NVWA zet drones in voor controle bestrijdingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf volgende week controleren of boeren zich houden aan de regels voor bestrijdingsmiddelen. Dat gebeurt vanuit de lucht met behulp van een helikopter en drones.

Deel dit topic

Reacties

+1
weurding
Machtige baan lijkt me dat😪😢
+4
Twentsch Land
Koop me van het weekend ook een drone en ga dan mooi achter die drone van de NVWA aan 😬
+3
Jannus
@Twentsch Land even de frequentie schrammen en hij dondert neer
+1
-Jan-
@Jannus Er zijn van die radiopiraten die dat zo fabriceren met een richtantenne
+9
zettelmeyer
Zonder toestemming boven mijn land gaat er een schot hagel door.....
+1
langeslagdiesel
@zettelmeyer punt 22 is effectiever. Hagel spreidt te veel op die afstand.
+1
paul1
@langeslagdiesel beetje kleiduivenschutter kan dit.
langeslagdiesel
@paul1 ook maar 1 keer gok ik.
BertK
@langeslagdiesel Alleen als ze je in beeld hebben.
+6
koeboer
telegraaf.nl/nieuws/1904122914/…
toch maar ff met Poetin bellen
+3
walker1
Wat een stoere praat weer.
Daanfordje
@walker1 Het is tenslotte bijna niet te doen om aan de geldende regels te voldoen…
+4
walker1
@Daanfordje Het lukt mij ook bijna niet om op gewicht te blijven, zal ik elke weegschaal dan maar een schot hagel geven?
+5
zettelmeyer
@walker1 jij wel eens inval gehad van de Nvwa of een ruiming mee gemaakt? Ik beide wel (Ruiming bij de buren, hoe de nvwa daar met dieren omging is echt verschrikkelijk). Ik heb niks tegen controles maar het moet wel in redelijkheid blijven en dat gebeurd nu niet. Gaat mij er om als burger heb je rechten en privacy bij bijvoorbeeld controle en moge je huis niet zo maar invallen. Ben je boer mag zo in 1x alles.... en heb je zelf niks meer te vertellen op het erf.
En nu met de drones etc neme ze zo het erf ook weer ff mee om te kijken of ze daar iets nie goed vinden want als alles in orde is gaan ze net zo lang zoeken....
+3
cb6520
@zettelmeyer hij is zelf geen boer dus heeft makkelijk praten. Ze zoeken net zo lang door tot ze iets vinden en de gene die er echt een puinhoop van maken komen er altyd weer mee weg
+2
walker1
@cb6520 ben geen boer, wel boerenzoon, ik begrijp ook zeker wel dat er gespoten moet worden. Dat daar regels voor zijn en gecontroleerd worden is net zo logisch als regels en controles in het verkeer. Al die reacties is alleen maar heisa om niks, er wordt al jaren op spuiten gecontroleerd, alleen gaan ze er nu drones bij gebruiken. Niks bijzonders en dat gelul van drone uit de lucht schieten is grootspraak.
labella
Quote Reactie van @walker1:
dat gelul van drone uit de lucht schieten is grootspraak

dat moment kan wel eens eerder komen dan je nu denkt.
+2
langeslagdiesel
@walker1 uit de lucht schieten is geen grootspraak. Ik heb hooivorken en al via kruisbogen richting luchtballonnen zien gaan een dikke 20 jaar terug. Dus een drone onderscheppen kan ook. Snap ook niet dat de branche dit accepteert. Als er met een drone niet boven bebouwd gebied ( bebouwde kom ) gevlogen mag worden wegens de schending van privacy. Waarom dan wel boven bedrijfsgebouwen met een woning er voor die we allemaal boerderijen noemen. Waar licht het verschil? Heeft een familie die een agrarisch bedrijf runt geen recht op privacy? Volgens mij is dit rechtsongelijkheid van de bovenste plank.
+1
walker1
@langeslagdiesel Als dat voor de uitoefening van de taak nodig is, mogen overheidsdiensten zeker wel boven bebouwd gebied vliegen.
langeslagdiesel
@walker1 kan je dat van de grond af zien?
walker1
@langeslagdiesel Hoe bedoel je?
langeslagdiesel
@walker1 van wie die bromvlieg is?
+1
walker1
@langeslagdiesel Nee kan je vanaf de grond niet zien van wie een drone is, dus dan kan je toch ook niet bepalen met welk doel die daar vliegt en of dat legaal is. Ik kan vanaf de grond ook niet zien of die witte streep in de lucht een MIG straaljager is of gewoon een passagiersvliegtuig van Malaysian airlines, maar dat betekend nog niet dat ik het dan maar gewoon uit de lucht knal met een Buk raket zoals in de Oekraine.
BuvaM
@zettelmeyer Ook burgers worden vanaf de openbare ruimte gecontroleerd en vervolgens beboet.
+3
zettelmeyer
@BuvaM klopt helemaal, wat het kwaaie bloed bij mij zet is dat de rollen zijn omgedraaid. Ik zou mij vee verwaarlozen gemeld door een anonieme fietser. De nvwa komt en er word gelijk gemeld dat je de boel verwaarloosd hebt en dat het niet kan terwijl ze nog niet in de stal geweest zijn. Ik als boer moet dan bewijzen dat ik onschuldig bent.
Jij als burger verwaarloosd je vrouw. Je word aangegeven en bent de verdachte. Het OM gaat dan uitzoeken of je het echt hebt gedaan of een lul verhaal is. Tot die tijd blijf je onschuldig.
Dit is nou waarom ik en vele anderen helemaal klaar zijn hoe het gaat met controles etc. En ja ze moeten wel plaats vinden maar wel op een normale manier.
+1
BuvaM
@zettelmeyer Je reactie vind ik meer dan voorstelbaar, bar vervelend wat jou is overkomen.
Er lijkt in jouw geval echter iets anders aan de hand. De controleur kwam niet voor een overtreding.
Dat werd zwaarder ingeschaald en het is onduidelijk, volgens mij domweg raadselachtig, waarom. Ik hou er sterk rekening mee dat iemand je een hak wilde zetten, of een heel venijnige activist en de NVWA zover heeft gekregen daarin mee te gaan, waardoor jij in de positie van de omgekeerde bewijslast kwam.
Je vergelijking lijkt mij niet sterk, dit lijkt mij meer op de burger die (herhaaldelijk) voor ernstige kindermishandeling anoniem wordt aangeklaagd, instanties net iets te gemakkelijk hiervan uitgaan en naar later blijkt door iemand die hem een hak wilde zetten.
zettelmeyer
@BuvaM en wat is er bar vervelend aan?
Ik probeer alleen uit teleggen hoe mijn ervaring met hun was in mijn eerste jaar als helemaal zelfstandig boer te zijn. En ja die was niet leuk, dat ze in 1x met 3 personen achter mij stonden waarvan 2 net te lang in de sportschool hadden gezeten.
Klopt iemand heeft mij een hak proberen te zetten dat gaf de nvwa later ook toe. En ja dat jaar had ik ook veel pech met het vee.
+1
hummy
Ja controle van boeren moet scherp blijven. Grote criminele zijn het en die moeten hard aangepakt worden, want die kun je makkelijk plukken. Die andere criminele kunnen vaak lastig zijn en die weten waar je woont en schieten terug. Dagje rond vliegen is toch betaald door die boeren en is nog leuk ook.
+4
Noorderling
@hummy aan de andere kant, die paar boeren die er met spuiten knoeiwerk van maken, bederven het voor heel de sector door afname van middelen en strenger beleid, omdat het vorige niet streng genoeg was en hielp.

Hebben allemaal sectieafsluiting, maar zetten ze perceelsgrens niet aan en vliegen er doppen open boven een onbespoten deel, de sloot...
Dat terwijl je niet met je boom boven de sloot mag komen.

Zo gaan we natuurlijk nooit normen halen. Moet iedereen dan lijden of de veroorzakers?
+3
walker1
@Noorderling Zo is het, als je de zaken op orde hebt, heb je niks te vrezen van die drones.
+1
walker1
@hummy Als we zo gaan praten kunnen we net zo goed nergens meer op controleren. Dan hoeft de NVWA ook niet meer bij veehouders langs om te kijken of die zich aan dierenwelzijnsregels houden. De politie kan dan ook wel stoppen met snelheid en andere verkeersregels controleren. Hoef je ook niet meer te blazen als je met zatte kop terug komt van feestje. Restaurants en andere horeca gaan we niet meer controleren op hygiëne. De onderwijs inspectie schaffen we ook af, enz, enz.
hummy
@walker1 ja begrijp wat je zegt. Je hebt gelijk. Boeren moeten zeker niet te enthousiast gaan spuiten.
Nevergiveup
Er is eten zat zeker ,

In Oekraïne lopen ze er al op vooruit met drones in Oekraïne , om al die spuiters in de tarwe velden te controleren .....
+1
BertK
@Nevergiveup Jagen ze er ook ganzen mee weg?
Twentsch Land
Opzich hoeft een drone niet erg te zijn, nu worden er ook zat luchtfoto’s gemaakt. Het probleem kan zijn hoevaak het wordt ingezet en op welke manier, als het ook is om geregeld over het bedrijf te vliegen ( want daar is toch ook nog een stuk prive ) of over de weilanden waar vee loopt wordt het al heel snel niet prettig. Als er eerst even aan de deur wordt aangebeld met de mededeling om over je grond te vliegen en het fatsoen hebben niet boven de dieren te vliegen wordt het geheel al anders. Maar denk eerder dat er ook gebruik en misbruik wordt gemaakt door de drone vliegers.....voor die de vrouw topless in de tuin heeft te zonnen !!!
+5
walker1
Jullie maken je ook allemaal veel te druk. Alsof ze straks 3 x daags over je land en bedrijf gaan vliegen. De NVWA kan wel drones inzetten, maar daar hoort ook een mannetje/vrouwtje/overig bij en het is echt niet zo dat wanneer ze 100 drones aanschaffen ze er ook meteen 100 man personeel er bij hebben.
Pa is nu hobbyboer, maar heeft 45 jaar geboerd, ik denk dat het aantal bezoeken/controles van de NVWA en daarvoor de AID in die 45 jaar op 1 hand te tellen zijn. En zover ik dat weet is het altijd op een nette en correcte manier gebeurd. Maar blijkbaar komt er bij half TF de NVWA samen met een arrestatieteam de boerderij binnenvallen, wordt iedereen meteen in de boeien geslagen en afgevoerd, wordt alles in beslag genomen, moet men voorkomen, wordt veroordeeld voor taakstraf van 474820 uur, geldboete van 100 miljoen miljard en ook nog 372 jaar de cel in, inclusief TBS.
+4
labella
@walker1 het is wel duidelijk dat je nog nooit een nvwa bezoek hebt gehad!
+1
walker1
@labella Volgens mij mankeert er iets aan jouw leesvaardigheid, wat begrijp jij niet aan mijn reactie?
+3
Erco
@walker1 je klinkt al aardig als een NS… eh bedoel NVWA’er
+2
zettelmeyer
@labella inderdaad en dan praat je echt wel anders..... na die inval heb ik wel half jaar alle vreemde mensen nie vertrouwd. Zegt volgens mij wel genoeg maar @walker1 snapt dat toch niet...
+2
walker1
@zettelmeyer Blijkbaar komt bij ons de NVWA gewoon rustig het erf oprijden, de beste man stapt uit, stelt zich voor en verteld wat hij komt doen. Vervolgens doet hij zijn controles en zo, drinkt nog kop koffie en vertrekt weer.
Bij de rest van TF stormt het AT met de Bearcat het erf op, 200 zwaar bewapende DSI agenten, politieheli in de lucht, ME die de hele omgeving afzet, F16's in de lucht, mariniers in de omliggende sloten en nog 3 bataljons infanterie achter de hand en vervolgens kan de NVWA man zijn werk komen doen.
+2
bio boer
@walker1 meestal doen ze vervelend en niet echt vriendelijk zo staan ze wel bekend is er last van je schouder dat ze weer vertrokken zijn is ook maar net wie je treft heb wel vervelde eikeltjes op de dam gehad die zitten tezoeken waar je aan alles merkt dat ze je willen pakken ook wel vriendelijkere er zijn bij idereen wel eens opmerking temaken verwacht ik het probleem is ook dat er hele vervelende gevolgen aan zitten met financiële gevolgen en waarschuwingen zijn zeldzaam
bio boer
@bio boer bij de nvwa mag je geen menselijke fouten maken
walker1
@bio boer Ja, als ze echt iets willen vinden dan zal ze dat ook wel lukken, maar meestal zijn het gerichte bezoeken, komen ze specifiek voor bv de spuitmiddelen, of naar aanleiding van een melding. Laatste keer dat ze hier geweest zijn was na aanleiding van een melding. We hadden een koe met zonnebrand, daar had de veearts naar gekeken, en op advies van de veearts koe op stal gezet, zodat deze niet meer in de open zon stond, ook medicijnen volgens mij. Na paar weken was het weer stuk minder zonniger en met de koe ging het prima, maar nog wel kale plekken. Koe in weitje bij huis, kon dus ook zo weer op stal wanneer nodig. Een wandelaar had die koe zien lopen en melding gemaakt van dierenmishandeling. NVWA op bezoek gehad (zonder inval) Die controleur heeft de koe bekeken, bij de dierenarts gecheckt dat deze inderdaad de koe gezien had en daarna heeft de controleur nog bij koppel koeien gekeken op ander perceel, die zagen er allemaal goed uit en dat was het dan wel. Onder genot van kop koffie heeft die controleur wat aantekeningen gemaakt en toen weer vertrokken.
+2
paul1
@walker1 ik vind een overheid die je vanuit de lucht in de gaten houdt beetje ver gaan. En we moeten het maar accepteren onder het mom van ' ik heb toch niets te verbergen '
walker1
@paul1 Er hangt echt niet 3 x per dag een drone boven je boerderij. Loop eens door een stadscentrum, daar hangen ook overal camera's. Of ritje over de snelweg, ook overal camera's.
bio boer
@paul1 de satelliet hebben ze binnen aantal jaar live toegang kunnen ze altijd ongemerkt live controleren en terug kijken dan is niks meer geheim
+1
zettelmeyer
@walker1 je vergeet de kernkoppen nog te benoemen...
+1
JohnDeere7serie
@walker1 in de eerste zin val je al door de mand. Ze rijden namelijk nooit het erf op, maar parkeren in de berm naast de oprit.
walker1
@JohnDeere7serie In de berm parkeren, ook goed, als je mijn andere reacties ook gelezen hebt dan had je kunnen weten dat ik het over de boerderij van mijn ouders had, inmiddels is dat hobbymatig, maar ze hebben 45 jaar geboerd en ik weet ook niet meer precies wanneer er de laatste keer een controleur is geweest en waar die precies geparkeerd heeft. Maar de controles zijn altijd op een nette correcte manier gebeurd, niks geen invallen of Gestapo achtige toestanden.
+1
Leo,s vriend
@labella Ik zal niet voor Walker reageren, maar toch, ik heb de nvwa ook wel een keer of 4 gehad de laatste 30 jaar, altijd correct en netjes, behulpzaam waar nodig, en nooit problemen gehad.
2 keer voor perceelscontrole, 1 perceel iets te klein, klopte ook, had het niet helemaal goed ingetekend, en 1 keer voor de beruchte overhangende boom die van je perceel afgestreept wordt bij GO, beste man meegenomen naar die boom, en wat hij gedaan heeft weet ik niet, maar sindsdien nooit meer gezeur over die rotboom.
koffie en fatsoenlijk ontvangen doet wonderen.
walker1
@Leo,s vriend Ja, herkenbaar verhaal.
+7
Fendt926Driver
Quote Reactie van @walker1:
ik denk dat het aantal bezoeken/controles van de NVWA en daarvoor de AID in die 45 jaar op 1 hand te tellen zijn.

Dat zegt mij niets...

(klik om te vergroten)

RaHeados
Nevergiveup
Waarom zijn we toch in zo'n eindeloze controle matrix beland hier in Vernederland.

Wat hebben de oorspronkelijke hardwerkende nederlanders allemaal fout gedaan dat het zover is gekomen .... 😓
JohnDeere7serie
@Nevergiveup onderdeel van angst aanjagen = macht en het algemene ontmoedigingsbeleid.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden lucht , gewasbescherming , controle , akkerbouw , nvwa , regels , drone , controleren en bestrijdingsmiddelen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
56
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
4.367