Boeren plannen stikstofprotesten, LTO wil het ‘waardig’ houden

Boerenorganisaties zijn volop bezig met het organiseren van protesten tegen de plannen waarmee het kabinet de stikstofuitstoot fors wil verminderen. De gemeente Den Haag wil tractoren niet in de stad hebben.

Deel dit topic

Reacties

+11
mestyle
Zou iemand kunnen uitrekenen wat politiek den haag aan stikstof uitstoot want als dat te veel is dat moet dat bedrijf maar echt stoppen. Denk dat de gemiddelde Nederlander er ook wel blij mee is.

Wil dan ook wel geld inleggen om ze uit te kopen
+1
linders
@mestyle ze zorgen er iedere keer weer voor dat we naar den haag moeten, dat moet ook wel wat uitstoten.
Willem123
@mestyle hoe kom je er op.
linders
+2
Albert Altena
Het LTO probeert nu weer bij de boeren in een goed blaadje te komen om als belangenbehartiger op te treden.
Het gevolg zal zijn dat er weer in procenten bemiddeld zal worden, waarmee de handelstechniek van de overheid succes zal hebben.
Net als zo vaak met derogatie geschiede.
+2
Bennie Stevelink
@Albert Altena
Quote:
Het LTO probeert nu weer bij de boeren in een goed blaadje te komen om als belangenbehartiger op te treden.

LTO hoeft niets te doen om in een goed blaadje te komen bij de boeren. Boeren beginnen steeds meer te beseffen dat de alternatieve belangenbehartigers hun grote beloftes dat zij het stikstofprobleem wel even van tafel zullen vegen niet waar maken.
Ook krijgen steeds meer boeren in de gaten dat de alternatieve belangenbehartigers vooral bezig zijn te vechten met elkaar wie de belangrijkste belangenbehartiger mag zijn. Het maakt hun niets uit of ze hiermee schade doen aan het belang van de boeren.
+13
George
@Bennie Stevelink
Tot zover deze Lezing . 😁
+2
Frans Z.
@George Amen
+4
ntd79
@Bennie Stevelink allemaal leuk lief en aardig, altijd genuanceerd en netjes zijn. Maar ondertussen word je als een schaap naar de slachtbank geleid als je er nu niet bikkelhard tegenin gaat. De analyses stapelen zich steeds meer op, denk aan het Vlieland voorbeeld. Dit artikel op de voorpagina geeft ook aan dat gelukkig langzaam het benul komt dat dit een papieren draak is van de overheid waar de LTO absoluut verzuimd heeft om zijn klauwen in te slaan.

(klik om te vergroten)

+1
Melkputje
@ntd79 welke belangenbehartiger haalt de kolen uit het vuur in brussel dan? wie voert daar (behalve lto) iets uit voor de boeren?
+2
George
Quote Reactie van @Melkputje:
wie voert daar iets uit voor de boeren?

Niemand
+2
HansBa
@George Annie Schreier!
+4
jan-cees
@Melkputje vertel wat kunnen we in Brussel halen inzake stikstofbeleid? LTO heeft het vorig jaar verkloot met steun voor de WSN en het initiatief Tranisitiecoalitie voedsel die het plan Erisman een start gaf. Nu roepen dat ze zoveel voor boeren doen is een gotspe
Melkputje
@jan-cees ik denk we staan er niet best op in brussel. natuur, water zijn ze niet tevreden over. betere belangen behartiging daar voorkomt ellende in de toekomst. we hebben toch 20 en 30 jaar geleden ook niet opgelet en nu zitten we met de gebakken peren
robbies
@Melkputje natuur en water zijn alleen maar argumenten om de voedselproductie in Europa te herverdelen.
jan-cees
@Melkputje dan toch maar eens beter de data lezen en de normen en die vergelijken met omliggende landen. Zo maar iets na papegaaien kom je bij niet ver mee
+6
Albert Altena
@Bennie Stevelink Nee Bennie.
Boeren komen er steeds meer achter hoe ze bedonderd zijn, mede dankzij LTO en nu moet je eens kijken wat voor minister tegen landbouw we hebben.
Ik ben het met je eens dat er activistische boeren zijn die veel verprutsen, waar de pers mee aan de haal gaat.
Hoe gekleurd de pers is kunnen we wel merken uit het feit dat C. v\d Plas de actie van de boeren bij v\d Wal scherp veroordeelde, maar nergens haar uitspraken gepubliceerd werden.
weurding
@Bennie Stevelink jij hebt je route 2030 vast al klaar, denk het zal je gezien het gebrek aan strijdlust ammel een worst wezen😏
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Kijk eens naar FNV/CNV Bennie. Zij willen loonsverhoging zoals altijd. De werkgevers willen wel meewerken. Maar hoho eerst moeten de leden van FNVof CNV met gekke petjes op hun hoofd en lelijke t shirts aan in bussen naar het Malieveld. En daar mogen ze dan een uurtje schreeuwen. Koffie en koek in hun mik en weer naar huis. En kijk. Hoera! Ineens kunnen de werkgevers WEL een kwart procent loon meer betalen terwijl dit gisteren ABSOLUUT ONOGELIJK was. Maarja de werknemers moeten natuurlijk wel het lidmaatschap van fnv of cnv blieven betalen wah. En dat is ook van belang voor de werkgeversclub. Snap jij het nu Bennie?? Jij bent alleen maar een automatische afschrijving om hun loon/telefoon/auto/ziektekostenverzekering/pensioenplan/vakantiehuis/flat vriendinnetje/echtscheiding te betalen en verder nergens voor.
jammermaarhelaas
@Bennie Stevelink

Hoe kijk je aan tegen STAF en SSC? Zie je wat ze doen of valt het voor jou onder de alternatieve belangenbehartigers?
+1
Leo,s vriend
@Bennie Stevelink Geloof ik niet in Bennie.
Die alternatieve belangenbehartigers hebben ook het beste met ons voor, of de manier altijd slim is, tja, daar kan je over twisten.Maar dat geld ook voor de lto.
Maar de losse groepjes die ontstaan zijn imo veel linker, die gaan dwaze dingen doen. En dat keert zich tegen ons. Actie bij v Wal was een mooi voorbeeld, ken een aantal van hen, zijn tot zeer domme dingen in staat als er geen goede leider boven staat die ze in de hand houdt.
Melkkoetje
@Bennie Stevelink even voor de goede orde lto en agractie waren al een jaar lang op de hoogte van deze plannen. Medio vorige jaar al bekend
jammermaarhelaas
@Bennie Stevelink

Geen waardering voor het werk van STAF en SSC?
+6
mlkvhoudr
@Albert Altena enige krimp van de veestapel in dit overvolle land is echt onontkoombaar dat vind ik al wel 10 jaar.

Dat gezegd hebbende sta ik ook niet achter deze manier van werken, het woord communisme is al wel gevallen en zo komt het ook wel over.

Maak stoppen voor oudere boeren zonder opvolger gewoon interessant en er zijn er zat bereid te stoppen
+3
jan-cees
@mlkvhoudr hoeveel dieren ben je al gekrompen sinds 10 jaar?
+2
mlkvhoudr
@jan-cees ik ben gekrompen in aantallen als dat je gerust stelt, ik probeer het op de moeilijke manier, dus proberen met lage input te werken en koeien zoveel mogelijk van het eigen voer te laten vreten. Ik betwijfel of dit financieel en organisatorisch haalbaar blijft op de manier zoals ik het nu doe maar nu redden we het met minder dieren en minder input
+4
Kars
@mlkvhoudr moet je is in brabant komen kijken hoeveel er hier stoppen de laatste jaren. Met je teveel vee. Kijk is naar de wegen die dichtslibben.
A58 moet hier van 2 naar 3 rijbanen en rijkswaterstaat geeft al nu aan dat binnen 10 jaar probleem hetzelfde zal zijn.
Alles kan behalve die landbouw. Die duwen ze liever achter het paard en wagen met een schoffel in zijn hand terug in de tijd.
+6
mlkvhoudr
@Kars wederom goed lezen wat ik schrijf enige Krimp zeg ik ik zeg niet dat ik achter dit beleid sta van uitroken en wegpesten
+1
Kars
@mlkvhoudr die enige krimp is er al. Steeds nieuwe plafonds in het leven roepen waar 100% voor staat. Zo kun je bezig blijven.
Hier in mijn dorp is het aandeel varkens gehalveerd in 1 jaar tijd. Schat 30.000 weg. En aan koeien ook al weer 10% weg in 1 jaar!
pieta
Quote Reactie van @Kars:
En aan koeien ook al weer 10% weg in 1 jaar!

Er vanuit gaande dat de P-rechten gewoon verkocht zijn is de 20%-korting op die rechten de krimp in NL.
+6
Deutzrijder
@Kars
Denk dat we een stop op het aantal mensen in Nederland moeten zetten.
+1
jan-cees
@mlkvhoudr dus 20% minder koeien met lage input dus ook lagere productie dus ook die 20% lager? En vaste lasten die corca 60% waren in beginsituatie en nu 100% ?
mlkvhoudr
@jan-cees als jij denkt dat ik hier in ga over hoe mijn lasten zijn kun je lang wachten
+1
de Tank
@jan-cees is volgens mij nog geen stoppende boer, als de overheid compleet bedrijf opkoopt incl productierecht en uit de markt haalt dan hoeven blijvers toch niet te krimpen?
+2
robbies
@mlkvhoudr de veestapel is al 30 jaar begrensd, behoudens een hiaat in 2015 bij koeien. In absolute aantallen was die stijging niet substantieel.

Stel dat dit land overvol is, wat jij stelt. Dan is de reden dat er meer mensen bijkomen met hun benodigde leefruimte om te werken, recreëren, consumeren. In een normale markt waarin persoon A (de maatschappij) iets (lees stikstofruimte) wil hebben van partij b (de boeren) ga je met elkaar in onderhandeling over prijs en voorwaarden.

Nu wordt echter de staat van de natuur erbij gehaald om de ontwikkelruimte maar voor niks over te hevelen. Je negeert structureel de inbreng van de belanghebbenden, kapittelt hen op hun solidariteit (legalisatie PAS-melders vindt niet plaats zonder medewerking) en vindt het dan raar dat de pleuris uitbreekt. Kafka zou het zo nog niet durven opschrijven, omdat het te ongeloofwaardig is
+1
mlkvhoudr
@robbies daarom geef ik ook aan niet achter deze manier van werken te staan, ik realiseer me dat ik vaak te klein schrijf en niet van de grote woorden ben.

Dus tegenstander gedwongen opkoop voorstander vrijwillige opkoop.

Maar en dat blijf ik benadrukken dat ik niet goed genoeg in de materie zit om te kunnen zeggen we moeten die of die kant op
robbies
@mlkvhoudr maar je neemt wel stelling over de omvang van de veestapel. Je vindt dit land overvol. Ik vind dat ook, maar niet vanwege de veestapel.

Let op: ik ben niet tegen krimp. Ik vind het ook prima wanneer er NH3 uitgewisseld wordt tegen NOx. Begin maar met bieden.
+1
mlkvhoudr
@robbies precies bied gewoon fatsoenlijk geld
+1
mestyle
@mlkvhoudr En dan krijg je een zak geld en een jaar later lever je de helft in aam belasting. Nee dan vind ik als je een bper voor goed geld uitloopt dat geld blijft belasting vrij
+1
mlkvhoudr
@mestyle ik wil niet uitgekocht worden bij wil boer blijven, pas als er een aanbod komt die ik niet weigeren kan ga ik over stoppen nadenken.
Wel denk ik uiteraard na of en onder welke voorwaarden ik boer wil blijven. Ik zie voldoende toekomst perspectief op de korte termijn voor ons zelf.
weurding
@mlkvhoudr hoe denkt jou verpachter, zie je daar ook nog bedreiging?
+1
mlkvhoudr
@weurding die baalt met ons mee over dit ridicule beleid. Hun inkomsten vallen weg
Albert Altena
@robbies Geld verzoend alles blijkt uit jou betoog.
Maar het gaat om de blijvers. Met wat voor regels krijgen zij te maken.
En is het wel economisch verantwoord voor BV Nederland.
Men kijkt teveel naar BNP. Maar daarin zit ook alle salaris verwerkt van controlerende ambtenaren.
Kortom is het in feite nietszeggend.
robbies
@Albert Altena wil jij het zelfbeschikkingsrecht van de boeren beteugelen? Als iemand zijn fosfaatrechten, vergunning of grond wil verkopen, dan moet hij/zij dat toch kunnen?
Albert Altena
@robbies Je begrijpt me echt verkeerd. Het gaat om beleid.
Als boeren zelf willen verkopen moeten ze zelf weten. en cashen.
Maar hier gaat het om gedwongen opkoop en wat er voor maatregelen komen voor de blijvers.
Tom VB
Quote Reactie van @robbies:
In een normale markt waarin persoon A (de maatschappij) iets (lees stikstofruimte) wil hebben van partij b (de boeren) ga je met elkaar in onderhandeling over prijs en voorwaarden.

Maken boeren dan geen deel uit van de maatschappij ?
robbies
@Tom VB jawel, maar ik snap de verwarring
jan w
@mlkvhoudr
Ik weet niet of U het zich realiseerd, maar het aantal koeien is al zo ongeveer op het zelfde pijl als 60 jaar geleden.Dus er is al heel veel gekrompen. We zijn een paar jaar geleden nog met bijna 9% gekrompen door de fosfaatrechten en daarbij hebben wij ook nog eens de fouten van LNV moeten bekostigen , doordat die fouten heeft gemaakt met het uitdelen van die rechten.
mlkvhoudr
@jan w als ik praat over krimp veestapel dan bedoel ik niet alleen melkvee Jan, maar ik vind ook niet dat de veehouderij schuld heeft die is niet gegroeid de laatste jaren.

Mijn vraag was steeds moet je een vergrijzende beroepsgroep die zelf aangeeft dat er geen rendement gedraaid word in de sector toch kostte wat kost in de benen houden.

Of er moeten betere rendementen komen of we doen er niet meer toe.
hans1980
@mlkvhoudr na bevrijdingsdag al 8,3% gekrompen hoor
Melkveehouder.
@mlkvhoudr Met je eerste zin ben ik het absoluut niet eens, maar in je laatste zin kan ik me wel vinden.
linders
We moeten uiteindelijk niet vergeten dat we samen als een groep met een gezamenlijk probleem zitten, en dat we er ook samen voor moeten opkomen, anders is onze sector over 20 jaar zo goed als weg.
+6
Jaap40
@linders niet te bang vrind, de overheid heeft een probleem, wij niet, wij maken nuttig voedsel, uiteindelijk moeten alle monden gevoed worden, daar ligt onze kracht als sector. Dat machtsmiddel zal onderhand ingezet gaan worden. Die supermarkt zal toch een keer leeg moeten, dat moment komt rap dichtbij.
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Die supermarkt zal toch een keer leeg moeten, dat moment komt rap dichtbij.

Eens maar hoe ga je dat doen?
Jaap40
@George eerst heel Nederland maar eens flink ontwrichten
+1
Jotke
Quote Reactie van @linders:
anders is onze sector over 20 jaar zo goed als weg.

20 jaar? Maak er maar 2 van. Hooguit 4. Dit willen ze voor de verkiezingen van 2025 gecreëerd hebben, ze weten donders goed dat ze daarna afgewerkt zijn. Hopelijk zijn ze dat over enkele weken al en kan BBB samen met een paar andere die het misschien nog willen snappen overnemen en dit papieren probleem door de schredder douwen!
miedemaman
Wat heeft duitsland van co2 percentage/ getal afgsproken ? en wat heeft nederland toedertijd afgesproken?
Ga daar maar op googlen /uitzoeken .dan is het getal dat nederland heeft afgesproken het probleem. ff de wet aanpassen . en de boeren ,kunnen gewoon blijven
Terwisscha
boerenbunder.nl/ Deze link kreeg ik binnen op whatsapp een iets gedetailleerde kaart.
Wel even de functie stikstof aanvinken.
de jonge
John of jan cees, wat houd eigenlijk dat transitiegebied precies in? weet 1 van jullie dat?
+1
Jotke
"De gemeente den Haag wil tractoren niet in de stad hebben"

Dat wilden ze 1 oktober 2019 ook niet!🤣🤣🤣( op 75 na)

De rest is geschiedenis!🤣
+3
linders
@Jotke volgens mij willen ze het juist wel, waarom zouden ze anders zo'n onzin op papier zetten.😂
+1
Jotke
@linders

Haha inderdaad.

1 oktober 2019 wilden ze max 75 opt maliveld, de rest bij het ADO stadion in de meest verre ongeziene uithoek van de stad langs de snelweg en in Scheveningen op het strand...

Ze hebben er ruim 1925 bijgekregen toen.🤭
+2
Melkveehouder.
Toeval of niet, maar nadat Nederland heeft ontdekt ‘een stikstofprobleem te hebben’ heeft België dat ineens ook.

Maar laat Belgié na Nederland (ook) het laagst gelegen zijn ten opzichte van de zeespiegel. Ra ra, welke overeenkomst hebben België en Nederland met de voorspelde zeespiegelstijging. En waar moeten dan de nieuwe woningen gebouwd worden? Leg deze kaarten eens naast de gebieden waar het meest gereduceerd moet gaan worden.
jan-cees
@Melkveehouder. vlaanderen heeft zelfde rekenmodellen als NL Wallonie niet en heeft ook geen probleem
Melkveehouder.
@Melkveehouder. Ik bedoelde, leg de kaarten waar het meest gereduceerd moet worden door de landbouw eens naast de kaarten waar men (in de toekomst) droge voeten houdt’.
+5
mklok
Denk niet dat we met z'n allen naar Den Haag moeten , maar denk dat we heel het land moeten stil leggen. Havens , snelwegen , Schiphol en distributiecentrums ( Jumbo , AH ) bezetten of blokkeren . En dan wel proberen om het een tijdje vol te houden.
+1
BertK
@mklok Wie zijn verantwoordelijk voor deze chaos met stikstof en hoe tref/overtuig je die?
+1
mklok
@BertK Verantwoordelijk zijn die gekkies in Den Haag , maar denk dat ze alles hermetisch gaan afsluiten daar.
BertK
@mklok Alles afsluiten lukt niet, strand of via kleinere wegen door Westland, Delft, wijk Ypenburg,, van de rijksweg af door de berm, keus genoeg.

Wat denk je hier van?
schipholwatch.nl/2022/06/…

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractoren , lto , den haag en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!