PZ CM 135 - PZ135 maai-messen vervangen

De messen van mijn PZ-135 (buitenste schotel) hebben op een steen gezeten en moeten vervangen worden. Moet de machine daarvoor op z'n kop en de glijschotels eronderuit?
Heb nul-ervaring hiermee en wat advies zou welkom zijn.
Heb geprobeerd vanaf deze site de brochure te downloaden, dat lukt helaas niet.
Bij voorbaat dank voor de adviesen!

Deel dit topic

Greyus

Reacties

Als het goed is zit er een soort sleutel bij je maaier. Hiermee kun je de meshouders naar beneden buigen/veren en kun je een nieuw mesje monteren. Kan gewoon als de maaier aan de trekker zit.
Greyus
Heb de maaier ooit 2e hands (3e hands/4e hands) gekocht. Zonder de genoemde sleutel ben ik bang. Zijn die eventueel nog te vinden of te maken?
Heb je eventueel een voorbeeldje?
JohanvS
@Greyus Gewoon een koevoet ertussen werkt ook, vaak ook zelf zo gedaan.
Maaier achter de trekker hangen, hoog heffen en de motor uit.
De rest wijst het vanzelf.
Quintto
Ik heb zelf nooit met een PZ maaier gewerkt, maar volgens mij moet je zo'n sleutel hebben. Misschien kunnen mensen die wel ervaren zijn met pz maaiers dit bevestigen? techniekwebshop.nl/vicon-sleutel-vgcm059k0.html/ @Greyus
gaituuth
@Quintto Klopt zo'n sleutel maakt het iets makkelijker. Maar vaak genoeg ook een koevoet ertussen gezet. Wel ff de boel uitzetten als je er mee bezig bent.
+1
JanWimel
Je kunt inderdaad met het bijbehorende gereedschap de messen verwisselen. De bovenste schotel valt over de onderste heen waardoor je de 2 "haken" onder de rand van de bovenste schotel haakt. In de bovenste schotel zit een gat waardoor de pin van het gereedschap steekt. Dan trek/ duw je het gereedschap omhoog en kun je het mesje omhoog tillen en naar voren trekken.

(klik om te vergroten)

+1
JanWimel
Ik heb de handleiding eventueel voor je in pdf.
Lutjeford
Voor het omhoog halen van de bovenrand van de schotel gebruik je een sleutel zoals op de foto.
Door de ruimte die dan onstaat kun je de messen naar boven toe er uit halen.

(klik om te vergroten)

+2
flip1150
@Lutjeford Als je de bovenrand omhoog haalt met deze sleutel is de trommel ernstig aan vervanging toe. Wat je met de sleutel doet is met het pinnetje aan de voorzijde door het gat boven het mes de meshouder (veerstaal) naar beneden drukken.
Lutjeford
@flip1150 Of de bovenrand omhoog komt of de glijschotelrand omlaag: je moet ruimte maken om het mes uit de houder te kunnen halen. Het pennetje duwt naar beneden en de haken van de sleutel halen omhoog. Maar ik heb niet zo'n arendsoog om te zien welke rand omhoog of omlaag beweegt 😃
hoest
Ik heb nog wel zon sleutel liggen, mocht je er belang bij hebben haal je hem maar op
+2
Greyus
Beste allemaal,
Hartelijk dank voor jullie tips en adviezen. Ik heb zojuist alle 4 de maai-messen vervangen. Appeltje-eitje dankzij jullie tips. (Heb gewoon een koevoet gebruikt, je wipt de messen er zo uit en plaatst de nieuw makkelijk terug).
Nogmaals bedankt voor het meedenken.
Fijne dag nog!
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 135 en hebben de trefwoorden advies , vervangen , machine en kop geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!