Fotoserie: Melkveehouder stopt al het gras voor zijn 170 melkkoeien in balen

Melkveehouder Wim de Groot uit Rinsumageest (FR) stopt al zijn gras voor zijn 170 melkkoeien en 100 stuks jongvee in balen. De belangrijkste reden: „Dan ben ik niet afhankelijk van de loonwerker.”

Deel dit topic

Reacties

rommert14
Poeh, dat zijn mooi wat baaltjes dan per snede 😨
+4
Hooibaaltje
@rommert14 probleem komt dan. Al die balen ophalen kost ook gigantisch veel tijd... pfff
+3
jjthefrenchman
Hij heeft zelfs 2 persen. Geen goedkope hobby, wel mooi dat ie zn eigen idee volgt.
Noorderling
@jjthefrenchman
Ook nog een opraapwagen voor stal voeren. Ik haak af.
+1
Tiepmachien
Das balen
Jotke
Quote:
„Rijkuilen zijn denk ik wel goedkoper”, geeft de melkveehouder toe. Hij ziet echter een hoop voordelen aan het balen. „Ik heb nooit last van broei in de balen. Daarbij kan ik een heel gevarieerd rantsoen samenstellen door balen te pakken van verschillende snedes. Ook hebben de balen als voordeel dat ik flexibeler ben in mijn bedrijfsvoering. Zowel in wat ik wanneer voer als wanneer ik ga maaien. Tot slot kan ik losse balen die over zijn makkelijk verkopen.”

Zit wel wat in. Wat hij hier allemaal noemt al kan ik me niet voorstellen dat hij nooit last heeft van broei...

Je hebt ook wel een behoorlijke berg plastic afval zo die je kunt opstapelen. Hier in de regio is 1 of 2 keer per jaar altijd een dag dat boeren hun landbouw plastic kunnen inleveren bij een plastic recyclingsbedrijf. Vroeger gratis, nu tegen betaling. Dat zal een flinke duit kosten als je zo veel hebt.

Wat ik me af vraag: waarom zo'n hekel aan wachten op de loonwerker? Als je een goede loonwerker hebt waar je jaren mee werkt moet dat geen probleem zijn lijkt mij, zeker niet als je "maar" 25 hectare hebt wat nog niet eens zo overdreven veel is en dus voor de loonwerker te doen moet zijn.

De voordelen die hij noemt snap ik zeker maar vraag me af of die uiteindelijk meewegen tegenover de nadelen vergeleken het uit de kuil voeren.

Gaat de mais ook in balen?
+1
Van-Epscheuten
@Jotke afvoer van stretchfolie kan met daly-plastic. Dan valt die beste duit erg mee. Komt een vrachtwagen het zo oppikken op het erf
+6
sorry
+1
Fendt926Driver
@sorry kom maar eens op het idee...
+1
Baltus_steyr
@Fendt926Driver standaard met bigbag en daar het plastic inflikkeren gaat toch net zo snel haha 😄
cjw73
@Van-Epscheuten dst vind ik ook duur zat.
+2
bio boer
@Jotke balen heb je nooit broei of je moet 1 baal langer als week open laten ligen heb jij ooits nieuwe kuil opengemaakt die al warm was onder het kleed vlak na het openmaken ?
Leo,s vriend
Quote Reactie van @bio boer:
balen heb je nooit broei

Jawel, een beschadigde baal broeit wel, alleen zie je die niet, en ontdek je het pas als de broei al over is, en de zaak verrot of verschimmeld is.
+1
Frans1
@Jotke Wat hij hier allemaal noemt al kan ik me niet voorstellen dat hij nooit last heeft van broei...

Hoezo? Een baal broeit nooit. Ik pers ook alles in balen, alleen ben ik er niet zoveel nodig gelukkig😬 ben hiermee begonnen omdat ik oude opslag wil slopen, maar door drukte en tijdsgebrek is he t daar nog niet van gekomen, en het bevalt me eigenlijk ook wel. Grootste voordeel is dat je in kleine porties kunt kuilen zonder kwaliteitsverlies, zo kun je mooi voor het weiden groeitrapjes maken. Wat daar de waarde van is is moeilijk uit te rekenen denk ik. Afval heb je idd wat meer, maar kuilhoop open en dicht maken hoef je niet, maar het ophalen kost wel wat tijd, maar dan zit het voer al mooi ingepakt. Ik vind het wel een makkelijk systeem.
+2
marcsterreborn
@Jotke 'rijkuilen zijn denk ik wel goedkoper', geeft de melkveehouder toe.

De journalist heeft hem flink onder druk gezet....
weurding
@marcsterreborn je dicht een journalist nogal wat macht toe...
+1
2850Johndeere6R
Hier een dorp verder ook iemand die alles in de rondebaal doet heeft ook nooit last van broei en schimmel zegt hij. Buurman 2 jaar terug 100 baal bij hem gekocht veel balen lek van de ratten vreterij en hij had 12 nesten ratten mee verhuist. De betaling van die balen is nog wel een dingetje geloof ik daar steggelen ze nog steeds over....
bio boer
@2850Johndeere6R als de balen maar op de beton staan heb je geen last van ratten of muizen is meestal als ze naast erfverharding staan
2850Johndeere6R
@bio boer Deze man heeft dat wel dik voor elkaar hoor heeft een groot beton plein achter op het erf
Todi
@2850Johndeere6R Hoe voert de man dan.
+1
2850Johndeere6R
@Todi heel simpel zelf de boven lagen wegvoeren en dan de onderste laag verkopen
Todi
@2850Johndeere6R Ik bedoel meer hoe komen de balen voor de koeien en het jongvee.
+2
2850Johndeere6R
@Todi verpakking er af en dan gooit hij ze zo in de mengwagen even roeren met wat groente snijafval en witlofpenen erbij en leeg draaien maar. Het jongvee gooit hij het zo met de minishovel voor.
+5
cjw73
@2850Johndeere6R voer al jaren en heb ze gewoon op de grond liggen, nog nooit geen last gehad van ratten en muizen erin. Als die in de balen zitten, zijn ze verder op het erf ook voldoende aanwezig.
2850Johndeere6R
@cjw73 hier liggen ze ook gewoon op de puinkorrel maar wij hebben er ook geen last van. Maar als je daar bij de balen begin te wroeten dan vliegen ze aan alle kanten weg 😅
cjw73
@2850Johndeere6R hij liever dan ik. Dat volk vreet alles aan gort.
2850Johndeere6R
@cjw73 zeker ja
Grasbaal
Quote Reactie van @cjw73:
nog nooit geen last gehad van ratten en muizen erin

Heb ooit een keer maisbalen van 1000 kg gehad, keurig op de beton maar heb nog nooit zoveel ratten gezien in mijn leven. Heeft lang geduurd voordat ik er weer helemaal vanaf was.
cjw73
@Grasbaal heb ze ook eens gehad, maar toen niet opgevallen.
+2
weurding
@Grasbaal die ratten zaten vast wel al ergens, in een kuil kreeg je ze ook wel
Leo,s vriend
@bio boer Zal in het relatief boomarme noorden dan wel geen probleem zijn, maar hier moet je de balenstapel tot en met het laatste stukje afdekken, anders vreten de kraaien er gaten in, 1 windvlaag waarbij je niet opgelet hebt, en nicosyl opwaait, en je hebt 25 kapotte balen.
Of de steenmarter die er van de onderkant huis houdt.
mlkvhoudr
@Leo,s vriend met ronde balen op de ronde kant wegzetten heb ik volgens mij nog nooit vreterij aan onderkant balen gehad.

Hier ook veel bos dus wel gelijk weghalen, met vierkante balen had ik wel vreterij aan onderkant
Jackkranenburg
@2850Johndeere6R perst de boer die jij bedoeld ze toevallig ook zelf?
2850Johndeere6R
@Jackkranenburg zeker ja 😉
Jackkranenburg
+5
walker1
Voor een bedrijf van een dergelijke omvang is een rijkuil maken of laten maken door de loonwerker altijd goedkoper als duizenden ronde balen persen. Qua mechanisatiekosten valt het verschil wel mee denk ik, anders had hij ipv de persen wel 2 flinke opraapwagens en een kuilverdeler gehad. Hij heeft nu geen kuilvoersnijder of kuilhapper nodig, is nu baal pakken en in de mengwagen mikken. Maar wat gaat hier een belachelijke hoeveelheid folie in zitten wat ook weer een gigantische berg afval wordt. Het is ook een heel gesleep met die balen. Opraapwagen draai je vol en lossen aan de kuil, aanrijden en klaar. Nu is persen, balen opladen, is heel veel heen en weer rijden in het land, ook niet bepaald bodemvriendelijk, balen lossen en opstapelen.
Jotke
@walker1

Ik deel jouw mening!
Melkboer16
@Jotke mij ook
Fendt926Driver
Quote Reactie van @walker1:
Maar wat gaat hier een belachelijke hoeveelheid folie in zitten wat ook weer een gigantische berg afval wordt

Waarom gaat er meer plastik in zitten dan bij een loonwerker die misschien wel het dubbele aantal balen perst bij 120 verschillende mensen???
En dus het dubbele hoeveelheid plastik nodig is
walker1
@Fendt926Driver Ik bedoel de hoeveelheid plastic ten opzichte van een rijkuil.
Fendt926Driver
@walker1 Aah ok.
Moeten dan ook alle kleine veehouders hun kleine hoeveelheid in balen doen en niet een hele rol plastik van 7 bij 50 gebruiken of maakt het andersom niet uit?
walker1
@Fendt926Driver Ja kan natuurlijk ook kleine of smalle rijkuil maken die bij de voersnelheid past van een klein bedrijf. Maar op een bedrijf met 170 melkkoeien en 100 stuks jongvee, zal ook wel rond de 100 hectare zijn, daar komen jaarlijks duizenden van die balen van af, die dus allemaal in de folie gaan, dat is echt een belachelijke hoeveelheid plastic en plastic afval. Bij kleinere bedrijven is de keuze voor gewikkelde balen eerder te begrijpen dan op zo'n groot bedrijf. Voor een klein bedrijf is zelf kuilen qua mechanisatie al gauw te duur. Maar als de loonwerker balen perst en wikkelt kan een klein bedrijf het verder met eenvoudige mechanisatie wel af. Trekker met voorlader en platte wagen is nog altijd stuk goedkoper dan trekker met een opraapwagen, trekker met kuilverdeler.
Wij hadden tot paar jaar geleden zo'n 40 tot 50 stuks vleesvee die groot deel van het jaar buiten liepen. Balen is dan ook makkelijker om buiten bij te voeren. In de paar maanden dat ze op stal stonden was het gewoon met de voorlader de balen er voor schuiven, dus dan verder ook geen kuilvoersnijder nodig, geen voer(meng)wagen nodig.
+1
bio boer
@walker1 wij hebben 180 mk en alles in de baal aan gwicht wat je aan folie hebt valt nog best mee je hebt nietzomaar tonnen heb gewoon bedrijfs container die 1x per 2 weken gepleegt word die gebruik in niet alleen voor de folie
+3
dx11
@walker1 met inkuilen is een rondebaal maken zeker niet minder lastig. Zeker wanneer er met eigen arbeid en eigen mechanisatie geperst wordt vallen die kosten nog wel mee. Plastic ontkom je niet aan, al is een goede sleufsilo ook wel een paar jaar balenplastic.

Echter met uitkuilen, jeetje wat viel mij dat tegen met balen! En dan de voeradviseurs die zeggen dat je daar 300kg van moet voeren, daar 900kg, en daar weer 500kg van. Al met al altijd open balen liggen, en in maart zit je met de 'rommel' die je op moet voeren. En elke dag 5 balen, is ook 10x de shovel op en af, of de balen die je al overal gesorteerd opstapeld, en dus overal weg moet halen voor het juiste rantsoen die moet je anders nog een keer vaker oppakken. En idd elke dag veel afval. Ieder zn manier, mij viel het niet mee
cjw73
@dx11 op gebied van het rantsoen is het altijd gelijk. Heb die slechte eerste snee van vorig jaar nog en dan krijg je ook te horen dat er vanalles samen voor moet. Dus dat heeft niks met balen te maken. Soms zegt hij hier ook wel eens dat ik 3 soorten moet voeren, maar dan zeg ik gewoon dat ik dat niet doe.
dx11
Quote Reactie van @cjw73:
op gebied van het rantsoen is het altijd gelijk.

Met mijn lasagnekuil niet hoor. Er is elke dag het zelfde voer, alles wordt precies in gelijke verhoudingen gevoerd, er liggen geen restjes omdat dat die dag niet gevoerd mag worden, en alles is precies gelijk op
cjw73
@dx11 is een leuk systeem, maar ik ben alleen en haal echt niet steeds het hele kleed eraf. En dan moet ik bovendien ook een flinke partij sleufsilos hebben. Ik maak gewoon een rijkuil en kuil er steeds weer voor.
walker1
@dx11 Juist daarom vind ik het voor grote bedrijven niks. Wij hebben nu hobbymatig nog 10 stuks vleesvee, daar gingen afgelopen winter 3 grote rechthoekige balen per week doorheen. Om de 2 dagen een baal zeg maar, dat is goed te doen, baal van de stapel pikken, folie met stanley mes open snijden en er af halen, baal voor de koeien schuiven en tot slot folie opruimen en de koeien waren weer voor 2 dagen gevoerd. maar op zo'n bedrijf met 170 melkkoeien en 100 jongvee, bijna 30 x zoveel vee als hier, is dan al gauw 15 balen per dag, misschien hebben ze iets om dat folie er mechanisch af te halen, of 1 man blijft op de trekker en de ander haalt folie er af. al met al aardig wat werk. In een week worden dat ruim 100 balen, op een heel jaar ruim 5000 als vee jaarrond binnen staat.
Noorderling
@walker1
Alleen van het plastic geld kun je het laten oprapen of hakselen al bijna betalen.
Daarnaast is er tussen balen per snede ook nog wel kwaliteitsverschil met dat het slecht mengen wil.

Had afgelopen week om 9uur al 25ha in de bult zitten. Zijn een heel aantal boeren bij de loonwerker die 100-120ha per dag laten hakselen. Lukt goed als het maar loopt. Capaciteit is er genoeg.
+1
walker1
@Noorderling precies dat, moet je eens proberen in diezelfde tijd, dezelfde oppervlakte in balen te persen, te wikkelen, ze in het land op te laden, naar huis te rijden en daar te lossen en netjes op te stapelen. Dat lukt niet. Een goed hakselteam met hakselaar, silagewagens en dikke loader op de kuil, daar kan qua capaciteit niks tegen op.
+1
boer.
@Noorderling 25 ha zegt niets. DS opbrengst van minder dan 2000kg? Is 4 pak
+1
HJ_
@walker1
Ben al een tijdje niet meer zo actief op dit forum, mede ook omdat ik ander werk heb. Toch kijk ik hier nog wel regelmatig en wil ik wel 1 van inhaken op dit onderwerp
Destijds bij mijn vorige baas ook over gegaan van zelf inkuilen naar ronde balen. Het enige wat ik kan zeggen is dat we dat veel eerder hadden moeten doen.
Wij hadden in de ronde balen nooit broei..
Dat heb je alleen met vierkante omdat daar altijd ruimte zit tussen het voer en de folie,
Ongedierte hadden we ook alleen maar in de vierkante balen..
Je kunt prima een paar percelen laten staan. En later doen wanneer die er aan toe zijn omdat je niet steeds een kuil hoeft open te maken.
Ook met t land op afstand zorgde ik bijvoorbeeld dat ik t laatste s avonds 2 volle vrachten had en liet die dan snachts mooi op de wagen staan, en ruimde ik die laatste 8 bunder aan balen rustig de volgende dag op..
Zo kon ik er voor ons nog wel paar voordelen opnoemen.
walker1
@HJ_ Wij hebben in de vierkante balen ook weinig last van broei. Dat later ophalen en zo is idd ook wel voordeel. Als het maar gewikkeld is. Het wegrijden kan de volgende dag ook wel, hoeft niet perse tot diep in de nacht door te gaan.
HJ_
@walker1 ronde balen heb je de folie aan alle kanten er strak tegenaan heh,
Wij zorgen wel dat we altijd alles uit het land hadden. Soms had je met een paar uur de eerstegaten er al in van de vogels.
walker1
@HJ_ Wij lieten de balen ook niet langer liggen als nodig, maar als je al de hele dag in touw bent geweest met bv wiersen en andere werkzaamheden en de loonwerker komt pas eind middag persen, dan gingen we echt niet nog uren lang in het donker balen rijden, dat komt dan de volgende dag wel weer.
HJ_
@walker1 dan moet je de loonwerker eerder laten komen 😉
Gewoon niet meer losmaaien/ persen dat je op 1 dag wegkrijgt. Of als het weer het toe laat de volgende dag verder persen.
walker1
@HJ_ Nee hoor, altijd maar weinig last gehad van vogels die de folie lek prikken, dus balen kunnen best 1 of 2 dagen in het land blijven liggen.
Tot een paar jaar terug deden wij ook nog dijken maaien, is natuurlijk stuk bewerkelijker als groot en vlak perceel. Wij draaiden meestal de helft naar boven en de helft naar beneden. dus 2 wiersen, de pers kon dan overal gewoon recht of hooguit beetje schuin rijden. Betekende wel dat de balen dus over een lengte van meerdere kilometers verspreid lagen, zowel onder als boven aan de dijk. Kost gewoon tijd met ophalen.
HJ_
@walker1 ooh zo lang laten liggen hoefde je bij ons niet te doen..
Haha ja heb t ook wel eens gedaan.. paar balen opladen en elke keer de wagen een halve kilometer of een kilometer vooruit trekken.. daar ging wel mooi wat tijd inzitten voor je een wagen vol had.
+2
Frans1
@dx11 zeggen dat je daar 300kg van moet voeren, daar 900kg, en daar weer 500kg van. Al met al altijd open balen liggen, en in maart zit je met de 'rommel' die je op moet voeren.

Wie is er baas? Afgelopen winter gooide ik 2 1e snee pakken in de wagen, dat was het uitgangspunt, rest maïs bieten en wat kv. Wou 3 balen voeren om de maïs wat te sparen, maar daar waren de dames het niet mee eens, dus maar weer terug naar 2. Dit jaar de kuil wat droger geperst, kijken of er straks wel 3 in kunnen. Dat gepruts achter de komma heb ik de schurft aan, en geeft enkel maar extra werk
+1
dx11
Quote Reactie van @Frans1:
Wie is er baas?

Ikke, maar dan nog heb ik niet van elke snede 365 balen zodat ik elke dag een hele baal per snede kan voeren en dus mooi constant en makkelijk voer. En zelfs al zou dat wel zo zijn dan zijn 3 kuilblokjes snijden alsnog minder werk
Frans1
@dx11 je laat je veel te gek lullen door die voorlichter. Mooi constant zeg je, zou elke baal zijn als je analyse? Ik heb niks geanalyseerd, voor het melkvee 's winters 1e snee pakken, en vanaf begin maart lopen ze buiten , en voer ik ze nog wat kuil bij.
De pinken krijgen de balen van de latere sneden, dat zijn er niet heel veel met weidegang.
dx11
Quote Reactie van @Frans1:
constant zeg je, zou elke baal zijn als je analyse?

Ook dat is een punt, maar heb ik bij de lasgnekuil ook. Afgelopen jaar voor het eerst kuil laten bemonsteren. T is vooral wat extra kosten, maar ik wil met deze melkprijs te tank wel vol hebben, en die man zegt mij met een analyse beter te kunnen helpen
+5
Fendt926Driver
Quote Reactie van @dx11:
maar ik wil met deze melkprijs te tank wel vol hebben

Kleinere tank kopen...
bio boer
@dx11 met dat weide gras heb je de tank zomaar vol
Frans1
@bio boer dat vind ik dus niet helemaal meevallen. Op pure grazing kom je niet ver boven de 20 ltr, maar dan is je kostprijs ook heel laag, en dat maakt het dan interessant. Maar daarvoor moet er wel een knop om in je hoofd is mijn ervaring
Noorderling
@Frans1
Wat is pure graze dan interessanter dan grasklaver behalve de naam?

Daar is toch wel meer melk uit te halen?
Als opbrengst enorm was kon je kilo melk per hectare op peil houden door een paar koeien meer, maar dat zie ik er ook nog niet in.
Frans1
@Noorderling pure graze, dus volop weiden, het is gewoon een benaming, Dan kom je niet veel verder dan 21- 22 ltr, wil je meer melk, dan moet er wat bij, dus input. Als de opper vlakte geen belemmering is, is het een kostprijstechnisch interessante bedrijfsvoering.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Frans1:
vlakte geen belemmering is, is het een kostprijstechnisch interessante bedrijfsvoering.

aha, dacht dat commerciele mengseltje met van alles en nog wat.
Wat voor gehaltes melk je op dat gras? Zou je met een kilo graan als energie je eiwitbenutting niet een gigantische boost geven?
+1
Frans1
@Noorderling misschien wel, maar zit in een extensiviteitspremie, daar zit ook een maximale hoeveelheid kv per gve in van 800 kg, en een maximale hoeveelheid n kunstmest aanwenden, 40 kilo zuiver als ik het goed heb,dus da's ook niet heel veel. En op deze manier krijgen we al ons voer door de koeien. Vorig quotumjaar 8250 ltr per ha, dat zijn heel andere getallen als in NL 😬 maar d e input is hier ook een heel stuk lager, dat was eerst wel wennen, maar het werkt toch prima, met toch ook eenzelfde resultaat als in NL per kg melk
Noorderling
@Frans1
Daar draait het uiteindelijk om.
Zijn er nog meer voorwaarden?
Wat doet zo'n premie ongeveer of gaat het via glb vergroening?
Frans1
@Noorderlingminimaal 75% grasland, en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is gelimiteerd, maar dat is met die graslandeis geen probleem
bio boer
@Frans1 dat is nog exstensiever dan de gemidelde bio boer in nl zitten toch ook al vaak 10.000 /12.000 kg melk met stuk meer dan 800 kg brok per jaar per koe
Frans1
@bio boer en toch werkt het heel goed, je doorprikt is toch een stuk kleiner op de manier zoals we hier nu boeren. In NL zaten we op13-14 liter, nu dus nog een stuk lager. Maar het ligt me wel, zo wat aanrommelen😎
bio boer
@Frans1 als de grond maar niet veel kost kan het lang
dx11
Quote Reactie van @Frans1:
8250 ltr per ha, dat zijn heel andere getallen als in NL

Ik heb jaren dat ik het niet haal
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
met toch ook eenzelfde resultaat als in NL per kg melk

Is dat dan niet te weinig? Je dagproductie per koe is (veel) lager. Dan moet je nogal meer koeien houden voor hetzelfde inkomen.
bio boer
@pieta of flink lagere kosten met hogere marge als ik bij ons kijk zijn we zo 15 cent kwijt aan de hypotheek die bijna geheel is ontstaan door grond aankoop als de grond maar paar duizend euro kost ziet het plaatje er al heel anders uit maar meschien kan hij er wel meer geld uithalen dsn nu
pieta
@bio boer Zijn resultaat per liter was gelijk aan in NL. Dus dat zou niet de oorzaak moeten zijn.
bio boer
@pieta ja dat wel ja
+1
Frans1
@pieta aflosverplichting voor grond zit niet in het resultaat, dat weet jij ook wel piet😉.
De fout die jullie maken is dat wij niet uit noodzaak zijn verkast, en ook niet om een enorme groeisprong te maken. Op onze oude plek waren we uit ons jasje gegroeid, en door alle onzekerheden qua natuur en moeizame tot onmogelijke ontwikkelingsmogelijkheden daar ervoor gekozen om elders verder te gaan. Ik heb geen tomeloze ambitie, maar wil onze jongens wel de mogelijkheid geven ook boer te kunnen worden, dus we we willen wel wat doorontwikkelen
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
aflosverplichting voor grond zit niet in het resultaat

Dat zeg ik ook niet. 😁 Maar het valt mij niet mee als je per liter niet meer verdient bij zo'n lage melkbezetting per hectare. Ik meende dat jij het ooit over een dubbeltje per liter verdienen had. Bij 8.250 ltr per ha is dat "maar" 825 euro per hectare. Ik dacht dat je in Holland een 700.000 kg molk. Bij een dubbeltje winst per ltr mag je dan in Frankrijk toch niet al te veel minder melken anders zou ik vinden dat ik te weinig verdiende..
+2
Frans1
@pieta we melken hier ook niet minder en het resultaat is ook nog niet optimaal, het is ons eerste boekjaar, dus wat extra lasten hier en daar, en ik heb al wat geinvesteerd zoals je begrijpt.
Een duppie was idd mijn streven, lukte in NL ook, komen we hier ook aan, en er zit meer in. Maar de Franse fiscus is helemaal niet mals, dus probeer eerder wat te drukken dan de winst te optimaliseren. Ook omdat we schoolgaande kinderen hebben is dat ook interessanter, om in aanmerking te komen voor beurzen ed, anders draai je overal zelf voor op.
Al met al vind ik dat we hier niet mogen klagen hoe het allemaal loopt.
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
we melken hier ook niet minder

Maar als ik het dan goed begrijp melk je meer koeien voor hetzelfde resultaat(door lagere dagproductie/koe). Je hebt minder werk per koe neem ik aan.
Dat je in je 1e jaren wat extra kosten hebt snap ik wel. Ik zou verwachten dat je resultaat per ltr hoger zou worden bij minder melk per koe. Degelijke koe houden met wat vlees er op. Verkopen van vee door weinig ltr/koe delen, weinig/minder veeartskosten, weinig krachtvoer.
Frans1
@pieta zoals ik al zei, de kosten voor onze installatie zitten er bij in, en meer grond brengt ook meer kosten met zich mee, die bunders moeten ook bewerkt worden tenslotte. Ik vind dat we een heel leuk 1e boekjaar afgesloten hebben, met toch behoorlijk wat investeringen. Hier moet je het maar mee doen, ga niet mijn hele boekhouding hier delen😬
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
Ik vind dat we een heel leuk 1e boekjaar afgesloten hebben, met toch behoorlijk wat investeringen

Daar heb ik geen oordeel over maar met een resultaat van een dubbeltje per ltr ga je zeker niet direct failliet. 😁
Ik kon het gewoon ff niet zo goed volgen. Minder melk per ha, pure graze, gelijk resultaat per ltr etc.

Ik wens je uiteraard alle succes en alle begin op een nieuwe plek is is ff lastig. Ben zelf al een paar keer verhuisd binnen NL. Laat staan in het buitenland.
+1
Frans1
@pieta heb het over de produktie puur uit gras. Jaar rond zitten we boven de 8000 nu
Ritchie
Quote Reactie van @Frans1:
maar het werkt toch prima, met toch ook eenzelfde resultaat als in NL per kg melk

Ben je dan meer koeien gaan houden of verdien je minder aan het eind van de rit? Je hebt immers minder melk als ik het goed begrijp.
+1
Frans1
@Ritchie we hebben wat meer koeien, en leveren ook wat meer melk. Verder zie mijn reactie aan pieta hier boven
bio boer
@Frans1 ik stamp de koeien wel helemaal vol gras nu met weiden stalvoeren en 4 kg gemideld grasbrok nog 2kg input maismeel
bio boer
@Frans1 ben doogestegen tot 27 liter nu weer stapje terug naar 25 vind ik gaan als speer als ik afgelopen winter 21 met moeite haalde
dx11
@bio boer valt mij nog niet helemaal mee, al stijgen ze wel nog steeds
rommert14
@dx11 is ook makkelijk praten, tis maar hoe groot je tank is natuurlijk 🤪
+1
dx11
@rommert14 16m3 🤣
Weidezicht
@dx11 Veenhuis zeker🙈
BuvaM
Aardig om te lezen.
Maar om hoeveel hectare gaat het?
+3
JoramH
Hier de keuze gemaakt om 1 sleufsilo zelf vol te kuilen met eerste en deels tweede snede. Rest allemaal in balen. Van eind maart tot begin december vers gras in de koeien door weiden en zomerstalvoeren. In die tijd eigenlijk altijd broei in de kuil door te lage voersnelheid. Daarnaast door mijn camerabedijf steeds drukker om elke week te kuilen en dit jaar ook nog extra grond in gebruik.
Daarbij word mijn vader ook ouder en heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ik wil niet de hele zomer beslag op zijn tijd leggen, dan past balen ineens heel mooi. Nog gekeken naar een eigen pers maar het risico op storing en de kosten die daarbij komen is het mij niet waard om het zelf te doen, alles rekenend kwam ik op 1 euro per baal goedkoper uit als de loonwerker als ik alle kosten mee liet wegen en arbeid ook reken.
Loonwerker zit op 2km afstand en rijd met 3 persen rond, qua planning is dat altijd goed te doen. Eigen pers had ik nog netbinding gehad, nu mooi foliebinding en 1 afvalproduct. Afval is wel een probleem, al gaf een lage rijkuil ook best veel afval.
JoramH
Dubbel
+1
Jan-T
Een deel in balen doen werkt goed.
Alles wat je in de kuil onderkleed doet moet een goede voorsnelheid hebben.
Als je dan kan bijsturen door een halve baal toe te voegen die ook past bij het rantsoen dan werkt dit voor de koeien goed.
Alleen maar balen is een dure methode het beste van de 2 systemen gebruiken is goed realiseerbaar zonder veel verliezen, Elk jaar moeten de balen van vorig jaar weer op zijn in September.
+4
weurding
Misschien wel kostbaar systeem, maar als de man zich er lekker bij voelt, gewoon doen🤷‍♂️
+1
labella
@weurding ik zou niet anders meer willen maar ik heb ook geen 170 mk.
Frans1
@labella jij vind het persen zelf gewoon mooi😂😂
+1
JD 6110
Ratten ongedierte en de kraaien nog... die balen krijgt hij savonds niet allemaal weg. Als die pech heeft zitten smorgens de gaatjes in het plastic... en inderdaad duur werk ( mijn mening) veel plastic afval. En alleen een mooi kut werk dat los snijden
+1
Rokus
@JD 6110 los snijden zal wel meevallen denk, zijn tegenwoordig al happers op de markt die de baal kunnen pakken en aan het eind alleen het folie nog beet hebben! Ik gaat er van uit dat iemand die zoveel balen voert daar wel in geïnvesteerd heeft.
de Leeuw IH
@JD 6110
Valt wel mee toch voeren al ruim 20 jaar balen. Snij eerst onderkant eraf zet hem rechtop en dan de folie met net eraf en klaar, duwen het met shovel en pelikaanbak voor de koeien, bevalt ons super
+2
johndeere6230
Quote Reactie van @JD 6110:
Ratten ongedierte en de kraaien nog

Die heb je bij een normale kuil net zo goed en dan heb je gelijk veel meer gras wat de mesthoop op kan, van de winter dekkleed gedeeltelijk van de kuil gegleden, net een strookje zeil zichtbaar, volledig geperforeerd door kraaien, hebben alles bij elkaar een 40m3 gras weg kunnen gooien.
Chagrijnig werk zoiets
+2
Spuit11
Misschien dat @Noorderling die link uit de veeteelt nog eens wil delen die ging over het snel afdekken van de kuil. Ik denk dat dat de oorzaak is dat de balers last hadden van broei in hun rij kuilen. Anders zou iedereen daar toch last van moeten hebben?
Goed aanrijden, snel afdekken. Dan kan het nooit mis gaan
+1
Noorderling
@Spuit11
edepot.wur.nl/547149/

Als je conservering en verdichting goed is, kan het daarna heel veel lijden.
Anders was er ook geen koe meer in leven bij het weelink systeem. Daar staan blokken 4 dagen voor het voerhek, maar die blokken zijn dan ook al 4 dagen van voren het snijvlak geweest. Die staan een week in lucht!
Hoezo voersnelheid, je loopt eigenlijk altijd al een week achter, als je je best doet kan het blijkbaar toch.

Ga liever een paar uur kantjes plukken en wat extra werk stoppen in afdekken, dan elke dag rotte hoeken wegscheppen, blokken selecteren en koeien behandelen.
Enig afval is het gevolg van de zwarte vliegende ratten..
weurding
@Noorderling er zijn ook die snijden een dag of wat kuil in het voren, als je de pakken stijf tegen elkaar drukt valt het best mee, 20 jaar weelink ervaring gehad, mooi systeem
weurding
@weurding paar jaar geleden alweer

(klik om te vergroten)

@weurding 2 blokken kuil om 1 mais? En koeien regelen zelf beetje balans tussen die 2?
Niet teveel puur mais vreters?
+1
Ruben-Wind
@ronald-deutz-fahr ja, wij hebben het ook. Ideaal voor luie boeren, maar vaarzen en rang lage koeien hebben het er wel zwaar mee. Daarom gaat die d’r deze zomer uit.
@Ruben-Wind ga je mengen?
Heb je dan wel Voldoende vreetplekken? Norm met weelink hek is toch 40%vreetplekken ofzo?
+1
Ruben-Wind
@ronald-deutz-fahr ja, komen boxen op die plek. Elders voer pad, kunnen dan 92 vreten incl droge. Nu 40 zonder drogen.
+1
weurding
@ronald-deutz-fahr 6 kuil 4 maïs, begon met 1 kuil, dan maïs, kuil maïs 2 kuil maïs kuil maïs kuil, maar melk al dik 4 jaar niet meer, eerlijk? Je moet er wel mee leren werken in begin, selectie viel wel mee, te droge kuil was wel eens moeilijk
Noorderling
@weurding
Tegen elkaar zetten is echt niet zuurstofloos lijkt me. Ook het snijframe werkt het gras wel los.
weurding
@Noorderling kan je waarschijnlijk toch niet overtuigen, maar kon er prima mee uit de voeten
+1
Vdejong
@weurding wie kan @Noorderling wel overtuigen?
Noorderling
@Vdejong
Termen als valt wel mee, valt vaak niet mee, maar accepteren we omdat een weg terug vaak ingewikkeld of duur is of andere bedrijfsvoering vraagt. Keuze van @Ruben-Wind verbaast mij in ieder geval niet.

En het kan prima passen op bedrijven, alleen misschien eis ik wel teveel, koeien ongeschikt, kan ik geen 100% geslaagde kuil winnen welke zo voor een voerhek kan. Met die zelfkennis gaat het hier niet werken en dan moet je er ook niet aan beginnen.

Dacht ook altijd dat het wel meeviel.. volgens adviseurs ging het ook beter dan bij een ander, zullen ze overal wel zeggen.
Kan ik niks mee, ik had het werk en nawerk en was dus niet goed genoeg.
Nu selectie geminimaliseerd is en droge koeien rantsoen compromisloos is, loopt het uitstekend, weinig verassingen en kalfkoeien betekent melk in de tank in plaats van werk en gedoe.
Al weer 7 er bij deze week 🚀
pieta
@Noorderling Ik ken er een met een |Weelink hek. Die draait fantastisch. Maar het moet je passen en je moet of geen mais voeren of meer dan een 30% geloof ik. Anders vreten de sterkste koeien de mais glad op. Althans zo vertelde hij het mij eens.
+1
Noorderling
@pieta
Dat geloof ik direct. Of bijna alleen eerste snede en rest weiden. Heb je ook maar 1soort voer, met veel jongvee vreten die de rest wel op.

Moet een bedrijfssysteem zijn, komt wat meer bij kijken dan alleen hoe je voert.
Moet 4snedes minimaal door de melkkoeien zien te krijgen, dat is bij voorbaat kansloos met zo'n hek. Zijn er ook die een mengkuil maken, maar is dan ook weer een ingewikkeld compromis.
+2
mlkvhoudr
@Vdejong komt omdat de heer weurding in zo'n ontzettend gat aan het boeren was dat alleen daardoor het voer al vacuüm trok 😋
+1
weurding
@mlkvhoudr en na dat ik onder de steen vandaan kwam legden we die op de kuil, broei onmogelijk😏
hummy
Hier ook alles in balen. Is er maar een persoon die het fout kan doen, en dat ben ik zelf. Als je maar 400 koeien hebt zegt de loonwerker wel wanneer je kunt maaien of hij komt maaien. Ben je niet happy met het weer, kom je gewoon weer onder aan de lijst.
arie.j
Heb deze hele lijst reacties niet gelezen , maar kan voor en tegen wel aanvoelen.
Kraaien worden bedorven als er maisbalen of kuilen in de buurt zijn, dat is hier niet overal zo
Evenzo de ratten.
Wat scheelt het overigens in plastic en totaal prijs?
leonardvdm
Ik heb al de reacties niet gelezen maar alsje 2 persen koopt kan je ook een opraapwagen kopen lijkt me ook leuker dan paar dagen balen rijden
bio boer
Hier zijn de automatische afdek systemen erg in trek heb er ook na gekeken met luxe silo met afdek systeem kom je kwa kosten erg dicht bij balen heb er alleen geen rekening mee ge houden dat over 10 jaar de folie weer veel duurder kan zijn voor het afdek systeem moet je waarschijnlijk om de 15 jaar ook nieuw kleed
rommert14
@bio boer
Quote:
het afdek systeem moet je waarschijnlijk om de 15 jaar ook nieuw kleed

Dat kan je nog wel eens hard meevallen
+1
cb6520
@rommert14 of tegen je zal de eerste ook niet zijn waar die binnen 10 jaar af is
@cb6520 die van de dairy campus was toen eens lek, water zeek zo door de kuil heen bij het snijvlak kwam het water er weer uit, ging best 😂
Is al wel mooi poosje terug
cjw73
@ronald-deutz-fahr ik weet nog wel meer met dat probleem hoor.
+1
@cjw73 hier in de omgeving weet ik er eentje, zijn er maar weinig. Vlak in de buurt heeft nog eens een bokano gedraaid, ook maar eventjes
Zal vast mooi zijn, maar voornamelijk erg duur
rommert14
@cjw73 tsja, kwestie van onderhoud is dat
cjw73
@rommert14 ben ook eens wezen kuilmonsteren bij 1 daar was het kleed aangevreten door ongedierte, mijn gedachte was een steenmarter.
rommert14
@cjw73 ja dat zou kunnen, maar dat bij plastic ook, zelfde met ratten, die vreten er ook door als ze willen.
rommert14
@ronald-deutz-fahr welke heeft dc eigenlijk?
rommert14
@cb6520 wij hebben de eerste kleden nu 5 jaar, als je ze schoonmaakt zien ze er weer net zo uit als toen ze nieuw waren, wel van degene kopen die patent op het materiaal heeft natuurlijk. 🤗

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gras , balen , jongvee , melkkoeien , melkveehouder , loonwerker en de groot geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
137
DEELNEMERS
46
WEERGAVES
0