324

Welke opraapwagen zouden jullie aanraden?

Wij zijn aan het oriënteren voor een eigen opraapwagen, we hebben zo’n 30 bunder gras wat we altijd in 1 keer inkuilen. Er zou dan een Case 745 4WD voor de wagen moeten komen. Welke wagen zouden jullie ons aanraden? We willen er niet teveel werk aan hebben qua onderhoud, de wagen moet gewoon betrouwbaar zijn.

Deel dit topic

Reacties

Tsja, moeilijk, als je 30 ha op 1 dag in de bult wilt rijden, heb je wel een redelijk grote rotor wagen nodig. Maar dat lukt niet met je 745... Te weinig pk voor het laden en te weinig gewicht om de bult op te komen. Optie is om het in 2 dagen weg te rijden, maar dat zou ik zelf niet willen.
@Derkmax
Je zou eens naar een Krone AX of strautmann super Vitesse kunnen kijken, maar dan heb je eigenlijk te weinig pks
@Derkmax dat willen we ook inderdaad niet, ik heb weleens filmpjes gezien van Alex the Dutch dairyfarmer en die hebben een Schuitemaker Rapide, lijkt mij dat die TS 110 van hem niet heel veel sterker is dan een 745?
+1
@Holkenborg Ik denk, dat het ongeveer 40 pk scheelt. 120 pk. is al gauw nodig voor een Rapide 100.
+1
@MF 2725 Inderdaad, misschien iets minder als 40 pk verschil, maar ook hun 856 heeft minder pk's als en TS 110
+1
@walker1 Ik ging uit van de 745 t.o.v. de TS110.
@Holkenborg 745 heeft 75 pk ts 110 heeft 110 pk
+6
Gewoon de loonwerker bellen dus.
Ik las eerst dat je 1x 30ha op te rapen had per jaar maar ik lees het nu eens rustig en je hebt 30ha per snede. Dat maakt het plaatje iets anders. Is er wellicht een buurman waar je samen mee zou kunnen grassen? Dan heb je meer capaciteit en meer mensen over en weer. Moet je wel bij de buurman helpen.
Wat voor wagens rijden er veel bij jullie in de buurt in verband met kennis bij de dealer en onderdelen voorziening?
Heb je zachte grond waardoor je een 8 woelig onderstel nodig bent of ben je daar vrij in?
De 856 opvoeren mega vittesse erachter en de 745 op de kuil. Iets in die richting heb je nog wel kans op succes 745 voor een kar en dan 30 hectare moeten doen heb je een hele sjouw aan in je eentje
+3
De grote hamvraag: liggen die 30 bunders grond allemaal tegen je bedrijf aan?
Heb je een grote lange rijkuil?
Heb je daags genoeg volk om de inkuil combi bezig te houden?
Hier kuilen we soms ook wel is 30 hectare met 2 (boeren)wagens weg , maar daar gaat ook wel even wat tijd in zitten. In je eentje schiet dat voor de malle niet op!

Ik zou eerst een opraapwagen kopen en dan samen met de loonwerker het gras weg werken. Zo kun je zien hoe je de wagen je bevalt, hoe het oprapen gaat en daarvan kun je ook inschatten en ervaring op doen met het zelf inkuilen.
Hier kuilen we met een taarup 1030 in. Een oude wagen maar hij loopt goed. een wagen waar je met weinig vermogen toch redelijk snel kunt laden, een vrij kort product hebt en waarmee je toch redelijk wat hectares op een dag kunt wegzetten!
Maar ook deze wagens willen ook wel eens stuk. En als je zelf handig bent kun je het vaak verhelpen. Ben je zelf a technisch dan moet je naar een monteur/dealer. Maar ook de wat duurdere wagens kan ook wel eens wat aan mankeren!
Als je er geen werk mee wilt hebben en probleemloos wilt draaien zou ik de loonwerker bellen 😁
Wanneer je het mooi vindt om te doen en je bent zelf ook nog wat handig en je hebt er tijd voor, zou ik gewoon een opraapwagen kopen en gestaag wat oprapen om zo ervaring op te doen!
@Baltus_steyr bedankt voor je opmerking, van die 30 bunder ligt er ongeveer 20 bunder bij huis en de rest is nog geen kilometer rijden.

We willen de kuil eigenlijk altijd zo kort mogelijk houden omdat we anders niet boven de wand uit komen, dit zouden we natuurlijk anders kunnnen doen als we zelf een wagen zouden hebben. Wij kuilen alles in in sleufsilo’s van ongeveer een meter hoog.

We hebben eigenlijk volk zat, we zijn met zijn drieën en kunnen er altijd wel een trekker bij huren voor het harken eventueel.
+1
Quote Reactie van @Holkenborg:
We hebben eigenlijk volk zat, we zijn met zijn drieën

Dus alleen omdat je volk zat heb wil je met 2 lichte trekkers en bijpassende opraapwagen en kuilverdeler zelf gaan inkuilen en dan met die 30 hectare een lange dag bezig zijn of zelfs nog langer bezig zijn terwijl een loonwerker met groot en modern spul het in een paar uurtjes wegwerkt?

Ik noem dat werkverschaffing, of eventueel hobby. Ik weet niet wie dat volk allemaal is, maar zie dat je zelf 15 bent, dus je zal wel schoolvakantie hebben en thuis rondlopen, maar evengoed ben je over een paar jaar aan het studeren, of aan het werk en woon je misschien niet eens meer thuis en dan kan vaders het alleen opknappen en staat de opraapwagen stof te vangen.

Verder heb je kans dat je aan het investeren blijft, wat nu al aangegeven wordt dis dat je het met die 745 en bijpassende opraapwagen waarschijnlijk niet eens red in 1 dag, dat gaat irriteren, dus dan je ga je voor sterkere trekker en grotere wagen kijken, vervolgens is de trekker op de kuil weer te licht om die grote wagen bij te houden.
Dat is misschien interessant als er altijd volk genoeg is en er ook een bedrijfsopvolger bij zit, anders is het hetzelfde verhaal wat ik in de vorige alinea beschreef, over paar jaar iedereen het huis uit en vaders zit met alle spullen te kijken.
@walker1 Dat klopt ook helemaal, maar het lijkt ons mooi werk en als je die wagen met een jaar of 5 hebt terugverdiend kan je daarna altijd nog zien. Vandaar dat we ook nog aan het oriënteren zijn. We zouden er ook voor kunnen kiezen om alleen de lichtere snedes zelf op te rapen en dan de rest alsnog te laten doen. Wat betreft de verdeler moet je het wel heel spannend maken wil die niet meer groot genoeg zijn, loonwerker komt met een Jumbo 7220 en die kunnen we voorblijven met aanrijden.
+2
@Holkenborg ik zou is kijken naar een simpele Deutz fahr (tegenwoordig heten ze stolpen ofzo) dan kun je vlot werken met een 745 dat gaat met een beetje rotorwagen niet lukken
@Holkenborg Oke, dus nu raapt de loonwerker op en jullie doen zelf verdelen en aanrijden? Dan is een ander mannetje waarschijnlijk druk met harken? Als je dan nog iemand over hebt zou een opraapwagen wel kunnen, maar de hark en de verdeler moeten het dan ook nog steeds bij kunnen houden. Maar ik begrijp dat je maar 2 trekkers hebt, eentje doet al aanrijden en verdelen, dus voor die andere wordt het dan harken of oprapen. Of er moet een trekker bij, of zorgen dat voordat je gaat kuilen alles geharkt is.
+1
@Holkenborg
Ik zou een keuze maken tussen alles zelf doen of alles laten doen.
Deel zelf en deel laten doen heb je alleen maar extra kosten.
@Holkenborg beetje old school maar met een afschuifvork kun je best hoge kuilen zetten
+2
@Holkenborg Als je een wagen met 5 jaar kan terug verdienen, dan deed iedereen het wel zelf.
+1
@midden ben overtuigd dat het wel kan, mooie wagen voor weinig in dld halen
+4
@walker1 Nu laat je in één keer een mooie jongensdroom uit elkaar spatten 😀😀
@valtradriver hahahaha
+6
Quote Reactie van @walker1:
loonwerker met groot en modern spul het in een paar uurtjes wegwerkt?

En dan zien hoeveel euro's je in een paar uurtjes kwijt bent. Als ik zie hoe makkelijk ik met een Taarup 30 bunder weg rij (wel met flink pks er voor) dan ik het een heel goed betaalde hobby als jij het als zodanig wilt zien
+1
@dx11 Ja en jouw diesel kost zeker niks, de onderdelen zijn ook gratis, al dat gereedschap in de werkplaats is ook komen aanwaaien, enz.
+2
@walker1 onze diesel zal weinig duurder zijn dan van de loonwerker, de onderdelen zijn niet gratis, maar voor de loonwerker komt het onderhoud ook op mijn bordje. Mijn uren zijn even duur, wanneer de loonwerker bezig is en ik sta te kijken, of wanneer ik zelf op de trekker stap. Als ik ander werk creëer hou ik aan het eind van het jaar niets meer over als wanneer ik het zelf doe, alleen de rekening van de loonwerker moet dan wel betaald worden
+9
@dx11 Het kan ook zeker wel zoals jij het doet. Maar jij bent ook wel ruim bovengemiddeld handig, als je voor elke kleinigheid naar het mechanisatiebedrijf moet verdampt de winst snel, tenminste hier wel.
+1
@dx11 dat was ook ons idee, een wagen van zo’n €10.000-€15.000 moet binnen een jaar of 5 zat uitkunnen als je ook nog de verkoopwaarde erbij rekent
@Holkenborg Oei oei dit is een gevalletje logisch na denken en het werk laten doen en zelf met 2 man gaan werken bij de /éen loonwerker.
@Todi zo deden wij het hier wel, broer nam de grasvork mee naar huis en ik de kar van lw
@Holkenborg stolpen opraapwagen. De oude deutz fahr opraapwagens. Degelijk, prijs technisch goed, onderhoud goed zelf te doen. En de 745 kan er mooi voor brullen.
En anders gewoon de loonwerker bellen!
@Holkenborg Met wat voor maaier maai je het gras.
+1
@Todi Sinds dit jaar met een Kuhn GMD 3510, de jaren daar voor met een Lely maar zeer slecht bevallen. Maaier 5x uit elkaar gehad in 8 jaar…
@Holkenborg nog niet echt benoemd geloof ik, maar hoe kort zou je willen snijden ? Vind je 12cm mooi zat omdat je n Weelink voerhek hebt, of wil je op 4cm snijden zodat je geen tegenmessen in de voermengwagen hoeft te doen ?

Je liet n filmpje van Alex the Dutch Dairyfarmer zien, maar hoeveel messen heeft die erin ?
@Renze dat is nou een hele goede want hij heeft maar de helft van de messen er in zitten want anders kost het te veel vermogen. en dan drie maanden later verteld hij dat je de messen in de mengwagen wel optijd moet vervangen want anders ligt er te grof gras voor het voer hek. Het zal wel aan mij liggen maar dan doe je in mijn ogen iets verkeerd.
@case1155farmer dan is hakselen toch het mooist.
@rommert14 ja zeker. maar ik heb ook heel erg benieuwd naar de nieuwe pottinger 8000 die snij namelijk op 2.5cm
@case1155farmer In theorie wel ja. Maar gras wat in het lang door de pickup gaat blijft langer als die 2.5cm. met een hakselaar heb je veel homogener product. Maar dat is kosten/baten veraal
@2850Johndeere6R wij hakselen nu dit jaar voor het eerst maar ook daar kom ik lange delen tegen dus dat zie ik niet als een probleem. ja bij een hakselaar is het wel wat homogener maar met een goede verdeler op de kuil zie ik dat niet als een probleem
+8
Als je weinig vermogen klaar hebt staan maar wel een beetje capaciteit wil hebben lijkt mij een gereviseerde taarup van thm trader een goeie. Een beetje moderne rotorwagen kun je wel vergeten met krap 80 pk.
Maar ik zou ook eerst een oud wagentje kopen en meerijden met de loonwerker. Als je nog nooit zelf je zwelen hebt opgeraapt kan dat namelijk ook weleens gaan tegenvallen. Je zou niet de eerste boer zijn die opeens netter gaat harken .
+2
@GerbertXL
Meerijden met de loonwerker kost allen maar extra tijd.
Is loonwerker vaak niet blij mee.
Opraapwagen met weinig messen en vaak geen walsen kost vaak extra tijd bij aanrijden.
+4
@Deutzrijder daar heb ik mij vroeger ook aan geërgerd, komen ze weer aan met de kruiwagen met 1 mes en ook nog bot🙈
@Deutzrijder dat hangt van zoveel dingen af dat je dat nooit zo kunt zeggen.
Dit jaar nog maar 1 keer helemaal zelf gekuild de andere keren samen met de loonwerker. Die ene keer zelf was 5 wagens vol en vlakbij.
De andere 4 keer was 25 tot 45 ha per keer, verschillende kavels en van 500 meter tot 8 kilometer afstand. Dan wil je echt wel met twee wagens rijden
+2
Quote Reactie van @hoest:
Dan wil je echt wel met twee wagens rijden

Ook dat verschilt wat bij je past. Ik slaap dan liever een uur minder, en hou het geld in m'n zak
@dx11 ik niet, ben daar helemaal klaar mee loop grotendeels alleen wat dat werk betreft. Mijn vader helpt nog wel maar doet weinig trekker werk. Ik heb liever ook niet dat hij het melken helemaal alleen moet doen aangezien we vlot twee uren werk hebben. En de koeien slecht komen dus steeds trapje op trapje af. Nu met loonwerker kuilen ochtends 10 uur beginnen en voor melkerstijd de bult weer dicht
+2
@hoest We lopen ook al tegen de 40 he. Ik begin ook al vaker over minder werk ipv meer werk te denken 😅.
+1
@CaseCS130 gewoon grotere spullen kopen, ben je eerder klaar 😁
+1
@CaseCS130 sst duurt nog heuuuuuul lang voordat we 40 zijn🙈
@hoest kijk dat is een duidelijk verhaal. Als de arbeid er niet is wordt het niets. Pa melkt niet meer, en het trekker werk wordt ook minder. Kuilen doet hij nog graag, vooral schudden en met de shovel op de bult. M'n broertje doet het ook graag, maar heeft ook vaak ander welk of is druk met z'n eigen gras. Nog steeds wel een jongen die hier zaterdags vaak hielp die nog steeds graag helpt kuilen, en m'n vriendin redt zich met de koeien, dan is het plaatje heel anders. Daarom geef ik nog 10 jaar gas, heb ik hopelijk in de tussentijd het bedrijf toekomstbestendig (als we dan eindelijk weten wat dat inhoudt) van hopelijk zi veel mogelijk eigen geld, en dan zien we daarna wel weer
@dx11 tot een jaar of 5 terug kuilden en bemesten wij ook alles zelf, en had ik een de stapper 2 dagen per week. Toen die ander werk kreeg ben ik begonnen de loonwerker in te huren op piek momenten en bevalt goed. Mijn vrouw doet de kalveren zulke momenten ook wel als ze zelf vrij is. Melken wordt het met haar niet, ze is 1,65 en je kunt @CaseCS130 vragen hoe diep onze put is 🤣
@hoest Oh ja, nou dat komt mooi uit. Dan kan jou vrouw hier wel eens melken, wij hebben nog steeds dezelfde ondiepe put 🤣
@CaseCS130 ze vraagt of jij dan de honden voor haar trimt🤣.
+1
@hoest Hmm, dat heb ik nog nooit gedaan maar kan niet fout gaan toch? 😇
+2
@CaseCS130 mhow laat ik het zo zeggen, ik mag geen schaar vast houden in de buurt van een hond😅
@Deutzrijder als je niet kunt zien dat je in de weg rijd heeft het niet zoveel zin nee.
Ik heb het eerder wel zo gedaan, toen ik 16 was zijn we zelf gaan kuilen. Soms zelf, soms de loonwerker erbij. Ik was toen heel slecht verkaveld en ik pakte dan de minder mooie stukken. Werktte prima.
+2
Denk wel om de snij kwaliteit. Zo'n jumbo van de loonwerker maakt wel een mooi product. Denk aan krone ax, strautmann zelon of pottinger Faro. En vergeet de schuitemaker. Daar heb je veel te veel vermogen voor nodig
@mdoornekamp denk om snijkwaliteit dan blijft alleen de schuitemaker over
+3
@cb6520 Totaal niet met je eens op dat punt
@cb6520 haha
+1
@cb6520
Die wagens hijen nogal snel met een nat product toch? Of is dat inmiddels verleden tijd?
@mf 6150 je kan er mee omgaan of je kan het niet.
@cb6520
Quote:
denk om de snijkwaliteit dan blijft alleen de schuitemaker over.

Die schuitemaker ga je niet trekken met zo'n oudere 4 cil Case. Mijn super vitesse sneed ook goed met 35 messen. Krone Titan snijdt ook goed.
+1
@cb6520 een 745 gaat hardstikke dood voor n Rapide. Mn maat heeft de Taarup verkocht en n Rapide gekocht, de MX110 was al iets opgedraaid voor de Taarup maar met de Rapide moest je de koppeling intrappen om de invoer te ontlasten als je de bodemketting opschoof... Dus de 2e snee de CVX voor de wagen, en de derde snee de MX ingeruild op nog n CVX.

Wil je met n boerentrekker inkuilen dan moet je de Rapide laten staan...
+1
@Renze net wat voor rapide he, jaren met 130 pk voor een rapide 125 gedraaid, kon zat alleen de slip koppeling gaat er zo snel door bij die krengen
Quote Reactie van @hoest:
slip koppeling gaat er zo snel door bij die krengen

130 pk voor een 125 moet geen problemen geven met de slipkoppeling. Heb je m wel eens laten testen?

Hier jaren 165 pk voor een 130 gehad, en alleen met een hele rare prop de slipkoppeling eruit
+1
@rickboer blija bij Meinderts laten testen, toen is hij 10% hoger afgesteld dan de norm ging er nog steeds regelmatig doorheen. Mooi droog spul vrat hij wel maar oh wee als het wat taaier spul was.

Ik geloof trouwens wel dat de 130 en groter lichter laden dan de 100 en 125
@hoest 130 heeft de zelfde invoer als de 100, die van ons had wel een 1000 toeren kast erop zitten
@rickboer blija ik weet eigenlijk niet meer of het een 540 of 1000 wagen was. Hij was van 96 iig.
Ik meende dat de 130 al een ruimer perskanaal had maar misschien is dat ook wel afhankelijk van het bouwjaar
@hoest van die periode waren die wagen eigenlijk allemaal 540 toeren, die van ons had ene nieuwe rotor bij aanschaf en was toen omgebouwd naar 1000 toeren
+1
Wat mag kwaliteit kosten? Want daar lever je uiteindelijk het meest op in. Want je snijd/hakselt het met 80 pk nooit zo fijn en netjes als de loonwerker.
+3
@MulderDeutz1 Hier in de regio zijn maar weinig boeren die zelf inkuilen. Bijna alles wordt gehakseld. Dus hakselaar, meestal 2 trekkers met silage wagen (bij huiskavel maar 1, bij percelen op afstand natuurlijk meer) dikke loader op de kuil. Als je 2 x met je ogen knippert is 30 hectare ingekuild. Kan je als gewone boer niet tegen werken.
@walker1 Precies dit, niks aan toe te voegen.
+1
@walker1 loonwerker hier doet bij de buren over 30 ha gras om de boerderij 3 uur.
Inkuiltrein kost 600 euro per uur.
5 a 6 snedes per jaar.
Latere snedes zit minder op reken maar 4 volle snedes per jaar
4 keer 1800 dat is alleen voor het gras wegwerken een 7200 euro per jaar
Dat vindt ik fors....
Maar zeg zeker niet dat zelf doen dan beter uit kan...
+1
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
7200 euro per jaar

Precies, het is altijd een kosten/baten verhaal. Iedereen kan wel roepen dat de loonwerker het beste is, of dat je moet hakselen, of weet ik veel wat voor kortzichtig gelul er nog meer voorbij komt. Het moet bij je passen, het moet bij je bedrijf passen, het moet bij je portemonnee passen. Er zijn ook boeren die het zelf weer gaan doen, omdat dat 2keer met de ogen knippen niet alleen 2 hele dure knippen zijn, maar ook omdat dat gras niet zo snel vastgereden kan worden, of omdat het op de soms krappe erven toch een logistiek probleem wordt
Ik zou niet beginnen met 30 bunder in een keer te kuilen maar maai eens een bunder of 10 en kuil dat zelf en kijk hoe dat gaat. Ben het met een aantal reageerders wel eens dat je misschien beter kan laten kuilen maar ben zelf ook wel van het zelf-doen dus probeer het gewoon.

Denk als het echt een succes wordt en je ermee verder wilt het wel aan te raden is een wat zwaardere trekker te kopen en een serieuze wagen anders ga je die 30 bunder niet lukken op een dag
+2
[@Fendt926Drive Het valt me op dat deze loonwerker per uur wel heel erg duur is.nl 600 euro.
daarnaast lijkt me de snelheid van 10 hektare per uur ook wel heel erg hoog.
Mijn loonwerker zit ongeveer op 455 euro per uur.
capaciteit bij normale snede van ongeveer 8 tot 9 hektare per uur.
Kuil wordt door een zware shovel aangereden die alleen een loonwerker heeft
Hierdoor word alle lucht uit de kuil gedrukt wat inhoud dan de kuil supervast is en totaal geen last heeft van broei.
Dit vertaalt zich in een superkwaliteit ruwvoer.
Deze kwaliteit zou ik door het zelf te doen niet halen.
+4
@arnold we hebben geexperimenteerd met harken.
Wanneer de hakselaar snelheid ging inhouden.
Dus eerst 7m daarna 14m maar dan nog ging de hakselaar 15kmh.
Pas bij 18m bij elkaar geharkt gras ging de hakselaar snelheid terug nemen.
Dus dan zaten we aan de max capaciteit van de claas 950.
En dat scheelt ook heel wat heen en weer rijden.
Van 12 naar 18m breed harken heb je 33% minder wiersen in het land liggen
+1
@Fendt926Driver hier ook twee keer rond met de zijafleg en dan met de middenafleg bij elkaar (tegen worsten draaien) ongeveer 19/20 meter bij elkaar, dan komt pas echt alle cappaciteit los niet dan onnodige snelle gejaag
@Fendt926Driver hoe doe je dat met 4 rotor hark?
+1
@hans1980 nee. Treintjes hark op gps 18m uit elkaar en met de dubbele middenafleg er als laatste overheen
+2
@Fendt926Driver Haha slim bedacht, hakselt monsterachtig snel met wiersen op 18 meter
+2
@Fendt926Driver Dan kun je ook beter effe wachten op een tweedehands krone swadro 2000.
+2
@GerbertXL of met een maaier met afvoerbanden de binnenste band omhoog doen. Dan heb je het op 12 meter liggen, dan nog met een 4 rotorhark er achteraan en je hebt 18 meter bij elkaar
+5
@Kosk123 pff wat een werk. De swadro 2000 is stoerder
@dx11 en dan met transportbanden aan de maaier kun je op 26 meter harken😎
@dx11
Quote:
swadro 2000

Moet je wel iets meer budget hebben
@dx11 zeker met de MF van @Fendt926Driver ervoor
+1
@Kosk123 zo doen wij het ook inderdaad
@GerbertXL valt nog wel tegen wat die kosten, en kwa onderhoud, wij hadden een Swadro 1400 en wat dat al kosten moest aan onderhoud na 8 jaar...
@rommert14 dan maar 2 vicon acrobaten aan een hebiscus 1515 lassen. Als ik zie wat onze 16jaar oude 1015 kost qua onderhoud kan dat snel uit
@dx11 zal in nl ook wel langer goed gaan, als je sommige percelen hier ziet snap je wel waarom alles snel slijt denk ik, maaiers hebben ook een zwaar leven hier
@rommert14 onze hark moet je ook niet te goed bekijken. Waar hij heeft gedraaid weet ik niet, maar heeft geen makkelijk leggen gehad 😅 nu bij ons mooi z'n oude dag slijten. Die 300 bunder per jaar is een makkie
@dx11 zolang de curvebaan goed is valt het wel mee inderdaad
@GerbertXL technikboerse.com/nl/view/…

Voor nog geen 75000 euro heb je er al een!
+1
@GerbertXL dat vinden wij inderdaad een leuke hark.
Maar de flexabiliteit spreekt mij meer aan van mijn systeem.
Ik kan op 7.6m 8.4m 13m en 19m harken.
Dus voor elke hoeveelheid gras kan ik de juiste wiersen maken voor raapwagen pers of hakselaar
@Fendt926Driver gewoon erbij kopen, met een bunder of 100 per jaar ermee harken reken je 'm toch wel recht 😅
@GerbertXL ha ha.
Vrijdag nog wel gereageerd op een 4 elements claas.
Fotos van onze inruil gestuurd.
Was die later al verkocht..
Gewoon blijven zoeken. Heb er geen haast bij.
Maar als er iets leuks op ons pad komt happen we misschien toe...
+5
@Fendt926Driver
Mag al een 3000euro diesel vanaf, die ben je beide kwijt.
4k is geld, maar stelt helemaal niks voor ten opzichte van of je je voerkwaliteit goed weet te sturen. En dat kan op allerlei manieren goed gaan.

Wat ik wel zie, is dat grotere boeren zelf besluiten te gaan kuilen. Maar er in no time ook een tweede opraapwagen staat omdat er anders geen einde aan komt, of voerkwaliteit heeft te lijden onder het zelf doen. Moet er een zwaardere trekker op de bult, grotere hark en draait er vergelijkbaar materiaal als bij een loonwerker. Alleen dan maar 1dag per maand in plaats van 5-8.
Knal er dan maar een hakselaar voor, 120ha op een dag aan de kant knallen en zorgen dat alles loopt.
+1
@Noorderling een knappe inkuil trein kost inderdaad een fortuin. En als je meer als 50 ha hebt, moet je gewoon met 2 wagens rijden. Anders ligt je bult meer dan een dag open. Die dure machines zijn moeilijk rendabel te maken.
+1
@Noorderling Komt bij dat de loonwerker niet eerder stopt of de kuil is klaar,als boer zijnde heb dan je net weer een koe die kalfd of iets dergelijks
+1
Quote Reactie van @walker1:
niet tegen werken

Tegen die rekening bedoel je....
+2
@casejxu Wij doen al jaren alles in grote balen, heb wel eens lopen rekenen om zelf een pers te kopen. De enige pers die qua pk's bij onze trekkers paste was een eenvoudige rondebalen pers. Wou ik goed kunnen snijden, voldoende capaciteit etc, dan moest er ook zwaardere trekker komen waar we verder dan nauwelijks werk voor hadden. Bovendien wanneer er geperst moet worden hadden we toch al wel genoeg werk met bv harken en de balen weg rijden.
Verder is het niet alleen het persen zelf, die balenpers moet ook ergens staan, liefst binnen, balenpers vraagt ook het nodige onderhoud.
Ik kreeg het niet recht gerekend, zeker niet als ik ook de uren ging tellen. iets wat hier wel vaker over het hoofd wordt gezien.
Het is met die bedragen voor een hakseltrein ook zo, je kan 500 tot 600 euro per uur erg duur vinden, maar het zijn hele efficiënte uren. Prima als men er zelf 2 of 3 x zo lang over wil doen, maar als je dan niet in 1 dag weg krijgt en zeker met dit weer, dan heb je nog kans ook dat het laatste wat je inkuilt alweer te droog is en moeilijk vast te rijden is. Voor 500 tot 600 per uur voor de loonwerker, daar zit ook het onderhoud en alles bij in. Ik wil ze de kost niet geven die zomers denken goedkoop uit te zijn met alles zelf doen en waar vervolgens in de winter het geld er uit vliegt aan al het onderhoud en onderdelen.
+3
@walker1 het meeste valt voor de boer nog in de stal zelf te verdienen…
+1
@Gavrie Willemsen Dat is zeker waar. Evengoed wil een boer de stal ook wel eens uit en bv wat werk op het land doen, maar om nou anderhalve heel erg druk met inkuilen te zijn als de loonwerker het in een paar uurtjes doet...
Zelf schudden en eventueel harken begrijp ik nog wel, dat kan financieel ook sneller uit.
+3
Quote Reactie van @walker1:
en eventueel harken begrijp ik nog wel, dat kan financieel ook sneller uit.

Laten harken kost niks, dat bespaar je aan tijd wel met het inkuilen. Eigen hark is bijna altijd te klein.
+2
@Noorderling
Quote:
Laten harken kost niks
kost hier nog behoorlijk wat anders, daarom dit voorjaar zelf een nieuwe gekocht.
+2
@rommert14
praktijk in NL is dat er een afgeschreven 7meterse hark in de schuur staat. Als kuilen dan 2uur langer duurt dan met een 14meterse hark alles perfect klaar leggen ligt het hobby gehalte wel hoog.
+1
@Noorderling en als de 14 meters van de loonwerker te smal is en de hakselaar pas bij 18m wierzen aan zijn max zit?
Dat is dan maar hobby voor de boer die de loonwerker belt?
Of geeft de loonwerker korting omdat hij een te grote hakselaar gekocht heeft?
+1
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Dat is dan maar hobby voor de boer die de loonwerker belt?Of geeft de loonwerker korting omdat hij een te grote hakselaar gekocht heeft?

Misschien wachten dat er meer gras staat ? 😀 Hier harkt de loonwerker met een 2-elements middenafleg SIP, ligt meestal wel genoeg voor grote opraapwagen, ik hark zelf wel eerst wel de randen naar binnen met de stoll 1400.
[quote="@Noorderling" p="2029909"]praktijk in NL is dat er een afgeschreven 7meterse hark in de schuur staat. Als kuilen dan 2uur langer duurt dan met een 14meterse hark alles perfect klaar leggen ligt het hobby gehalte wel hoog.

Ja maar dat is eenzelfde soort vergelijking als een kleine afgeschreven opraapwagen achter een trekker van 75 pk. Daarmee duurt het kuilen nog langer, is het hobby gehalte nog hoger.
@Noorderling De hobby wind altijd van de logica.
Quote Reactie van @Todi:
De hobby wind altijd van de logica.

En als je nu logica als hobby hebt wat dan?
+1
@Fendt926Driver Dan heb je een groot probleem. smily.
@Noorderling

En als de loonwerker twee uur te laat komt? En je daardoor geen 38procent ds hebt maar 48? Dan kan die 7 meter hark alweer heel gauw uit.

Alles staat of valt met de uitvoering.
+4
@newholland6640 eeeehhhh, blijft 38 wa 😉
+1
@weurding haha gewijzigd
@walker1 Schudden hoeft bijna niet bij maaien met kneuzer . Harken met 15 m meter is voor boer niet te betalen. Laten doen door loonwerker komt terug door 8 ha. per uur te hakselen.. Bij 9.5 midden afleg komen ze op 5 ha.
@Todi onzin, wij harken 8.5 meter en halen makkelijk 6,5-7 ha per uur. Met 50 ha verdeeld over 25 percelen.
@MulderDeutz1 Zij afleg?
@MulderDeutz1 hoe snel rijdt je dan wel niet, hier met 14.8m halen ze de 7 ha niet eens.
@MulderDeutz1 dat lukt alleen als je zo van het ene naar het andere perceel kunt doorharken en geen korte stukjes hebt.
+1
Quote Reactie van @Todi:
Bij 9.5 midden afleg komen ze op 5 ha.

Veel kleine kavels? Gewoon beroerd geharkt? De logistiek rondom de kuil niet goed voor elkaar? Of gewoon een loonwerker die liever een uurtje langer bezig is? Die heb je ook genoeg namelijk...

Hier thuis redden we de 9 a 10 bunder per uur met hakselen wel, dan harken we 9 m breed, rij zelf mee met de kar van de loonwerker, zo gauw de volgende kar er is, op de kop bij de dam van kar wisselen en weer door, daarnaast relatief nieuw kavelpad (vlak) en kunnen met de 1e snee rechtdoor over de kuil heen terwijl de shovel nog aan het aanrijden is. 2de en 3de snede achteruit erop, zorgen we dat de draden voor de kuil weg zijn en kunnen ze er recht voor komen. Rij best veel bij de loonwerker mee, maar als je vervolgens ziet hoe je ergens bij een kuil moet komen en dan vervolgens haaks erin moet sturen, dan haal je die capaciteit niet.
+1
@Gavrie Willemsen dat gaat alleen op als je extra koeien kan en mag melken, en de fosfaat geen 150 euro kost
+4
@Gavrie Willemsen en voor jou valt waarschijnlijk het meeste op kantoor te verdienen 😁
+3
@GerbertXL ja jammer genoeg wel, alhoewel ik doodgraag een hele dag door elkaar geschud wil worden in mijn 1455
+1
Lekker de loonwerker bellen, als jij een wagen wilt kopen die ook nog goed snijd (want dat doet de loonwerker ook lijkt mij), heb je echt wel vermogen nodig wij hebben dit jaar de 2e en 3e snede a 25/30 hectare ook zelf weggereden. Maar aan het einde ben je gaar, en je hebt je aandacht minder bij je koeien....

Ga je een kleine simpele wagen kopen, dan is vaak de snijkwaliteit ook niet je van het. Maar dan vraag ik mij af of je goed bezig bent. Minder te verdichten, meer ruimte nodig, meer kans op broei, meer selectie, meer kans op grasgooiers, en als je mengt ben je veel langer bezig om een knap rantsoen te krijgen.

Ik wil jouw ideeën niet naar beneden praten, maar dit is wat ik ervaar/ heb ervaren. Als je het zelf doet, moet je het goed aanpakken anders is het zonde van de tijd en moeite (en geld)
@mf 6150
Hier hebben we ook wel een oudere Super Vitesse, maar versleten of kromme kammen, en sowieso heb je maar 24? messen, de loonwerker heeft een bredere pickup met verdeelwals en 52, lang gras in de kuil heb je niet alleen met de verdeler maar ook de hele winter gevolg van.
Als men toch zo graag wil oprapen, dan ging ik mooi stalvoeren.
+1
@mf 6150 zeer verstandige redenering
+4
Als je het echt graag zelf wil doen, is er denk ik maar 1 optie, ruil de 745 in voor bijvoorbeeld een Mx 135. Daarmee kun je bijna elke wagen de baas. Anders krijg je die 30 ha nooit aan de kant.
+1
@Derkmax Of John deere natuurlijlk
+8
@komelker 2 dat kan ook, daarom stond er ook bijvoorbeeld. Ik zou alleen niet die met de gele velgen doen, da's een slechte serie 😉
+1
30ha op 1 dag met een 745XL is domweg niet haalbaar tenzij je de volle 24 uur wilt benutten. 72 pk is daar simpelweg te weinig voor. Wij hebben vroeger jaren zelf gekuild met een vergelijkbare Fiat 70-90. We reden dan met een Krone Turbo 2900 en 15ha. op een dag werd al wat. Nu met een 110 pk trekker voor een Pottinger Europrofi 5000 moeten we ook wel een lange dag maken willen we 30ha doen.
In 2x kuilen is overigens niet zo erg als sommigen beweren hoor. 's Avonds even kleedje er over en de volgende dag door. Of laat doorgaan en vroeg weer beginnen, dan gaat dat ook nog wel aardig goed.
Als je wat capaciteit wil moet je in ieder geval geen zware wagen van zichzelf zoeken want dan heeft jou trekker al werk deze leeg van zijn plaats te krijgen. Dan vallen de meeste moderne rotorwagens al af en de Schuitemakers ook op de SR80 na misschien. Een Taarup zou misschien net kunnen, @Baltus_steyr heeft dat ook een poosje gedaan met een 78pk Steyr dacht ik. En anders een balkenwagen. We hebben wat jaren geleden bij nood nog wel eens een Krone 6/48GL achter de Fiat gehad. Dat zijn 6 balks wagens die ook heel licht laden en toch een grote bak hebben.
Staat van onderhoud en verkrijgbaarheid van onderdelen zou bij mij zwaarder wegen bij zo'n aanschaf dan persé een bepaald merk of type.

tractorfan.nl/picture/766009/
+1
@CaseCS130 Vraag:Door zo lang te kuilen ben ik benieuwd wat voor NH3 fractie deze kuil dan heeft??
@arnold 1ste snede 10 vorig jaar. Heeft zeker een nacht open gelegen en in 3x vol gemaakt denk ik. 4e en 5e snede 9, die is zeker 5x open en dicht gegaan. 2e en 3e snede 7, die is ook al snel 4x open geweest denk ik.
Ik probeer het wel altijd zo te plannen dat we alles in 1 dag aan de bult kunnen rijden maar dat lukt niet altijd.
@CaseCS130 Hier eerste snede 6 !!
Als je 10 hebt zit je al ruim boven de 7.
De NH3 behoort beneden de 7 te liggen.
Denk dat er best wel wat boeren zijn die hier helemaal geen rekening mee houden.
+7
@arnold rustig blijven. Er is geen koe aan dood gegaan en we hebben er zelfs goed van gemolken.
Jij bent duidelijk heel tevreden met je eigen manier van doen. Dat is prima. Wij ook, maar dan op een andere manier.
Niet dat mn baas een opraapwagen wil kopen we kuilen ook niet meer maar een maand 5/6 geleden heeft hij een nieuwe trekker gekocht 130 pk nu ben ik benieuwt wat voor opraapwagen erachter kan?
+1
@leonardvdm tussen de 30 en 35 m3 din inhoud past het mooiste.
@CaseCS130 dus een schuitemaker rapide 135 ofzo
+1
@leonardvdm Dan kies je net de zwaarst ladende wagen in die categorie 😂. Maar vooruit, als je geen haast hebt kan dat.
@CaseCS130 ow zit daar ook noch verschil in.
Sorry ik ben nog niet zo thuis in de opraapwagen techniek
@leonardvdm zoiets idd
@leonardvdm dat wil best met 130 pk. Kun je mooi doorladen en wagen blijft ook heel.
Ik raad de wagen van de loonwerker aan
+2
Bij bestaande trekker en budget zou ik een DF balkenwagen nemen, deze hebben de messen tegen de afstrijkers staan waardoor ze mooier snijden dan balkwagens waar ze midden tussen de afstrijkers staan. Maar met deze melk en slachtprijzen zou ik een wat meer toekomstgerichte investering doen dus wat meer pk's en een rotorwagen. En met een 100-120 pk en een scherp gebit kun je met verstand heel wat wegrijden. Die stoere verhalen van 10ha/uur geloof ik niet zo gauw of er ligt amper gras.
+1
+1
@weurding De turbo 3200. Dat waren ze. De slechtste opraap wagen OOIT.
@Hans van Bergen hier een 2900 en 2x een 3500 gehad. Wat een gras hebben die wagens versjouwd, en wat kosten dat weinig diesel!
@dx11 Dat waren ketting invoerders. Helemaal K. Onze opraapwagens tankten we overigens ook niet vaak
@Hans van Bergen nee, HSL was met de snijrotor, en daar achter de ketting die het de wagen in trok. De kleine turbo was met de vorkjes aan een krukas
+1
@dx11 Als je fatsoenlijke opraapwagens wilt zien kiek ff op mijn facebook Peters Haps
@Hans van Bergen ja, 3 keer niks, maar deze heeft een andere invoer, de Titan schijnt wel goed te zijn
+11
De mensen die hier zonder de situatie te weten de loonwerker aanraden weten blijkbaar meer dan de topicstarter zelf.
Als je nooit wat probeert weet je ook niks. M'n vader heeft een ouwe opraapwagen gekocht toen ik 15 was en toen ik 16 was zijn we deels zelf en deels samen met de loonwerker gaan kuilen. De eerste opraapwagen was een rampenplan maar ik wist niet beter, we hebben het bijna altijd gered. De tweede was ook een oud ding maar veel beter. Maar 15 ha op een dag was wel een prestatie, vooral door slechte verkaveling. Nu is het 18 jaar later en doe ik op een halve dag 20 bunder met iets betere verkaveling en een bijna nieuwe opraapwagen.

Een paar goede punten: je moet graag sleutelen en niet zenuwachtig worden van een paar uur stil staan. En je moet er tijd voor hebben. Ik ben van mening dat bepaalde dingen bij de beesten prima een paar dagen kunnen wachten maar voeren en melken zal toch door moeten gaan.
+3
@GerbertXL precies dit!!! Je moet toch ergens beginnen. En vaak gaat het goed, soms ga je op de bek maar daar word je ook wijzer van. En als je het niet probeert weet je het nooit. Je moet er tenslotte ook van kunnen genieten.
+2
@Baltus_steyr als je een beetje zuinig bent op het spul kost het niet zo snel geld. Deel verdien je terug, deel als je hem weer verkoopt. Ik probeer de latere sneden zoveel mogelijk vers op te voeren dan kun je pas echt loonwerker uren uit sparen
@hoest klopt. ben hier inmiddels ook alweer een 10 a 12 jaar fanatiek met de ladewagen bezig. Laatste 3/4 jaar kuilen we het meestal zelf in samen met collega boer. Zit er echt veel op en is het niet goed droog rijd er een kleine loonwerker mee en als het echt niet anders kan laten hakselen. Maar dat komt weinig voor. Voor de rest begin ik meestal in augustus met stalvoeren want dan heb ik de weidedagen er ook opzitten en hoef ik daarna niet veel meer in te kuilen en dat bevalt ook prima!!
Quote Reactie van @GerbertXL:
M'n vader heeft een ouwe opraapwagen gekocht toen ik 15 was en toen ik 16 was

Hier ging het juist andersom😅😅🤣 pa wad gelukkig wel direct enthousiast. Niet over de eerste wagen maar wel over het zelf inkuilen
@GerbertXL Wat kan er w88 bij de beesten dan??? Insemineren?? Kalverij?? hokjes schoonmaken??kalf leren drinken?? zieke koe behandelen??Boxen cleanen??
@Hans van Bergen dat is aan jou. De kans dat dat allemaal tegelijk moet is denk ik net zo groot als dat de loonwerker afbelt op het laatste moment.
Scheelt dat je een 4wd hebt hier hebben we wel eens met een 6210 goed 90/95 pk met een strautmann super vitesse met volle set messen ingekuild, dat gaat gewoon goed met een gangetje van 6/7 km
Plaatje, 3 balker a Deutz fahr, weinig geld
m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/…
Zoals hier al meer gezegd heb je gewoon meer pk’s nodig voor je gewenste resultaat. Met een 100-110 pk trekker en een Strautmann Super Vitesse kom je een mooi eind
Volgens mij kun je beter die overige uren bij een loonbedrijf werken ivm zelf aan de gang te lang bezig word de kwaliteit minder van als je zelf af en toe voor loonbedrijf werkt komt loonbedrijf ook voor leuk prijsje bij jou en heb je snel en goed je gras gesneden in de kuil
Hier jaren met een vitesse1 4 balks invoer vol op in de messen gewerkt, met een 306 LS ervoor. We deden ongeveer 24 ha op 1 dag maar dan moet je savonds onder melken wel door kunnen doen met de opraapwagen. (land op afstand ophalen). en de ander melken. En ja dan was je echt wel blij dat het er aan zat.😀
Laten de loonwerker eerste snede kuilen rest kuilen we met pottinger Faro 4000 rotorwagen heb keuze uit 3 trekkers meestal staat de mf 6480 ervoor met fronthef maar de 5470 trekt het ook best de 3050 krijgt hem ook nog wel vol
+6
Kunt ook gaan stalvoeren, bespaar je al heel wat hectares kuilen, en het werk is beter verdeelt, zeg maar 40 minuten per dag, betere benutting van vers gras, en minder krachtvoer nodig ten opzichte van kuilgras.
Miedema rotor plus, past mooi bij die trekker
@biopleats een Miedema snijdt al helemaal niet.. die krast alleen wat 😀
+2
@Renze bijna geen enkele wagen van voor bouwjaar 2000 snijdt fatsoenlijk. Met ongeveer 20 messen.

Voor 1980 sneden ze bijna niks. Met 10 messen die alleen wat krassen. Haha
+3
@mdoornekamp ik heb een Super Vitesse gehad met dezelfde rotor als de Miedema Presto. Die sneed wel goed maar de messen braken veel te makkelijk. Ik denk dat het invoerkanaal te breed en de messen daardoor groot waren en te makkelijk zijwaarts krom gedrukt door het gras en knapten. De DF van 1993 die ik daarna kocht knipt het gras als papier.
Quote Reactie van @biopleats:


Miedema rotor plus, past mooi bij die trekker

Neen. Hij wil met 80 pk 30 hectare inkuilen. Daar moet je flink gas voor geven als het al lukt. En dan gaan de lagers in de curvebaan er aan. Ook zonder messen.
Dus bij welke (Gebruikte) wagen kan hij wel vol gas laden? Een Deutz Fahr balkenwagen?
+1
@Gerron strautmann Vitesse balken wagen is misschien ook wel geschikt
Een Rapide .... met die 80 pk heeft een Rapide niks te lijden.

@Gerron
@Twentsch Land Dan krijg je dus niet de optimale prestatie met 80 pk.
Die Strautmann balkenwagen zou dan beter zijn zoals @mdoornekamp schrijft.
+1
Lekker laten doen. Als het wat minder schikt ben je zelf al druk zat met de koeien. En De loonwerker gaat eventueel nog langer door s'nachts.. bij 1 Dag mooi weer en jullie werk zat hebben met schudden en harken. Beter zorg je dat de kuilplaten in orde zijn, mooie rijkuilen/ sleuf silo's. En dan evt helpen vast rijden met eigen trekker.
+3
@JD 6110 als je dat allemaal voor elkaar hebt is het met zelf kuilen ook al veel sneller klaar
+1
Kleine toevoeging,

Alleen de 1e snede is 27 bunder gras, latere snedes zullen ongeveer 20 bunder zijn omdat de koeien dan in de weide lopen. Had ik misschien even eerder moeten zeggen. Wel bedankt allemaal voor het meedenken!
+1
@Holkenborg Doe jezelf een plezier en zorg dat je het gras en de kuilplaat er goed bij hebt liggen. Je kunt dan 's ochtends vroeg laten(!!!) Kuilen, je bent halverwege de ochtend klaar en je hebt voor het melken het kleed erover en alles van kant. Je moet er toch niet aan denken dat je in een week als dit een hele lange dag aan het kuilen bent, rijdt het met 40 graden de bult in en dekt het 's avonds of de volgende dag nog eens af. Wat je kwijt bent aan voederwaardeverlies heb je de loonwerker gratis.
+2
@Spuit11 Als ze het voederwaardeverlies in geld uitdrukten denk ik dat er minder boeren zelf inkuilden.
+2
@arnold dat denk ik dus juist niet. Wij doen een hele dag over 30 hectare, of met de 1e snee 60 hectare per dag met 2 wagens, de loonwerker doet dat in de helft van de tijd, maar krijgt de bult wel net zo strak en vast? Geloof je toch zeker zelf niet? En wat voor voederwaarde verlies zit er in die 5 uur dat ik extra aan het kuilen ben?ook helemaal niks, het onderste zit echt wel luchtdicht als er een halve meter gras bovenop ligt hoor
Quote Reactie van @dx11:
, maar krijgt de bult wel net zo strak en vast? Geloof je toch zeker zelf niet? En wat voor voederwaarde verlies zit er in die 5 uur dat ik extra aan het kuilen ben?ook helemaal niks, het onderste zit echt wel luchtdicht als er een halve meter gras bovenop ligt hoor

Probleem is dat het eerste gras nat is, dat valt nog mee, maar vooral het laatste te droog, of je moet met 4-5 man rondlopen dat de wagens al rijden terwijl je soms nog aan het maaien en/of harken bent. Die hele organisatie valt niet altijd mee.

Gehakseld gras, met juiste drogestofpercentage verdicht het beste, vooral drogestofpercentage is erg belangrijk. Dat viel afgelopen week niet mee. Zelfs met op zwad maaien en twee wiersen op 1 draaien gaat het al erg hard van je af.
@Noorderling vind ik ook, was hier ook het probleem. Nu we de helft laten harken en het binnen 36 uur van het land is is dit probleem eigenlijk over, of ze er meer van geven durf ik niet te zeggen
+2
Quote Reactie van @dx11:
het onderste zit echt wel luchtdicht als er een halve meter gras bovenop ligt hoor

Kan je nog wel eens tegenvallen, scheelt dat je sleufsilo hebt, maar vind het bij die broodkuilen vaak tegenvallen, als je dan ziet hoe warm dat gras is onderin na een uurtje of 4, zowel aan de zonkant, als schaduwkant.

Maar goed, iedereen moet mooi zelf weten wat die doet, alleen als ik zie dat ze met hakselen in 3 a 3.5 u tijd dik 30 bunder wegwerken en de kuil zeker zo vast zit, als toen we nog zelf deden verdelen en oprapen met kar van de loonwerker, dan ben ik er van overtuigd dat hakselen wel uit kan en dan nog niet over de diesel die je er 's winters extra doorheen jaagt met mengen gesproken.

Geraapt gras blijft vaak toch scheuren en loswrikken met aanrijden bovenop, viel mij altijd tegen hoe de kwaliteit van de toplaag/ eerste 10 cm was...
@johndeere6230 Bij een sleufsilo valt dat redelijk mee, gewone kuil heeft daar wel sneller last van, die zitten vooral op de kanten veel minder in elkaar.
Jullie dus nu alles hakselen? Je reed andere jaren toch zelf met de kar van de loonwerker? Dat ging ook altijd heel vlot als ik het me goed herinner.
+1
@CaseCS130

Ja, nee dat klopt zeker, toch heb ik persoonlijk de kuil zo gauw mogelijk dicht, warmt die verder ook niet op.

Ja, hebben op 7 bunder 1e snee voor de zomerhuis na, dit jaar tot nu toe alles laten hakselen, pa had de 2de en 3de snede wel willen rapen, alleen dat krijgt die mengwagen van ons slecht door elkaar ben ik van mening. Vorig jaar met die lange 1e snede ook laten hakselen en van de winter kregen we het sneller/ beter gemengd, dus dit jaar maar is alles proberen. Komt ook bij dat pa 7 a 8 u lang op de ahlmann zonder airco ook wel zat was en die liever niet wilde rapen.

Klopt, ging altijd wel als een speer, met 1 kar reed je in 6-8 u een 30 bunder bij elkaar, maar goed, dan heb je alles om de deur liggen en schuif je hem eerder door, dus kun je meer snelheid houden. Nu dus hakselen en dat bevalt mij eigenlijk ook prima, de rekening van de loonwerker is alleen een +- 500 euro hoger
@dx11 ik wil niet lullig doen maar als de loonwerker zulk werk af leverde als op de laatst geposte foto van jou hoefde die niet weer te komen, die kant is echt niet strak.
@Ruben-Wind tijdens het verdelen bedoel je? Tsja hier is geen loonwerker die de kanten plukt. Moet de boer altijd zelf doen. Prutswerk zou ik het zelf niet noemen, die jongen heeft er een knappe bult van gemaakt, maar dat is mijn visie. Hij mag hier tenminste wel weer komen, ik schaam mij er niet voor en voorzie daarin geen problemen

(klik om te vergroten)

+2
@Ruben-Wind kanten plukken is sowieso voor de boer zelf. Ik kan de shovel niet stil zetten om de kanten bij te werken @dx11
@mdoornekamp @dx11 Zo met plastic er op valt dat ook niet op. wij plukken eigenlijk nooit kanten, dus hoeft de loonwerker dat ook niet te doen. Wel strakke kuilen.
@Ruben-Wind zeker vrij ronde kanten aan de kuil? Blijft zand ook beter liggen..
+2
@Ruben-Wind nou ja,zoals eerder gezegd een ieder doet wat hem goed dunkt. Wat bij de ene goed gaat gaat bij de ander niet goed. Jij hebt topkuil zonder schimmel en berijkt dat zonder te plukken met een geweldige loonwerker. Hier die ik het zelf. Kan ik smorgens nog het laatste maaien om dat savonds als laatste te kuilen. Kan ik de kantjes plukken, en nog even narijden. Dat is waar ik waarde aan hecht, wat voor mij goed voelt, en bij mij ook werkt. T is veel werk, ik maak er meer werk van dan een loonwerker, is voor mij niet erg
+2
@mdoornekamp inde. Ik zeg altjjd bel maar als er handwerk is, of kant plastic kapot gereden. Kan altjjd gebeuren maar zodra ze het zelf gaan herstellen terwijl hakselaar doorrijd kost het dubbel geld 🙈
@mdoornekamp kan wel maar dan wordt het een duur uurtje kanten plukken als de hele hakseltrein dan een uur stil staat. Als alle klanten het zouden willen kun je er iemand voor in huren a 40 euro/uur maar dan hoeft het bij de meesten ook niet meer denk ik.
@MaxxuM4ever
Quote:
kanten plukker voor 40 /uur

Toch denk ik dat dat wel uit kan. Bult snel dicht en betere kanten.
@Ruben-Wind moet je even tussen de fotos van holkenborg kijken. Die bult ligt er netjes bij dat doen ze al zelf. Kan jou loonwerker nog wat van leren
@cb6520 tag mij dan maar even in die foto want ik zie geen 1 foto van een kant. Denk niet dat ze er van kunnen leren aangezien bij veel boeren kantjes plukken blijbaar nog normaal is.😂
@Ruben-Wind waarom wil je kantjes plukken in een sleufsilo
@cb6520 dat is waar ik op doelde bij jan, als je boven de wanden komt krijg je het zelfde idee van inkuilen toch als wanneer je zonder wanden een bult maakt? Of maakt het dan ineens niet meer uit?
+3
@Ruben-Wind jawel maar warom zou je dat zelf niet kunnen en een loonwerker wel.
Ik laat zelf ook de loonwerker kuilen maar elke situatie is anders. Begrijp daarom de reacties hier niet zo over het zelf inkuilen, de meeste met de grootste verhalen zijn geen eens boer maar loonwerker of boer af omdat ze te goed waren
@cb6520 nee ik heb volgens mij nergens gezegd dat dat niet kan. Ik doelde op het geen dat jan zei dat als de loonwerker met dubbelle capaciteit het gras in de bult maakte de kanten misschien wel niet zo strak zouden zijn.

Zelf inkuilen vind ik ook mooi werk! Zelf laatst nog met een eigen opraapwagen bezig geweest, maar zou dan de 1e 3 snedes onder de hakselaar rijden en de kleinste stukken doen en latere snedes zelf. Ik kon wel uit rekenen dat het uit kon, hebben de trekkers ook wel staan.
@Ruben-Wind zo doen we het bij mn ouders ook. Zelf met de wagen er bij en loonwerker en dan op afstand ook nog extra kieper er bij. En op verre afstand 10+km met de wagen zelf kuilen of alleen shovel erbij. Vroeger deden we heel veel pakken persen ook voor de jongvee locatie De opraapwagen is betaald van 2-3 jaar pakken persen.
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
kanten misschien wel niet zo strak zouden zijn.

Dat weet ik niet meer waar ik dat gezegd heb hoor
@dx11 22 berichten naar boven. Onder strak Versta ik strakke kanten. Over boven in het midden een bult zit maakt mij minder uit, dat zit toch wel vast.
@arnold Als ze voederwaardeverlies in geld uitdrukten kuilde er niemand meer in maar ging alles in balen!
+3
@labella geeft eigenlijk aan dat het meeste gras te droog de bult in gaat. En droog gras gaat in balen altijd goed omdat ze dan goed in vorm blijven.
@labella
Om dat ' s winters lekker te bonken met de menwagen🤭
+1
Quote Reactie van @labella:
ging alles in balen

Hier ook gedaan, niet zaligmakend, heel veel extra werk, 0 liter extra melk
@dx11
Quote:
veel extra werk

Folie is op dit moment ook razend duur
@mdoornekamp vertel mij wat, de eerste 10.000 euro aan folie heb ik er alweer door
@dx11
Quote:
10.000

Gatver
+1
@mdoornekamp t is gelukkig voornamelijk loonwerk, dus ik ben blij dat het op is, zolang het in de schuur staat komt het geld niet terug 😅
@arnold als het geld van voerderwaarde verlies gelijk op de bank rekening kwam misschien niet. Heb zelf ook wel een poos balen gevoerd, merkte geen verschil.
@Holkenborg dan is zo n d f opraapwagen nog nie verkeerd om mee te beginnen. En als je er veel schik mee krijgt kun je altijd nog een grotere combi kopen.
+1
Als ik zelf ging kuilen kocht ik een goeie ronde balen pers , als je 30 ha wil persen kun je ook in 2 dagen doen want als je ook in 2 dagen maait dan doe je gewoon rustig aan en het voordeel van balen is dat je geen kuilsnijder nodig bent (in de winter heb je ook geen broei)
30 ha op 1 dag is voor loonwerker met 1 wagen al beste klus in 1e snede met 200pk+ kun jij het wel vergeten met zo staltrekker
+8
Ik vind de stemming wel ietwat negatief hier.

Eerste snede zou een hele hap kunnen zijn. Maar mocht je die in 2 keer willen doen doen is het prima te overzien. Later in het seizoen maai je waarschijnlijk ook elke 2 weken in combinatie met weiden. Kun je op het laatste moment besluiten dat stukje er toch nog maar even af te maaien.

En iedereen die invult dat het zoveel werk is: koeien melken is sowieso heel erg arbeidsintensief. Dus beter maar helemaal stoppen dan.
@newholland6640
Zie net op z'n profiel dat ze thuis een robot hebben, dat maakt het landwerk wel flexibeler. Neemt nogsteeds niet weg dat je aan 30 hectare met een 745 een hele kluif hebt. @Holkenborg zijn jullie bereid een grotere trekker aan te schaffen?
+1
@mf 6150 Zou wel kunnen maar dubbellucht aan de 745 kan ook, dan kan de 856 met 100 pk voor de wagen. Moeten we alleen even een setje zoeken dat naast 540 65 R34 past
@Holkenborg
Dat zou al wat schelen ja, wij zijn begonnen met zelf te kuilen met 95 pk voor een mengele rotobull 4000. Dan deden we een 10 hectare per keer ivm het weiden, vonden we te weinig om de loonwerker voor te laten komen. En zo konden we mooi wat uitproberen. In 2013 is daar een trekker van 140pk voor gekomen, dat scheelde aanzienlijk
Logisch eerst een wagen van 25 k en dan nog een trekker van 75 k erbij. Met die pony's van Holkenborg gaat het niet opschieten. Koop van al dat geld P rechten, koeien nieuwe box matrassen of iets ander wat je terug verdiend. Al dat volk wat nu rondloopt krijgt strak een meid en dan is er ineens weinig tijd meer. En dan gaat de kwaliteit van het ingekuilde gras rapido achteruit. En dat willen de koeien niet
+4
@Hans van Bergen Met die mentaliteit had je nog op een melkkrukje gezeten.
@GerbertXL Ja precies Gerbert zo is het. Ik ben 1 van de weinige boeren jongens uit mijn tijd die nog steeds melkt. Alle Fendt rijders en machine schuur vullers zijn allang boer af. Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven en dat moet je dan wel de goede kant opsturen. Overigens heb ik 3 broers en 2 zussen en wij kuilden ook veel zelf in. Dus ik weet precies hoe het werkt. Maar wij hadden al een opraapwagen om vers gras mee te voeren en we voerden de koeien ermee. Een Bergmann daarna Daarna deutz fahr gevold door Claas
+3
@Hans van Bergen dat jij nog boer bent en zij niet wil niet zeggen dat jij financieel beter onderlegt bent. Kan ook prima het tegenovergestelde zijn.
+5
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
volk wat nu rondloopt krijgt strak een meid en dan is er ineens weinig tijd meer

Hoezo? Hier juist andersom, die red zich met de koeien waardoor het kuilen niet steeds stil ligt
+3
Gewoon laten doen door loonwerker en je concentreren op de koeien en het afdekken van de kuil!
Mocht je het heel heel leuk vinden meld je dan bij de plaatselijke loonwerker dat je tijd over hebt in drukke periodes.
Krijg je mits je er mee om kan gaan mooi materiaal onder de kont met airco en koffie en gezelligheid op z’n tijd.
Loonwerker blij, jij geen overtollig ijzer op je erf en boekhouder blij
+6
Quote Reactie van @Melkboer16:
geen overtollig ijzer op je erf en boekhouder blij

Heb de boekhouder laats gezegd toen hij er over begon dat zelf kuilen niet uit kon.
Dat alles wat het meer ging kosten als ik de loonwerker zou bellen hij erbij zou moeten betalen per jaar.
Vond hij toch niet goed.

Veearts wou laatst ook wat te vertelken hebben.
Heb hem gezegd dat als hij wat over koeien te vertellen wou hebben hij zelf een stal vol moest kopen.
Bij ons zijn wij de baas over ons bedrijf.
Geen boekhouder, bank, veearts of weet ik veel welke andere adviseur
+1
@Fendt926Driver De bank is direct dan wel indirect diegene die het speelgoed moet betalen dus als die de stekker eruit trekken dan is het snel klaar
+3
@Hans van Bergen materiaal betaal je over het algemeen met geld wat je heb.... de loonwerker betaal je ook als je geen geld heb
+1
@Hans van Bergen als je onderpand veel meer waard is dan de schulden hebben ze bar weinig te vertellen. En zolang ik al m'n machines van de lopende rekening betaal nog minder.
+1
@Fendt926Driver zo n boekhouder heb ik ook😜
@Fendt926Driver
Quote:
vertellen

Je hebt toch wel een voer adviseur 🤔. Kun je daar nog mooi 2000 euro aan kwijt. Die man moet tenslotte ook leven
+1
@Fendt926Driver tja de een boert met geld en de ander om het geld!
Dat zie je met die trekkeracties ook! De een nog groter als de ander en ze kunnen ze ook nog de hele dag missen ook.
Heb ook wel eens meegedaan maar begrijp niet waar gewone veeboertjes zulke lompe speeltjes voor nodig zijn.
+6
Quote Reactie van @Melkboer16:
lompe speeltjes

Ik ben trekker enthousiasteling.
Dus heb ik iets grotere en een paar meer trekkers dan gemiddeld.
Maar allemaal 100% eigendom.

Jij geeft misschien meer uit aan sigaretten of drank of vakanties of een andere hobby.
Prima.
Maar als er bij jou niets overblijft aan het eind van het jaar voor al het bovenstaande
Dan zal belasting betalen wel jou nr 1 hobby zijn.

Wat betreft de tijd om te demonstreren..
De ene dag rijdt mijn zaterdagshulp
Dan een dag mijn dochter of zoon.
Zelf kan ik s morgens 2 a 3 uur eerder beginnen om daags weg te kunnen. En s a vonds tot 23.30 door gaan om te voeren of ander werk af te maken.

Waar een wil is is een weg...
@Melkboer16
Zie hier ook vooral jeugd van grotere bedrijven die heen gaan, en een enkele loonwerker. Hier moet de moderne trekker elke dag vers gras halen, en ik heb geen extra man lopen die even heen kan of mijn werk overnemen. Stroe had mij ook wel een dagje mooi geleken hoor.
@grös wij zijn gewoon met de auto geweest. Met 4 boeren. Was ook mooi, in dezelfde file gestaan. Koffie met broodjes erbij. Alle toespraken aangehoord. En gewoon om 6 uur s avonds terug om te melken.
@grös een robot en nog niet weg kunnen 😂
+2
@Holkenborg er zijn bij deze forum post veel verschillende meningen. En in diverse meningen kan ik mij ook vinden.

Als ik eerlijk ben over jullie situatie zou ik elke keer de loonwerker bellen om te kuilen. Maar ik krijg de indruk van jou dat je graag wat meer 'trekker werk' zou willen doen, en dat mag natuurlijk.

Het is en blijft lastig om vanaf de telefoon/computer de situatie helemaal te begrijpen. Maar als ik alles punten die jij ondertussen genoemd hebt meeneem zou zelf kuilen voor jullie misschien toch wel wat kunnen zijn

Mijn advies zou zijn: laat de eerste snee (ca 30 ha) inkuilen door de loonwerker, zolang er geen grotere machines beschikbaar zijn wordt het gewoon heel lastig om alles binnen een redelijk tijd binnen te krijgen.

Voor de latere snedes (ca 10 a 20 ha per keer) zou je zelf wel in een redelijke tijd naar de bult kunnen krijgen.

Om echt te kijken of zelf kuilen iets voor je is zou je eigenlijk moeten kijken of je een demo/huur wagen kan regelen, op die manier kan je een snede kijken hoe het gaat en of het echt iets voor jullie is.
+2
Quote Reactie van @rickboer blija:
laat de eerste snee (ca 30 ha) inkuilen door de loonwerker

En rij zelf mee dan, stukken op afstand zelf naar huis rijden, uren op de weg van de loonwerker worden immers ook betaald natuurlijk, of overal de kopwiersen zelf wegrijden, dan heb je zelf toch schik en is de loonwerker ook sneller klaar.

Ik zou persoonlijk de 856 er wel voor zetten, dan kun je met een taarup uit de voeten en die kosten de wereld in verhouding ook niet, maar wel een rotorwagen
+1
@johndeere6230 precies, dat is ook de reden dat ze het eigenlijk eerst een keer uit moeten proberen. Als het dan al tegen valt om wat voor reden dan ook hebben ze in ieder geval niet 10 a 15k uitgegeven aan een machines waar ze eigenlijk niks mee kunnen
+3
Quote Reactie van @johndeere6230:
of overal de kopwiersen zelf wegrijden, dan heb je zelf toch schik en is de loonwerker ook sneller klaar.

Die zijn er hier ook wel die met een stalvoerwagen met 8 messen de kopeind wiersen met een beetje bocht zelf al aan de kuil rijden.
Dan heb je onderin de gehakselde kuilgras bult een mooie mat die schoon opschept met de happer
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Die zijn er hier ook wel die met een stalvoerwagen met 8 messen de kopeind wiersen met een beetje bocht zelf al aan de kuil rijden.Dan heb je onderin de gehakselde kuilgras bult een mooie mat die schoon opschept met de happer

Er zijn zelfs boeren die van mening zijn dat een deel drogere kuil of hooi in het rantsoen beter is voor de gezondheid van de koeien. Dus als die kopeinden nou als eerste gemaaid worden dan komt dat prima uit om eerst zelf weg te laden. Kan de loonwerker een paar uur later komen.
+1
@Gerron denken in oplossingen. Niet in problemen
Quote Reactie van @Fendt926Driver:

@Gerron denken in oplossingen

Dat doe ik dus ook. Door een deel een dag eerder te maaien kan je dat bereiken. Maar dat deel wordt dan te droog om door de hakselaar te laten doen.
Waar zie jij dan het probleem in wat ik schrijf?
+1
Quote Reactie van @Gerron:
Waar zie jij dan het probleem in wat ik schrijf?

Nee ik zag geen problemen.
Mijn tekst was om aan te geven dat jij in oplossingen dacht
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Nee ik zag geen problemen.Mijn tekst was om aan te geven dat jij in oplossingen dacht

Ok,
Het mooie van een eigen opraapwagen voor zoiets is dat je die dus ook kan gebruiken om bij de hete dagen te stalvoeren.
+1
Quote Reactie van @Gerron:
Het mooie van een eigen opraapwagen voor zoiets is dat je die dus ook kan gebruiken om bij de hete dagen te stalvoeren

Ik heb een rapide 80 voor stalvoeren en een rapide 140 voor inkuilen.
En een claas jaguar 860 als ik het gehakseld aan de kuil wil hebben.
En nog laat ik soms balen maken....🙈🙈
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
En nog laat ik soms balen maken....

Tijd voor een eigen ronde balenpers achter de MF!
@Gerron zou zeker een mooie optie zijn.
Laats prijsopgaaf gehad van een welger met wikkelaar op 1 frame.
21000 balen geperst.
Ben je toch al ruim 10.000 euro kwijt
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
een welger met wikkelaar op 1 frame.

Nee, die wikkelaar moet natuurlijk achter de 926 om het plaatje compleet te maken. En dan met de Mecalec de balen laden met een kar er achter.
@Gerron Klein detail, wij kunnen niet stalvoeren omdat wij een Weelink hebben. Misschien zijn er al wel mensen die daar wat op bedacht hebben?
Quote Reactie van @Holkenborg:


@Gerron Klein detail, wij kunnen niet stalvoeren omdat wij een Weelink hebben. Misschien zijn er al wel mensen die daar wat op bedacht hebben?

Je kan het verse gras met een shoveltje naar binnen rijden maar dan ben je wel lang bezig op zo'n dag omdat het gras snel op is. Misschien voor die hete dagen wat ronde balen in voorraad houden?
@Gerron Probleem is dat er altijd pakken voer op de voergang staan omdat we door dat hek maar 1x in de week hoeven te voeren.
Quote Reactie van @Holkenborg:


@Gerron Probleem is dat er altijd pakken voer op de voergang staan omdat we door dat hek maar 1x in de week hoeven te voeren.

Dan is er toch ook geen reden om vers gras te stalvoeren?
Ik bedoelde de situatie dat het te warm is om te laten weiden en dat je daarom de koeien binnen houdt.
@Gerron
Quote:
Misschien voor die hete dagen wat ronde balen in voorraad houden?

Waarom niet gewoon een kuiltje los hebben? Of heb ik een reactie gemist en word er 100% geweid?
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Waarom niet gewoon een kuiltje los hebben? Of heb ik een reactie gemist en word er 100% geweid?

Als je met de huidige dagen alleen dat kuiltje los hebt voor die paar dagen dat het te warm is om te weiden dan moet je door blijven voeren van dat kuiltje omdat het anders verrot. Dus dan ben je flexibeler met gewikkelde balen. Maar dat weet jij ook wel. Dit topic gaat over een opraapwagen om in te kuilen en ik noemde gewoon terloops het voordeel dat je die wagen dan ook kan benutten voor stalvoeren.
Man man man wat zit je weer te zeuren...
@Gerron ik stel een vraag…. Jij begint over balen, terwijl hij juist een opraapwagen wil kopen, wie wijkt er nou af van het onderwerp……

Ik stelde ook gewoon de vraag of er 100% geweid word. Hier namelijk alleen overdag, en dan ligt er gewoon een kuiltje los die 100% fris en koud blijft. Afgelopen dagen is daar wat meer van gevoerd.
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:


@Gerron ik stel een vraag…. Jij begint over balen, terwijl hij juist een opraapwagen wil kopen, wie wijkt er nou af van het onderwerp……Ik stelde ook gewoon de vraag of er 100% geweid word. Hier namelijk alleen overdag, en dan ligt er gewoon een kuiltje los die 100% fris en koud blijft. Afgelopen dagen is daar wat meer van gevoerd.

Dus je had op Holkenborg moeten reageren en niet op mij voor antwoord op je vraag.
@Gerron waarom kom je dan met het balen advies terwijl je helemaal niet weet of er zomerdag een kuil open ligt?
Hoef je niet boos te doen, ik vraag mij alleen af wat die balen toevoegen.
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:


@Gerron waarom kom je dan met het balen advies terwijl je helemaal niet weet of er zomerdag een kuil open ligt?Hoef je niet boos te doen, ik vraag mij alleen af wat die balen toevoegen.

Omdat hij niet heeft geschreven wat er dan gevoerd wordt.
@Holkenborg hadden wij ook, toch wil gras wel tussen het hek, alleen is maïs dan een dingetje, ideaal is gras niet met weelinkhek, of je moet er een 2 zijdig lossende maisbak naast hebben
@weurding
Quote:
2 zijdig lossende maisbak

Heb er nog een in de aanbieding, holaras
Quote Reactie van @Holkenborg:
Misschien zijn er al wel mensen die daar wat op bedacht hebben?

Zeker wel
Mest strooier of voerwagen die achter lost.
In lagen laden en voeren voor een halve dag.
Dat met weelink op laten vreten.
Dan hekken uit elkaar en vrachtje gras erin.
Volgende morgen weer met de strooier gemengd voeren
+1
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Zeker welMest strooier of voerwagen die achter lost.In lagen laden en voeren voor een halve dag.Dat met weelink op laten vreten.Dan hekken uit elkaar en vrachtje gras erin.Volgende morgen weer met de strooier gemengd voeren

Of gewoon de mais op het verse gras gooien in de ladewagen met walsen?
Maar ik weet de situatie niet bij hem.
@Fendt926Driver We zetten hier met een kuilvoersnijden de blokken op de voergang, daarom kan je er niet meer bij
@Holkenborg altijd handig dat niemand je situatie kent maar ze wel weten dat stalvoeren en balen maken voor in de zomer handig voor je is 😎

Mijn advies mbt opraapwagen zou zijn, begin met een lage investering zodat je kan zien of het echt wat voor je is. Grote hoeveelheden gras laat je loonwerker doen en rij je zelf mee, kleinere zomer snedes mooi zelf naar huis rijden.
Kan je als dat goed bevalt later altijd nog veel geld gaan uitgeven aan dikke opraapwagens 😎
Quote Reactie van @Holkenborg:
We zetten hier met een kuilvoersnijden de blokken op de voergang, daarom kan je er niet meer bij

Dat is een goede optie. Maar misschien dat je tijdens de grashaal periode iets gemengder ging voeren per halve dag.
Of het verse gras bijin de voerwagen of mest strooier en alles ligt er per dag voor.
@Fendt926Driver stalvoeren met een weelink hek lijkt mij ook niet zo strak plan . Als je met de wagen aankomt moeten alle koeien tegelijkertijd bij het hek komen en bij een weelink hek heb je die plek niet
+1
@fan van trekkers boer in de buurt heeft het wel 4 jaar gedaan in zijn oude stal.
Weelink hek uit elkaar vers gras erin en hekken aanzetten en ze vreten wel
Nu de nieuwe heeft alle voerhekken en voerangen aan de buitenkant van de stal.
@Holkenborg je kan toch ook achteruit het weelink
Hek in en er dan een bult gras voor draaien? Eventueel met mais. Doe ik nu ook, maar sloop hem er toch zo uit
+1
Deze kun je meerdere kanten mee op, ook stalvoeren, jongen doet veel in gebruikte opraapwagens, heeft doorgaans prachtige karren
ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/…
+4
Het argument dat je een betere kuil overhoud als je de loonwerker laat inkuilen kun je ook prima omdraaien. Als je zelf inkuilt kun je zelf de dag bepalen wanneer je kuilt en het aanrijden is beter omdat je er langer de tijd voor hebt. Snijden is beter dan de loonwerker omdat je gras minder snel door de invoer heen haat en als je de messen slijpt doe je het voor 30 bunder, niet voor 100+.
Ik zeg niet dat het zo is maar het kan prima.
@GerbertXL jij heb een nieuwe wagen. Dan zit jij met het kwaliteits verhaal wel goed . Alleen de afschrijving/renteverlies is wat hoger. En niet te vergeten de verzekering. Met een wat lichtere wagen als die van jou kom je financieel al wat beter uit dan met een Jumbo van 120 K
+1
@mdoornekamp met de super vitesse ging het snijden ook perfect, dat weet jij ook.
@GerbertXL
Quote:
super vitesse

Ja die snijden goed. Ik heb er toen wel nieuwe set messen bij gekocht
+2
@GerbertXL

Precies, het is maar net welke keuze je maakt.
+3
@GerbertXL Dat klopt als jij een haffel personeel in de keet heb zitten w88 tot ze bij jouw mogen komen inkuuln. Echter mijn ervaring is dat
1 hep geen trekkerrijbewijs
2 voetballen
3 lam van dorpsfeest
4 buurjongen van nichtjes zus van vriendin is jarig dus helaas...
5 we gaan zwemmen in bacardi lemon
6 zwarte cross
7 4 daagse feesten
8 trekker kapot
9 opraapwagen kapot
10 dieker kapot
11 eindelijk regen
12 volgende week maar weer es kiekuh
13 bij de buren zit alles der al anderhalve week in
14 bij de buren is alles alweer geinjecteerd
+1
@Hans van Bergen natuurlijk, als je geen personeel kunt krijgen moet je er niet aan beginnen. En als je rotzooi constant boem zegt is de lol er redelijk snel vanaf.
Maar dat kun je alleen zelf beoordelen.
@Hans van Bergen
Of het maisland moet maar een paar weken wachten want we gaan eerst maaien en inkuilen..
Nee inkuilen lijkt me ook wel leuk, maar dan wel met 150 pk en een mega vitesse ofzoiets.
Quote Reactie van @grös:
Of het maisland moet maar een paar weken wachten want we gaan eerst maaien en inkuilen..

Dat doet de loonwerker hier ook, die laat je ook een paar weken wachten met maiszaaien als ie druk is met inkuilen.😅
@labella
Hier kwam er gewoon 1 zaaien, scheelt misschien dat er veel met opraapwagens word gekuilt, een hakselploeg is minstens 3 man, met 1 ladewagen kun je ook nog wel inkuilen.
@grös hier zit de hakselpiloot ook op de maiszaaier. En toch komt ook de mais er wel in
@labella Logisch plennen is de uit komst.
+3
Sorry collegae, maar er moet mij iets van het hart.

Ik snap er werkelijk niets van dat een relatief onbenullig onderwerp als een opraapwagen meer reacties ontlokt dan momenteel urgente thema’s.

Hoewel ik begrijp dat techniek machtig mooi is, en enorm trekt, wil ik toch benadrukken dat aandacht voor de politieke slangenkuil en de energie die bepaalde mensen willen steken in het behoud van onze sector er uiteindelijk voor zorgt dat er nog opraapwagens romd rijden.

Begrijp me goed, ik wil niet belerend zijn maar vind het van belang dat we massaal het oog op de bal houden.
+4
@Melkveehouder. boeren blijven boeren, en boeren praatjes zullen altjjd blijven tussen alle negativiteit. En gelukkig maar. Wat zou het een droevige zooi worden als iedereen het de heledag maar over stikstof en derogatie had, waar ik en velen met mij toch geen invloed op hebben….
+2
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
maar vind het van belang dat we massaal het oog op de bal houden.

Daarom was ik even weg van de discussie..

(klik om te vergroten)

Vlaggen hangen.
Uitzicht vanaf 9m

(klik om te vergroten)

Vlaggen hangen. Hefmast in de verreiker
+3
@Melkveehouder. Ik kom in deze discussie terecht via tractorfan. Een forum voor liefhebbers van tractoren. Onder deze liefhebbers zitten ook vele liefhebbers van machines. Dit zijn een beetje de dingen die ons specifiek verbinden.

Stikstof, koeien, stieren, ureumgetal of:
Onderwatergewicht, oorlog Oekraïne, bonalan zijn onderwerpen die veehouders respectievelijk akkerbouwers raken, maar waar de interesse op dit forum wat minder algemeen gedeeld wordt.
+3
@Melkveehouder. op café wordt langer gesproken over de voetbal dan over de 4de staatshervorming.. Maar daarom is het ene niet belangrijker dan het ander.

Nu je hier toch bent, Pintje?
+2
@Valtra man Prima, wel een 0.5 liter wat makkelijk de stof wegspoel😉
@Melkveehouder. Heb enkel Belgisch op de tap, maar dat vergeef je me vast. Schol! 👍

(klik om te vergroten)

+12
Valt me toch op hoe een hele discussie een 15 jarige kan teweegbrengen. Ik heb alle reacties met uitermate veel interesse gelezen. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen waarheid en heeft iedereen wel een puntje van gelijk. Toch mooi hoe iedereen reageert en elkaar toch in de waarde laat.
+1
@Gavrie Willemsen helemaal met je eens, je ziet het zelfde vaak als er bij een schuitemaker foto gezegt wordt dat het de beste wagens zijn. Dan is de reactieruimte vaak ook niet groot genoeg 🙈
@rickboer blija ervaring? haha
@rickboer blija ja inderdaad. Wel interessant om te tractorfan.nl/picture/1436515/
Hier nog zoiets. bijna vergelijkbaar
+1
@Gavrie Willemsen En ik vindt het mooie ervan, hier kun je ook van mekaar wat van leren!
+1
@Gavrie Willemsen komt ook een beetje omdat het topic ook op prikkebord is geplaatst.
Wij doen enkel aanrijden, maar alsmaar meer opraapwagen ipv hakseltrein dit ivm slechte verkaveling.

Mss een andere vraag wij doen mzzrdere snedes in 1 kuil nu merk ik op dat wij laatste jaren dikwijls een klein beetje schimmel hebben waar de wandfolie overlapt iemand enig idee wat ik misdoe is nt echt schimmel maar schep er toch wel wat uit met de vork...

(klik om te vergroten)

@BEboer misschien condens aan de onderkant van het plastic door omhoog waaien?
@rommert14 vroeger had ik dit nooit maar sleufsilos zijn iets minder gevuld sinds ik wat ruimte bijheb en heb het idee dat met spanriemen het gwn ramvol moet liggen 🤷‍♂️
@BEboer ligt er op de overlap wel wat op,autobanden of iets dergelijks,ander een rijtje proberen?
+1
@sorry ik ga het eens proberen de overlap is meer als 4m de 1ne folie komt tot daar de andere van muur tot muur
@BEboer je hebt er twee lagen folie onder liggen? Hier gebruiken we nu eerst krimp folie dat er over heen en dan de kant folie en nu gaat het goed die vlekken krijg je van de condens van t plastic
@BEboer

Ligt die niet iets hol? Dan wil je dat ook nog wel eens krijgen als er water op blijft staan
+1
@johndeere6230 Daar lijkt het wel op.
@johndeere6230 heb de indruk dat hij wat zakt door dat schimmelen. Eerst wandfolie die overlapt dan nieuwe plastic dan oude plastic en.dan een kuilnet.
@BEboer

Hmm apart, zou niet mogen. Hebben hier 1 nieuw zeil erover en verder niet, de kant folie is aan beide kanten maar 1.5 meter, dus 3 meter totaal, de overige 6 m zit maar 1 laagje zeil over. Net op plekken waar water heeft gestaan wil het soms wat vettig/ smerig zijn, anders geen problemen mee.

Gooi je er nog iets van banden op ofzo tussendoor?
@johndeere6230 vroeger deed ik het ook zo met autobanden en had ik dat niet en bij mais heb ik het ook niet. Mss en combinatie net nt bol genoeg en een iets te droge 2e snede 🤷‍♂️
@johndeere6230 vroeger deed ik het ook zo met autobanden en had ik dat niet en bij mais heb ik het ook niet. Mss en combinatie net nt bol genoeg en een iets te droge 2e snede 🤷‍♂️
Quote Reactie van @BEboer:
combinatie net nt bol genoeg en een iets te droge 2e snede

Dat zou goed kunnen ja, wel zonde!
@johndeere6230 Hier ook alleen 2x 3 meter kant plastic dan nieuwe plastic erop vervolgens het kuilnetje sleurven en als laatste de spanbanden. Hier doen we dat al jaren zo een eigenlijk nooit last van deze afscheiding op het gras
@2850Johndeere6R

Jaa precies, hier net zo, dubbele rij slurven dan rondom en helemaal vol leggen met van die schijven (wangen van de vrachtwagenband), gaat eigenlijk prima

(klik om te vergroten)

1e, 2e en 3e snede
@2850Johndeere6R

Jaa precies, hier net zo, dubbele rij slurven dan rondom en helemaal vol leggen met van die schijven (wangen van de vrachtwagenband), gaat eigenlijk prima

(klik om te vergroten)

1e, 2e en 3e snede
@BEboer herkenbaar. 2 rij zandslurven er over en het was goed. Hier precies de scheiding van de onderplastic
@BEboer vraagje over het afdekken? Als je de bijde wand zijlen zo breedt laat, dus tot de andere muur met onderfolie er onder zou je dan zonder zand slurven kunnen werken?
+1
@Petje17 Nee, de bovenste moet je wel goed vastleggen, met zand, zandzakken of strak met autobanden. Zo leggen wij ze altijd tijdelijk dicht en dat gaat wel goed.
@Petje17 ik heb hier stiekem zonder zandzakken gewerkt want krijgt schijt van die dingen 😂 enkel waar hij nt boven de muur komt wel zandzakken.
@BEboer precies dat met die zandslurven😁😁
@BEboer
Mooi klusje voor 's avonds na het melken, dubbele rij erop rondom en je hebt gelijk de sportschool gehad😜
@mf 6150 Brand weer slangen is veel makkelijker.
+1
@Todi sinds dit jaar ook op de lasagnekuil, bevalt goed!
+1
@mf 6150 doe ik meestal ook na kuilen redelijk vastleggen en savonds of de volgende dag een paar keer een kwartiertje er meer op leggen. Of er niet harder wind voorspeld worden dan gelijk goed vast leggen
+2
@BEboer dan heb je toch ook direct je antwoord op de vraag van de vieze plekken in de kuil
+1
@cb6520 Hier overal zand er op ook tussen de snedes door. Spit liever zand eraf als broei😂🙈
+1
@J asper tussen de snedes door heb ik er grindslurven rondom en als de silo vol zit grond er op
@cb6520 ik geloof nt dat het daarvan komt heb het met zandslurven ook als hij nt vol genoeg ligt.

(klik om te vergroten)

Met dit systeem heb je eig nooit afval maar wat zuurdere mais doordat het water er soms wat inloopt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gras , opraapwagen , inkuilen , case , onderhoud , 4wd en betrouwbaar geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
324
DEELNEMERS
74
WEERGAVES
13.121