DAB radio voor in de tractor

Hallo allemaal
Wie heeft er ervaring met DAB radio.
Wil de Radio in mijn tractor graag vervangen door eentje die DAB en FM kan doen.
De huidige is kapot.
Maar ik heb begrepen dat je dan n andere of n extra antenne nodig hebt voor het DAB signaal.
Wie heeft hier goed advies over ?

Deel dit topic

Reacties

Jan mf6465
Je hebt inderdaad een extra/andere antenne nodig. Ik ga morgen normaal mijn nieuwe antenne en radio inbouwen. Welk advies heb je nodig?
MRdeere
@Jan mf6465
Hoe werkt dit met die antenne?
Heb radio gezien zit er eentje bij maar heb er ook gezien die op het dak komen zit er verschil in ontvangst kwaliteit
Jan mf6465
Bij de radio zat een plak antenne voor tegen de ruit. Dat vond ik maar niks om tegen de voorruit te plakken. Ik heb een combi dakantenne besteld. Die is voor Dab+ en fm samen. Daar zitten de 2 kabels aan vast. En op het Dab+ gedeelte zit ook een versterker. Je moet die op de radio aansluiten. Volgens specialisten zou dit een groot verschil uitmaken.
MRdeere
@Jan mf6465
Ik ben benieuwd hoe het bevalt en hoe goed het signaal is.

Licht er natuurlijk ook aan of je centraal zit en of langs de grens denk ik
roscho
@Jan mf6465 Als je een polyester dakluik hebt, zou je de antenne daar ook tegenaan kunnen plakken. Als je hem maar niet tegen metaal plakt.
Jan mf6465
Deze heb ik besteld. Ik weet nog niet hoe het resultaat gaat zijn.
JD 6110
@Jan mf6465 mooie antenne maar bij techniek webshop is het duur shoppen ... valt mij op dat daar het soms zo 50 euro duurder is
Jan mf6465
@JD 6110
Ik had deze antenne toch nergens goedkoper gevonden.
+3
DANOONTJE POWERR
Volg. 😏
rickboer blija
Hier een DAB radio in onze claas, rede was de (niet) ontstoorde led lampen. Dit zou met DAB beter zijn, en dat is het ook wel maar niet probleemloos

Als de lampen uit staan werkt het super, antenne moet idd verbonden worden met metaal deel op een ruit. Heb m bij ons in een hoekje geplaatst waar hij niet in het beeld zit.

Zit in het noorden van friesland en het signaal is goed!
wim533
Heb zelf een kenwood met belfuncie op de 7840 met een antenne versterker met signaal voor dab signaal
+1
roscho
Quote Reactie van @wim533:
kenwood met belfunctie

Mijn dochter heeft nu in haar Fabia de KENWOOD KDC-X7200DAB. Die bevalt haar ontzettend goed. Ook belfunctie en allerlei slimme foefjes. Kostte een jaar geleden 169, nu 199 en "tijdelijk uitverkocht" bij CoolBlue.
Ik kan er zelf niet zo goed mee overweg, maar ik heb de gebruiksaanwijzing dan ook niet gelezen... 😉
Hij neemt keurig het adresboek van je telefoon over. Microfoontje kun je ergens in de bekleding inbouwen. Geluid van de motor (dieseltje, 3 cil met redelijk wat lawaai) hoor je, wanneer je vanuit de auto belt, niet terug in het gesprek.
Verder kun je via de radio ook Android telefoonmedia (o.a. Spotify) bedienen.
+1
JD 6110
Volg. Graag foto's plaatsen van het product als het super werkt 👍
roscho
@JD 6110 Hier een link naar de advertentie (met afbeeldingen): coolblue.nl/zoeken/?query=KENWOOD+KDC-X7200DAB
Helaas momenteel niet leverbaar. Ik heb nog bij andere leveranciers gekeken, maar ook daar zijn dit soort radio's nergens leverbaar. Waarschijnlijk ten gevolge van het heersende chipstekort. En als ze wel leverbaar zijn, dan zijn ze te duur. Misschien verstandig om even de kat uit de boom te kijken.
schluterman
Inderdaad ik volg het ook mooi ben benieuwd
Saeghershof
Ik heb een met de jaarwisseling een kenwood KMR-M505DAB geplaatst in een fendt 714. Ineens ook microfoontje geplaatst. Ik heb er zelf ook al een paar keer meegereden/gebeld en het gevalt mij wel. Antenne voor de dab heb ik achter de radio gelegd. Dan moest ik geen extra gat boren in het dak.
Pauls
Quote Reactie van @Saeghershof:
Dan moest ik geen extra gat boren in het dak.
In plastic dak is ontvangst vaak bijna evengoed, in ijzeren dak is er amper ontvangst, iets met kooi van Faraday ofzo
Ares550rz
@Saeghershof weet jij toevallig of je die antennes ook los kunt krijgen? In onze trekker zit wel zon radio maar geen antenne.
roscho
@Ares550rz Ja, bijvoorbeeld deze: bol.com/nl/nl/…
Bij veel DAB+ radio's wordt zo'n antenne meegeleverd. Het lijkt een provisorisch gedrochtje, maar als je hem netjes en nauwkeurig inbouwt (op de raam plakt), zie je er bijna niks van en is de ontvangst goed.
RolandK
@roscho Heb hem niet eens op het raam en top ontvangst ! achter de radio gemonteerd achter het plastic dagje zeg maar, heb je ook geen lelijke plakker opt raam.
Ares550rz
@RolandK maakt het nog veel uit waar je hem plakt?
roscho
Quote Reactie van @Ares550rz:
waar je hem plakt

Het best rechtsboven op je voorruit. Dan zit de aansluiting dicht bij de zijkant en kun je het draadje zo wegwerken achter de bekleding.
Van de antenne zie je dan alleen het opgeplakte draadje, met het contactkastje dat tegen het raamrubber komt. Vaak zie je de antenne amper omdat hij achter de zonneklep zit.
roscho
@RolandK Als het zo werkt, is het toch ook prima. In ieder geval moet de antenne niet door metaal afgeschermd zitten. Het zou dus prima tegen een polyester dakje kunnen, maar maak dan wel een stekkerverbinding voor als het dak er eens af moet.
Saeghershof
@Ares550rz antenne is apart tekrijgen.
2850Johndeere6R
Hier in de 2850 2wd de radio kapot gehad 3jaar terug, dus nieuwe radio besteld (blaupunkt DOHA 112) met bluetooth, belfunctie en USB. Het bellen uit de cabine vandaan gaat mooi als beller zijnde mooi rijden de handjes vrij en duidelijk te verstaan, als gebelde waardeloos je verstaat er niks van door de omgevings geluiden dus een losse microfoon ingebouwd maar net zo hopeloos te verstaan.

Half jaar later de radio begint te storen en er waren geen zenders meer te vinden. Antenne verrot, dus opzoek naar een nieuwe antenne. Bij kramp een mooie gevonden (toen in de aanbieding) met een gewoonte aansluiting en een DAB+ aansluiting. Als ik geweten had dat de antenne zo kort na de radio stuk ging had ik beide DAB+ genomen. Dat ik de radio kocht vond ik de DAB+ duur om beide te doen, nu wachten tot de radio in de 4wd het begeeft dan kan de DOHA daarin en een DAB+ in deze 2wd. Dus even afwachten met de DAB+ ervaring.
MRdeere
Dan nog effe m’n speakers zijn na 20 jaar wel ver op brommen graag als er iets van bas in de muziek zit.
Wie heeft n goed alternatief voor de origineel speakers. Zie foto’s hier onder voor maten en originele onderdeel nummer.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
MRdeere
@ken-adams top dankjewel moet ook eerlijk bekennen dat radio’s en speakers.
Niet mijn sterke kant zijn 😅
+1
roscho
@MRdeere Je kunt het summum willen aan radio en luidsprekers en daar een kapitaal voor uitgeven, maar je moet je ook realiseren dat je in een trekker altijd meer geluiden hebt dan in een luxe auto. Je hoort altijd de motor en de gebruikte machines (en da's maar goed ook). Daarom zou je je af moeten vragen of superkwaliteit luidsprekers eigenlijk wel zin hebben. Je zult in de trekkers niet luisteren naar de mooiste concertmuziek. Voor een geheime zender of de Arbeidsvitaminen hoef je geen topkwaliteit luidsprekers te hebben. Uiteraard moeten ze niet rammelen of bonken.
Belangrijker is dat ze, zonder ze heel hard te moeten zetten, verstaanbaar zijn. Daarvoor zou je ze eigenlijk vrij dicht bij je oren moeten plaatsen. Nog idealer is een koptelefoon, maar dan hoor je de machine niet meer.
Vroeger had ik 2 van die bolletjes van Blaupunkt, gemonteerd achter in de cabine. Als het moest, was de radio goed te horen, maar ze schermden het geluid van de machine niet af. Die waren eigenlijk ideaal. En ze waren nog goedkoop ook. Alternatieven vind je misschien bij andere opbouwluidsprekers.
+2
deerefan
@ken-adams zou mooi audison thesis setje inbouwen 😁
+2
MRdeere
@deerefan ik zoek nog n sponsor 🤪
Niet normaal wat n geld voor n paar speakers.
deerefan
@MRdeere heel veel beter ga je niet krijgen dan 😉 als je de bijpassende versterker wil ben je 10k kwijt 😂
ken-adams
@deerefan Tja tis maar wat de zot er voor geeft 😅
In die lijst staan speakers van alle prijsklassen, die pioneers hebben we ooit zelf gestoken, maar vallen ons toch dik tegen vergeleken met de originele. Worden nog eens verwisseld voor een duurder paar.
ares697
Had zelf altijd een Kenwood kmm? DAB radio in de auto omdat de kabel van de FM-antenne niet goed was.
Is altijd heel goed bevallen, antenne plak je tegen het raam had ook een bluetooth functie. Ontvangst was bijna altijd goed.
+1
MRdeere
Nou ik heb ondertussen besteld: Radio, Speakers en antenne splitter.
Volgens het internet moet dat werken met de originele antenne op de JD6420 dus dat gaan we mee maken.
En wat de Boxen betreft heeft @roscho gelijk er moet fatsoenlijk geluid uitkomen en het is idd geen Luxe auto of B&O instaltie voor in de woonkamer. Wilde eigenlijk JBL hebben maar die waren niet meer te krijgen in deze prijs klasse dus nu voor deze MTX audio gekozen. We zullen zien of het wat is ik hoop dit komend weekend allemaal hier te hebben en te kunnen inbouwen dan zal ik effe n korte update doen of het werkt.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Dit ding kan dus met een gewone antenne het DAB+ signaal opvangen. Maar doen moet je gewone antenne wel geen versterker hebben. Althans zo heb ik het begrepen.

(klik om te vergroten)

+1
RolandK
@MRdeere Ik heb me er net ook even in verdiept (de radio van de 5080 heeft het begeven) en nou lees ik hele wisselende (maar ook wel minder positieve) reacties over zo'n splitter dus ben erg benieuwd naar hoe het jou gaat bevallen !
Sjon
Op mijn trekkerradio Bluetooth, vast usb-stickje en Spotify. Heb je helemaal geen antenne nodig en je kan handsfree bellen.
Is ook een Kenwood.
+4
DANOONTJE POWERR
@Sjon noem me ouderwets maar ik luister liever radio.
+2
roscho
Quote Reactie van @Sjon:
vast usb-stickje en Spotify

USB: altijd weer dezelfde muziek. Als je een dag op de trekker zit, is dat wel leuk, maar als je er bijna in "woont", wordt dat erg eentonig.
Spotify: maakt steeds gebruik van internet via je telefoon.

Als je DAB+ goed voor elkaar hebt, kun je daar meer zenders op krijgen dan op FM, bijv. radio5. En laat dat nou net de zender zijn waar ik graag naar luister.
+5
DANOONTJE POWERR
@roscho Spotify kan ook offline maar ik vind de afwisseling van radio luisteren nog steeds het mooiste.
valmet6400power
@DANOONTJE POWERR
Afwisseling van de radio? Je bedoelt elke keer dezelfde reclames waar je (ik) schijtziek van word..
+2
JohnDeere5085
@valmet6400power om te janken, als je gewend ben om aan stuk door te luisteren helemaal, zelfde met het nieuws. Zet tegenwoordig best vaak podcasts op.
RolandK
@JohnDeere5085 Herkenbaar ! vind podcasts ook ideaal ! soms nog wel fijner dan gewone muziek.
+1
DANOONTJE POWERR
@valmet6400power radio 2 heeft alleen maar reclame bij het nieuws. 👍🏻
+1
roscho
Quote Reactie van @DANOONTJE POWERR:
radio 2

En vergeet vooral radio 5 niet, met veel jaren '70 en '80-muziek. 's Morgens van 9 tot 12 de Arbeidsvitaminen, waarin voor elk wat wils wordt gedraaid. En 's middags van 16.00 tot 18.00 Bert Kranenbarg, in mijn ogen de beste interviewer van Nederland.
R5 kun je op FM helemaal niet ontvangen.
Bert353
@roscho Tjs, hier nog gewoon een ouderwetse radio, en kunnen alleen maar RQQG ontvangen, een plaatselijke zender, en we hebben hier veel bos, dus ik ben al 15 jaar onderweg met af en toe een usb stickie en vaak genoeg alleen maar motorgeluid. (is iig beter als RQQG!)
Ik heb geen idee wat dab is en of dat hier werkt?
+1
roscho
Quote Reactie van @Bert353:
Ik heb geen idee wat dab is en of dat hier werkt

Ik weet dat Frankrijk digitaal wat achtergebleven is, vooral buiten de steden. Een begin van DAB+radio schijnt er wel te zijn, maar steeds als wij op reis naar Frankrijk gaan, ergeren we ons aan die radio. Daarom behelpen wij ons meestal ook maar met een usb-stick.
Info over DAB+ in Frankrijk: dabplus.fr/
en voor Europa in 't algemeen: radiovisie.eu/dab-in-europa-het-gaat-vooruit/
+1
Sanderrr
Heb het altijd in de auto zitten. Mijn vorige golf en nu mijn huidige.
Mijn ervaring is dat een plak antenne op het glas de makkelijkste optie is, en is niet hinderlijk.
In de trekker zou je deze ook rechts boven in de voorruit kunnen plaatsen. Waar bij veel merken een binnen spiegel gemonteerd zit die er dan weer mooi voor zit, zodat je de antenne niet ziet zitten.
Jan mf6465
@Sanderrr
Ik vind zo een plak antenne slordig uitzien. De draad zit onder zo een ordinair doorschijnend plakband.
RolandK
Toevallig vandaag toch een nieuwe radio geplaatst met DAB+ en verbazingwekkend simpel te plaatsen en met meer zenders dan ik ook ooit luister. de antenne moet officieel op het voorraam maar ik heb hem gewoon achter de radio gemonteerd en voldoende ontvangst en zoveel duidelijker dan FM. Toch gekozen voor een met DAB+ omdat die in de aanbieding was.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @RolandK:
met meer zenders dan ik ook ooit luister.

Hier luisteren we graag en veel naar de geheime zenders.
Kun je die illegale jongens ook wel ontvangen op dab +
roscho
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Kun je die illegale jongens ook wel ontvangen op dab +

Nog niet veel, maar de eersten hebben DAB+ inmiddels ontdekt. Zie radiovisie.eu/eerste-radiopiraten-gesignaleerd-op-…

Maar het hoeft niet per sé op DAB+, op de hier besproken autoradio's zit ook gewoon FM en op de meeste een flink aantal voorkeurzenders waarachter je de illegalen kunt verstoppen en ze met 1 druk op de knop kunt oproepen.
deutzisthebest
@Fendt926Driver

Nee op de dab kun je die niet ontvangen tenzij ze zelf een dab zender hebben.
RolandK
@Fendt926Driver Nee, maar ik moet zeggen dat ik dat persoonlijk ook niet mis ... en als iemand het wel mist zit je met 1 druk op de knop (wat @roscho ook zei ) weer op FM. DAB+ hoefde voor mij ook niet maar dit was de goedkoopste radio met Bluetooth die nog een beetje 'body' had. De chef zelf wil graag radio en ik heb hem toch alleen maar op Bluetooth staan de hele dag.

De DAB+ is misschien ook wel zo goed te ontvangen omdat we 1.5 KM van de antenne afzitten.
+1
Siete
@Fendt926Driver
In m'n nieuwe trekker zit ook zo'n DAB+ radio. Kan ik ook gewoon FM zenders mee ontvangen. Verder idd zoals hier ook veel genoemd wordt, vreselijk veel meer zenders dan voorheen waaronder TukkerFM 😁
+1
bartjuh
@Siete tukkerfm zit ook gewoon op de fm hoor... 👌🏼
Siete
@bartjuh
Haha ja klopt. Maar die krijg ik er hier in Friesland niet voor 😅😅 Of ik zoek niet goed 🙈
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Siete:
waaronder TukkerFM

Dat is ook een best mooie zender.
Accent fm zou ook een goede keus kunnen zijn.
Maar weet niet waar je die zou moeten zoeken op dab+
deerejohn
Gister een jvc kd x272 dbt geplaatst zat geen aparte antenne bij ,en is ook dab plus volgens het boekje....
maar heb eik alleen veronica nodig
+1
roscho
Quote Reactie van @deerejohn:
zat geen aparte antenne bij

Sommige merken leveren standaard zonder antenne, andere merken (o.a. ook Kenwood) leveren standaard inclusief antenne. En zo'n ruit-plak-antenne werkt best goed, mits je zorgvuldig plaatst.
Jan mf6465
In mijn Pajero had ik een plak antenne tegen de ruit. Werkte wel goed, maar duurde zeker een minuut eer de radio dab ontvangst had na het starten. Nu met de (versterkte) dakantenne op de tractor duurt het geen 10sec. Er is geen kwaliteitsverschil, als je geen ontvangst hebt gebeurd er gewoon niks.
+2
MRdeere
Nou alles zit er inmiddels een paar weken in en werkt goed.
Alleen kon ik op de DAB alleen maar Duitsers ontvangen alles nagelezen in de handleiding en de regio instellingen wat verandert in de radio. Maar dit heeft niks opgeleverd dus toen maar losse DAB antenne gekocht. Maar deze heeft het probleem niet verholpen maar goed de FM is mooi zuiver en de boxen brommen niet meer dus ik ben toch al redelijk tevreden met alles.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , ervaring en vervangen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!