Bouwland bewerken

Hallo,
We zitten hier op zware klei. Hierdoor was het te nat om in de herfst te ploegen wat we anders wel altijd proberen te doen. Nu willen we er eerst met een klein beetje stalmest en voor de rest drijfmest bemesten. Maar moet je nog ploegen of kan je beter de cultivator en de schijvenegg uit de schuur halen. Dit met het vooruitzicht dat de grond niet te veel uitdroogt en kogel hard wordt.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Heb zelf ook percelen klei/leem, ooit een keer gedaan ... eerst met Schijfeg en toen met vaste tand met rol. Is me niet bevallen, ik zou ploegen ( eventueel in etappes als je bang bent voor uitdrogen ) direct zaaiklaar maken en direct zaaien/poten.
+1
stannetje96
Misschien wel handig om te weten wat er in moet en wat de voorvrucht is…
Trekker chauffeur
@stannetje96 er stond mais en het wordt weer gezaaid
+1
BvdD
@Trekker chauffeur als je er een knappe groenbemester hebt gehad kan het prima zonder ploegen.
Als het land met oogsten naar de bliksem is gereden en er heeft bijvoorbeeld water gestaan zou ik zeker ploegen.
+2
bio boer
Ik zou ploegen dan snel met de rotor kopeg er over je zou kunnen overwegen dat nu al tedoen dan verweerd het meschien nog voor het zaaien dan nog keer met rotor kop egg er over tussen zware klei en zware klei zit ook weer verschil
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
tussen zware klei en zware klei zit

we willen hier op zware klei eingelijk niert ploegen dit jaar, omdat je dan bijna altijd moet beregenen, en de diesel is wat prijzig nu,
Cowboy3
@de hoef Ploeg je de zware grond normaal niet op de winter voor?
Als het droog blijft en de korst van de grond blijft beton, voor het bewerken ff beregenen (rond de 10mm met kleinere norzzle) Dit kan veel diesel en tijd besparen. Na het zaaien of na slechte opkomst beregenen is altijd te laat en die grind( harde kluiten) nemen bijna geen meer vocht op.
de hoef
Quote Reactie van @Cowboy3:
Ploeg je de zware grond normaal niet op de winter voor?

maisland wel, dit was grasland lag al vaste mest op een hoop ,maar te nat om erop te rijden ,normaal eerst nog snee gras maar dit jaar maar gelijk om
JohnDeere7serie
Ik neig ook naar wat bioboer hierboven zegt. Alleen ook die laatste zin, tussen zware klei en zware klei zit ook verschil. Vraag je buurman (akkerbouwer). Grondsoort verschilt heel erg per plaats wat nu het beste is. 2e 3e 4e kerstdag heb ik er wel zien ploegen.
Noorderling
@JohnDeere7serie
Hoe eerder hoe beter, lichtere klei mag ook al wel in december januari, heb je nog voldoende neerslag dat de grond bezakt en een keer vorst om te verweren, nu zou de droogte dat kunnen doen en af en toe een bui.

Zou het zsm ploegen en direct kopeggen, misschien wel achter de ploeg aan. In een dag kunnen kluiten al flink hard worden.
T60401
@Noorderling I maar net wat voor grond het is. Is het grond waar je nauwelijks last hebt van water dan zou ik zeggen schijveneggen, rotoren met voorzet woeler. Is het grond waar de mais naar een bui van 30 mm last heeft van natte voeten. Dan altijd ploegen. Het tijdstip van rotoren hangt helemaal van de ondergrond af. Heb hier een stukkie is het bovenop mooi droog eind april. Zet je de ploeg er in dan staat het water boven op de snede. Dan hoef je er echt niet gelijk met de rotor achterop te rijden.
+1
nhfendt fan
Wij zitten hier op zware rivier klei , ploegen kan wel alleen zou er wel meteen met de rotereg over heen gaan . Al moet ik zeggen dat er hier steeds meer boeren over gaan op nkg .
bio boer
@nhfendt fan van nkg krijg je dunne bouwvoor net als met oud grasland 15 cm bruine gronder dan grijs heb ik het vermoeden waar jaren akkerbouw zit heb je bruine laag van 30 cm
Noorderling
@bio boer
Gras is wel het gewas wat het meest ondiep wortelt, jong gras gaat vaak nog wel dieper.

Maar je bouwt bovenin wel flink humus op, komt bewerkbaarheid ook wel weer ten goede. Het kan hele mooie grond opleveren, alleen zit je met ploegen wat veiliger en grond droogt sneller op.
de Tank
Als je het met NKG fijn genoeg krijgt zou ik daar voor kiezen.
RaHeados
Wij proberen ook altijd in het na jaar te ploegen. Toen het zo droog was 2 jaar geleden hadden we niet kunnen ploegen in het na jaar er voor. Toen waren we met de cultivator wezen los trekken en gelijk kop eggen. Dag later beregent en nog laatste kop eggen. Toen weer iets laten afdrogen en nog een keer met de kop eg. Toen lag het er wel mooi bij.
+2
Cowboy3
Bij zware klei (>40%afsb) niet na de winter ploegen, is te nat van onder en dan wordt het niet meer dan een grindbak, als het nog maar een paar jaar bouwland is en daarvoor vele jaren gras kan het meevallen.
De kunst is zo lang mogelijk afblijven zodat het door de scheuren van onder goed opdroogt ( af en toe controleren met de schop hoe het op 15cm is) Als het droog genoeg is bemesten en daags erna zaaiklaar leggen met rotoreg met voorwoeler (Agrisem of een ander merk)
Ruben-Wind
Hier vorig jaar wel eerst gemaaid en toen gefreesd en geploegd. Ging best, mooie Mais al was die 15 juni gezaaid. Voor het kopeggen ben je alleen wel heeeeeel veeeeel geduld nodig.
+1
RFCer
Hier geen ploeg meer, alleen najaar. Voorjaar bemesten lostrekken met vaste tand cultivator liefst nog met rol, rotorkopeg erdoor en zaaien maar. Voorjaars ploegen valt niet mee om dan een mooi zaaibed te krijgen, en zit hier ook op klei.
MaxxuM4ever
Wellicht is krukas spitten een alternatief in het voorjaar, hier kun je vaak al direct een rotor kopeg achter hangen.
Hoeveel hectare gaat het om?
deufi
Ieder perceel is anders, maar ik zou bemesten overslaan, in een werkgang woelen, rotorkopeggen en maïs zaaien en eventueel rijenbemesting toepassen.
cs-agrar
Je hebt pb

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden Bouwland , cultivator en drijfmest geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!