Illustratie van:

International 553 - Uitleg werking van diepteregeling

Hallo ik ga af en toe ploegen met mij tractor maar zit altijd te klote met de diepteregeling heeft iemand hier uitleg over hoe deze het makkelijkst werkt

Deel dit topic

Reacties

Stier69
Zit de bladveer netjes vast? Dwz de ene kant vast aan de trekker,de andere kant aan de topstang en alles spelingsvrij.Als je de 2e hendel beweegt moet je die bij de bladveer op en neer zien gaan.Als dat allemaal in orde is zou je aan de slag kunnen.Heb je onderdelen nodig om het voorgaande verhaal in orde te krijgen: die zijn zeldzaam,ik heb bijv. op ebay kleinanzeigen moeten winkelen.Zorg bijv. dat je een goede bout hebt die in de topstangzijde zit.
roscho
@Stier69 Ik denk dat hij niet begrijpt hoe het werkt, maar niet dat de diepteregeling defect is.

@Wouterwelte : Zorg dat je eerst alles goed afstelt zonder diepteregeling, die is extra. Nu moet je diepte dus zelf regelen met positieregeling. Vooral bij een 1-schaarploeg is dat best lastig, kijk hierbij heel goed naar vlakligging t.o.v. de vorige ploegvoor. Bij meer scharen kun je met de topstang de ploeg gemakkelijk horizontaal stellen als de trekker in de ploegvoor staat. Ook nu hou je bij het ploegen de vlakligging t.o.v. de andere ploegvoren. Is er verschil tussen het 1e en 2e ploeglichaam, dan moet je dat met de topstang regelen. Vergelijk ook de breedte van de ploegvoren per schaar en zorg dat de ploeg altijd in 90 graden t.o.v. het bouwland staat (verticaal dus).

Pas als dat goed werkt, ga je het iets gemakkelijker maken met de diepteregeling. Als je die (een beetje) inschakelt, werkt dat zo:
- zakt de trekker in een gat, dan drukt de topstang tegen het hefcontact. Daardoor gaat de hef omhoog en gaat de ploeg minder diep.
- komen de achterwielen van de trekker op een bult, dan trekt de topstang aan de veer en laat daarmee de hef wat zakken.

Je kunt de gevoeligheid hiervan verhogen of verlagen door meer/minder diepteregeling in te schakelen. Dat kan een kwestie van een paar mm. op de hendel zijn. Geef je te veel, dan komt de ploeg bij het minste of geringste uit de grond. Geef je te weinig, dan reageert de hef er niet meer op.

Diepteregelingen van oude trekkers werken lang niet altijd perfect door slijtage, speling en onnauwkeurigheid van de bouw. Zo'n bladveer kan bijv. spanning verloren hebben. Troost je: ploegen met positieregeling gaat altijd beter dan met een slecht werkende diepteregeling. Zet dan dus de diepteregeling gewoon helemaal uit.
SJB533
Kun je hier wat mee? Is de IH Exact
tractorfan.nl/topic/228504/
Klein Rot
@Wouterwelte

Dit is een tekening van de lange hef hendel van een 353-423 de werking in gelijk. Er zijn 2 werk gebieden D wanneer de topstang drukt op de trekker als de ploeg op diepte is, wanneer de ploeg dieper gaat zal er meer druk op de topstang komen en zal de hef iets omhoog komen de hef zal dalen als de als de topstang minder drukt als bv. de ploeg minder diep gaat. Ploegdiepte word groter naarmate de hendel meer naar S gezet wordt. T is de neutraal stand. In het Z gebied zal de hef regelen als er een machines in de hef hangt die trekkracht uitoefent op de topstang Als je de hendel helemaal naar H beweegt zal de hef maximaal omhoog gaan iets verder dan met de gewone hef hendel.

(klik om te vergroten)

Wouterwelte
@Klein Rot hallo naar dit was ik op zoek maar ik denk als ik het zo allemaal een beetje lees dat mij diepteregeling niet naar behoren werkt want als ik de lange hendel niet omhoog beweeg kan ik ook niet heffen met de korte hendel. Ik ga van de week hier is naar kijken of het werk wat je nu beschrijft bedank voor de info
Klein Rot
@Wouterwelte
Als je de lange hendel in de S positie zet moet je met de korte hendel de hef op alle posities kunnen zetten als je dat niet kan is er iets niet goed.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de International 553 en hebben de trefwoorden hefinrichting en diepteregeling geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0