Illustratie van:

Kubota B2100 - Aftakas rammelt en trilt

Ik heb geen ervaring met tractors of maaiers, maar vandaag wilde ik gaan maaien met de cirkelmaaier en als ik de toeren ophoogden dan begon soms (of uiteindelijk) de aftakas te rammelen en trillen. Ik heb het vermoeden dat ik een Sterslipkoppeling heb, welke soms ook een rattelend geluid maakte. Met lage toeren leek het wel oke te gaan, hoewel ik de aftakas veel zie bewegen, ik vermoed meer dan zou mogen? Ik zal even kijken of ik een filmpje kan uploaden.

Mijn vraag, doe ik iets fout of moet ik een nieuwe aftakas aanschaffen? Ik zie geen speling in de kruiskoppelingen, de slipkoppeling heeft wel veel speling maar ik weet niet zeker of dat zo hoort te zijn.

Hierbij de filmpjes:

Deel dit topic

Reacties

vriesjan215
Kan het niet zo zijn dat er speling in de beschermkap zit? Dus dat alleen de beschermkap trilt en de as verder niet
xenophonnl
Ja dat zou eigenlijk wel goed kunnen zijn. Hoewel ik dan nog wel het probleem heb dat hij te slipt als ik de toeren ophoog.
vriesjan215
Wat bedoel je met 'te slipt'?
xenophonnl
Als ik de toeren ophoog gaat de koppeling in werking, dan ratelt hij, zoals ik het eerste filmpje. Als ik de aftakas omdraai (dus de koppeling aan de tractor zijde) zie ik ook dat de as niet meer rond draait.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @xenophonnl:
Als ik de toeren ophoog gaat de koppeling in werking, dan ratelt hij, zoals ik het eerste filmpje. Als ik de aftakas omdraai (dus de koppeling aan de tractor zijde) zie ik ook dat de as niet meer rond draait

Heb je niet een frontmaaier achter de trekker? (Frontaftakas loopt andersom)
De aftakas zou dan door de vrijloop tikkeren.(niet ratelen)
Zet je de maaier wel aan een 30cm boven het gewas?
Strak aan de grond in het volle gewas start het altijd slecht
vriesjan215
Ohke, van die slipkoppelingen weet ik niet zoveel, maar het lijkt mij dat die slipkoppeling dan niet helemaal goed meer is als het allebei de kanten op niet werkt. Of kan het zijn dat je maaier ergens blokkeert en dat daarom de slipkoppeling in werking gaat?
Misschien iemand anders nog tips?
Inter644fan
Draaien de messen wel de goede kant op? Het kan inderdaad zijn dat je een frontmaaier hebt
xenophonnl
Ik ben er vrij zeker van dat het een achtermaaier is. Het is een 'Loma cirkelmaaier 120cm AL' (ik kan nog geen linkjes plaatsen)

Ondertussen heb ik een andere aftakas gekocht, met een vrijloopkoppeling in plaats van een sterslipkoppeling. Opzich gaat alles nu goed, hij tikt niet en blijft gewoon draaien, maaien werkt prima. Wel beweegt hij nog veel zoals in het 2e filmpje (met naam 'Aftakas'). Ik heb het gevoel dat dat niet helemaal oke is, maar ik heb verder geen vergelijking met ander apparaten.
roscho
@xenophonnl Het lijkt wel of de ingaande aftakasstomp van de maaier iets krom is of dat er iets is met het lager. Kun je daar misschien iets van zien als de tussenas eraf is? Klein beetje krom lijkt heel veel als het snel gaat.
Controleer ook het lager. Als de aandrijfpot voldoende gevuld is met olie, zit het wel goed. Zou het lager dan stuk zijn, zou het zeker gaan lekken. Staat de olie onder de helft van het tandwiel (binnenin), vul dan eerst eens bij en kijk of ergens iets lekt.
DANOONTJE POWERR
Heb je meerdere aftakas snelheden?
Kan ook zijn dat je teveel toeren draait misschien.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota B2100 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN