Gedwongen besturing: Wat gebeurt er bij hart afstand stuurpen vergroten?

Wat zijn de gevolgen van de gedwongen besturing als de afstand tussen de kieperknobbel/k80 en het aankoppelpunt van de stuurstang vergroot. Het aankoppelpunt van de stuurstang van de Veenhuis Silagewagen zit op 19 cm uit het hart van de kieperknobbel/K80. Bij de Strautmann opraapwagen is dit 25 centimeter. Graag zou ik dit allemaal veranderen naar 25 centimeter, dit werkt met aankoppelen voor iedereen makkelijker. Maar wat zijn de gevolgen van de besturing van de wagen?

Deel dit topic

Reacties

De boer maar
Hij zal dan sneller en verder sturen als nodig is maar ik weet niet of de commando cilinder daar lang genoeg voor is als jij heel kort door de bocht gaat ik heb bij mijn veenhuis kipper er een nieuwe cilinder op gezet die dat wel kan en minder olie weg drukt zodat het sturen hetzelfde blijft
BuvaM
Hydraulisch of Elektro-Hydraulisch?
Vergroting van de afstand tussen de draaipunten vergroot de draaicirkel/draaihoek van de commandocilinder of hoekopnemer.
Van 190 naar 250 bij 2x60° is ruim 1,3 extra lengte.
Als de slaglengte van de cilinder te kort is kan er iets breken, anders de disselhoek begrenzen.
Als de slaglengte voldoende is moeten de stuurcilinders die slaglengte ook kunnen maken. Extra accumulatoren lijkt mij geen goed werkende oplossing.
Of de constructie moet uitgevoerd zijn of worden met een extra draaipunt/kniegewricht en de armlengten veranderen. Vergelijk Pöttinger, Joskin en anderen.
Voor de hoekopnemer verandert er amper iets. De arm verlengen geeft nog steeds dezelfde draaihoek.

Overigens, Veenhuis geeft zelf 250 op: veenhuis.com/product/producten-veenhuis-machines/… Al heeft Veenhuis vaker verschillende systemen of dat voor jouw besturing ook geldt moet je uitzoeken.
De boer maar
@BuvaM klopt het is tegenwoordig gestandaardiseerd op 25 cm toen het allemaal net wat begon deed iedereen het zelf nog wat bedenken en dat was bij veenhuis 19 cm in het begin
+1
radium45
Dat de wagen dan iets teveel bijstuurt is niet zo,n ramp vind ik. Vind het belangrijker dat hij bij rechtuit rijden op de weg goed uitgelijnd is. De wielen dan 0 uitslag hebben.
+1
flip1150
@radium45 Dan kun je ook andersom denken dus dat hij minder uitslaan is geen ramp, met andere woorden gewoon star maken.
KinkFM
Bij de veenhuis silagewagen moet je een andere cilinder gebruiken indien je naar 25cm gaat, de slag van de originele commandocilinder is te klein. Kun je eventueel zelf wel van pas maken.
Deere Hunter
@KinkFM oke, zo te horen heb jij ervaring met het maken van 19 naar 25 cm bij veenhuis silagewagens?
+2
ares697
Let wel op dat je hefinrichting de stuurpen op de trekhaak niet raakt!
mdoornekamp
@ares697 Daarom heb ik de stuurpen demontabel gemaakt
ares697
@mdoornekamp Heb je daar een foto van? lijkt mij ook slim
mdoornekamp
@ares697
Quote:
foto

Besturing is wlektrixh. Dus kogel kan een stuk lichter zijn. Ik zal straks effe foto maken
JD 6430 The Best
@mdoornekamp Bij ons zit hij tegen de trekhaakrail geschroefd, met de accuslagmoer schroef je hem er dan in een paar tellen bij aan.
+1
mdoornekamp
@JD 6430 The Best ja zo doe ik het ook . 2 x M16 bout
Deere Hunter
@ares697 klopt bij 19 cm nergens last van, bij 25 cm hebben we dit probleem wel helaas.
Fordje4600
@ares697 hebben wij gelukkig geen last van, behalve bij de schuitemaker robusta. Daar zit de stuurtrekhaak nog lager, hebben we een koker onder de trekhaak voor gelast met een massief vierkant staal aan de stuurtrekhaak, 12mm pin met splitpen erdoor dus kan er zo af
+2
varken
,
Even zon hefboom erbij,
dan kun je hem ook fatsoenlijk goedkoop kromdrukken met de hefarm
BuvaM
@varken Mooi zichtbaar gemaakt. Lijkt mij de beste oplossing.
+2
radium45
@BuvaM Nadeel van die constructie is dat je tig scharnierpunten hebt waar op den duur speling op komt. Achteruitrijden is dan een drama omdat de wagen steeds scheef gaat lopen.
BuvaM
@radium45 Vetgesmeerde gelenklagers (kogels) gebruiken voor smalle draaipunten en in de hoge 2 bronzen busjes. En niet te klein natuurlijk. Dat is allemaal niet duur, eerst iets meer werk maar vervolgens altijd profijt.
radium45
@BuvaM Klopt, maar dan moet de fabrikant dat wel toepassen.
BuvaM
@radium45 Tja, jij zoekt het wel in de uitzonderingen en bij hartafstand vergroting niet ter zake doende punten
+1
radium45
@BuvaM Komt misschien omdat ik zo onderweg van alles zie wat het hem net niet is of wat heel simpel zoveel beter kan doordat de boel niet goed uitgelijnd is of niet op de vereiste druk is gepompt.
+1
BuvaM
@radium45 Herkenbaar, hier gaat het van 2 naar 5 of 6 draaipunten, waarvan er 3 2xcilinder 1xK50 vastliggen, andere bepaal jezelf.
Hoeveel opraapwagens worden er jaarlijks zo de bult opgedrukt?
+1
Deere Hunter
@varken hier de wagens hebben de stuurstang en commando cilinder met een kniegewricht. Kan wel eens kijken hoe die afstand is dat we dat eventueel verlengen van 19 cm tot 25. @radium45 je hebt wel gelijk, extra draaipunten gaat ten koste van de precisie van de besturing.
Fordje4600
@varken mooi, dat moet ik ook zo maken
BuvaM
Ik raad het je niet aan, maar draaipunt onder dissel en 2x K50 kan ook, gunstig voor aandrijfkracht
Fordje4600
Bij een veenhuis silagewagen moet je dan andere stuurcilinders hebben, daar zijn we ook achter gekomen toen we van 19 naar 25 wilden (veenhuis naar strautmann) cilinders zijn te krijgen bij veenhuis dumpers in raalte
BuvaM
@Fordje4600 hoeft niet, als slag van de commando- of aandrijfcilinder gelijk blijft, bijvoorbeeld door kniegewricht te gebruiken, blijft de slag van de stuur- of gedreven cilinders ook gelijk.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1.566
TREFWOORDEN