Boete tractor naar schoolOriginele beschrijving

De politie Tongeren-Herstappe heeft donderdagvoormiddag twee 16-jarigen beboet die met een tractor op weg waren naar school. Een Nederlandse tiener bleek o...

Deel dit topic

Reacties

Clayson M80
Is huisbrand olie , rode diesel in België ?
+1
Fendttrisixfan
+2
Jan mf6465
@Clayson M80
Min of meer. Huisbrandolie is ook rood maar heeft niet de e590 specificaties. Rode diesel heeft die wel. Dat is dezelfde kwaliteit als gewone witte diesel. Huisbrandolie is voor oude motoren geen probleem, maar moderne (commonrail) motoren vragen hogere kwaliteit.
MaxxuM4ever
@Jan mf6465 die hadden wij vroeger ook in Nederland idd.
Fendttrisixfan
@Jan mf6465 meeste mensen gebruiken al rode 'extra' diesel om te stoken ook, de oude rode diesel gaat er langzaam uit
Clayson M80
@Jan mf6465 als die mooie ferguson niet meer mag rijden , mogen ze em wel mij brengen
flip1150
@Clayson M80 Je ziet vaker dat Belgen het over mazout hebben. Dit is onderhand HBO 2 dus zwavelhoudend zware stook olie. Hierop kan eigenlijk alleen een Lanz Buldog rijden, maar zij bedoelen dan gewoon diesel.
labella
Even een pak hooi achter in het bakje, ga je schapen voeren.
+1
walker1
@labella Ja, daar trappen ze in…. neem jij ook altijd je boekentas en andere schoolspullen mee als je schapen gaat voeren?
+1
nhfendt fan
@walker1 wel als je leert voor schaapsherder 😜 , dan kan je altijd nog zeggen dat je praktijk ervaring op gaat doen 😂
+2
Jan mf6465
Wat is dat ook voor een belachelijke wet. Wat is het verschil of je naar school rijd of naar het veld? En moeten ze dan daar zo een boete voor geven? Nog erger of je een moord begaan hebt.
+5
johndeere 2650
@Jan mf6465 het verschil is dat een trekker bedoeld is voor landbouw werkzaamheden/grondwerkzaamheden.niet bedoeld is als vervoer middel voor naar school etc
Maar ze hadden inderdaad een waarschuwing kunnen geven
flip1150
@johndeere 2650 Deze wet is in Nederland het zelfde. Als je een trekker prive hebt om wat mee te toeren ben je eigenlijk verplicht om wegenbelasting te betalen. Het was bij hobby trekkers al voorheen zo dat ze niet op rode diesel (toen die er nog was) mochten rijden omdat het niet voor landbouw doeleinden was.
linders
@flip1150 Dus wat je bedoelt is dat als ik zelf een tractor heb en daar wegen belasting voor betaal dat ik naar school zou kunnen rijden, en als de trekker van iemand anders is niet? of begrijp ik het nu fout want ik ga ook wel eens met de trekker naar school dus ben best benieuwd naar hoe het nu zit. (is mijn eigen tractor ben 18jaar en heb een geldig rijbewijs natuurlijk)
+1
flip1150
@linders Dit is een zeer lastige vraag. Een landbouw trekker heeft een aantal vrijstellingen, vraag me niet welke allemaal. Maar er zijn er een aantal die te maken hebben met dingen zoals wegenbelasting en apk keuring. Maar ook de verzekering is anders geregeld. Het punt is dat een landbouw trekker omschreven word als een voertuig om het veld mee te bewerken en om producten in dienst van het bedrijf van het veld naar de schuur te vervoeren. Dus met de trekker op visite gaan, naar school gaan of zelfs een orientatietocht rijden vallen daar buiten. Meestal word er niet moeilijk over gedaan maar je kan problemen krijgen. Vooral in het geval van een ongeval kan de aansprakelijkheid een punt zijn en zou een verzekering zich terug kunnen trekken waardoor alle kosten voor jou (omdat je onder de 21 bent dus je ouders) zijn.
linders
@flip1150 Bedankt voor het antwoord, maakt een hoop duidelijk. mijn tractor is een oldtimer (1981+-) en is verzekerd dat ik ermee over de weg mag rijden en mijn eigen grond mag bewerken maar geen loonwerk mag uitvoeren. Dus dat zal dan wel oké zijn voor naar school te rijden, en anders wens ik ze succes met wegslepen.
+1
Jan mf6465
@johndeere 2650
Als je 18 bent mag het ineens wel. Ik weet ook wel dat een tractor geen vervoermiddel is. Maar 1250€ voor een 16 jarige is echt een belachelijke boete. Die jongen met zijn Caddy is nog verder van huis vrees ik. Die heeft ook nog eens fraude gepleegd door de versnellingen te manipuleren. Dit komt voor de rechtbank waarschijnlijk. En dan vinden ze nog 25 andere dingen om het extra duur te maken.
+5
JD3010
@Jan mf6465 Het is belasting ontduiken, daar staat hoge boetes op.
Pleeg geen fraude, de overheid duldt geen concurrentie.
MaxxuM4ever
@JD3010 inderdaad een economisch delict, dan zijn de boetes niet mis.
+1
walker1
@Jan mf6465 Dat is gewoon het risico dat hij neemt. Dan moet je ook niet janken als je gepakt wordt.
stannetje96
@Jan mf6465
Quote:
Als je 18 bent mag het ineens wel.

Dan mag het ook niet
Jan mf6465
@stannetje96
Hoe bedoel je? Je mag toch met je tractor rijden waar je zelf wil of ben ik daar mis in?
+1
Siebenga
@Jan mf6465 daar ben je mis in, alleen landbouw doeleinden. Dus geen vervoersmiddel
+1
jehan
Het is heel simpel regels zijn regels en als je je er niet aan houd dan houd het op
Jotke
Dus... als je er niks achter hebt hangen ben je zogenaamd al niet met landbouwactiviteiten bezig?

Want er staat dat er "ook 2" bekeurd zijn die niet met landbouwactiviteiten bezig waren. De enige reden wat ik erbij kan bedenken dat ze daar op komen is zonder iets er achter rijden...

Dit gaat wel wat ver hoor...

Iedereen moet zich aan de regels houden maar kom op zeg... moeten scholieren dan iedere dag 2x 30 km gaan fietsen terwijl ze van de ouders de trekker( of eigen trekker) mee krijgen?
+1
PieterA
@Jotke Je mag gewoon met de trekker naar school; maar dan ook privé aanschaffen, wegenbelasting betalen en verzekeren voor particulier gebruik.
+1
Jan mf6465
@PieterA
Ik Nederland is dat misschien zo maar in België ligt dat anders. Er is nooit wegenbelasting op een tractor. Een particulier moet wel op witte diesel rijden. Een boer mag op rode diesel gewoon naar de kerk of de winkel rijden als hij ouder dan 18 is. Als je nog geen 18 bent mag je alleen naar de akker rijden in een bepaalde straal rond het bedrijf.
+1
flip1150
@Jan mf6465 Klopt niet helemaal meer. Het oude trekker rijbewijs (voor 2015) was een ontheffing volgens de arbo wet. Deze gold maar 2 jaar omdat vanaf 18 jaar iedereen met een trekker mocht rijden. Met het nieuwe T rijbewijs is een 16 jarige met T rijbewijs gelijk aan een 80 jarige met T rijbewijs.
Jotke
Quote Reactie van @Jan mf6465:
Er is nooit wegenbelasting op een tractor.

Na mijn weten in Nederland ook niet.
erik9831
@Jan mf6465 een particulier moet niet op witte ... wanneer hij bezig is met een landbouwactiviteit.

@Jotke om te antwoorden op uw vraag ... Zij waren vermoedelijk bezig met een grondverzetactiviteit. Wanneer zij dit doen, mogen zij met rode diesel rijden, maar moeten ze achteraf wel accijnzen betalen. Ze moeten hiervoor wel de nodige documenten kunnen voorleggen uiteraard.
Jan mf6465
@erik9831
Toch wel. Mijn nonkel is paar maand geleden aangehouden door de douane. 500€ direct te betalen. Hij doet geen landbouwactiviteit en had dus een witte nummerplaat. Er was geen discussie mogelijk. Moet op witte rijden.
Jan mf6465
@erik9831
Denk niet dat er veel achteraf de accijnzen gaan bijbetalen wat grondwerk gedaan hebben. Lijkt me ook moeilijk te controleren.
erik9831
@Jan mf6465 Toch zegt de wetgeving dat je als hobbyboer met rode diesel mag rondrijden. Ik zuig het helaas niet uit men duim. Deze wettekst heb ik ook bij men papieren zitten, om in geval van controle men gelijk te bewijzen. Ook de ontheffing voor KM-heffing steekt bij men papieren.
jefvandenbergh.be/nieuws/…

Men hoeft dit ook niet aan te geven uiteraard (daar is iedereen vrij in), maar wanneer men gepakt wordt is het een kostelijke affaire zoals je hier leest. De volgende keer zal je ook veel sneller gecontroleerd worden.
Jan mf6465
@erik9831
Dat is straf. Dan vermoed ik dat hij de tractor op een bvba ingeschreven heeft. Anders is hij ten onrechte beboet
@PieterA klopt helemaal en niet te vergeten de APK plicht als hij harder kan dan 40km/h
Albert Peters
Het mag niet een trekker is geen personen vervoermiddel Er word weinig op gecontroleerd maar al veel meer als 25 jaar word er af en toe iemand bekeurd
Henk Heida
Zelfs het meedoen in een carnvaloptocht of de elfstedentocht zou zeker niet mogen op rode diesel.
Jan mf6465
@Henk Heida
Als de douane toch zo graag boetes willen uitschrijven, dat ze dan hier een dorp verder bij de plaatselijke brandstofleverancier gaan staat. Daar komen elke dag honderden mensen rode diesel halen. Het lijkt me straf dat die allemaal een boeren zijn wat hun tractor willen tanken. En het merendeel van de klanten komen uit een land waar zelfs geen rode diesel in een tractor mag.
Jotke
Quote Reactie van @Jan mf6465:
En het merendeel van de klanten komen uit een land waar zelfs geen rode diesel in een tractor mag.

Als je Nederland bedoeld. Daar mag wel rode diesel in een trekker of machine zitten als je het tankbonnetje maar bij je hebt. Dan mag het gewoon.

Hoe die gene dat doen die met hun beregeningspompen( meermaals per dag of iedere dag) naar België rijden vraag ik me wel eens af maar het mag gewoon in je tank van je trekker of machine zitten, mits je een bonnetje hebt.
mike_v
Quote Reactie van @Jotke:
beregeningspompen

Je mag als Nederlander gewoon die beregeningspomp hier komen volgooien. Daar kunnen ze niet op bekeuren. Je begaat pas de overtreden als je de pomp thuis weer leeghaalt en overpompt in je trekker?
Jotke
Quote Reactie van @mike_v:
Je begaat pas de overtreden als je de pomp thuis weer leeghaalt en overpompt in je trekker?

Dat is nu precies wat hier in de regio gebeurd.😉 Tenminste... maakt mij niet wijs dat die zelfde pompen anders de volgende dag of savonds al weer leeg zijn.

Zouden ze dan bij iedere trekkertank hoeveelheid bonnetje uitdraaien en vervolgens opnieuw?
mike_v
Hier gebeurt het ook hoor @Jotke. Maar bewijs eens dat ze de pomp leeg gepompt hebben zonder ze op heterdaad te betrappen ...
Jotke
@mike_v

Kun je niet bewijzen. Maar vraag me af hoe ze dat doen. De tank van zo'n pomp is behoorlijk groter dan van een trekker. Iedere trekker moet z'n eigen bonnetje hebben. Kopiëren lijkt mij niet mogelijk met zo'n bonnetje. Das ander papier.
mike_v
Diegene die je aanhoud weet ook niet wat jij tussen tanken en controle hebt gedaan @Jotke.

Dus als jij vandaag 1000l in je beregeningspimp gaat tanken (27/2), en je tankt 5 dagen lang 200l uit je beregeningspomp naar je trekker. Op dag 5 (04/3) wordt je gecontroleerd en geef je je bonnetje af, dan weet niemand of die trekker nu 5 dagen gewerkt heeft of gewoon 5 dagen stil heeft gestaan aangezien je er geen urenstand op het ticketje staat. Wel zou je dan in 5 keer moeten tanken. Dus dan heb je 5 bonnetjes van 200l, maar dat weet "niemand".
Jotke
@mike_v

Das waar.
bas101
Wel overdreven zo'n hoge boete , ik ging in 1986 ook met een oude tractor naar school , , was dan wel omdat dr school ten einde liep maar daar zei niemand wat van .
Albert Peters
@bas101 ik ben in1963 ook een paar keer naar school geweest met de MF35 maar dat mocht later zeker niet
+1
caseboy
Als ik het zo begijp mag je dus met een G rijbewijs alleen maar een trekker besturen voor landbouwdoeleinden, dus als je grondwerk doet heb je een ander rijbewijs nodig? Maar dat zou ook betekenen dat je niet met je trekker naar bijvoorbeeld de lmb of trekkertek mag rijden want dat zijn geen landbouwdoeleinden?
vind de boete ook belachelijk hoog voor een 16 jarige.
+1
Jotke
@caseboy

Dat bedoelde ik ook met mijn reactie. De grens van wat wel en niet als juist gebruik wordt gezien wordt daar wel heel strak getrokken.

Bij dat ze in Nederland niet zo streng zijn en wat realistischer/menselijker.

Ik ken ook jongens die een trekker van pa mee naar school nemen als hij hem niet nodig heeft. Als je iedere dag bijna 30 km enkele reis moet is dat begrijpelijk.
+1
mike_v
Klopt @caseboy, zodra je grond of andere niet-landbouwproduct laadt, dus ook maïs naar de biogas/digestaat bij de biogas gaat laden, moet je CE-rijbewijs hebben en moet de trekker op witte kentekens staan. Biogasinstallaties zijn namelijk geen landbouwbedrijven maar industrie.

G-rijbewijs is nog steeds bedoeld voor boerenzonen/dochters (of stagelopers) om op het bedrijf mee te helpen. Niet om zomaar iedereen met een trekker te laten rijden.
erik9831
@caseboy zoals Mike het schrijft. Alleen is er nog een uitzondering 😁 Wanneer je voor (ik dacht mei) 1982 geboren bent, hoef je geen G te hebben nog een C-E

Om het nog leuker te maken, onder de 3500kg is zelfs alleen maar een B nodig. (oldtimers veelal dus en minitrekkers)
+1
Krispax
@erik9831 het is voor september 1982. Ik ben van augustus, was ik heel blij mee.
stijn-de-bock
Er is maar 1 oplossing en dat is 1 kleur brandstof. En dan accijnzen terugtrekken voor zij die daar recht op hebben.
Jan mf6465
@stijn-de-bock
Dat zal waarschijnlijk ook wel komen. Alle omringende landen hebben alleen nog maar witte diesel. Dan zal België ook moeten volgen
stijn-de-bock
@Jan mf6465 ik hoop het.
Jan mf6465
@stijn-de-bock
Waarom? Wat is daar de meerwaarde van?
stijn-de-bock
@Jan mf6465 dan kan je geen bekeuring meer krijgen.
+1
edwin-hensbergen
@stijn-de-bock in nederland krijg je een boete met de tractor als je er geen werk mee verricht. Boodschappendoen en naar school gaan mag niet.
stijn-de-bock
@edwin-hensbergen een echte schande is dat
Jotke
Quote Reactie van @edwin-hensbergen:
@stijn-de-bock in nederland krijg je een boete met de tractor als je er geen werk mee verricht. Boodschappendoen en naar school gaan mag niet.

Nog nooit van gehoord hoor...

Ken er meerdere die met de trekker naar school gaan of gingen. Of de school daar ook zo blij mee is is een ander verhaal...
stannetje96
@Jotke het mag toch echt niet. Best kans dat je verzekering ook zijn handen er van af trekt als je een ongeluk krijgt tijdens zo’n plezier tochtje
Clayson M80
@edwin-hensbergen als ik met mijn oude Fordson Major aan het toeren ben wat dan ?
stijn-de-bock
@Clayson M80 dat heeft nooit gemogen in theorie.
Clayson M80
@stijn-de-bock wat doe jij dan met je Deutz , 845 XL en je 955
stijn-de-bock
@Clayson M80 tegen een boom pissen mag ook niet en dat doe ik ook meer wel dan niet😅
+1
Clayson M80
@stijn-de-bock de eerste plannen voor een trekker 11 steden tocht mocht niet van oom agent
een jaar later mocht het wel door een wetswijziging , de eerste tocht 15 tractoren 2 dagen regen
tot nu zijn er 25 jaar tochten geweest in tweede wiekend van juni met 350 tractoren 2 jaar niet vanwege Corona
henri100
@edwin-hensbergen nu rijdt ik naar lbm bedrijf met mijn ford 3000 voor een reparatie mag dat dan wel ?
rickboer blija
@henri100 is agrarisch gerelateerd, ik mag niet met de trekker naar het tankstation rijden voor een ijsje. Maar als ik er heen ga om te tanken en dan een ijsje koop mag het officeel wel. Het hoofdoel van je reis moet bedrijfsgerelateerd zijn
henri100
@rickboer blija maar ik heb geen bedrijf heb de tractor gewoon voor de hobby.
Clayson M80
@henri100 ook in de oldtimer verzekering ? dan mag alles, behalve bedrijf activiteiten
henri100
@Clayson M80 zeker in de oldtimer verzekering. voor 120.00 euro per jaar.
rickboer blija
Quote Reactie van @stijn-de-bock:
En dan accijnzen terugtrekken voor zij die daar recht op hebben.

Doen ze in nederland niet 😔

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden school , tractor en politie geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
73
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
3.497
TREFWOORDEN