Maïsdemo met drie unieke zaai-, bemest- en grondbewerkingscombinaties

Maïs telen zonder te ploegen, minimaal gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen en het terugdringen van het kunstmestgebruik. Loonbedrijf Ten Hove in Kamperveen gaat samen met Evers Agro en Healthy Soil de uitdaging aan.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Zag in de buurt van Arnhem laag soeren oeken diverse percelen maïs op 50 cm staan, hier prikkers die dat kennen of ervaring mee hebben?
weurding
@weurding ergens bij oeken

(klik om te vergroten)

Noorderling
@weurding
Zijn hier wel loonwerkers die machines combineren met mais zaaien, kunnen ook veldbonen zaaien en met andere schijven ook eventueel bijspringen met bieten zaaien. Theoretisch zou je gewasverdeling over het perceel en daarmee voedingsstoffenopname beter zijn wanneer de wortels het hele veld nog niet bereikt hebben. Er is alleen nog geen onderzoek die het keihard aantoont dat delta zaaien, 50cm of 37,5 nu extra opbrengst oplevert, rijenbemesting ook niet. Als het echt zo geweldig was hadden we het vast al gedaan.
weurding
@Noorderling rijenbemesting doen wij ook niet , was alleen nieuwsgierig naar de ervaring van 50 cm rijafstand, je loopt wel tegen een probleem aan qua onderzaai in de rij
+1
huub
@weurding hier in de buurt is er een loonwerker die met één zaaimachine bieten en mais zaait. Op 50cm dus. Volgens mij kunnen hun ook onderzaaien op 50cm. Het grootste nadeel is dat je niet kan dorsen.

Mais op ruggen lijkt me vooral heel onpraktisch. Met hakselen kan je alleen met de rijen mee rijden, op de kopakker hobbel je er af. Om onderzaai mechanisch te vernietigen is vlak land ook een vereiste.

Onze loonwerker heeft vanaf dit jaar een Lemkem Azurit achter de spitmachine. Delta zaai dus.

(klik om te vergroten)

huub
@huub die foto is van 8 mei.
Devonvanderkroon
@huub dat delta zaaien stond vorigjaar het slechtste er bij van allemaal op die demo. Was ook niet erg netjes gezaaid stonden meer naast elkaar dan in ruitvorm . En hoop onkruid tussen de twee planten.
huub
@Devonvanderkroon met welke machine was dat gezaaid? De zaaielementen van Lemken zijn zo gemaakt dat ze juist precies in driehoek zaaien. Dat is het verschil met de oude ruitzaai.
Devonvanderkroon
@huub was een lemken zaaimachine
George
@Noorderling Rijen bemesting doen wij wel met 100 kg 18/46. Het is uiteindelijk een klein beetje minder geworden dan die 100 KG. Maar ik kan je wel zeggen dat dit hier werkt!
Noorderling
@George
bedoelde drijfmest in de rij.
Kunstmest, en zeker fosfaat voor in de rij is wel gewenst inderdaad voor de eerste maand. Anders wordt de mais hier knalpaars doordat er nog niets van de grond vrij komt doordat deze te koud is.
weurding
@George om verschil te zien zou je ook een baan zonder moeten doen, zie hier geen verschil in onze zonder en anderen met rijenbemesting
EA_MF
@weurding rijenbemesting vergeleken met breedwerpig strooien of helemaal zonder startgift kunstmest?

Als je info wil over 50cm mais moet je denk ik in de Amerikaanse onderzoeken duiken, daar wordt het meer gedaan. Zover ik weet zijn de verschillen minimaal, maar doen ze het daar voornamelijk om met 1 machine zowel mais als soja te kunnen zaaien (soja sluit pas heel laat of niet volledig als het op 75cm gezaaid wordt).
+1
weurding
@EA_MF doe geen kunstmest, alleen drijfmest, al 4 jaar, mest komt met spitten mooi verdeeld door de bouwvoor, loonwerkersadvies, kan best zonder zei hij
EA_MF
@weurding mais op mais? Of heb je ook nog andere gewassen op jouw grond staan?

Ik heb dit jaar toch maar een goede 200kg 25-0-0 in de rij gedaan, perceel was vorig jaar pootgoed op scheurland zonder bemesting, durfde met deze kv prijzen het risico niet te nemen om krap te bemesten en aan het eind vh jaar zetmeel missen in de mais.
weurding
@EA_MF nu meest wisselen, 3 jaar maïs achter elkaar gehad, dit ja 2 percelen voor 2 e jaar, 4 mei gezaaid, staat er nu mooi met goede kleur
George
@weurding Dat hebben we wel eens gedaan , je ziet het op de rij af!
weurding
@George je ploegt mest onder, daardoor komt het, ik weet wat ik zie hier, vindt het zo prima
jjthefrenchman
@weurding Zou je gelijk in kunnen hebben. Ik ploeg maar een klein deek van mn maïsland. En na oud grasland bemest ik maar 20kuub, maar NA het ploegen.
George
@weurding
Zo simpel is het niet , er zijn veel dingen die het wel of niet laten lukken zonder rijenbemesting hier. Feit is dat we hier een lage fosfaattoestand hebben op onze grond en dat in combinatie met een koude meimaand is dat funest voor een goede begin ontwikkeling. We zitten hier op lagere koudere leemhoudende zandgrond en dan durf ik zonder die rijenbemesting niet goed aan. Toevallig dat dit jaar tot heden er droog is en sinds mei de temperaturen ook heel aardig zijn en dat de mais dus nu prima is gestart.
+1
weurding
@George we kijken in juli even weer, kan alle kanten nog op, klopt wel dat we hoge p voorraad hebben, maar in rijenbemesting mogen de meesten dat toch niet bijzaaien. Kali en stikstof heeft maïs volgens mij snel genoeg tot zijn beschikking, maar voorjaar kan maken of breken, echter na 4 jaar ben ik wel overtuigd dat het zonder rijenbemesting kan, vroeger meenden we ook dat er nog 600 kg kas per ha "bij" moest😉
George
@weurding
Inderdaad temperatuur in het voorjaar doet veel , verder hier fosfaat arme grond en ik heb de ervaring hier dat ik beter wel die 18-46 in de rij kan gebruiken. Hier maakt het in veel voorjaren echt wel een verschil in start. En ja ik heb gemiddeld genomen op een paar extreme jaren zoals alles verzopen in 2016 toch vaak prima mais kunnen telen. Maar ieder jaar is anders , misschien had het hier dit jaar zonder ook wel gelukt. Scheelde dit jaar dan ruim €100 per ha maar daar ga ik het risico niet voor lopen , vooral omdat de Matif granenmarkt er al lang veel belovend uitziet.
weurding
@George als je de P ruimte maar hebt...
George
@weurding
Ja die heb ik aantoonbaar met grondonderzoek , lage Pal/PW getallen.
+1
jjthefrenchman
@George Ik zaai ook 150kg per ha. En toch zijn er jaren dat het prima zonder kan. Maar dat weet je nooit van te voren.
mike_v
Landbouwer hier in de buurt zet zijn maïs al sinds jaar en dag op 50 cm @Noorderling. Kan me eigenlijk niet bedenken wanneer die ooit "slechte" maïs heeft. Misschien iets dunnere stengel, maar wel meer lengte = meer totaal massa. Kolf kan ik niet veel over zeggen.
Noorderling
Quote Reactie van @mike_v:
Kan me eigenlijk niet bedenken wanneer die ooit "slechte" maïs heeft

Niet slecht, dat is me allemaal prima. Maar je zoekt dingen zodat je verbetering en daarmee vooruitgang kunt boeken. Dat blijft helaas ook achter.

Theoretisch kan ik wel volgen dat 75cm niet optimaal is, maar toch is er geen 10-20% hogere opbrengst keihard te maken. Dan bestond 75cm niet meer.
+2
Leo,s vriend
@Noorderling Juist !
Hier in omgeving clubje boeren plus loonwerker die constant het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn, de laatste 20 jaar is alles voorbij gekomen, 3hoekzaai, 50 cm, tandemzaai, volvelds, onder plastic,37.5 cm, met Vervaet incl. drijfmest, zonder ploegen, met zaaimachine achter spitter, etc, etc,
Einde van liedje is dat 90% vd boeren weer gewoon 75 cm toepast. Lw heeft geluk, de 37.5 cm zaaier zaait nu gewoon met de helft vd elementen vol zaad.Scheelt hem een nieuwe kopen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden ploegen , ten hove , loonbedrijf , Evers , melkvee en telen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0