Rode klaver maaien met dubbele messenbalk

Deze maaitechniek schijnt 80% brandstof te besparen en veel beter te zijn voor het insectenleven door het gras te knippen ipv. er af te slaan met gangbare draaiende messen.

Deel dit topic

Reacties

+4
contitour
Ik heb naar aanleiding van de filmpjes van Murnauer Agrartechnik op youtube een busatis dubbele messenbalk gekocht van 150 cm. Ik ben nog een beetje dubbel over mijn ervaringen tot nog toe. Als je mooi vlak land hebt maait het eigenlijk prima tot een snelheid van z'o'n 10 km per uur. Ik kan met deze maaier 150 cm pakken met mijn Yanmar 18 Pk. Laatst een halve dag in de Ooijpolder bij Nijmegen bezig geweest en maar een half tankje diesel gebruikt (12 ltr). Vorig jaar heb ik de zelfde stukken gemaaid met de Ferguson TEF en een Fahr 135 maaier en toen was ik minstens het dubbele aan brandstof kwijt. Ook was het mooi om te zien dat allerlei beestjes (kikkers en insecten) gewoon over het gemaaide hooi wegkropen. Dat zijn dus de voordelen.
Het grootste nadeel vindt ik wel dat de mesjes vrij snel bot worden als je maait op een plek met veel molshopen en ongelijke bodem. Het maairesultaat wordt dan vrij snel minder en gaat er plukkerig uitzien. Het demonteren, slijpen en monteren van de 150 cm balk kost me ongeveer een half uurtje. Daar zit je eigenlijk niet op te wachten als je gewoon wilt maaien. Als je een set extra messen hebt, kost dit ongeveer een kwartier.

Groetjes Bouke
+3
DANOONTJE POWERR
@contitour ik ga met een Busatis dubbele maaibalk 4 cm diep door de grond met tulpen maaien, dan weet je ook wel wat zand met je messen doet haha.
contitour
@DANOONTJE POWERR Godemozes, sta jij dan niet elke gemaaide baan je messen te slijpen of komt dat niet zo nou? Grondbewerking met maaibalk had ik nog niet van gehoord, hahaha.

gr. Bouke
DANOONTJE POWERR
@contitour ze slijpen zichzelf wel scherp in het zand. 😉
In ieder geval scherp genoeg om de tulpen stengels door te knippen.
Ik zal deze week wel ff een foto uploaden van het maaien.
+1
langeslagdiesel
@DANOONTJE POWERR ik weet niet anders dan dat ze bollen maaien met een dubbele messerbalk. Vroeger vaak in verstek en de laatste decennia recht achter de trekker of voorop. Hier had je toen ook nog loonmaaiers die alleen maar bollen maaiden. En onder de grond inderdaad.
DANOONTJE POWERR
@langeslagdiesel vroeger werd inderdaad bijna alles gemaaid maar toen had je heel veel Darwin hybride tulpen waarvan de huid ging scheuren als ze te lang door groeiden.
Daarna werden de maaibalken aan de kant gezet totdat het machinaal pellen opkwam.
Toen bleek dat de stelen eraf behoorlijk gunstiger was voor het pelresultaat en werden er veel hydraulisch gemaakt en weer ingezet.
Nu komen de overtopfrezen een beetje in zwang, die frezen de stelen kapot en zijn wat minder onderhoudsgevoelig.
+1
contitour
@DANOONTJE POWERR Ben helemaal niet bekend met bollenteelt, zou idd leuk zijn om een foto van te zien
NewHollandErik
Quote Reactie van @contitour:
Als je mooi vlak land hebt

Wat is vlak land? Heel Nederland is vlak, maar je bedoelt wat anders denk ik? 😄
mestyle
Opzich ook wel makkelijk tr beredeneren. Vroeger met de paardenmaaier had je ook een vingerbalk. Toen waren ze ook al wel instaat om een roterende maaier te fabrieken maar ze kozen voor een vingerbalk. Er zal een hele duidelijke reden voor geweest zijn toen.

Vroeger waren ze heel wat slimmer als ze nu zijn
+1
claasfendt
@mestyle alleen de capaciteit van zo’n vingerbalk is gewoon veel te laag en je blijft aan het slijpen daarom hebben ze later de ciclomaaier ontwikkeld
international533
@claasfendt Waar haal je deze ervaring vandaan?
claasfendt
@international533 bij een messenbak houd het bij 10 kmh gemiddeld wel op met een schijven maaier rij ik tussen de 15 en 20 een paar molshopen of ongelijk land worden ze niet anders van
+1
Fast Eddy
@claasfendt

Bij een vingerbalk kan je nog de breedte in, bijvoorbeeld met een triple. Het enigste nadeel is het slijpen. Voor de rest zie ik meer voordelen dan nadelen bij een vingerbalk. En molshopen wil je ook niet teveel doorheen met een maaier want dan gaat het ruw as gehalte omhoog.
+1
JD3010
@Fast Eddy Een vingerbalk wordt volgens mij alleen nog in een maaidorser gebruikt, daar wordt alleen droog spul mee gemaaid. Gras wordt al lastiger. Graszaad werd veel met een dubbele messenbalk gemaaid, maar ook daar wordt nu veel met een schijven maaier gedaan. Als de messen bot worden met een dubbele messenbalk dan is het feest gauw over en daarom heeft men daar vaak meerdere sets om goed te kunnen blijven maaien.
Ik heb bijv jaren mijn slootkanten gemaaid met een dubbele messenbalk, maar gelukkig heb ik al snel een klepelmaaier gekocht, wat een vooruitgang. Het enige voordeel wat ik zie in een messenbalk is het geringe vermogen wat het vraagt
Fast Eddy
@JD3010

We bedoelen hetzelfde. Ik haal vingerbalk en messenbalk wel eens door elkaar.
Mijn ervaring is dat de slootkanten zachter worden omdat het maaisel blijft liggen.
2850Johndeere6R
@Fast Eddy zachtere kanten met messenbalk of klepel maaier?
+1
Fast Eddy
@2850Johndeere6R

Met allebei. Alleen pak je met een maaikorf gauwer de plukken van een messenbalk mee dat het fijn geslagen gras van een klepelmaaier.
+6
hoest
Mijn vader heeft vroeger nog met die dingen gemaaid en toen ik hem zei dat ze weer wat in opkomst kwamen lachte hij zich dood. In ideale omstandigheden maait het wel.....
GerbertXL
@hoest hier hetzelfde haha.
Vrieger waren ze inderdaad niet zo gek, daarom is er overgestapt op cyclomaaiers.
+1
Piet1960
@GerbertXL Mijn vader zei altijd; mijnheer Zweegers verdient een standbeeld.
+1
contitour
In de Alpen worden ze nog veel gebruikt om hellingen te maaien
+2
Fendt280S
Ik maai ook met een dubbele messenbalk van BB. Bevalt goed, elke 20ha met 6 meter breed slijpen en ik heb een dubbele set messen zodat we snel kunnen wisselen. Het spul is wel wat gevoeliger dan een schijven maaier en het maai resultaat wat minder. Laatst 18 ha gemaaid met 30 liter diesel.

(klik om te vergroten)

Fendt 280s met BB umwelttechniek maaier
+1
J asper
@Fendt280S Dan liever een liter per ha meer aan gasolie en niet elke 20 ha slijpen🙈
Fast Eddy
@J asper

Je vergeet de snelle hergroei van het gewas.
+1
J asper
@Fast Eddy Met een normale maaier bedoel je idd 😅👍🏻
Fast Eddy
@J asper

Met een messenbalk heb je sneller hergroei.
J asper
@Fast Eddy Niks geen last van hoor, met bij elkaar harken is die alweer een stuk langer als met maaien met groeizaam weer.
cb6520
@J asper lijkt mij ook niks als het een beetje tegen zit en je moet veel ha kun je 3 tot 5 x per dag de messen wisselen
+1
Fendt280S
@J asper voordeel dat ik nu 6 meter maai wat anders niet lukt met deze trekker.
J asper
@Fendt280S Hoeveel pk is die wel 85 toch. Moet prima willen met 2 x 295 rij je alleen geen 17
Fendt280S
@J asper is 80 pk. Met de messen balk draai ik 1400 motor toeren. Lekker rustig.
+1
GROENEDEERE
Men heeft heeft het over slijpen van de messen in een vingerbalk.
Naar mijn weten is een goed afgestelde vingerbalk zelfslijpend als de drukkers maar genoeg druk leveren
Fendt280S
@GROENEDEERE vingerbalk is anders als dubbele messen balk.
+1
GROENEDEERE
@Fendt280S
Dat klopt.
Hebben zelf een busasis hier met dubbel mes
Maaien we de slootkanten , onder het draad en wat onkruid en rietvelden.
Gebruik hem nu 5 jaar en heb nog nooit de messen hoeven te slijpen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gras , messenbalk , gras maaien , maaien , klaver , rode klaver , brandstof , klaver maaien , dubbele en insecten geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!