Illustratie van:

Zitmaaiers Stiga - Is het verschil vermogen groot?

Hey!

Ik had 2 technische vragen over het vermogen bij zitmaaiers:

1. Is de Honda motor in de Stiga Tornado Special zijn meerprijs waard tov de Stiga motor in de Stiga Tornado 5108W ? 1 winkel liet me weten dat de honda motor krachtiger en rustiger is, maar ik vind het vreemd dat dit op papier dan andersom zou zijn (stiga motor: 586 cc, honda motor: 530 cc).

2. Vertelt het vermogen op papier veel over wat de machine aan kan? De Tornado's lijken me een pak robuuster en geeft me meer het gevoel onze hobbeligere weide aan te kunnen als ik de beschrijvingen vergelijk, maar de Stihl rt 4112 sz heeft dan weer meer CC (660 (stihl) cc tov 530 (honda) en 586 (stiga) cc). Ik ken niets van vermogen, dus ik vroeg me af of dit verschil in praktijk groot of verwaarloosbaar is, alsook of ik dan beter kies voor eentje met meer vermogen en kracht of eentje die beweert wat meer verstevigd te zijn.

Ps: voor een minitractor vind ik onze weide te klein, het wordt dus écht een zitmaaier 😄 Normaal zouden deze wel stevige modellen zijn.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Vermogenverschillen lijken me geen issue. Kwaliteit/robuustheid van maaidek daarentegen wel, zeker bij ongelijk terrein. Ik maai zelf met een JD F 510 van 1996 met 54" maaidek. Enige onderhoud is af en toe een nieuwe v-snaar.
Yasmine97
@spotmelker JD heeft me lang doen twijfelen omdat ik het qua uitzicht echt geweldig vind. Het werd me echter vaak afgeraden. "plastic rommel" is iets wat ik vaak tegenkwam en als ik ze op 2dehands terugzie zien ze er ook al vaak een pak slechter uit dan een aantal andere merken 2dehands. We zouden een x127 kunnen aankopen met ons budget (4000), maar die ziet er me dan minder stevig uit als een tornado.
weurding
Cc heeft geen invloed op vermogen, is maar net hoeveel kw er per liter (omgerekend)uitgeperst wordt.
Heb even gekeken, maar de Honda is 10 kw en de stiga 10,8, dus de stiga heeft meer vermogen
Yasmine97
@weurding Bedankt om er even mee naar te willen kijken!
Mag ik juist nog vragen wat je me puur naar robuustheid en "kracht" toe dan zou aanraden? De Stihl rt 4112 sz , stiga tornado special of stiga tornado 5108W?
Hierboven werd John Deere aangeraden, maar daar zouden we met ons budget (4000 euro) enkel tot aan de x127 geraken. Vrees dat dat niet veel beter dan bovenstaande modellen is.

We zijn er al een week over aan het twijfelen en ik slaap er niet van.. we wouden vanavond graag de knoop doorhakken 🙃
weurding
@Yasmine97 weet niet wat wijsheid is, moet doen wat je zelf het beste lijkt, beetje dood antwoord maar motorisch maakt 0,8 kw niet veel, bij een specialist kopen heeft wel voorkeur
mdoornekamp
Ik heb juist john deere x serie gekocht omdat de lichtere Stiga meer plastic is en meer voor particulier gebruik. Dus mooie gladde tuintjes
Yasmine97
@mdoornekamp Welke van de X-serie heb je juist gekocht en gebruik je deze ook voor wat meer oneffen grond dan? Ik zie bij de Stiga tornado's net staan dat ze geschikt zijn voor oneffen terrein, wat ik bij de JD x127 bijvoorbeeld nergens zie staan. Jullie doen me toch weer extra twijfelen haha! In de winkel zeiden ze me dat de JD meer is voor strakke gazons die elke week 1-2x worden afgereden.
weurding
Ruwterreinmaaier niks voor je? Moet je wel achter lopen@Yasmine97
mdoornekamp
@Yasmine97 ik heb een iets ouder type. X115R met opvang.

Voor jou zou een x167 een mooie maaier zijn. Met 2 cil motor. Die zie ik bij de boeren ook veel . Zonder opvang.
Yasmine97
@mdoornekamp Zou de x127 ook voldoen? De x167 zit helaas echt wel boven budget
mdoornekamp
@Yasmine97 john deere x127 is 16.9 pk volgens brochure. Ik heb zelf maar 13 pk geloof ik. Dat gaat ook wel goed. Maar een 2 cilinder motor heeft wel meerwaarde. Dan kom je automatisch bij de x167r uit
Hannesman
@Yasmine97 wij gebruiken onze gazon maaier vrij intensief . Hebben er nu 2 afgeschreven met 500+ uur. Waarvan de laatste een nieuw (0 uur) aangeschafte X155 v-twin. Die ging weg met 540 uur. (Na 5 jaar) (Op tijd periodiek onderhoud en 2 set messen. 1 v snaar& set Poiesz) hele robuuste maaiers met goed maaisel en een uitstekende B&S motor met vermogen in overvloed

(klik om te vergroten)

Yasmine97
@Hannesman Dat klinkt heel goed! Ik overweeg nu toch wel die x127..al is dat dan echt wel het duurste dat we kunnen/willen gaan. Het is niet dat hij meters hoog gras moet maaien, zou puur een bultje moeten kunnen weerstaan 😅 briggs & stratton is kwaliteitsvol? Of is het eerder een goedkoop motortje?
Hannesman
@Yasmine97 wij zoeken hem uit op B&S. Die draait fluitend honderden uren. Hadden ooit een Castlegarden.. met een Honda V-twin.. die gooide met 130 uur de drijfstangen door het blok. Daarvoor al slecht starten, halve motor vervangen aan onderdelen. John Deere heeft wel plastic kappen, maar nog nooit 1 kapot gehad en plastic roest niet. In tegenstelling tot zon poedercoat blikken kapje
leonardvdm
Ik zou wel eentje met front maaidek nemen ik maai altijd met een stiga vila comfort nou dat comfort klopt inderdaad en maait netjes

we hebben ook een tornado maar op krappe stukken moet je met de neus in de struiken rijden dat is vervelend
Jeroen-ford
Wij hebben stigas gehad stuk afgelopen 15 jaar maar 3 jaar geleden een husqvarna rider gekocht en vorig jaar een nieuwe husqvarna. Deze machines zijn echt 10 x degelijker dan de stigas.

Maaidek is ook dikker
mklok
@Jeroen-ford van een husqvarna rider pro 18 heb ik pas een nieuwe maaidek gemonteerd. Oude was totaal verrot.
+1
Rickhn
Ik zou gewoon kiezen wat jouw het beste lijkt en bevalt denk ik. zelf was ik in dit geval meer naar een oude degelijke machine gaan zoeken. tenzij je heel veel uren moet gaan maken. iets zoals een toro/ john deere / kubota. lijkt me dat je voor jou budget ook nog wel wat moois daarin te vinden is. alles wat tegenwoordig nieuw is is pisbakkenstaal en plastic. dat was toen nog wat minder.
JohnDeere5720
Als je bunders wilt maken zou ik een Toro zero turn ZS5000 nemen, met een twee cilinder Kawasaki 726cc blok en 127cm maaidek. Vermogen genoeg en trekt alles er door heen.
Zo ook mollenbultten, takken, stenen alles. hebben hem nu 6 jaar en alleen nog maar nieuwe messen er op hoeven zetten.
Zijn qua prijs ook niet duurder dan de Stiga of Husqvarna (Denk zelfs nog wat goedkoper)
Zie ze staan voor ongeveer jou budget. Wel met hendels nemen en niet met stuur.
roscho
Als je regelmatig (wekelijks) maait, zal het met beide goed kunnen. Je spreekt over een "kleine weide". Ik denk dat daar wat molshopen in zullen komen en misschien maai je ook niet elke week. Bij lang gras en ongelijk land zullen die benzinemotoren flink benzine gaan zuipen. Ter vergelijking: met een zitmaaier gaat er met lang gras op een halve ha. al snel 15 liter door. Met mijn 17 pk diesel minitrekker, die (gebruikt, incl. 1-m. maaier) minder kostte dan zo'n benzine-zitmaaier, gaat er op zo'n maaibeurt een liter of 3 door. Intussen is de maaier versleten, de minitrekker nog lang niet. Daarom hangt er nu een maaier achter van 1,50 m..
Aan de andere kant heeft die zitmaaier ws. het voordeel van hydrostatische (traploze) aandrijving.
Maar die minitractor kun je ook nog voor andere dingen gebruiken.
Maar ik wil je verder niet beïnvloeden of zo.... 🤣
Vlaanderen
Maak je geen zorgen over vermogen.
Ik heb zelf twee Stiga's versleten: doorroesten van het geperste stalen maaidek. Een gelast maaidek is veel robuuster. Buiten dat geen problemen. Heb nu trouwens een Simplicity 350 zero turn gekocht. Dat is geweldig! Zo snel en wendbaar. Is wel een andere prijklasse.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de zitmaaiers Stiga en hebben de trefwoorden vreemd , special , motor , zitmaaier , vermogen , meer vermogen , weide , machine , pk , minitractor , stihl en tornado geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2.018