Paul uit Bornerbroek houdt bijna in zijn eentje het tractormerk Deuliewag in leven: ‘Er zijn er nog maar 82’

BORNERBROEK - Ooit gehoord van Deuliewag? Het is een tractormerk dat niet veel mensen bekend in de oren zal klinken. Paul Kenkhuis uit Bornerbroek weet er juist alles over. Niet gek ook, want er staan er twaalf in zijn achtertuin. „Elk exemplaar heeft een eigen verhaal.”

Deel dit topic

Reacties

+2
hendry-blokzijl
Leuk zo'n artikel, maar kan het niet lezen. Moet je een abonnement voor hebben.
@hendry-blokzijl ja zouden ze eigenlijk een video van moeten maken
hendry-blokzijl
@Jelle Boerkamp6110 Ja, zou een mooi filmpje kunnen worden!
Grasbaal
Ik heb er nog nooit iets van gezien of gehoord maar op Tractorfan staan ook diverse Deuliewag foto's: tractorfan.nl/pictures/merk/…

En nu ook een video: tractorfan.nl/movie/55404/

En hier nog eentje te koop: bilwebauctions.se/traktorauktion-2019/…
jordi 1455
@Grasbaal Toch zijn ze een tijdje in Nederland geïmporteerd door Centraal Bureau Rotterdam (Cebeco).
+3
IHCparts
Paul uit Bornerbroek houdt bijna in zijn eentje het tractormerk Deuliewag in leven: ‘Er zijn er nog maar 82’
BORNERBROEK - Ooit gehoord van Deuliewag? Het is een tractormerk dat niet veel mensen bekend in de oren zal klinken. Paul Kenkhuis uit Bornerbroek weet er juist alles over. Niet gek ook, want er staan er twaalf in zijn achtertuin. „Elk exemplaar heeft een eigen verhaal.”

Je komt de eerste modellen uit een grijs verleden nog steeds tegen op elk nostalgisch trekkertreffen. Maar roep je Deuliewag dan kijkt alleen Paul Kenkhuis uit Bornerbroek verschrikt op als hij in de buurt is. Heeft hij wat gemist? Kenkhuis heeft de afgelopen dertig jaar een collectie opgebouwd van het van oorsprong Berlijnse merk dat klein van omvang was, maar groots in zijn geschiedenis. „Van de verhalen die ik erover heb gehoord en wat we met het merk hebben beleefd, kun je een boek schrijven.”
+2
IHCparts
Mooi gerestaureerd of roestig
De één mooi gerestaureerd, de ander authentiek roestig. En ze lopen allemaal als een zonnetje. Met een lichte draai aan de lier brengt Kenkhuis z’n Deuliewag D15 aan de praat. De eencilinder MWM motor met 15 pk produceert een geluid dat de liefhebber als muziek in de oren klinkt. „Deze kocht mijn vader een jaar voor mijn geboorte. Toen hij hem jaren later naar de schroot wilde brengen, heb ik hem daarvan kunnen weerhouden.” Als je met Kenkhuis de rij Deuliewags afgaat, komen de verhalen los. „Elk exemplaar heeft zijn eigen verhaal.”
+2
IHCparts
De Deuliewags staan door heel Europa verspreid, dat heeft deels met dealernetwerken te maken, waaronder dat van Mercedes dat Deuliewag had binnengehaald. Kenkhuis: „Voor zover bekend, zijn er nog 82 exemplaren verdeeld over Europa. In Zuid-Amerika stonden ze ook. In Paraguay om precies te zijn. Maar dat heeft niets met het dealernetwerk te maken. Ze zijn aanvankelijk door nazi-vluchtelingen naar Zuid-Amerika getransporteerd. Dat gebeurde meer met Duitse landbouwmachines. Een aantal is teruggevonden en weer naar Europa teruggehaald.”
+2
IHCparts
Kenkhuis lijkt met ‘Deuliewag-dna’ in de wieg te zijn gelegd. Hij weet er werkelijk alles van. Iwan Heskamp uit Rossum komt aanrijden met een Güldner. Geen Deuliewag dus. Aangetrouwde familie, heet het. Kenkhuis: „Deuliewag staat voor Die Deutsche Lieferwagen GMBH. Een vrachtwagenbouwer die vanaf 1937 ook landbouwtractoren ging bouwen. Maar ze kochten alles in. Het enige dat ze zelf maakten waren de neus, de motorkap en de spatborden. De motoren kwamen eerst van MWM en later van Güldner. Zo kwam bijvoorbeeld de Deuliewag Güldner Einheitsschlepper DA 20 tot stand.”
+2
IHCparts
In 1941 bombardeerden de geallieerden de fabriek in Berlijn plat. De productie werd slechts een paar jaar in Noord-Duitsland voortgezet. „Het merk heeft relatief kort bestaan. Daarom is het zo bijzonder dat je ze nog steeds in alle uithoeken van de aardbol terugvindt.”

Kenkhuis spoort ook exemplaren op, bij een boer in Lübeck tot een derde generatie erven van een Deuliewag-eigenaar in Noord-Frankrijk. „Daar willen ze er nog geen afstand van doen in de veronderstelling dat ze goud in handen hebben. Een misverstand. Je koopt ze voor een paar honderd euro, het is wat de gek er voor geeft. En meestal valt dat nogal tegen. Geduld is een schone zaak. Als eigenaren op leeftijd raken, vinden ze het vaak belangrijk dat hun bezit in goede handen is en gaat-ie alsnog in de verkoop.”

De schuren bij Kenkhuis raken aardig vol. Echtgenoot Cindy is kennelijk de moeilijkste niet. „Leuk toch? Het is in ieder geval geen doorsneehobby.”
+1
hendry-blokzijl
@IHCparts Dankjewel, kan ik het toch lezen. Wel een interessant stukje.
+1
schluterman
Nooit van gehoord maar wel een interessant verhaal

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0