te laden (dat was de vraag oorspronkelijk) hier ook 75 op de 6 tonner, nog nooit het idee gehad dat het te weinig was. Vorige shovel had 55, dat is krap genoeg.
ken-adams
@ronald-deutz-fahr Hefkracht vergelijk gaat ook niet volledig op, een shovel wordt meestal wat zwaarder gekocht, dan ziet het natuurlijk ook minder af.
+1
ronald-deutz-fahr
@ken-adams waarom word een shovel meestal zwaarder gekocht, en een verreiker niet? Allebei worden ze instabiel als je met volle bak omhoog gaat rijden
+2
ken-adams
@ronald-deutz-fahr Een verreiker heeft een vast chassis, een knikmachine zwenkt zijn contragewicht bij het sturen naast zich uit. Dat is toch wel algemeen bekend als voordeel van een verreiker.
PieterA
@ronald-deutz-fahr Op 6 meter hoogte tilt hij zelfs behoorlijk meer(+/- 4.500 kg) hij krijgt dan het gewicht meer boven de machine wat statisch ook meer in evenwicht zit. Ik til wel eens 4 pakken stro op 4,5 meter (5pak) pak, maar liever niet; dan sta ik doodsangsten uit.
ronald-deutz-fahr
@PieterA 4 pakken stro is toch 1600-2000 kg?
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahr Ja, dat klopt. De verreiker kan meer; maar ik durf niet meer🙈.
J asper
@PieterA Weet alleen dat ik me een keer een ongeluk ben geschrokken hoeveel jou verrijker per uur kost. Rond de 10 euro.

*8
ken-adams
@J asper Vind dat ook wel erg veel.
PieterA
@J asper Ik schrok et zelf ook van🙈
+2
Fendt612e
@J asper zal nog wel iets meevallen, rijden ook genoeg van die knikshovols wat het zelfde idee is, die zullen ook vast niet gek zijn.
J asper
@Fendt612e Die kosten alleen in aanschaf al ruim over de ton
Fendt612e
@J asper normale shovel ook die hoger kan als 3,6
J asper
@Fendt612e Dan snap ik wel dat je dan nog met voorlader voert 😜👍🏻🙈🙈🤑
Fendt612e
@J asper die heeft z’n langste tijd wel gehad hier
PieterA
@Fendt612e Trekker met voorlader die dat kan is ook niet goedkoop.
J asper
@PieterA Klopt, stonden er al twee jaar te wachten. Maar 250 stuk inclusief opleggen. Kunnen we weer jaren.
+2
ronald-deutz-fahr
@PieterA zeer discutabel. Watvoor papieren zouden beter zijn?
Watvoor shovel vergelijk je met Watvoor verreiker mbt aanschaf prijs en prestaties?
Beter voor terrein hangt van banden af, en gewicht vd machine
PieterA
@ronald-deutz-fahr Ik vind het ook discutabel. Als je bijvoorbeeld uit gaat van een JD 6210 met voorlader en je wilt dan een machine van 10 jaar oud die 30% meer kan scheppen over een rand van 3 meter hoog en je houdt een budget aan van 30.000 euro dan heb je bijvoorbeeld een machine die 5 meter hoog kan en 2.700 kg kan tillen en 95 pk heeft. Zo een machine weegt een ton of 6 en heeft dan een 3.000 uur.
ronald-deutz-fahr
@PieterA die rand van 3 meter red niet elke shovel, 2.80 merendeel wel. Verder kan je voor vergelijkbaar geld een vergelijkbare shovel kopen. Terwijl die shovel nieuw minder heeft gekost als die verreiker, dus feiltelijk schijft de verreiker harder af 1e 10 jaar
PieterA
@ronald-deutz-fahr Ik begrijp niet wat je bedoelt. Wat kost een nieuwe "vergelijkbare shovel dan? (Voor 48.000 kocht je in 2017 zo'n verreiker nieuw denk ik)(nu: 65.000??)
ronald-deutz-fahr
@PieterA toen 40-50, nu 50-60
Basic 6 tonners zijn niet onwijs duur, maar zitten ook niet veel opties en luxe op
+3
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr Daar kon Manitou altijd best goed mee concureren zoals @PieterA al zegt. Puur gekeken naar prestaties krijg je bij die verreikers best veel waar voor je aanschafgeld.
Qua onderhoud zou je ze eigenlijk op tijd moeten inruilen, het is gewoon wat complexer en kwetsbaarder als bij een eenvoudige knikshovel.
Wat voor de topicstarter misschien iets is om mee te nemen is dat @PieterA altijd alles mee neemt in z'n kostenplaatje. Bij @J asper z'n kosten denk ik wel eens ik mocht willen dat er bij mij zo weinig kapot ging en dat alles zo weinig kost. (niet kwetsend bedoelt, de ene rekent en ervaart kosten ook anders dan de andere)
+1
J asper
@CaseCS130 Waar doel je dan precies om want helaas gaat de bende hier ook vaak zat kapot🙈 Maar gellukig afkloppen valt het uiteindelijk altijd wel beetje mee.
+3
CaseCS130
@J asper De prijzen die jij bv hier noemt voor de beurten met 900 uur ertussen. Ten eerste zit ik bij mijn shovel dan wel heel ver van de geadviseerde kleine beurt interval en af en toe moet er ook eens een grote beurt. En dat geld maak ik al ver heen op bij een beurt terwijl ik alle werk zelf doe en onderdelen prijzen van tevoren goed uit zoek.
Maakt verder niet uit, en ik snap best dat je trots bent op je lage kosten wat ook harstikke mooi is, maar ik denk niet dat iedereen die een shovel koopt ervan uit kan gaan dat ze zo goedkoop kunnen draaien als jou. Mijn knikshovel met schuifmast kon het iig lang niet volgens de bijgeleverde onderhoudshistorie. Die heeft in 11 jaar en 5500 uur tussen de 20 en 25k gekost met onderhoud volgens het boekje en reparaties bij de officiële dealer.
J asper
Quote Reactie van @CaseCS130:
Maakt verder niet uit, en ik snap best dat je trots bent op je lage kosten wat ook harstikke mooi is,

Dat zeker niet, maar vindt het gewoon raar dat 5 euro onderhoud normaal hoorde te zijn waar die van jou op gezetenheeft volgens je boek(zekervoor een nieuwe). Dan zaten we elk jaar op 4000 euro. Dan wordt het wel een hele dure hobby. Hij is er juist mede hier gekomen omdat we het torenhoge onderhoud van onze zelflader toen zat waren. Daar kon elke zoveel tijd een heel nieuw mes of snijraam.
+2
ronald-deutz-fahr
Quote Reactie van @CaseCS130:
Manitou altijd best goed mee concureren

Dat heb ik nooit ontkent. Ik ontken wel wat hierboven word gesuggereerd, namelijk dat een verreiker goedkoper is in aanschaf. Vergelijkbaar of iets duurder zit dichterbij de waarheid.
PieterA
@ronald-deutz-fahr Net even opgezocht, als je een hele luxe verreiker neemt is hij nog lang niet zo duur als een vergelijkbare shovel. (Factor 1,3 ongeveer)
ronald-deutz-fahr
@PieterA Watvoor shovel vergelijk je met Watvoor verreiker? Heb je een luxe 6 tons verreiker nieuw onder de 40k?
Correcie 45k
J asper

Kun jij mij daar tegenwoordig nog een shovel voor brengen dan?👌
+1
ronald-deutz-fahr
@J asper met factor 1.3. Iets meer trouwens, 45 K
Zal het even aanpassen
Ao140
@ronald-deutz-fahr wat voor shovel dan?
+1
ronald-deutz-fahr
@Ao140 cat, Volvo, yanmar/schaeff, new Holland, Komatsu
Zaten allemaal tussen 50 en 60, basis uitvoeringen zonder poespas, geen luxe banden etc
Hydro snelwissel en 3e functie, vgm allemaal snellopers

Moet er wel bij zeggen dat dat meer als een jaar terug is.
Kwam toevallig vandaag een nieuwe yanmar tegen voor 52.
Ao140
@ronald-deutz-fahr zelfde als onze verreiker dan, maar tillen zulke ook 4 ton?
PieterA
@Ao140 Nee, maar dat is voor deze toepassing ook niet nodig. 2 ton is voldoende om een mengwagen te laden als je niet al te grote ingewikkelde bak hebt.
ronald-deutz-fahr
@Ao140 3 ton heb je het meeste wel. Exact weet ik niet. Praktijk hier is dat dat echt zat is.
Tilt de verreiker echt 4 ton of begint die al gauw te janken en piepen? Dat is mijn ervaring met verreiker. Veel beveiliging voor hefvermogen
+2
PieterA
@ronald-deutz-fahr De hefkracht van een verreiker is normaal gesproken gewoon wat er op staat. Als je uitschuift in de lage stand wordt het hard minder. De kont van je machine gaat dan gemakkelijk in de lucht. Hoe hoger je heft hoe groter het hefvermogen wordt.

Ik denk nog steeds dat een verreiker voor hetzelfde geld veel betere prestaties levert dan een shovel, maar dat dit ten koste gaat van levensduur en onderhoud.
Ao140
@PieterA precies, tilt gewoon wat meer en hoger met hetzelfde gewicht. Vraag is hoeveel je daar voor over hebt...
+1
PieterA
@Ao140 Je kan het ook anders zien: Ik heb gekeken wat een shovel kost die net zo veel kan tillen als een verreiker (Manitou 634) shovel die 3.6 ton tilt kost gewoon veel meer dan een verreiker en weegt ook veel meer.
Ao140
@PieterA Ben ik met je eens hoor, verreiker heeft de bak ook wat dichterbij. De vraag is meer of die 3,6 ton nodig is. Shovels van dat formaat worden grote lummels.
+1
PieterA
@Ao140 Voor specifieke situaties kan het handig zijn als je laadwerktuig meer kan. Als je bijvoorbeeld hedendaagse kiepers wil kunnen laden moet je hefhoogte toch in de buurt van de 4,5 meter liggen, voor vrachtwagens is 5,25 vereist. Als je er mee het land in wil is een verreiker lichter. Wil je een bult compost of vaste mest opzetten, dat gaat er ook goed mee. Hoge meststrooiers laden, kalverboxen achter op de zolder zetten, Je trekker uit het land slepen als er een achterwiel afgelopen is, Een vrachtwagen hooi laden, assisteren bij onderhoud in de tuin. Een waterbak over de sloot in de wei zetten. Sneeuw uit de sloot scheppen. De vijzel uit je verticale menger lichten.
johnderfavo2.0
@Ao140 Een case 321f tilt op papier ook gewoon 3,6 ton, en dat is maar mijn ervaring nou niet echt een grote/onhandige shovel.
+1
Ao140
@ronald-deutz-fahr ja 4 ton is buiten wat ie mag en dat laat hij ook horen, valt me ook niks tegen wat zon shovel dan kost. Lijkt me ook een mooie optie, verreiker is in bepaalde dingen wat capabeler en shovel heeft ook zeker voordelen
+2
Sjon
Automatisch voersysteem.
Geen nieuwe trekker verrijker shovel meer nodig, meer melk en minder werk.
+6
zettelmeyer
@Sjon er is er 1 die beter word van zon systeem en dat is de leverancier
PieterA
@zettelmeyer Een bult flauwekul en nog net zo veel werk als eerst.
+1
cb6520
@zettelmeyer gelijk kopen icm afdeksysteem en loonwerker de blokken laten snijden 😉
+4
zettelmeyer
@cb6520 kan je gelijk afspraak make bij rechtbank voor faillissement 😜
+1
Sjon
@zettelmeyer zit heel veul supsidie op, en nog meer als je nog geen 40 bent.
+1
zettelmeyer
@Sjon klopt al zou ik ze gratis krijgen hoef ik ze nog niet. Het is het gewoon niet mengkwaliteit en dosering niet goed
arjanvw
@Sjon Haha! Je hebt alleen nog geen garantie dat je de subsidie beurt. Zijn zoveel aanvragen dat je geluk hebt als je straks uitgeloot wordt.
JohanvS
@zettelmeyer melkveebedrijf gaat heel zelden failliet, die gaat gewoon iets anders doen.
Ties6210
@Sjon we voeren al automatisch, maar de bunkers moeten nog steeds vol gestort worden
PieterA
@Ties6210 Welke maat machine zoek je? Of welke prijs? Ietsje meer capaciteit dan nu gewenst? Een John-Deere van 20 jaar en 90 pk is volgens mij een 6220 volgens mij?
ronald-deutz-fahr
Quote Reactie van @PieterA:
een 6220 volgens mij?

Ik gok een 6210
Puur gokje hoor, nergens op gebaseerd 🤪
PieterA
@ronald-deutz-fahr Die zijn ouder hoor.
+2
ronald-deutz-fahr
@PieterA konedata.net/traktorit/john-deere/…

Vooruit, misschien is deze 20 jaar en 1 maand oud 🤪
Ties6210
@PieterA ja sorry, hij is van 1999/2000 is een 6210
staat ook een foto van op m`n profiel.
maar nu voeren we met een snijbak die al een paar keer verzwaard is en ik schat dat de bak rond de 800+ kg weegt tot een 1000kg met een inhoud van rond de 1,65m2 dus is een flinke jongen.
PieterA
@Ties6210 Als ik alle reacties zo'n beetje lees en op waarde probeer te schatten is in jullie situatie zo'n shovel als @J asper heeft nog niet zo verkeerd. Je kunt er iets meer mee dan met een trekker + voorlader en je gebruikt misschien toch niet de (onnodig) dure snufjes van een verreiker. Ik denk dat je geen spijt krijgt van een jonggebruikte 6 ton shovel.
ronald-deutz-fahr
@PieterA amen. Wil je veel balenrijden stallampen wassen of stro 10 hoog stapelen bied een verreiker uitkomst, komt dat allemaal zelden voor kan je net zo goed een basic shovel hebben.
claasfendt
@Ties6210 en weer een trekker en lader, tegenwoordig verlengde garantie en onderhoudspakket ik weet dat jd dit heeft dan weet je wat je 5 jr kwijt bent daarna kun je zien of je m houd of weer ruilt voor een nieuwe
+1
2850Johndeere6R
@PieterA Kan een 6220 zijn ja maar op zijn foto's en aan zijn naam te zien gok ik op een JD 6210
SJB533
Quote Reactie van @Sjon:
Geen nieuwe trekker verrijker shovel meer nodig, meer melk en minder werk.

Ik ken ze, die zeggen, dat dat allemaal juist niet waar is! En dat is uit ervaring 😉
De MF man
Een loader tenzij je veel na grote hoogte moet, verreiker is veel trager, minder wendbaar slechter zicht. Enige voordeel is de aanschaf prijs. Loader loopt over het algemeen veel makkelijker veel uren als een verreiker
Kosk123
Grote voordeel van een verreiker is de betere stabiliteit en de lage instap. Groot nadeel is het beperkte zicht aan de rechterkant.
Een shovel is meestal hoger, daarmee heb je icm de zitpositie beter zicht.
De wendbaarheid is zowel bij een verreiker als een shovel groot tov een voorladertrekker.

Ik zou gewoon beide gaan bekijken en proberen, dan kun je de beste keus maken
+2
MulderDeutz1
Ruwterrein heftruck met kuilsnijder een optie?
+2
geweldenaar
Hoe snel zitten we weer op 100+ reacties?
Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
+2
ken-adams
Hangt echt van je situatie af, verreiker is veel veelzijdiger maar duurder in aanschaf. Ook de stabiliteit was een reden waarom we voor een verreiker gekozen hebben.

Over de afschrijving van een shovel kan ik moeilijk meepraten, maar op 10j/5000u heeft onze verreiker op olie, vet, filters en banden na nog niet veel gekost. Als je gaat kijken na >10k uren kan dat een ander verhaal zijn, maar met de werklast die die verreiker over die termijn al van onze schouders heeft gehaald, maakt het resultaat van die berekening ons ook echt niet meer uit.
PieterA
@ken-adams Ik denk dat een verreiker die hetzelfde kan als een trekker of een shovel aanmerkelijk goedkoper is dan beiden.
+1
ken-adams
@PieterA Zeker goedkoper dan een trekker en denk niet dat een trekker met voorlader beter afschrijft.
Ten opzichte van een shovel hangt het ervanaf hoe je het bekijkt denk ik, voor hetzelfde hefvermogen is dat vgm niet het geval, maar met een shovel wil je wel altijd meer marge inbouwen dan met een verreiker, omwille van stabiliteit enzo...
+2
Hobby boertje
Ons bevalt een verreiker goed, vooral idiaal met bult afdekken en klusjes op hoogte vergeleken met een shovel. Onderhoudskosten vallen ons mee maar ik zou er geen een kopen met meer dan 3500 uur op de teller. Aanschaf zit rond de €50.000-€90.000. Onderhoud ligt bij ons ergens rond €1,5. Hebben er nu 15.000 uur mee gedraaid maar is nu ook wel echt aan vervanging toe. Aanschaf was destijds €35.000 dus jaarlijkse kosten bij ons met +/-850 uur per jaar zijn €3.260 en dus €3,85 per draaiuur. Kortom niet duur dus, hangt wel veel van het gebruik/omgang af denk ik verreikers zijn wel wat kwetsbaarder dan shovels en je moet er ook wat geluk mee hebben natuurlijk. Ben wel benieuwd hoe ver we bij de shovels vandaan zitten qua kosten.
ronald-deutz-fahr
@Hobby boertje die van jullie doet het ook wel erg best als ik het zo wat lees. Geniet er maar van, nieuwe draai je nooit meer zo goedkoop mee (alleen al omdat die in aanschaf zoveel duurder is )🤪
+2
Hobby boertje
@ronald-deutz-fahr Klopt krijgen nog een bult inruil op deze oude ook. Heeft echt heel goedkoop gedraaid👌🏻.
+2
Hobby boertje
@Hobby boertje moet er trouwens wel bij vertellen dat wel bijna alle beurten en reparaties zelf gedaan hebben dus dat scheelt ook wel een hoop onderhoudskosten.
ronald-deutz-fahr
@Hobby boertje eigen uren kosten niks, je was er toch al ja 👌🏻🤪
+1
Hobby boertje
@ronald-deutz-fahr Daarom, mooie hobby toch haha😂.
+1
Ton_Deere
Ik ben zelf eigenlijk wel benieuwd waarom dan zon verreiker precies zoveel meer in onderhoud kost dan een shovel? en waarom zouden ze na 5000 uur af zijn. mij lijkt als je meer kosten aan onderhoud hebt dat ie dan ook net zo lang mee moet gaan(door het duurdere onderhoud)
+3
Hobby boertje
@Ton_Deere Is ook niet zo, zijn wel iets kwetsbaarder dan shovels maar bij net gebruik kunnen ze prima over de 10.000 uur. 2e hands is vaak wel een beetje gaar als ze over de 5000 uur heen zijn, komt denk ook omdat de nette gebruikers er vaak langer mee door rijden.
+1
Dennis_dB
@Ton_Deere Verreikers zijn veel lichter gebouwd als een shovel. Door 4 wiel besturing meer bewegende delen als een shovel met knikbesturing. Assen zijn ook lichter uitgevoerd. Slangen en slang geleiding in de mast worden op den duur ook slecht. Omdat ze compact gebouwd zijn ook sneller kans op door geschuurde slangen en bekabeling.
ken-adams
@Dennis_dB Je opmerkingen over de leidingen in de arm en bewegende delen zijn zeker correct, maar lichtere bouw, dat hangt echt van de machine af. Voor een goede landbouwverreiker gaat dat echt niet op, die armen en assen zijn wel heel wat anders dan die van standaardverreikers (ook wel afhankelijk van het merk).
Dennis_dB
@ken-adams JCB steekas, Mantiou differentieel en Merlo steekas.
ken-adams
@Dennis_dB Hebben die merken zelf nooit gehad, dus zou het niet weten. Wij hebben een Bobcat en hebben daar nog nooit zo'n problemen mee gehad.
Ton_Deere
Je kan ook denken aan een zelfrijdende voerwagen. werkt ideaal vind ik zelf. ook als je bijv restvoer hebt. dat schuif je naar t midden van de voergang en freest t op en gooit t op mesthoop. voor balen e.d. heb je dan je trekker met voorlader en evt minishovel voor balen en voer schuiven.
Ton_Deere
@Ton_Deere een zelfrijder maakt ook met voeren een mooier resultaat als je een frees hebt. ook heb je eigenlijk helemaal geen trekkers meer nodig voor de voerwagen en niks meer om te laden. het is zeker waard om hier ook naar te kijken.
+1
EA_MF
@Ton_Deere als je goed opgelet had, wist je dat ze reeds een automatisch voersysteem hebben en dus een shovel zoeken om de voorraadbunkers vol te zetten 😉
Ton_Deere
@EA_MF ja klopt, maar er zijn ook mensen die ook een automatisch voersysteem hebben gehad en toch wat anders daarna hebben gekocht😉
+1
Derkmax
Voor hoofdzakelijk kuil happen en bunkers volzetten, zou ik voor een midi shovel gaan. Bijvoorbeeld de eerder genoemde Case 221/ 321 of een Kramer, die zijn wat handiger met de 4 wiel besturing. Zowieso veel handiger en degelijker dan een trekker met voorlader, goedkoper dan een verreiker.
+1
MulderDeutz1
@Derkmax Die kramer kan elektrisch, kun je nog twee weken aanvragen
Derkmax
@MulderDeutz1
Klopt, heb al offerte liggen. Maar is me eigenlijk net een ton te licht
PieterA
@Derkmax bedoel je goedkoper in gebruik of goedkoper in aanschaf?
Derkmax
@PieterA
Allebei 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden john deere , verreiker en melkveebedrijf geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!