Waterschap mag niet met tractor langs ‘zijn’ kant van sloot rijden, aldus veehouder in Valkenswaard: ‘Schade gereden aan grond’

DEN HAAG/VALKENSWAARD - Een Valkenswaardse melkvee- en varkenshouder legt zich er niet bij neer dat waterschap De Dommel alleen vanaf zijn kant een sloot is gaan onderhouden met machines, terwijl de grondeigenaar aan de overkant ongemoeid wordt gelaten.

Deel dit topic

Reacties

claasfendt
Je hebt als boer toch alleen maar profijt van als de watergangen schoon worden gemaakt dat hoort er gewoon bij
+9
JohnDeere5085
@claasfendt ja en nee, profijt wel maar bij ons uit ervaring kan je het beter zelf in de hand hebben, waterschap bedenkt meestal ergens begin oktober na dikke buien de opdracht eens door te geven; gevolg dikke sporen.
Wybren de vries
@JohnDeere5085 ja bijn ons ook en we hebben ook al een een perceel met mais langs zon sloot gehad de maaist stond is de zomer 2,5 met en jahoor er moest toen gekorft worden en dan denkt zon oelewapper niet na van er staat gewas op het land dat ik kapot rijd nee hij gaat gweoon korfer en minimaal 5 rijen mais platgereden
+9
JD 6430 The Best
@Wybren de vries Dat jij vond dat jij het schouwpad mee in moest zaaien met mais daar hebben die mannen geen boodschap aan. Hier had er ook een het schouwpad mee omgeploegd en aardappels op gepoot, die werden ook zonder pardon platgereden.
david2
@Wybren de vries je bent niet de enigste....kan erover mee praten, geen verstand, ander kant van de wetering is gewoon gras land , dus van af die kant had het ook makkelijk gekunt
+3
Noorderling
@Wybren de vries
Mag je die grond wel bewerken en is die wel van jou?

Hier is schouwpad 3meter van het waterschap, mag het alleen mee maaien, bemesten en kanten klepelen mag officieel al niet. Het is ook geen kopakker waar je je hele oogst overheen rijdt, mag er geen greppels door trekken.

Er valt niet zoveel te klagen waarschijnlijk.
+3
JD 6110
@Noorderling zo zit het precies in elkaar 👍 zo gaat dat hier ook. En inderdaad op kantoor beslissen ze welke kant er gemaaid mag worden welke kant een jaar moet blijven staan. Plus dat ze pas maaien na het broed seizoen. De jongens op de maaier willen ook wel beide kanten maaien maar dat mag niet. En als er dan nog maïs staat moeten ze achterwaarts weer terrug en blijft er weer wat zitten. Als dat zo overal gaat word het een mooie chaos. Kwa nattigheid word er er hier wel na gekeken. Maar inderdaad niet alles gaat altijd vlekken loos
+3
Noorderling
@JD 6110
veel dingen zijn te lang gedoogd, niemand durft wat te zeggen waardoor er nu gedoe ontstaat, terwijl daar helemaal geen aanleiding toe is.

Heb zelf ook geen gedoe met waterschap ondanks heel wat meters langs me. Er kan veel in overleg, dit jaar perceel opnieuw ingezaaid en het schouwpad er ook direct vlak aangemaakt en opnieuw ingezaaid, is alles weer strak. Zijn netjes deze keer bij de buren langs geweest, en de andere keer gaat het andersom.
Jannus
Quote Reactie van @JD 6110:
blijft er weer wat zitten

Steeds meer waterschappen gaan over op een bont beheer zoals ze dat noemen,overal strookjes overslaan in het kader van de biodiversiteit en als er bloemen staan of iets in de waterkant en het staat er mooi bij krijgt men de opdracht het te laten staan,gaat men er natuurvriendelijke oevers van maken dan ben je de klos want dan maakt men om het jaar de ene dan de andere kant
Jotke
Quote Reactie van @Noorderling:
@Wybren de vriesMag je die grond wel bewerken en is die wel van jou?Hier is schouwpad 3meter van het waterschap, mag het alleen mee maaien, bemesten en kanten klepelen mag officieel al niet. Het is ook geen kopakker waar je je hele oogst overheen rijdt, mag er geen greppels door trekken.Er valt niet zoveel te klagen waarschijnlijk.

Was ook het eerste wat ik dacht. Hier in de regio is bij de laatste ruilverkaveling rekening ermee gehouden dat met toch het aantal hectares in totaal behouden voor de boer bij de waterschapssloten een schouwpad van 3 meter kwam te liggen voor het waterschap. Die is eigendom van het waterschap.

Bemesten enz mag inderdaad officieel niet. Maaien is ook maar de vraag maar daar doen ze niet moeilijk over.

Als het tot aan de sloot van de klagende boer is heeft hij nog iets recht van klagen. Anders niet.
Loeideutz
@Jotke ik weet niet hoe het bij jullie is. Hier, Limburg, is de eerste meter langs een waterschapsloot van het waterschap. Afhankelijk van de de belangrijkheid van de sloot en ook of er in het nabije verleden nog werkzaamheden zijn geweest, kan er een werkpad tot 3,5 meter breed liggen.
In het bovenstaande artikel wordt gesproken over een coniferen haag aan de andere kant die legaal zou zijn vanwege de leeftijd. Dat is al discutabel. De solidariteit is hier in het geding.
Er is een plicht om het waterschap recht van overpad te geven. Maar het waterschap heeft ook de plicht om schade te voorkomen.
Jotke
Quote Reactie van @Loeideutz:
@Jotke ik weet niet hoe het bij jullie is. Hier, Limburg, is de eerste meter langs een waterschapsloot van het waterschap.

Hoe het precies zit weet ik ook niet. Weet wel dat bij een waterschapssloot die tussen 2 percelen van ons ligt er aan 1 kant een schouwpad van 3 meter ligt die van het waterschap is, dus niet van ons. Dit is sinds de ruilverkaveling die van 2009 t/m 2011 heeft plaatsgevonden. We hebben toen niet minder grond terug gehad voor die meters die daar ingeleverd zijn.
Loeideutz
@JohnDeere5085 ik weet niet waar jij zit. Hier, Limburg, is mijn ervaring dat er best goed rekening gehouden wordt met het gewas op het land. In de herfst zijn ze niet te beroerd om een perceel over te slaan en later terug te komen als er nog aardappelen of bieten staan of zo. In het voorjaar en zomer rijden ze ook wel met een driepoot zodat ze maar hooguit een meter nodig hebben. Die eerste meter is sowieso al van hun.
Fouten worden er heus wel gemaakt bijvoorbeeld rijden over een perceel dat net zaaiklaar is gemaakt, maar over het algemeen gaat het best goed. Meeste problemen zijn er over de ontvangstplicht van het slootvuil.
Twentsch Land
In overleg van weerszijde is vaak veel mogelijk, langs bouwland plannen als er geen gewas staat en op grasland is het juist beter voorjaar, zomer en stukje najaar omdat er dan minder zode wordt kapot gereden.
+3
Sjon
Bij twee boeren gaat het meestal wel goed. Met een particulier aan 1 kant is vaak gedonder, die proberen van alles om maar geen mobiele kraan over hun land te laten rijden.
+9
George
Wat een mieperig verhaal weer. Moeilijk doen om niks waarschijnlijk.
+5
Siete
Wij maaikorfen ook wel voor het waterschap hier. Officieel ligt er een schouwpad langs zo'n waterschap sloot waar je altijd recht van over pad hebt. Nou zullen mijn collega's niet door een maïsland heen rijden, maar het mag wel. Er moet een strook begaanbaar zijn voor slootonderhoud.
Ipv tegen de Loonwerker (die vaak weer in opdracht van een ander) aan te schoppen kun je beter in overleg gaan. Dan is er vaak veel mogelijk. Maaikorfen in zo'n situatie wordt vaak per meter betaald. Dus grof gezegd hoe meer je door kunt rijden en af kunt vinken hoe meer je verdiend. Dat is de reden dat niet iedereen wacht tot een maïsland gehakseld is.
+3
JD 6430 The Best
Quote Reactie van @Siete:
Dat is de reden dat niet iedereen wacht tot een maïsland gehakseld is.

En terecht, als jij als boer vindt dat het schouwpad van jouw is en er mais op teelt, moet je niet raar opkijken als er dan doorheen gereden wordt. Anders kan iedereen het schouwpad wel om gaan ploegen, dat is ook niet de bedoeling.
Siete
@JD 6430 The Best
Klopt hoor. Maar feit is wel dat jij als chauffeur de kwaaie peer bent. Als je dan in je "eigen" werkgebied zit, dan zul je zo iets toch misschien minder snel doen..
JD 6430 The Best
@Siete daar heb je wel weer een punt. Gaat er dan in zo'n situatie dan een medewerker van het waterschap bij de betreffende grondeigenaar langs om hem/haar erop aan te spreken?
Siete
@JD 6430 The Best
Bij mijn weten hebben chauffeur en boer het tot nu toe altijd nog samen kunnen oplossen. Je bent mekaar toch nodig of je nu wil of niet.
Kan me idd voorstellen dat het in extreme situaties wel zo zou kunnen gaan. Maar denk dat je jezelf alleen maar in de voet schiet, en de medewerking er niet beter van wordt voor andere jaren... 😅
+2
JD 6430 The Best
@Siete Nee meestal wordt de boer niet blij als er een vant waterschap t erf op komt en idd je hebt dan als loonwerker alleen jezelf er maar mee als jij er een groot probleem van gaat maken.

Het zijn meestal wel altijd dezelfde die er een potje van maken, als het waterschap zelf zulken eens op hun plek zet zou niet verkeerd zijn. Regels zijn uiteindelijk voor iedereen.
Bert353
@JD 6430 The Best Precies, staat in artikel ook duidelijk dat 1,20M langs de sloot eigendom van waterschap is, daar heeft de boer dan ook niets te zoeken.
als die trekkers dan breder worden, tja????
+2
JD 6430 The Best
@Bert353 Tja ik vraag mij af waar het mis is gegaan. De tijd dat waterschapsloten nog gehekkeld konden worden met een voertuig smaller dan 1,20m is al tientallen jaren geweest.
Loeideutz
@JD 6430 The Best hier in de regio wordt nog wel gereden met een driepoot. Rijdt dus over de sloot heen. Is aan de kant waar de chauffeur zit, en ook een maaier en een hark om de boel uit de sloot te vegen, minder dan 1 meter breed. En heeft een steunwiel dat aan de andere kant van de sloot rijdt. Zo doen ze hier in het voorjaar en zomer best wel wat sloten op plekken waar er maar 1 meter van het waterschap is.
+2
JD 6430 The Best
@Loeideutz Oke, daar had ik nog nooit van gehoord zo'n driepoot.
Loeideutz
@JD 6430 The Best Sinds ik het bedrijf verkocht heb en een paar kilometer verderop iets kleiner terug, zie ik hem ook niet meer zo vaak. Ik meen dat het merk Conver is, maar sla me daar niet op dood.
We hebben hier nog veel waterschapsloten met aan beide zijden 1 meter werkpad. Vandaar. Machine is volgens mij wel van een aannemer, niet van het waterschap zelf.
@JD 6430 The Best die tijd is geweest, mar als die strook van het waterschap Nogsteeds maar 1.20 meter is, moet die boer dan maar een bredere strook aanhouden?
bio boer
@ronald-deutz-fahr mini kraan maaikorf komen ze hier ook wel mee
JD 6430 The Best
@ronald-deutz-fahr Dat hoor je mij niet zeggen, ik vraag me af wanneer het mis ging. Waarom heeft t waterschap dat schouwpad niet verbreed? En waarom begint die boer nu pas met zeuren terwijl er waarschijnlijk al jaren gehekkeld wordt met een breder voertuig dan 1.20m.
+4
weurding
Eerst maar eens verdiepen hoe het wettelijk geregeld is en dan miepen
Pauls
Dat probleem kennen we ook in belgië, we hebben geen waterschap zoals in NL,maar de provincie wil de grotere (trek)grachten laten reinigen, maar de gemeente beslist wie er mag komen. Het werk wordt jaarlijks uitbesteed, maar al vaak dezelfde aannemer gezien. Vroeger werd altijd over hetzelfde perceel gereden om de (trek)grachten te reinigen, altijd kregen we ook de troep uit de sloten op't land, klacht ingediend ( ik was blijkbaar niet de enige), en nu wordt er om beurt over gereden en krijgen we om de 2 jaar de troep op't land. De timing loopt ook hier mank, als de grachten overvol staan, komen ze over het land gespoord. Velden met vruchten overslaan lukt bij hun alsnog niet.
JD 6110
@Pauls hier willen een hoop boeren het maaisel graag hebben. Dat mengen ze op met de vaste mest en dat word weer verstrooid met de mest wagen. Goede bodem verbeteraar en de onkruid en al uit je wel kapot bij het maïs Spuiten
+3
zettelmeyer
Hier in de noordoostpolder moeten we zelf 3x per jaar de schouwsloten schoon maken. Waterschap controleert alleen of het gedaan is. Hierdoor zijn er veel loonbedrijven die dat werk doen en ook met smallebanden waardoor er geen schade aan gewassen word gereden.
De kanalen worden wel gemaaid door het waterschap en moet je aangeven wanneer het land vrij is
Pauls
Quote Reactie van @zettelmeyer:
aangeven wanneer het land vrij is

Dat zou ik ook een goed initiatief vinden, en dat ze dan relatief snel langskomen om het vrije land al te maaien en/of reinigen.
PieterA
@Pauls Bij ons staat daar 3 dagen voor. Gelukkig komen ze vaak direct achter de rooiers, zodat je dezelfde dag alweer kunt ploegen.
+1
bio boer
Hier worden waterschap sloten even jaar aan een kant en oneven jaar aan de andere kant gedaan op verzoek kan het altijd aan 1 kant en als je ze ziet is er vaak ook wel wat bespreekbaar ze kwamen ook keer met mobile kraan gaf aan dat ik een zware mobile kraan liver niet in het land heb ook om een gedeelte veenig is zijn later netjes met een trekker gekomen

Soms had je het willen weten vantevooren om er lang gras staat
Pauls
Bij ons hebben ze ettelijke jaren geleden met zware trekker (van gemeente) door land proberen rijden wanneer de grond niet meer draagkrachtig was, gevolg kraan erbij om trekker weg te halen, zelfs die sporen zijn nu na meer dan 10 jaar nog merkbaar in een natter jaar. Normaal moet gemeente op weg blijven, maar daar hadden ze vele boompjes geplant, en dat is natuurlijk lastig rijden om telkens voor- en achteruit te manouvreren...
Siete
@Pauls
Gok wel dat die situatie anders is.
Langs een waterschapsloot kun je ze volgens mij niet keren. Maar langs de weg bij een gemeente sloot vraag ik me af of ze zo ongevraagd bij jou in het land mogen rijden. Volgens mij namelijk niet.
+1
Loeideutz
@Siete De gemeente zeker niet. Het waterschap is een ander verhaal. Dan ligt het er maar net aan hoe de sloot is gelegd en of de grond langs de sloot weer van de gemeente is of toch nog van het waterschap. Logica daarin ontbreekt nog wel eens.
+1
Pauls
Quote Reactie van @Siete:
Volgens mij namelijk niet.

Mag ook niet, maar zo had hun werk sneller moeten kunnen, het is zelfs een weg waar alleen fietsers langskomen
+2
erik9831
Bij een stuk van mij, in België, is het 5m dat ik 'vrij' moet laten.

De afgelopen 10 jaar is altijd mijn zijde gebruikt om te maaien. Op een bepaald moment stonden ze er ook met een rupskraan, wat toch een spoor van 20cm diep getrokken heeft. Wanneer ik toen hierop een opmerking maakte, werd ik meteen afgeblaft door de verantwoordelijke 'u moet niet denken dat u recht heeft op een vergoeding, u moet ons ten allen tijden toegang verlenen, u heeft hier niks over te zeggen'.

Maar wanneer mijn kant instort, ook dan is dit voor hun normaal. Met de klepelmaaier de rand nog verder komen vernielen... 'we zullen er wat zaad tegen gooien meneer'.

Milieu maatschappij noemt zich dat dan... Meer naar de kl****doen dan lief is. Daar begint men bloed van te koken... Ik heb er niks op tegen dat ze het komen doen, maar doe het deftig!!!!!
+1
Pauls
Quote Reactie van @erik9831:
Bij een stuk van mij, in België, is het 5m dat ik 'vrij' moet laten.

Ja Erik ik herken dat ook, 5 m is langs een trekgracht (kan van 1m tot 10m breed zijn), in prov Antwerpen althans. Daarom wil men ook dat je 5 m gras inzaait langs deze waterlopen, zodat hun het in de winter kunnen kapot rijden, op de moment dat hier ook water op staat omdat de waterloop tegenwoordig gemeanderd wordt, dat is een stukje legen aan de ene zijde, en vervolgens een stukje aan de andere zijde, dan terug aan die ene zijde, water loopt zo trager weg zodat de huizen die op lager gelegen plaatsen niet zouden onderlopen. Ze hadden voor die plaatsen helemaal geen bouwvergunning mogen geven, maar ja toen werd er al eens een steekpenning gegeven en was de handtekening gezet.... En als er wat land onderloopt daar heeft alleen de boer wat last van....
Loeideutz
@erik9831 5 meter is veel. Maar belangrijker, is die strook van jou of van hun. Hier in de regio zijn werkpaden 1, 2, 3, of 3,5 meter, logica zifter niet in nee. Dat werkpad is van hun. Daar mag jij als boer, of burger niks. Maaien wordt getolereerd, andere bewerkingen niet. Moeten ze meer ruimte hebben, dan moeten ze wel degelijk rekening met je houden. En met het gewas op je veld.
erik9831
@Loeideutz die 5m is effectief jou eigendom in België. Wanneer je mais, bieten, granen of wat hebt staan, mogen deze tot op de rand gezaaid worden. Komen ze langs, hebben ze het recht om er over te mogen over die 5 meter.
Pauls
@erik9831 Maar bij sommige waterlopen mag je niet bemesten of spuitstoffen gebruiken op die 5m, dus goede producten kan je dan amper eraf halen. Ik heb al controle (van BdB voor Vegaplan) gehad van die 5 m bemesting en 1 m teeltvrije zone naast cat 3 waterloop. Langs de gewone grachten is eigenlijk ook verplicht van 1 m teeltvrij, maar daar hebben ze toen niks van gezegd, en maar goed ook straks is het veld nog maar de helft van z'n betaalde oppervlakte.
hoest
@erik9831 Toegang verlenen is wat anders dan schade toestaan.
Hier ook ervaring genoeg met deze ongein. Een sloot achter een tokkiewijk waar fietsen, accu's en alles uit kwam. Moesten ze officieel meteen op vloeistof dichte kiepers laden. Werd zo bij ons op het land gegooid, naar gebeld en de gek aangestoken worden.
Even een aangetekende brief er heen waarin ze gesommeerd werden de troep op te ruimen en ze aansprakelijk gesteld werden mocht er geen schone grond verklaring meer mogelijk zijn(was warme grond). Binnen een week was het afgevoerd.

Een ander perceel grenst aan een ecologische zone en kan alleen vanaf onze kant gedaan worden. De gemeente schoont hem elk jaar. Wij ontvangen de specie elk jaar en om het jaar ontvangen we een kleine vergoeding. Verder geen problemen mee alleen ze komen als het hun past dit jaar dus door een maaisnede heen 🙃.

Weer een andere kavel zitten twee tocht sloten in die het waterschap moet doen. Na 3 jaar achter elkaar de stroomdraad onder de specie vandaan gehaald te hebben de afrastering maar helemaal opgeruimd..... Daar lopen meestal ook de schapen maar standaard dat ik er later heen kan als ze er geweest zijn want een hek weer goed vast knopen is hogere wiskunde blijkbaar😡
+4
mlkvhoudr
@hoest dat is het verschil tussen de loonwerkers opleiding en de agrarische opleidingen, bij een loonwerker leer je veel over hoe een hek of draaddam open kan op de agrarische opleidingen leer je ook dat die ook weer dicht kan
hoest
@mlkvhoudr 🤣🤣🤣
Bert353
@mlkvhoudr hebben jullie daar verschillende opleidingen voor dan!??
bij ons is dat gewoon logisch verstand?
JappieJo
@hoest hebben we in onze buurt ook een tokkie wijk? Nooit geweten 🤔
hoest
@JappieJo dit stuk lag in Heerenveen
JappieJo
@hoest oja dan snap ik het, daar is het net andersom dan hier 😂
hoekske
Als het de boer is die ik denk da het is dan heeft die altijd wel wat te mauwe.
+1
tulpen_johny
Hier in limburg, waterschap peel en maas, precies hetzelfde beeld.. Hekwerk vol met slootbagger.. Spuiten giftige verf langs de sloot rijden de weipalen eruit..rijden de grond aan zodat de waterafvoer stuk is.. Laten het hoog water met een draaikolk weglopen.. De werknemers erkennen de schade.. De directie weigert schade te vergoeden... Zonder rechter doen ze niets.... Het is hun salaris betalen om jezelf te laten treiteren... Door enige vorm van kennis worden ze niet gehinderd
jehan
Hier in de regio zijn de paden allemaal van het waterschap..jaren terug was de grond nog van mij ..toen kwamen ze met het idee om 1.80 brede paden te maken ..en toen hebben ze de paden gekocht van mij ..ik kon en mocht er toch nooit wat op verbouwen ..dus waarom grond houden die je toch niet kunt gebruiken
Pauls
@jehan Dat vind ik dan nog een eerlijk systeem, als je toch niet mag verbouwen, dat zij het kopen, maar ik zit vooral met pachtgrond, die je volledig moet pachten en prijs is verrekend aan volledige opp x ha prijs, dus ik betaal voor grond (langs de waterlopen) die ik niet vrij mag gebruiken, maar wel zou moeten onderhouden. koeien mogen bij ons wel hierop grazen, maar dat wil je niet altijd omdat ze de rommel uit de waterlopen achterlaten op dit stukje van 5m, en ze zorgen dat het zo langs de waterloop ophoogt, het water slechter van het veld afkan, in een droog jaar is alle water welkom maar in een nat jaar blijft het ook natter. De logica is soms ver zoek ... (en de boeren moeten toch altijd over iets kunnen klagen)
PieterA
@Pauls Mag je de zooi niet verder op je perceel slepen dan? Dat mag hier wel gewoon. Wij betalen per hectare behoorlijk wat waterschapslasten. Hie is dat dan bij jullie?
Pauls
@PieterA Wij hebben/kennen geen waterschapslasten, de provincie bepaalt en dus betaald voor de grote waterlopen, de gemeente onderhoud de kleine grachten langs de wegen, en de boer zorgt voor de tussen perceelsgrachten. Zo is het hier een beetje 'geregeld' van oudsher waren de boeren ook verplicht langs alle waterlopen de grachten te ruimen, behalve de grote waterlopen die zijn altijd al door de provincie uitgegeven. De zooi wordt af en toe wat verder op het perceel getrokken, dat mag dus, maar waar je die troep hebt, groeit het allemaal wat minder, hier zit wel wat roest in de waterlopen
jehan
@Pauls en het mooiste was als je er suiker bieten had staan kreeg je 2 keer zoveel per meter dan gras ..heb 2 percelen langs de sloot liggen ..beide percelen verkocht toen en suiker bieten stonden
Festoolfan
En hoe zit dat met de sloten langs de wegen?
al die olie en rubber komt in de sloot terecht en dat slip komt mooi op de grondeigenaren terecht en die moeten bij verkoop van grond een schonegrondverklaring afgeven en daar hoor je niemand over.....
Pauls
@Festoolfan Daar heb je een goed punt, daar kraait geen haan over...
sjuu
Wij hadden ook sloten in ons perceel van de provincie, deze schoonde ik zelf als het droog was. Dan heb je nooit discussie 🤷‍♂️
Loeideutz
@sjuu Jij mag zomaar niet een sloot van een ander onderhouden. Zeker tegenwoordig met al die ecologische normen die aangedragen worden door die groene jongens en meisjes moet je daar voorzichtig mee zijn. Dan moet jij al een afspraak hebben.
Noorderling
@Loeideutz
Je kunt altijd nog sorry zeggen, berenklauw en allerlei andere troep halen ze ook niet weg of klepelen het net na de bloei waardoor het zaad dan overal ligt.
Dan vergis ik me wel even.
sjuu
@Noorderling Zo denk ik ook altijd,
bio boer
Moet waterschap voortaan maar met mini kraantje doen blijven meschien nog binnen de 1.20 😁

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , waterschap en machines geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
67
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0