Illustratie van:

Fordson Dexta - Startmotor gaat niet rond, hoe kan ik de startmotor los testen?

Enkele weken geleden wilde de Dexta niet starten, in eerste instantie ging de (start)motor nog langzaam rond, maar uiteindelijk stopte deze. Ik dacht eerst lege accu, maar na deze opgeladen te hebben en een hulpaccu er naast gezet te hebben start de dexta nog steeds niet. Ik hoor het startrelais tikken, maar de startmotor zelf doet niks. Nou heb ik hem losgehaald, en gekeken of ik hem los kan testen, en zelfs met 12v rechtstreeks op e de pinnen gebeurt er niks, kleine vonkjes. Nou is er ook iets met de hevel bovenop de startmotor, maar ik snap nog niet precies hoe dat werkt. Moet ik daar nog iets mee doen, of is het einde startmotor en moet er een nieuwe op?

Deel dit topic

Reacties

Piet1960
Rossie
Zo te zien werkt het bij de dexta startmotor toch net even anders, Daar zit nog een handmatige bediening op. De 12V gaat ook rechtstreeks naar de startmotor (van het startrelais). Alleen op de startmotor zit het schakelaartje die het startrelais inschakelt. Ik vraag me dus af of dat alleen een schakelaartje is, of dat de mechanische bediening ook bewogen moet worden voor een goede losse test. (op de trekker zelf deed hij ook niks, dus ben er bang voor dat hij domweg stuk is.
roscho
Als je stelt dat de startmotor steeds langzamer rond ging, ga ik ervan uit dat hij óf erg vervuild is, óf versleten koolborstels heeft.
In de link van @Piet1960 zie je hoe je de boel schoon kunt maken en ook hoe je de koolborstels eruit kunt halen en vervangen.
Rossie
Steeds langzamer en een tijdsbestek van 10 seconden.. Normaal alsof de accu leeg was, maar de dashboardlampjes bleven wel gewoon branden. Voorheen startte hij prima. Maar nou weet ik dus nog steeds iet of het voldoende is om 12v op alleen de startmotor te zetten om te kijken of hij gaat draaien.

Ondertussen heb ik voor de zekerheid toch maar een nieuwe startmotor besteld, in het gunstigste geval kan die retour en het minder gunstige geval kan ik de nieuwe er op zetten, in het slechtste geval is er nog meer aan de hand..
roscho
Quote Reactie van @Rossie:
Maar nou weet ik dus nog steeds iet of het voldoende is om 12v op alleen de startmotor te zetten om te kijken of hij gaat draaien.

Er staat al 12 v op de startmotor, nl. op het startrelais. Die dikke draad komt rechtstreeks van de accu. De dunne draad komt van de startknop (of contactsleutel). Zet je stroom op de dunne draad, dan klapt de bendix (=tandwiel dat in de starterkrans op het vliegwiel grijpt) uit. Daarnaast wordt ook het elektrische contact tussen accu en startmotor gemaakt.
Om rechtstreeks stroom op de startmotor te zetten, zul je hem moeten demonteren en om te zien hoe je dan kunt handelen, kun je bij het filmpje in bovenstaande link terecht.
Om nu al meteen een nieuwe startmotor te bestellen, is wat voorbarig. Heel vaak gaat de startmotor na een schoonmaakbeurt en een paar nieuwe koolborstels weer werken als nieuw. Tenzij je zo afhankelijk bent van deze trekker, dat hij niet een paar dagen stil mag staan voor het knutselwerk.
+2
Rossie
Startmotor was dus al gedemonteerd van de trekker, vandaar dat ik hem los wilde starten.
Ondertussen weet ik al beter hoe het werkt, De hevel bedient/drukt de bendix naar buiten toe richting starterkrans, bij een normale starter gebeurt dat inderdaad door de snelheid van de startmotor, maar hier is dat iets dat met een hevel gebeurt. Diezelfde hevel drukt iets later een schakelaar in die vervolgens het startrelais bediend.

De oude startmotor draait dus helemaal niet meer, ik heb momenteel andere dingen aan mijn hoofd dan lang met dit soort dingen te gaan lopen prutsen, met het risico alsnog een nieuwe te moeten bestellen dus is toch de simpelste oplossing een nieuwe plaatsen en dat heb ik inmiddels gedaan, trekker start weer prima, en de oude komt ergens in een hoek te liggen voor het moment dat ik mezelf een keer verveel, waarschijnlijk over een jaar of 20 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta en hebben de trefwoorden accu , startmotor , testen , starten , fordson , dexta , fordson dexta en defect geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!