Illustratie van:

Onbekend Ploegen - Ervaringen verschillende merken van wentelploegen

Hallo allemaal,

We ploegen al heel wat jaren met een Kuhn Huard TR 3-schaar. Wel altijd tevreden mee geweest, is nog een ploeg die mijn vader indertijd tweedehands heeft gekocht. Na verloop van jaren zijn alle slijtdelen ondertussen serieuze slijtage gaan vertonen. We kunnen nu zeggen, dat we de ganse boel eens gaan vernieuwen, maar ik denk aan een vierschaar, als deze versleten is. En ik wou eens kritische ervaringen horen bij verschillende merken. Ik heb 2 trekkers waarmee ik mijn ploegwerk doe. Beiden 105 pk, de ene een 6 cilinder, de andere een 4-cilinder. Mijn bedrijf ligt in de Belgische provincie West-Vlaanderen, en ik heb verschillende grondsoorten, gaande van een vrij lichte naar een zware zandleemgrond.
In tegenstelling tot heel wat mensen die een variabele ploeg willen, wil ik gerust nog een vaste ploeg kopen. Ik moet jaarlijks een 20 ha ploegen. We kunnen ook kijken naar een nieuwe ploeg, maar hoogstwaarschijnlijk zal het een tweedehandse worden.
Als ik kijk welke merken rondom mij het meest zijn vertegenwoordigd, dan zijn dit Steeno, Kverneland, Kuhn, Lemken en Aerts. Wat verderop zie je eens een Baeke, Rabe, Amazone of Gregoire Besson.
Ikzelf heb ploegervaring met Steeno, Kverneland, Kuhn, Lemken en Rumpstadt. Van Rumpstadt is de dealer er niet meer, en het merk bestaat ook niet meer, dacht ik. Was wel een ploeg die mooi ploegde.
Op een 30 km bij mij vandaan is een aantal jaren terug iemand begonnen met de import en verkoop van Ünlu ploegen. Iemand hier ervaring mee; ik hoor goedkoop, maar is dit wat? Je komt ze niet veel tegen.
Steeno wil ik niet meer, heeft mijn vader vroeger jaren mee gewerkt, maar slijten enorm. Op vandaag hoor ik dit nog steeds. Die Kuhn die we daarna tweedehands hebben gekocht, zijn we altijd véél tevredener over geweest.
In de laatste jaren zijn hier ook enkele dealers begonnen met aanbieden van de merken Pöttinger, Unia en Regent. Maar in de praktijk zijn er nog heel weinig tot geen te zien. Iemand ervaring met deze merken? Ik hoor ze graag.
Over Aerts hoor je goede dingen, maar ikzelf heb er geen ervaring mee. Ook met Rabe, Baeke en Gregoire Besson heb ik geen ervaring. Ook hierover hoor ik graag de ervaringen.
Van de merken waar ik wel ervaring mee heb, heb ik toch een lichte voorkeur voor Kuhn of Kverneland. De Lemken (Europal) waarmee ik heb geploegd bij de loonwerker was ook niet verkeerd, maar om één of andere reden ben ik er net iets minder voor te vinden. Ik heb in het verleden bij 2 bevriende collega-landbouwers wat mindere ervaringen met Lemken gehoord.
Wat betreft ploegen hoeft het voor mij niet één bepaald merk te zijn, ik wil gewoon een degelijke, voldoende slijtvaste ploeg die mooi ploegwerk aflevert. Ik sta open voor andere merken, zeker als je wil uitkijken naar een mooie tweedehandse ploeg.
Laat gerust zowel jullie positieve als negatieve ervaringen weten. Wel graag een kritisch en eerlijk oordeel, en niet enkel: "mijn merk is het beste...".

Met vriendelijke groeten,
David.

Deel dit topic

Reacties

josje
Wij hebben een rabe albatros maar het is het net niet. Wij hadden kverneland waar we opzich goed schik van hadden.
De rabe wentelt onderlangs waardoor de hef hoog moet houden anders gaat hij door de grond.
+1
radium45
Ik was en ben nog steeds fan van Kverneland.
deufi
Hier fan van Kverneland. Niet alleen omdat we die zelf hebben, maar ook omdat deze hier absoluut het beste resultaat geeft. Alsook misschien wel de beste kwaliteit ploeg is. Punt afstand moet wel minimaal100 cm zijn om groenbemester goed om te kunnen ploegen zonder voorbewerking. Afstellen vergt wel ervaring, maar dat is met ieder merk. Wel altijd met schijven kopen voor een optimaal resultaat. Wij ploegen op de klei met het zogenaamde twisterrister. De vorige hebben we circa 32 jaar gebruikt. Dat hopen we met de huidige ook weer te halen.
+2
JD3010
@deufi Hier was het geen succes...
deufi
@JD3010 dat kan. Had je hem terug moeten geven en een nieuwe moeten vragen.
JD3010
@deufi hoe bedoel je?
deufi
@JD3010 als je een gekocht had en hij bleek niet goed te zijn. Dan moet hij terug.
JD3010
@deufi Maar ik had geen andere ploeg gekocht hoor, ik was nieuwsgierig of de Kverneland het beter zou doen dan m'n huidige.
deufi
@JD3010 vandaar. Misschien kon je dealer hem niet goed afstellen? Veel kunnen dat helaas niet namelijk.
JD3010
@deufi Daar lukt me zelf wel aardig, denk ik, maar als die de grond niet keren kan, houdt het een keer op.
deufi
@JD3010 dan is die echt niet goed afgesteld geweest. Is een dikke dag werk om hem goed te zetten, als die niet goed afgesteld is.
+1
JD3010
@deufi het was hun demo ploeg. De vorige ploeg is hier ook na 3 jaar weg gegaan omdat die alleen mooie grond goed kon ploegen.
Ik kan zelf wel goed inschatten of het kan slagen.
+1
deufi
@JD3010 ik schat in dat hooguit 1 procent van de agrariërs een ploeg goed af kunnen stellen. Als je hierbij zit heb je een goede keuze gemaakt. 😀
+3
JD3010
@deufi Ik wil je graag uitnodigen om je kunnen te laten zien, ik ben benieuwd. 👋
deufi
@JD3010 helaas te weinig tijd om dat te doen. Mijn broer is overigens meer de ploeg specialist qua afstelling in detail.
+1
JD3010
@deufi Het hoeft nu ook niet hoor, ik heb nu niks te ploegen, dat wordt komende herfst weer. Dan komen jullie samen, dat vind ik ook prima. 👋 Dan laat ik een mooi stukje liggen.
+3
EA_MF
@deufi op de klei waar @JD3010 zit zie je niet voor niets vrij weinig Kverneland ploegen 😉

gros van de ploegen in die regio is geel of blauw, die hadden/hebben een rister wat goed werkt op die grond, kverneland schijnt dat niet te hebben. Je kunt de ploeg nog zo perfect afstellen, als het rister niet overweg kan met de grondsoort wordt het nooit wat.
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @deufi:
Wel altijd met schijven kopen voor een optimaal resultaat.

Daar ben ik het niet mee eens.
Tipkouters zijn lichter, goedkoper en werkt nog beter ook.
JD3010
Quote Reactie van @hobbyboer:
werkt nog beter ook.

Dan moet je wel een zware ploeg hebben, anders gaat die erop sturen
hobbyboer
@JD3010 dat herken ik niet, kan dat gebeuren als ze niet mooi in lijn staan met de zoolijzers of hoe moet ik dat zien?
+1
JD3010
@hobbyboer Als de einden vd risters zwaar belast worden, gaan de stelen iets draaien. Het een tipkouter gaat dan als een roer werken er verergert het wringen vd stelen. M'n vader heeft me altijd gewaarschuwd om geen lichte ploeg te kopen op mijn grond
hobbyboer
@JD3010 gewoon geen (te) lichte ploeg kopen dus 😉
+2
JD3010
@hobbyboer ach, op zandgrond ploegt alles. 😄
+4
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @JD3010:
ach, op zandgrond ploegt alles

In dat geval wil ik jou hier dan weer uitnodigen om te kijken hoe een potje sommigen er van maken. 😆
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @DANOONTJE POWERR:
In dat geval wil ik jou hier dan weer uitnodigen om te kijken hoe een potje sommigen er van maken.

Ik kan er ook niet veel van.
Ploegen is net niet mijn ding.
Ploeg is ook op.
Dus nu op 3 percelen het mooie vierkante stuk geploegd door mijn zoon.
En de ronde zijkanten plus de kopakkers worden gespit door de loonwerker.
Kijken hoe dat bevalt en dan misschien in najaar de ploeg inruilen op een spit machine
+2
langeslagdiesel
@Fendt926Driver een spitmachine heb je ook in verschillende soorten. Ik heb leren spitten met een langzaam loper van 40 jaar oud. En dan ook echt spitten. Dus als het schepje grond boven komt valt de grond op zijn kop er af. En Max 12 cm hap lengte per schep. Dus dan rij je tergend langzaam. De huidige snelspitters komen qua feitelijke bewerking heel dicht bij diep woelen met een olifant tanden woel. Deze zijn alleen aanzienlijk goedkoper in aanschaf en onderhoud. Resultaat : perceel opbrengst en berijdbaarheid met de oogst zijn het zelfde. Een krukas spitter is in mijn ogen een ideale machine om werkgangen te combineren in de herfst. ( spitzaaien ) in het voorjaar als je een groenbemester moet onderwerken en dus een schoon zaaibed moet maken zonder roundup blijft in mijn ogen alleen netjes ploegen over. Waarbij je ook eco ploegen wat mij betreft kunt afschrijven.
+1
@langeslagdiesel
Quote:
De huidige snelspitters komen qua feitelijke bewerking heel dicht bij diep woelen met een olifant tanden woel. Deze zijn alleen aanzienlijk goedkoper in aanschaf en onderhoud. Resultaat : perceel opbrengst en berijdbaarheid met de oogst zijn het zelfde.

Met mijn beetje spit ervaring (op zandgrond) ben ik het hier niet mee eens. De mengende werking van spitten is niet te vergelijken met een woeler, ik sta er altijd versteld van hoe schoon werk die levert op een niet schoon perceel. De aangedreven rol levert een prachtig fijn, maar vast zaaibed, daar kunnen weinig machines tegenop naar mijn mening. Vooral als je bedenkt dat het in 1 werkgang kan, en je dus geen sporen over je voorbewerking krijgt.
Woelen is wel een makkelijkere bewerking, spitten vraagt beetje handigheid en een mooi vlak perceel om geen bulten te krijgen bij het in en uitzetten van de spitmachine.
+1
langeslagdiesel
@ronald-deutz-fahr dan hebben we alle twee een andere ervaring. Dat kan. Wij hebben verschillende beitels op de tanden gehad door de jaren heen op de olifant tanden van de Wifo 13 poot. Ook hebben we de bijtels wel verlengt met bladveren. Met de ronding van de tand mee dus. Dat mengde ook iets wat, maar gaf niet het gewenste resultaat. En in wat zwaardere grond kon je met een dikke 6 pitter niet op diepte komen. Dan liep het frame vol. Dus weer standaard beitels er op gezet. Dat gaat meestal wel in 1 werkgang. Soms twee om verstopping te voorkomen. Hoe schoon je gewerkt hebt wordt niet bepaald door wat je ziet na de bewerking. Maar wat je ziet als het een dag of 5 A 6 terug geregend heeft na de bewerking. Kortom hoe dik en schoon is je deklaag over het vuil wat je hebt weggewerkt met welke machine dan ook. En als je dat netjes wilt doen valt alles af behalve ploegen. En dan nog netjes ploegen ook. Hier tussen de bloembollen kijkt men hier nog veel kritischer tegenaan dan wij. Daar ploegen er steeds meer met een twee fasen ploeg. Dit om een betere grond scheiding te krijgen.
+2
JD3010
@DANOONTJE POWERR ik heb er ook wel gezien die na het ploegen er met de kilverbak erover gaan om het weer vlak te maken. Dat bedoel je? 🤔
DANOONTJE POWERR
@JD3010 nou ja, er wordt ook wel geploegd om te kunnen kilveren maar als het voor de gaten te dichten is wel ja.
Valtra man
@DANOONTJE POWERR ploegen is goed nadenken hoe je een perceel aanpakt, veel uitstappen om te meten en vooral rustig blijven met het materiaal.. Bovenstaand maal 10 als je perceel niet perfect vierkant is of er 20 hoeken zijn 😛
Fendt926Driver
[quote="@Valtra man" p="2001593"]Bovenstaand maal 10 als je perceel niet perfect vierkant is of er 20 hoeken zijn

Gisteren een hoekje van 1 ha geploegd door mijn zoon met 6 kopakkers en 4 geren in rondom een voonhuis.
Dan wordt het knap zweten om mooi werk te maken
J asper
@Fendt926Driver Hoeft toch ook niet allemaal vanzelf te gaan.
+1
Fendt926Driver
@J asper bij mij wel...
+2
J asper
@Fendt926Driver Jij bent van de minishovelgeneratie hoor ik alwel 🙈
+1
Fendt926Driver
@J asper soms wel.
Maar mijn maxi shovel kan ik ook niet missen.
+1
DANOONTJE POWERR
@Valtra man bij ons wordt meestal met een tweeschaar geploegd dus dan is het geen hogere wiskunde maar sommigen weten echt niet waar die draadspindels voor gemaakt zijn.
+3
PieterA
@Valtra man Dat uitstappen valt wel mee toch? Ik blijf liever maar een beetje zitten. Dan doe je meer op een dag.
+2
mdoornekamp
@DANOONTJE POWERR
Quote:
een potje sommigen er van maken

Maar @deufi heeft wel gelijk dat 99% van ploegend Nederland niet weet hoe je moet corrigeren of afstellen.
+1
DANOONTJE POWERR
@mdoornekamp dat is wel zeker waar.
@JD3010
Quote:
Als de einden vd risters zwaar belast worden, gaan de stelen iets draaien.

Is dat normaal dan? Of alleen bij een te lichte ploeg op te zware grond?
+1
JD3010
@ronald-deutz-fahr op zware grond is dat wel veel erger, daarom zijn er ook verschillende types. Bij de langere risters is het begrijpelijk ook erger
+1
hobbyboer
@JD3010 ik vind de constructie van aerts wel heel mooi, o.a. die grote zoolijzers die naar voor doorlopen zodat het gelijk als tipkouter funcioneert en nog veel meer mooie details.
Heb er nooit mee geploegd, maar goed bekeken op een beurs ooit en op de video's ploegt i goed naar mijn idee.
Had graag eens een aerts geprobeerd.
+1
mdoornekamp
@hobbyboer
Quote:
tipkouter zijn lichter, goedkoper en werken ook nog beter

Ik was eerder ook een echte man van schijven . Maar ik hoef nu geen schijven meer . Met harde droge klei grond wordt je ploeg steeds een beetje omhoog gedrukt. Ik heb zelfs de achterste schijf eraf. Gewoon alles tipkouters.
bart99
Hier op het werk een Lemken Juwel 3-schaar vario ploeg. In principe een degelijke ploeg maar de voorschaar leidt graag zijn eigen leven, daarnaast is de kwaliteit van de (slijt-)/ onderdelen ook niet je van het als je het mij vraagt. Voorscharen sneuvelen nog wel eens, terwijl de ploeg absoluut geen zwaar leven heeft.
+1
DavidF
@bart99 het snel slijten van de Lemken was ook een opmerking van één collega-landbouwer. Ook minder mooi ploegwerk dan de Kverneland die hij nu heeft. Ging nog om een Opal.
De andere had een Juwel, maar heeft nooit mooi geploegd. Hier zijn verschillende mensen bij geweest om de oorzaak te vinden en juist af te stellen. Het was verbeterd, maar nog niet zoals het moest. De opvolger was ook een Kverneland.
bart99
@DavidF Dat slijten is wel een dingetje inderdaad. Fijn om te horen dat we niet de enige zijn 😁 Hij ploegt hier nooit perfect, dealer krijgt het ook niet voor elkaar. Als er een andere komt wordt het geen Lemken meer.
Jan mf6465
Ik heb met kverneland, een Kuhn multimaster en een regent ploeg geploegd. Ik vond Kuhn veruit de beste. Altijd goed de grond in, hoge ploeg wat maisstoppels na dorsen goed onderploegd. Alleen de breedte afstellen vond ik maar een gedoe, maar dat is maar 1 keer. Ik zou direct terug ene willen.
DavidF
@Jan mf6465 En de Regent beviel totaal niet?
Jan mf6465
@DavidF
Jawel, is niet slecht maar de Kuhn ploegde beter
+1
Fendttrisixfan
Ik rijd jaarlijks wel wat hectares om bij de buur met een steeno en bij de loonwerker met een lemken, ik zou nooit meer iets anders dan lemken moeten hebben. Makkelijk in te stellen en altijd perfect ploegwerk, kuhn heb ik er wel al enkele weten scheuren. En steeno... dat ze dat een ploeg durven noemen...
Jan mf6465
@Fendttrisixfan
De Kuhn ploegen scheuren wel vlug aan het derde punt. Veel wat te koop staan zijn al gelast als je goed kijkt.
Fendttrisixfan
@Jan mf6465 over 2 weken 1 gezien waarvan de ophanging waar de hefarm aanzit helemaal was geplooid (geen oude ploeg) en een uur later kwam er nog 1 waarvan het oog van de wentelcilinder was afgescheurd en dan nog een paar die ik gezien heb waarvan de ploeg nog in het veld stond en de tractor alleen weg was 😅
Jan mf6465
@Fendttrisixfan
Ik heb ook al een steeno en een kverneland ingeploegd zien staan zonder kop. Vooral op de smerige drempels wat ze tegenwoordig zo graag maken krijgt de hoofdas serieus op zijn donder. Ik ben niet speciaal een Kuhn liefhebber of zo, maar de grote merken gebruiken meestal toch wel het juiste staal om hun machines mee te maken.
DavidF
@Jan mf6465 Ik moet ook wel zeggen dat die Kuhn TR die ik heb een aantal jaar terug ook begon te scheuren aan de kop. Ik heb dit tijdig gezien en deze is toen versterkt geweest.
YaMaGa
Baecke zou ik alvast schrappen van je lijst. Waren geen slechte ploegen maar ondertudden bestaat de firma niet meer en zijn worden slijtdelen moelijk vindbaar hoor ik wel van collega's.
Valtra man
Hier jarenlang steeno gehad. Die worden op 5 km vogelvlucht gemaakt van hier. Maar tis een artisanaal product, ik heb jaren gevloekt op dat stomme wiel dat steeds naar voor viel, ze slijt snel, en nooit 100% vlak gekregen.

Aerts is een mooie oloeg, maar de scharen hangen achter de balk ipv ervoor. Daardoor stropt ze soms wat sneller. Latere modellen zijn enorm hoog gemaakt. Nooit steunwiel, slijtdelen ken ik niet maar alle gebruikers zijn er fan van.

Lemken juwel 8 ploeg ik vandaag mee, tot hiertoe zeer tevreden van. Vol leuke details en mooi serieproduct. Maar 2 jaar ervaring dus over slijtdelen kan ik me niet uitspreken. Ik heb nog nooit zo vlak geploegd als met deze ploeg. Op onze leemgrond werkt de w52 rister mooi.

Succes met de keuze!
Schluterfan
@Valtra man
Wij hebben ook een Aerts, wil ja ook niets anders meer, ondanks ik enkel ervaring heb met Steeno.
Slijtdelen hoor ik wel eens dat ze bij sommige snel slijten. Bij ons zijn de scharen ook bijna aan vervanging toe, maar wij kochten de ploeg dan ook 2dehands en kan er niets over zeggen. Ben wel fan van de 4 kante blokjes die op de tippen staan, die zitten er al enkele jaren op en weinig aan te zien. De ploeg verkruimelt daardoor ook mooier.
Fendt926Driver
Hebben zelf een kverneland ploeg.
Die is degelijk en zwaar en je kunt een schaar in 5 delen vervangen als het gaat slijten (misschien hebben meerdere dat maar dat weet ik niet).
+3
Wij hebben sinds 2006 een unia ibis ploeg. Wij ploegen ongeveer 30 hectare per jaar met deze ploeg en deze bevalt erg goed. Het is geen A kwaliteit en we gaan er met beleid mee om maar voor 30 hectare per jaar past het ons erg goed.
DavidF
@Fendt615lsaturbomatik-e Naar slijtage toe?
@DavidF niet perse naar slijtage toe maar de ploeg was vergeleken met andere merken relatief goedkoop. Het staal wat gebruikt is voor het bouwen van de ploeg zal denk ik dan toch wel wat minder zijn omdat het prijsverschil toch ergens in moet gaan zitten. Het probleem waar wij dit jaar tegen aan liepen is het verkrijgen van slijtdelen. De dealer waarbij mijn vader destijds de ploeg had gekocht is gestopt met unia te verkopen dus moesten wij de slijtdelen op een andere manier zien te verkrijgen. Uiteindelijk na lang zoeken hebben we ze gevonden op de Poolse kramp site.
Fendt926Driver
@Fendt615lsaturbomatik-e de unia ploeg bij de loonwerker kreeg spontaan ijzer moeheid waarbij de verstelkoker van 80×80 zo doormidden brak.
Een unia zou ik niemand aanraden
DavidF
@Fendt615lsaturbomatik-e dat je bedoelt "geen A-kwaliteit"?
mfrijder
Zou een Er-Mo ploeg ook niks zijn?
Als je ziet wat voor grond ze er daar mee ploegen in Italië, daar wordt je allemaal bang van en diep ook....
@DavidF wie verkoopt er Urgent ploegen?
Is er ook een importeur van, want die ene in Nederland die weet niet wat verkopen is...
DavidF
@mfrijder Ermo, dat is toch die witte ploeg die Kramer importeert voor NL? In België hebben wij hiervoor niemand, denk ik. Ik heb ze wel eens gezien op een landbouwbeurs.
Je bedoelt waarschijnlijk de Regent ploegen? Voor België is Rommelaere Agri importeur, sinds enkele jaren. Hij is begonnen met een paar dealers, maar heeft er ondertussen wel al een aantal verspreid over Vlaanderen. rommelaere-agri.be/dealers/
Raben
Ploeg zelf niet met een Aerts , maar hoor er geen slechte verhalen over, Cappon is ook altijd een goede ploeg geweest, denk zelf dat ik naar een Aerts zou gaan kijken .
langeslagdiesel
Zelf heb ik op volgorde ervaring met Rabe, Niemeyer en nu een versleten rumptstad. De Rabe was veruit de sterkste qua constructie, toen. ( jaren 80 ) de Niemeyer ploegde erg mooi in het zand. Wat zwaardere grond wilde nooit echt lekker lopen. En ten slotte brak hij dwars door de midden. Hij kwam ook niet te gast want hij ploegde vaak polder grond wat nog nooit geploegd was. Dus voor de kilverbakken uit. Met de Rumptstad kon je heel netjes ploegen in zanderige grond maar ook klei wil hij wel keren. En de kwaliteit in het werk is toch het einddoel. Ik zou ook niet meer me schijven willen missen zoals in de Rabe ploeg. Hij verstopt veel sneller. En de ploeg gaat veel meer zoeken, is mijn ervaring. Zeker in bond land. De huidige Rumptstad is ook geen vario. Alleen verstelling op de eerste schaar.
jammermaarhelaas
@langeslagdiesel

Maakte Rumptstad niet gewoon eigen risters (en scharen?) op een Rabe frame, en dan gele verf er op?
Nu kun je geloof ik de risters die uniek waren voor Rumptstad nog kopen aan een Lemken sinds die Rumptstad over hebben genomen?
+1
EA_MF
@jammermaarhelaas lemken heeft inderdaad een tijdje het rumptstad rister op de lemken frames gemonteerd, daar zijn ze echter weer mee gestopt zover ik weet.

Rumptstad kocht inderdaad het frame in bij Rabe (RPV serie) er is daarvoor ook een periode geweest (toen het onder Netagco viel (rond 2000)) waarin ze kverneland frames gebruikten.

Later (rond 2015) zijn ze zelf weer frames gaan produceren tot de overname door Lemken.
+1
langeslagdiesel
@jammermaarhelaas onze Rabe was uit begin jaren 80. Dat was nog een echt Rabe frame met Frank slijtdelen. Heel erg sterk en star frame had deze ploeg. Het frame was ook dicht. Toch was het gewicht niet overdreven veel. En hij bleef heel. Tot hij versleten was. Ik vond het toen een super ploeg.
+2
SJB533
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
de Niemeyer ploegde erg mooi in het zand. Wat zwaardere grond wilde nooit echt lekker lopen

Was het een 'zandploeg'? Een ploeg met de risters voor zand kan in klei veel minder goed uit de voeten, dan een ploeg met kleiristers in het zand 😉
+2
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @SJB533:
kleiristers in het zand

Heb er hier jaren mee geploegd (Lemken M55, voor zeer zware klei) maar sinds ik risters voor veel lichtere grond heb (Lemken B35, passen niet op hetzelfde ploeglichaam) is me duidelijk dat kleiristers op het zand slechts behelpen is. Het is alsof kleiristers het zand opschuiven, terwijl een passend rister de grond keert omdat ze oa. meer dwars staan.
langeslagdiesel
@SJB533 jou stelling klopt als een bus als je de rijsnelheid en diepte niet aanpast. De Niemeyer ( type vollymat 130 nog wat. rister nh 16 ? ) was een klei rister. Zand ploegde we voor bollen een 40 cm diep. Dus de ploeg zat goed vol. Dan ging het goed. Ploegde je hoger dan 30 cm dan ging het niet. In zware grond kwam je juist niet dieper dan 22 cm. Dieper ging echt niet. Dan liep de grond balk over het rister en werd het een zooitje. Maar 22 cm in gevreesd land is in mijn ogen stoppelploegen. De Rumptstad is daarin veel minder beperkend qua mogelijkheden. Vind alleen het frame zwak genoeg geconstrueerd. In oud land vraagt het nogal wat van het frame. De ploeg zie en hoor je dan soms gewoon torsen. Omdat Rumptstad van de markt af is en wij maar een beetje ploegwerk hebben denk ik dat de volgende ploeg toch weer een gebruikte Rumptstad word. Slijtage valt erg mee moet ik zeggen. De merken die me ook interesseren zijn toch Kverneland, Cappon, Niemeyer, Gassner en Kuhn. Er loopt bij ons in de buurt ook een verbouwde Lemken 3 schaars, 2 fasen ploeg. Voor in het bollenland. Deze draait nu voor het tweede jaar. Ik ben er nog niet van onder de indruk maar dat kan nog komen. ,
+3
jammermaarhelaas
Heb ooit op een duits forum gelezen dat Pöttinger goede ploegen zou maken, de servo serie.
Hebben ooit Landsberg overgenomen, een ploegenfabriek uit Beieren.

Lemken heeft het Optiquick systeem voor het traploos instellen van de werkbreedte eerste schaar, en het traploos instellen van de treklijn (zonder handen aan het stuur rechtuit ploegen, diesel sparen, ploeg trekt lichter). Naar verluid kan het gebeuren dat de werkbreedte eerste schaar na het juist instellen van de treklijn, afhankelijk van de spoorbreedte van de trekker, iets verlopen kan, en dus nogmaals een keer moet gecontroleerd en zo nodig bijgesteld moet worden (er zijn grotere problemen). Pöttinger zou een systeem hebben waarbij dit niet meer hoeft, een verbeterde versie zo te zeggen. Ook zat een grote man die voorheen bij Lemken werkte, nadien bij Pöttinger.
+1
arjanvw
Heb je geen mogelijkheid om een paar ploegen te proberen die je wel wat lijken? De grondsoort en het juiste rister bepalen of een ploeg geschikt is.
DavidF
@arjanvw Dat klopt. Ik zou vanwege het budget gaan voor een (jong) gebruikte ploeg, maar de vraag kan wel gesteld worden bij een dealer. Het zal dan ook waarschijnlijk een 2ehands ploeg moeten zijn die ze staan hebben (of misschien toch een demo).
Gekeken naar de praktische kant: ik ben klant voor mijn machines bij 5 dealers, waarbij toch duidelijk één dealer belangrijker is dan de andere. Maar de andere krijgen zeker ook de kans. En als ik er verder over nadenk: ik heb niet de bedoeling om nog klant te worden bij een andere dealer, dan één van deze 5.
Service vind ik ook wel belangrijk. Ik heb niet de gewoonte om de dealer veel nodig te hebben, maar als er toch al eens iets is, wil ik wel vlot geholpen worden. Ook rekening houdend met de merken die nu bij mij in aanmerking komen: die ene dealer die bij mij de bovenhand haalt, verdeelt Kuhn en Kverneland, dus dat zou het al kunnen worden. Hij verdeelt ook Amazone, maar Amazone ploegen zijn hier in de regio zeker op één hand te tellen.
De dealer van Pöttinger kan ik misschien ook een kans geven. Hij heeft al eens een demo ter beschikking gesteld voor zijn klanten, maar dat was een vijfschaar. Ik vind de service bij deze dealer tot nu toe wel wat minder, dus ik vrees dat ik het de andere dealers uiteindelijk toch wat meer zal gunnen. Ik heb wat problemen gehad met de machine die ik heb van bij hem, en het heeft lang geduurd voor het uiteindelijk werd opgelost zoals het hoorde. Maar als de ploeg goed is, wie weet krijgt hij toch nog een kans, mocht hij een geschikte ploeg staan hebben.
De Lemken-dealer was die loonwerker waar ik vroeger nog heb geploegd met een Europal. Nu nog voor mezelf bekijken of Lemken voor mij in aanmerking komt. Die dealer is opgegroeid in het loonwerk, en ik weet dat hij ook een ploeg kan afstellen. Ik denk dat ik zelf ook wel vrij goed uit de voeten kan met een ploeg, maar het is fijn om nog iemand achter de hand te hebben waarvan je weet dat ze een ploeg kunnen afstellen.
Regent kan ik ook nog bekijken. De dealer heeft al laten weten dat ze volgend jaar eventueel een 4-schaar demo ter beschikking zouden stellen. Zij hebben op vandaag ook nog een loonwerktak, naast het mechanisatiebedrijf, dus ik veronderstel dat ook hij een ploeg kan afstellen. De vraag is of hij iets gebruikt zal kunnen aanbieden, want ik weet dat hij al Regent machines heeft verkocht, maar veel ploegen van Regent heeft hij toch nog niet verkocht, denk ik.
Steeno of Unia zouden ook kunnen via deze dealers, maar zal ik normaal niet doen.
Mijn ploegwerk is nu gedaan voor dit voorjaar. Misschien kan ik al eens één testen komend najaar als ik een paar ha moet ploegen voor wintergraan. Maar verschillende ploegen testen zou dan iets zijn voor volgend voorjaar.
arjanvw
@DavidF lijkt mij ook dat er binnen de 5 dealers wel wat geschikts tussen moet zitten. Amazone is nog relatief jong op de markt en gebruikt misschien nog weinig te vinden. Hier zie je ze af en toe wel lopen. Zijn wel redelijk scherp in prijs. Of het helemaal een nieuwe ploeg is weet ik niet, hoorde laatst dat het eigenlijk een vogel en noot ploeg is. Succes met een keuze maken!
2850Johndeere6R
@arjanvw klopt in 2016 is vogel en noot failliet gegaan en heeft Amazone de ploegen lijn overgenomen en voortgezet. Ik zit niet genoeg in de wereld van de ploeg om te weten of er nog schrikbarende aanpassingen aan de ploegen zijn geweest. Als het 1 op 1 een vogel en noot is zijn het wel aardig degelijke ploegen voor zover ik weet
+4
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @2850Johndeere6R:
vogel en noot

Dat was een Vogel in nood toch? 😄
+1
arjanvw
@2850Johndeere6R volgens mij is er weinig aan veranderd, behalve de kleur 😉. Ze hebben ook wel een mooi klei rister (weet het type zo niet)
+1
mfrijder
@arjanvw bij Vogel&Noot heette dit rister "NL460"en die was gelijk aan de Niemeyer "NH6" en Rabe heeft deze ook gehad en een rister van Rumptstad, maar de benaming van hun weet ik zo niet
+1
jammermaarhelaas
@2850Johndeere6R

Amazone heeft eerst zelf een ploeg gemaakt, werd lomp zwaar, nadien hebben ze Vogel en Noot overgenomen.
BEboer
Wij hebben steeno, vooral voor aankoopprijs maar denk dat aerts en lemken toch de meest bewezen ploegen zijn hier id regio. Wij hebben sinds vorig jaar een steeno varial moet zeggen dat dit toch een onmisbare optie is geworden zeker met de alsmaar meer verplichte vanggewassen. Als je de ploeg wat breder zet raak je makkelijk wat gewasresten kwijt. Ik ben eigenlijk blij met steeno maar zoals je zegt iedere 5 a 7jaar 200euro per schaar aan onderhoud. Succes met de keuze. Als je met 105pk wil ploegen zal een 4 schaar vrij hoog gegrepen zijn als het vb eens hard ligt nuja 4x35 a 40cm trekt minder zwaar als 3x 50 of 55cm.
DavidF
@BEboer Ik zou dan ook gaan voor een niet al te zware 4-schaar, en inderdaad 4 x 40 cm doen. Mijn vader indertijd heeft verschillende jaren geploegd met een 3-schaar met 70 pk ervoor. Die trekker moest hiervoor wel werken en je kon dus hiermee natuurlijk niet zo vlot werken, zoals met 105 pk ervoor. Het is niet mijn bedoeling om hiermee nu de aanleiding te geven tot een nieuw topic, maar het gaat erom om de pk's overgebracht te krijgen op de grond. Die 4-cil heeft fronthef, dus daar kan gerust een blokje aan vanvoor. Die 6-cil heeft een zware frontlader, dus die heeft ook zijn gewicht aan de neus hangen. Beiden trekken met gemak die 3-schaar, dus ik denk dat een 4-schaar die niet al te breed staat moet kunnen. Een varial ploeg is leuk en makkelijk, maar ook duurder, en voor het areaal dat ik te ploegen heb, zal het ook wel lukken met een vaste ploeg.
@DavidF wij zitten op zandgrond, en ploegen sinds dit jaar met een 4 cilinder 112pk met een 4 schaar 20inch en vorenpacker. Trekker kan er goed mee overweg. Wel beetje extra gewicht voorop.
Je zou ook kunnen overwegen een 4 schaar te kopen die dmv boutgaten te verstellen is op 16-18-20 inch. Kan je trekker het nu goed doen op 16 inch en eventueel later met een grotere trekker mooi op 20inch ploegen..
+1
Valtra man
@ronald-deutz-fahr of een 3+1, in een jaar dat het natter is kan je dan goed rijden als je trekker wat krap is in vermogen/gewicht
+1
@Valtra man dat verschil tussen de jaren is op klei veel erger denk ik..
DavidF
Dank aan allemaal om jullie ervaringen te delen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend Ploegen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
89
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN