Snel veranderende landbouw dwingt loonwerker tot keuzes

Razendsnelle digitalisering van de land- en tuinbouw, prijsstijgingen, arbeidstekort en snel veranderend duurzaamheidsbeleid maken dat loonwerkers in rap tempo moeten meebewegen met de markt. Want juist nu komen al die ontwikkelingen samen. Hoe gaat de loonwerksector hiermee om en wat betekent dit voor boeren en tuinders?

Deel dit topic

Reacties

+2
langeslagdiesel
Als er meer stoppen per jaar dan nu het geval is, dan is over 5 A 6 jaar ons klantenbestand in de veehouderij tak leeg. Als de overblijvers om het jaar 20% moeten krimpen dan is de kans vrij groot dat men probeert te overleven met eigen arbeid eerst. En waar ze gelijk in hebben. Als de rond gaande geluiden juist zijn en de bemesting mag weer bovengronds dan kan je dus je hele bemestings circus inruilen voor een spreidplaat van €250,- netto in de aanbieding die achter elke tank past. En de oud ijzer prijzen zijn dalende. Dus einde agrarisch loonwerk en je bakens verzetten. Jammer maar helaas.
+2
Deutz 8006spezial
@langeslagdiesel waar heb je dat van de ketsplaat gehoord, en kan je daar ook onderbouwing van geven?
Pieter Buren
@Deutz 8006spezial ik volg dit ook even. Ben benieuwd waarmee @langeslagdiesel komt.
+1
langeslagdiesel
@Deutz 8006spezial als de derogatie er af gaat mag je weer bovengronds uitrijden is mij al meerdere malen ter oren gekomen. Dat klinkt hier in de buurt velen als muziek in de oren. Niks meer en niks minder dan dat.
+4
Kars
@langeslagdiesel geloof er niks van.
langeslagdiesel
@Kars ik ook ( nog ) niet. Maar waar rook is, is vuur.
+1
EA_MF
@Kars rvo.nl/onderwerpen/mest/…

Dit zijn tot 2024 de voorwaarden voor bovengronds uitrijden, zijn best wat boeren die wel aan de eisen voldoen, maar ook derogatie gebruiken. Die zijn vrij man zodra derogatie niet door gaat.
maaarte
@EA_MF Dat valt wel mee. Die derogatie-eis is er pas 2 jr geleden bijgekomen. Toen heb ik ook meteen bedankt voor de ontheffing. Als de derogatie er af gaat zet ik vandaag nog de ketsplaat eraan, dat klopt wel. Maar dan zullen het evenveel boeren zijn als tot 2 jaar geleden.
+3
claasfendt
@langeslagdiesel zelfs als er vrijstelling zou komen denk ik dat ik gewoon blijf zodebemesten
weurding
@langeslagdiesel denk sowieso wel dat er gezien krimpende aantal boeren de mechanisatie en loonbedrijven hier ook in mee gaan, ontkomen ze echt niet aan, diegene die tuin en park erbij hebben zingen het wat langer uit
langeslagdiesel
@weurding klopt. De bakens moeten verzet. Dat gaf ik al aan in me eerste reactie.
+6
IJsseldelta
@langeslagdiesel Sleepslangbemester met een paar ketsplaten eraan, 50-50 met water mengen gaat beter werken dan hoe we nu bezig zijn.
+7
langeslagdiesel
@IJsseldelta hoeft er in ieder geval 10 ton minder door het land heen te wroeten. Kan het weer met een 80 pk trekkertje.
bio boer
@langeslagdiesel ook al is het niet verplich ga echt niet terug naar ketsplaat gesmeer
+1
Koeien boertje
@bio boer in het voorjaar een kletspraat en in de zomer een bemester
weurding
+3
Vdejong
@bio boer vandaag bemest

(klik om te vergroten)

Massey 2705
@Vdejong het is in Canada ook wel is wat....! En ik vind het vervelend wat er voor de nederlandse collega,s op hun af komt. Maar ik ben blij de stap genomen te hebben. Al was het alleen al om de kets plaat.....

(klik om te vergroten)

newholland6640
@Massey 2705
Die hebben we in nl ook. Alleen wel wat regels
+6
jan 10
Hier stopt er eind van het jaar ook weer een loonwerker,reden weet ik niet,maar komt toch weer onverwachts.
Wel is de druk bij de eigenaars groot,(afgezien de drukte )het is hollen of stil staan en als je het ff niet goed doet ben je de sjaak.
Zelf vind dat we best wat zuiniger moeten zijn op onze loonwerkers,geef ze koffie en drinken als ze aan het oogsten zijn en betaal ze op tijd.
+4
Fendt926Driver
Quote Reactie van @jan 10:
betaal ze op tijd.

Gisteren mijn loonwerker gebeld of ik de rekening mocht hebben van de werkzaamheden van februari tot nu...
Ze zouden hun best doen hem deze week te sturen
jan 10
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Gisteren mijn loonwerker gebeld of ik de rekening mocht hebben van de werkzaamheden van februari tot nu...Ze zouden hun best doen hem deze week te sturen

Makkelijk praten met melkprijs van 58 centen,toen de melkprijs van vreugdenhil op < 23 centen stond,heb ik zelfs de loonwerker gebeld dat de centjes komen als melkgeld weer binnen is....
+3
Fendt926Driver
Quote Reactie van @jan 10:
Makkelijk praten met melkprijs van 58 centen,t

Helemaal niet makkelijk praten met 58 cent.
Al het andere is ook hardstikke duur.
Kan best zijn dat ik straks weer bel of ik hem in 2 maand mag betalen om niet te ver rood te staan.
En ruimte over te hebben voor andere (onvoorziene ) uitgaven.
Ben al een paar jaar bezig om de rekeningen per maand te krijgen.
Is tot nu toe nog niet gelukt...
+1
Vdejong
@jan 10 we betaalden de loonwerker jaarrond een vast bedrag per maand, gebaseerd op het voorgaande jaar. Eindafrekening kwam in januari. Loonwerker blij, wij nog blijer met meer liquide middelen in het seizoen
jan 10
Quote Reactie van @Vdejong:
we betaalden de loonwerker jaarrond een vast bedrag per maand, gebaseerd op het voorgaande jaar. Eindafrekening kwam in januari. Loonwerker blij, wij nog blijer met meer liquide middelen in het seizoen

Dacht dat melkprijs bij jullie zo hoog is dat liquide middelen geen probleem is:😁
Vdejong
@jan 10 hetgeen ik vertelde, was in Nederland. We boeren hier sinds oktober 2021
Noorderling
Quote Reactie van @Vdejong:
Loonwerker blij, wij nog blijer met meer liquide middelen in het seizoen

Schiet je er echt wat mee op?
Tot circa half maart valt er geen rekening op de mat en ben je aan het voorfinancieren.
Mais is een keer oktober en zijn het nog maar twee maanden waarin je een beetje uitloop van kosten hebt.
Of gaat gewasbescherming, kunstmest etc. ook via de loonwerker? Dat is nu wel echt een piek die in twee maanden valt en je zou kunnen spreiden. Loonwerk is maar 4 maanden rustig.

Als loonwerker hoef je misschien iets minder achter je geld aan, maar daar moet het loon, overuren en zzp'ers ook direct betaald worden, vergeet de diesel niet. Zie zijn voordeel er ook niet echt in.
+1
Vdejong
@Noorderling we betaalden toch liever €2500 per maand dan €9000 in mei voor mestrijden, maiszaaien, inkuilen
Noorderling
@Vdejong
Broeit het bij jullie?😬

Januari tot en met Mei zit je ook al op 12500.
Staat het eind juni toch ongeveer quite?
+1
Erco
@Vdejong hier gewoon betalen binnen twee weken na ontvangst rekening. Ik kan zelf heel goed op m’n centen passen en gok de loonwerker ook 😉😁
Vdejong
@Erco we zijn hier mee begonnen toen de melkprijs laag was om meer liquide middelen te hebben. We betalen nu de rekeningen weer binnen de gestelde termijn
Fast Eddy
@Vdejong

Een brandweercollega van mij is sinds april bij iemand in de maatschap gekomen. Hun loonwerker werkt ook met een maandbedrag. Hij was er goed over te spreken en noemde dezelfde redenen als jou. Ook ben je er zeker van dat je als een van de eersten aan de beurt bent omdat je al een aanbetaling hebt lopen.
+3
pieta
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Ook ben je er zeker van dat je als een van de eersten aan de beurt bent omdat je al een aanbetaling hebt lopen.

Of als allerlaatste omdat je geen andere meer bellen kunt. 😁
Fast Eddy
@pieta

Dat is een kwestie van vertrouwen. En als ze dat zouden doen worden ze het jaar er op daar wel op afgerekend. Want dan gaat hij misschien wel naar een ander. Vertrouwen moet van beide kanten komen.
pieta
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Dat is een kwestie van vertrouwen.

Klopt. Maar als niets aanbetaald hebt is het dat ook. Volgens mij maat het geen verschil tenzij je een notoire wanbetaler bent of een loonwerkerhopper. Dan zou ik je als loonwerker op de laatste plek zetten.
+2
claasfendt
@Fendt926Driver zulke bedrijven doe ik geen zaken mee ik wil direct de rekening om het overzicht te houden na een paar maand weet ik er geen bal meer van over hoelang ze geweest zijn enz.
+2
Welgerap52
@jan 10 in de mail stond iets over verharde samenleving en niet realistisch om over te doen aan zoon
jan 10
Quote Reactie van @Welgerap52:
mail stond iets over verharde samenleving en niet realistisch om over te doen aan zoon

Beide kan ik mij wel voorstellen,maar ken ook jonge loonwerker in de buurt die wel toekomst ziet en blijft investeren in zijn bedrijf ,niet alleen voor meer omzet maar vooral meer kwaliteit.
+4
Noorderling
@jan 10
Quote:
Zelf vind dat we best wat zuiniger moeten zijn op onze loonwerkers,geef ze koffie en drinken als ze aan het oogsten zijn en betaal ze op tijd

Er zitten ondankbare klanten tussen, waarbij je je af kunt vragen of je ze als klant wil. Mij lijkt bovenstaande vanzelfsprekend, als dat al als extra of gunst gezien wordt is het niet best.

Vaak is het wel soort zoekt soort. Boeren die zelf niet weten wat ze willen past ook prima een loonwerker bij die niet kan plannen en nee geen antwoord kan zijn en het geaccepteerd wordt dat afspraken niet nagekomen worden. Zelfs personeel niet goed eten krijgt, wat verwacht je dan..
+10
Frans1
@jan 10 grootste probleem zijn denk ik de zelfbenoemde ondernemers die voor een euro naar een ander lopen, daar zit je dan als lw met je investeringen. In NL was ik geen sjouwer, en ook hier niet, je moet weten wat je aan elkaar hebt, van elkaar op aan kunnen. Leven en laten leven.
+8
Jotke
De beste keuze die ze kunnen maken is zorgen dat je ook voor grondverzet goed uitgerust bent. Ook voor LMB's!

Tis jammer maar met het huidige overheidsbeleid en de plannen die deze week weer uitgelekt zijn en volgende week gepresenteerd worden kun je wel stellen dat het binnen enkele jaren gedaan is met de agrarische sector van NL.

Triest! De kabinetten Rutte zullen de geschiedenis in gaan als volslagen idioten die de beste agrarische sector van de wereld de nek omdraaiden omwille van een totaal onzinnig, nutteloos, zelfgecreeërd, niet bestaand stikstofprobleem!

Triest dat er nog geen advocaten( op die ene van FDF na) opstaan en zeggen, dit kan zo niet! Een complete sector uitroeien onder het mom van stikstof uitstoot omlaag halen terwijl die 0.00000 omlaag gaat en hierdoor alleen maar hoger wordt( de schadelijke dan, de onschadelijke van de agrarische sector gaat uiteraard wel omlaag) en dat omdat de natuur bloeit en groeit als nooit tevoren maar op papier in slechte staat is omdat er simpelweg een volstrekt onhaalbare depositienorm van 0.00 mol( voor de rechterlijke uitspraak 0.05 mol) geldt tegenover 7.0 mol in al onze buurlanden...
+22
Siebenga
Zo zo zo zo zo, wat een negatief sfeertje in dit topic. Is er niet een spreekwoord.

“De soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend”

Dat alles momenteel in de schoenen wordt geschoven van de agrarische sector is een feit, alle media de pijlen ook hier op richt met minstens 1 negatief bericht per week is ook een feit!

Wel moet men zich realiseren dat er een heel groot draagvlak is voor de agrarische sector onder de bevolking. Er zijn echt enorm veel mensen die hun brood aan of in deze sector verdienen. Alleen stemt het je negatief als er weer een bericht in de media komt of er is weer een groepje met een hele grote bek die als hardst roept dat het anders moet. Dit zijn echter geen aantallen om als sector bang voor te worden. De steun is er echt wel kijk maar naar de eerste protest acties!👍

Het moet alleen nu heel snel duidelijk worden dan er een enorm vies spelletje gespeeld wordt met de cijfertjes en onderzoeken. Ik heb helaas niet op vd plas gestemd maar deze vrouw doet echt ENORM goed werk. Ik hoop dat ze om haar heen personen kan vinden die net als haar zijn. Recht door zee en overal een voet tussen de deur trappe. En onwaarheden onderuit schoffelen met feiten. Mijn stem krijgt ze bij de volgende verkiezingen en dat mag van mij woensdag meteen!
Vdejong
@Siebenga ik hoop dat ik heb geholpen door wel BBB te stemmen
bio boer
@Vdejong hoe lang heb je nog stemrecht in nl ? 😁
ted9
@Vdejong Kun je merken dat het makkelijker boert daar met die melkprijs daar of is daar nog niet veel over te zeggen.
+1
Vdejong
@ted9 zoals al eerder opgemerkt in een andere topic hebben we tot nu toe $100000 geïnvesteerd en hebben we net zo veel geld op de rekening als toen we hier kwamen
Weidezicht
@Vdejong dat is los van de aankoop denk ik? Dan heb je veel geinvesteerd ik lees 1 miljoen.
Vdejong
@Weidezicht er staat toch echt 100.000
JappieJo
@Vdejong draait je nieuwe melkmeisje/jongetje al?
Vdejong
@JappieJo 20 juni is de installatie. Hou jullie op de hoogte
Koeien boertje
@JappieJo] x staat int paspoort 😜
De Jong,
Is die robot nog even vlot leverbaar?
Hier moet je vaak al wel ff langer wachten op nieuw spul
Vdejong
@Koeien boertje december aangeschaft
Vdejong
@Massey 2705 nee idd het is hier zeker geen halleluja. Prijsniveau ligt hier nogal wat hoger en ik vind dat de Canadezen qua efficiëntie nog wel wat kunnen leren van Nederland en niet alleen in de agrarische sector
bio boer
@Vdejong dan heb je mooi strerpje voor op de rest 😉
JappieJo
@Vdejong ik ook, 30 december klap erop gegeven, 5 mei opgestart. Zou oorspronkelijk eind maart, begin april zijn, maar het wachten was op wat chips

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden landbouw , tuinbouw , loonwerk en loonwerker geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!