Ervaring met mengkuil maken met een meststrooier

Wie heeft er ervaring met het maken van een mengkuil met een breedstrooier zonder dat je de werpschijven gebruikt. Dus alleen met de 2 horizontale walsen.

Voordelen/nadelen?

Lijkt mij goedkoper als met een grote mengwagen.
Misschien ben je weeginrichting op de strooier nodig?
Mengprincipe zal minder zijn als in de mengwagen?

Laat maar eens horen wat jullie denken of ken je bedrijven die dit doen met een strooier

Deel dit topic

Reacties

+1
marco2250
Waarom zou je dat willen vraag ik me af je kan dan toch ook met de shovel door elkaar gooien
+1
Ruben-Wind
Kun je net zo goed een verdeel wagen kopen. Resultaat is net zo. Als je wilt mengen moet je gewoon een mengwagen hebben.
+1
Terwisscha
Dan hoop ik dat de strooier goed schoon is😏
Denk dat het mengresultaat nog mee valt, als ik zie hoe mooi het uit een ladewagen komt met 3 doseer wallen. Goed in laagjes laden is dan wel belangrijk.
walker1
@Terwisscha kwestie van schoonspuiten voordat je begint met mengkuil maken. Met mengkuilen maken heb ik verder geen ervaring. Maar een meststrooier mengt natuurlijk niet, dus je moet met laden al om en om gras en mais en eventuele andere producten er in gooien en dan maar hopen dat er redelijk gemengd uit komt.
Terwisscha
@walker1 En dan nog zou ik het niet doen.... Ik heb ook geen ervaring met het maken van mengkuilen, maar als ik op stage heb gezien hoe een mengwagen mengt en hoe daarnaast het rantsoen er uit komt met een laad- doseer wagen dan verschilde dat niet veel. Ik hoop dat het met die mengwagen fout ging, anders is het maar een duur gedoe.
walker1
@Terwisscha Sowieso lijkt mij een mengkuil maken een dure bezigheid. Eerst alles apart kuilen, dan weer uitkuilen, mengen en alles weer inkuilen. Maar goed, alles in 1 kuil is natuurlijk wel gunstig met voersnelheid en broei.
Verder wordt het volgens mij ook wel gedaan om sleufsilo's, kuilplaten weer leeg te krijgen. Dat je bijvoorbeeld 3 sleufsilo's hebt die 3 kwart leeg zijn en dat bij elkaar mengt en dat in 1 sleufsilo weer inkuilt en dat je dus weer 2 sleufsilo's helemaal leeg hebt voor nieuwe gras of mais oogst.
Terwisscha
@walker1 Dat het gunstig is om broei te voor komen zegt niks. Het is maar net hoe hoog/breed je die mengbult dan maakt. Om de sleufsilo's leeg te maken kan ik mij dan wel weer in vinden.
walker1
@Terwisscha Das waar, maar vaak liggen er toch wel 2 of 3 kuilen open, 1 of 2 graskuilen en een maiskuil. Als je alles in 1 kuil mengt ligt er ook maar 1 kuil open. Maar goed, iedere boer heeft zijn eigen ideeën over voeren en alles heeft zijn voor en nadelen.
+1
ronald-deutz-fahr
@walker1 laatst was er wat discussie over een weelink hek, stel je heb zo’n ding en wil
Minder selectie dan is een mengkuil een mooie tussenweg denk ik..
+1
newholland6640
@walker1

Mengkuil maken is niet echt duurder dan gewoon mengen. Dus die vlieger gaat niet op.
+2
walker1
@newholland6640 Dat ben ik niet met je eens, zonder mengkuil is het inkuilen, uitkuilen, mengen en voeren. Met mengkuil is het inkuilen, uitkuilen, mengen, weer inkuilen, uitkuilen en voeren. Is dus 2 x inkuilen en 2 x uitkuilen. Kost tijd, dieselolie. Goed, je hoeft het bij het voeren dan niet meer te mengen, maar evengoed is het een vastgereden kuil die voor de koeien moet, dus er zal toch iets van een voerwagen, voerbak moeten zijn om het voor de koeien te krijgen.
newholland6640
@walker1

De theorie zit er goed in.
+1
walker1
@newholland6640 Heb jij dan gratis dieselolie tijdens het mengkuil maken? Leg mij eens uit waarom volgens jou een mengkuil maken niet duurder is als gewoon kuilen en voeren?
+2
newholland6640
@walker1

Omdat je efficienter kan werken. In 1 dag een paar honderd ton mengen werkt nou eenmaal effiecienter dan elke keer losse flodders.
walker1
@newholland6640 Ja, dat ben ik wel deels met je eens, maar het is niet alleen het mengen, het moet dus ook uitgekuild en weer ingekuild worden, Al die losse flodders gooi je meteen voor de koeien en hoef je niet meer opnieuw te verdelen en aan te rijden. En wat ik ook al schreef, die mengkuil moet evengoed uitgekuild worden, je hebt dan geen dure mengwagen meer nodig, maar bv wel kuilvoersnijder, Amigo voerwagen o.i.d.
Ik heb niks tegen mengkuilen en er zijn zeker bedrijven en situaties waar zo'n mengkuil een goed idee is, maar het uitkuilen en weer opnieuw inkuilen is extra werk wat je anders niet had. Maar goed, om het echt te weten zou je eerst de kosten moeten berekenen van heel jaar voeren met normale kuilen en voermengwagen en het voeren met bv een Amigo, of een ander systeem wat niet mengt maar alleen het voer voor het voerhek draait. Van het verschil in kosten moet je dan de mengkuil kunnen maken.
cs-agrar
@walker1 toch heeft hij het aardig bij het rechte eind, hoe vreemd het ook klinkt, maar je verbruikt bij mengkuil maken minder diesel dan bij elke dag een mengsel. Vervolgens kan je het met een makkelijk voersysteem, gewoon met snijder en/of verdeelwagen voor het voerhek brengen.
+1
newholland6640
@cs-agrar

Zaterdag voor het laatst gevoerd. Moet ik nog 1 keer voeren dit jaar.

(klik om te vergroten)

+1
mf 6150
@Terwisscha
Dan is er of niet goed gemengd of die boer kan onwijs met zo'n doseerwagen overweg. Hoezo duur? Kost hier nu 4 a5 liter diesel per mengbeurt (half uurtje, ruim 5 ton)
+2
Terwisscha
@mf 6150 Die kon wel aardig met z'n ladewagen overweg ja. Het was een demo mengwagen om te proberen, maar maakte balletjes zodra de kuip half vol kwam. Dan kon er maar 15m³ in i.p.v. 30m³. Na uiteraard een half uur na mengen, vond je zo nu en dan nog plukjes kuil die duidelijk niet waren gemengd aan het voerhek.
De vertegenwoordiger wist niet waar de oorzaak precies lag. Echter na 1,5 week gemengd voeren was er weinig resultaat. De koeien glanzen wel meer maar het eiwit was al enigste met 0,1% om hoog gegaan. En het diesel verbruik ook met 10 liter per dag.
Daarbij kan de mengwagen alleen gebruikt voor voeren, terwijl de ladewagen gebruikt wordt voor kuil voeren, stalvoeren en kuilen. Daarbij kwam ook nog eens dat er maar 1 trekker geschikt was voor de mengwagen waardoor er elke keer omgekoppeld moet worden. Kortom veel te veel gedoe en neemt te veel tijd.
newholland6640
Wat is het doel? Hier wel behoorlijk wat ervaring met wen normale mengwagen mengkuil maken.
+1
jorn wijthmen
@newholland6640 het doel is dat ik een strooier heb staan die ik verhuur. Het idee is dat een boer zelf een mengkuil kan maken. Of dat ik dat voor hem doen. Om zo goedkoper een mengkuil te maken.
Ik denk namelijk dat als je het in laagjes laadt het er mest mooi uitkomt en wanneer je het verdeelt rommelt het ook weer door elkaar.

Zo hoef je maar een kuil los te hebben en minder kans op broei. En voor de wintertijd extra werk voor de strooier
Terwisscha
@jorn wijthmen Er zullen dan ook nog wel kleppen op gemaakt moeten worden om de strooi breedte te beperken?
Denk dat het gewoon een kwestie van proberen is. Dan weet je of het mooi mengt en dat de capaciteit hoog genoeg is.
ronald-deutz-fahr
@jorn wijthmen zou het egaal strooien? zware kuil strooit die veel verder weg als mais die zo uit elkaar valt?
En waar verwacht je de winst tov grote voermengwagen? Daar gaat al gauw meer in, dat mengt met grof geweld met veel vermogen ervoor, en met 4-5 kleppen is die zomaar leeg.. met strooier doe je keer de helft per bak, en die ram je ook niet ff in een minuutje leeg schat ik in?
Of wil je strooier continue laten draaien en bijv 1 bak kuil 1 bak mais 1 bak kuil half bakje perspulp, en continue herhalen terwijl een andere shovel verdeelt en aanrijd?
Dan heb heb je wel gruwelijk veel capaciteid…..
jorn wijthmen
@ronald-deutz-fahr geen idee daarom vraag ik het hier. Ben benieuwd naar allerlei meningen en ideeën.

Het zou een 12 tons tebbe strooier zijn waar je de schotels onder weg kunt halen. Kan wel heel beetje voer in dacht ik.
Ben benieuwd hoe het eruit komt. Was benieuwd of hier mensen zijn die het geprobeerd hebben
Baltus_steyr
@jorn wijthmen Dat idee had ik de laatste tijd ook al, maar dan als vervangende voerwagen. Gewoon een strooier zoals zon tebbe breedstrooier , met daarachter een plaat er eronder een afvoer band om het voor het voerhek te draaien vers voor de koeien. Ben benieuwd of dat nog een beetje doormekaar wil husselen.
Heb jij al ervaring op gedaan met je meststrooier en een mengkuil maken?
+2
dx11
@Baltus_steyr

Maar of je met een tebbe of Bergmann breedspreider goedkoper bent dan met een feedo betwijfel ik nog
Baltus_steyr
@dx11 kijk zoiets zocht ik 😬 dat wil dan nog redelijk mooi gehusseld/gemengd. En dan op zon manier met staande walzen, dan heb je mooi en volle vracht in een keer.
2850Johndeere6R
@Baltus_steyr Dan zou je ook naar een Schouten voerwagen kunnen kijken als je verticale walsen wilt.
+4
ronald-deutz-fahr
@Baltus_steyr niet verkeerd bedoelt, maar waarom zou je een wagen Willen maken die al bestaat en zat tekoop is, in diverse prijsklasses…
+1
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr vragen mag altijd. Ik was er gewoon nieuwsgierig naar. Als je bijwijze een mooie meststrooier kunt kopen via een veiling met staande walzen, maakt daar een dichte kap achter met afvoer bandje, ben je dan goedkoper uit dan de bestaande schouten wagens. Zeker als je een degelijke meststrooier hebt lijkt mij robuuster dan de schouten wagens.
Maar het is maar een gedachte gang waar ik erg nieuwschierig naar ben hier daarom hierna naar vroeg 😃
Ik vindt het altijd wel mooi om machines goedkoper dan marktwaarde te kopen, zelf klaar te maken/ up te daten en daar vervolgens goed mee kunnen werken.
Ik ga nu nog niet van het gemengd voeren af. Maar ik wil in de toekomst wel meer gaan weiden , en mischien dat ik dan wat simpelere ga voeren en ook met het oog op dieselkosten en minder onderhoud/dure wagen....
J asper
@Baltus_steyr Kun je beter met @CaseCS130 ruilen😅🤣
CaseCS130
@J asper Ja ik heb het andersom gedaan idd. Toen waren doseerwagens een stuk goedkoper dan gelijkwaardige meststrooiers. En meststrooiers zijn nog vaker verrot dan voerwagens.
dx11
Kun je net zo goed een opraapwagen met walsen nemen. Zorgen dat je een xtra wagen en shovel hebt tijdens het inkuilen. Niet te vol laden dan bij de kuil een paar scheppen mais of iets er op, en mooi lossen op de kuilbult. Scheelt je mooi wat conserveringsverliezen en in en uitkuilen
+2
mf 6150
Is het idee van een mengkuil niet onder andere dat je continu hetzelfde voert? Dat ga je door te rommelen met een meststrooier nooit redden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden strooier , meststrooier , walsen , mengkuil maken , mengwagen , mengkuil en ervaring geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!