Welk merk sproeikanon voor voldoende werkbreedte voor ons?

We hebben percelen van ongeveer 200mtr. breed en kunnen die in twee tracks makkelijk beregenen . Vooral bij mais natuurlijk ideaal.
Nozzle 28 of 30mm met 5bar aan het kanon. Haspel is 42jr. oud en is een "merkloze" Italiaan die niet meer gemaakt wordt en helemaal op is.
Komt een nieuwe van de winter.
Onze extra huurhaspel haalt lang niet de
gewenste werkbreedte
ondanks experimenteren met nozzels en werkdruk.
Zijn er mensen met ervaring met merken kanonnen die grote werkbreedte geven?
Het oude Nelson kanon haalt het ook niet
bij ons.

Deel dit topic

Reacties

angelo-nabben
Put en de slangdiameter en de pompcapaciteit bepalen de sproeibreedte.
+1
powerhenkie
@angelo-nabben Nee, nee, zijn maar twee parameters bepalend voor de werkbreedte; nozzle diam. en druk aan het kanon. Beide heb ik vermeld.
+1
angelo-nabben
@powerhenkie succes je weet het dus al👍👍👍
angelo-nabben
@powerhenkie druk aan het kanon kan hoger
powerhenkie
@angelo-nabben Klopt, maar wij vinden 5bar meer dan genoeg op begroeit land.
Grotere nozzle spuit ook verder en geeft meer kuubs/h. maar dat water krijgen we op dit moment niet uit de grond zeker niet bij de oude 6duims putten. Grondwaterstand te ver weggezakt.
stannetje96
@powerhenkie de hoek van je kanon maakt ook wel uit
zettelmeyer
Hier halen ruim de 100 meter werkbreedte wel met windstil weer. Slang is 100 mm meende ik en op de pomp 10 bar. (Pomp zit op de haspel zelf en hij word hydrologisch ingetrokken) Nozzel is 30 mm. Big gunn staat er opt kanon

(klik om te vergroten)

Kanon. De meter heeft het hier nooit gedaan
powerhenkie
@zettelmeyer Is Big Gun dus de merknaam? Hoort ernog een typenr. bij?
DANOONTJE POWERR
@powerhenkie big gun is ook van Nelson en zit vaak op Faber/ AP haspels.
Weinig verlies doordat ze geen turbine aandrijving hebben.
Bij 10 bar zeker 6 a 7 bar op de sproeier over en ongeveer 110 meter werkbreedte.
@zettelmeyer welk merk is de haspel dan?
+1
DANOONTJE POWERR
@Jelle Boerkamp6110 die op de foto is een Faber.
+1
zettelmeyer
@Jelle Boerkamp6110 faber. Voorloper van ap
+1
Fendt412vip
Ik heb op mijn haspels Sime Master kanonnen zitten. Ze bevallen goed; een grote diameter zorgt voor weinig drukverlies bij het kanon en er zijn veel afstel mogelijkheden. Vooral de hoekverstelling (15 tot 25 graden) is handig om bij harde wind toch de werkbreedte te halen (hoek verlagen). Ik beregen meestal met 6,5 - 8 bar aan het kanon met nozzle 28 of 32 mm. Dan kun je bij windstil weer 130 meter halen maar in de praktijk is het effectief meestal 100-110 meter in de Flevopolder.
spotmelker
Ik denk dat het merk niet zoveel uitmaakt maar naast druk/opbrengst moet je zo weinig mogelijk werveling in het water hebben. Dat kan door ribben aan de binnenkant van het kanon en door zo vloeiend mogelijke bochten van de kanonkar. De AP/Faber haspels van doorgaans 110 - 125- 140 mm slangdikte halen bij windstil weer royaal 100 meter werkbreedte. Ik ben nu met een Idrofoglia 110 mm op gras (= rustig) aan het draaien, 8 bar aan de pomp, dop 28 met 5 bar en bij stil weer dik 110 meter breed. Zitten geen vloeiende bochten in kanonkar.
Rood bloed
Wij beregenen met een Komet Gun 633.
Nozzle 28 of 30mm. en ongeveer 5bar aan het kanon. Leeftijd 40jr. en draait nog probleemloos. Werkbreedte van 110mtr. (28 nozzle) tot ruim 120mtr. (30mm nozzle).
Nozzle's zijn conisch en inwendig licht diabolisch.
Het is een kanon met een vrij lange straalpijp en voorzien van inwendige geleideschoepen om zoveel mogelijk water wervelingen te voorkomen.
Resultaat is een harde scherpe straal die
ver komt.
+3
spotmelker
@Rood bloed vanochtend bij windstil weer. AP 125mm met dop 30. Pakt vlot perceel lelies van 130 m breed mee. Straal blijft lang in tact.

(klik om te vergroten)

Case5130
Quote Reactie van @Rood bloed:
Werkbreedte van 110mtr. (28 nozzle) tot ruim 120mtr. (30mm nozzle).

Die snap ik niet helemaal, mijn redenatie was altijd kleinere diameter=meer druk bij het kanon=meer werkbreedte of zit ik mis?
JD3010
@Case5130 Bij dezelfde m3 klopt dat.
@Case5130 de druk op het kanon hoeft niet af te nemen als er een grotere norzle op zit toch? Als de aanvoer capaciteid er maar is.
+2
Case5130
@ronald-deutz-fahr in ons geval niet, pomp zit aan de max bij 8,5bar(moet het water 6m diep weg halen) vandaar dat bij ons een dikkere nozzle altijd minder werkbreedte heeft
+1
radium45
Ik heb sinds kort een Sime kanon op de kar staan en ben er al wel achter dat de vorige, een RainBird gemakkelijker over de 100 meter kwam als deze nieuwe. Het zit hem denk ik in de vorm van de conische nozzles.
Fendt412vip
@radium45 Zie je nog verschil qua verneveling bij vergelijkbare nozzle diameter? Ik vind het Sime kanon beter vernevelen dan de Komet die ik op een oudere haspel had. Omdat ik eigenlijk alleen bouwland (kleigrond) beregen is dat wel een voordeel om dichtslaan van de grond te voorkomen.
radium45
@Fendt412vip Ik heb geen ervaring met Komet, kan daar dus niks over oordelen. Voordeel van de RainBird was, dat hij met verkorte slag retour kwam en daardoor ook dicht rondom het kanon water gaf. Maar een ander puntje, de RainBird sloeg met veel meer geweld. De hele kanonwagen stond altijd te schudden bij elke slag en dat zie met met de Sime totaal niet.
spotmelker
@radium45 die verkorte slag waar je het over hebt, werkt dat ook met een (instelbare) naald die door het bewegen van de onderbreker in de straal gedrukt wordt?
newholland6640
@spotmelker klopt indd
radium45
@spotmelker De Rainbird heeft geen straalbreker (naald) Dat heeft deze nieuwe Sime wel, heb het alleen nog niet gebruikt.
NH-Ford
Stel, je hebt op uitgang van je turbine (aandrijving haspel) 8 bar, en op het kanon 3, heb je dan veel verlies door relatief dunne slang, of een te grote nozzle?.. Ben maar een leek in beregening, persoonlijk zou ik eerst kijken naar effect van kleine nozzle?
newholland6640
@NH-Ford

Beide zijn precies de variabelen die je goed moet hebben.

90 x 300 spuit hier veel minder mooi dan 100 x 450.
newholland6640
@NH-Ford

Jullie waren ook aan het beregenen toch?
NH-Ford
@newholland6640 Ja toen het nog mocht..
Hebt zo ding in schuur staan, dan is eerst de vraag wanneer haal je hem eruit... en dan is het voor hoe lang haha
newholland6640
@NH-Ford

Haha. Zolang als het mag en je zin hebt… via bron beregenen mag nog wel toch?
NH-Ford
@newholland6640 Dat zou kunnen, durf niet te zeggen.
Maar hebben sowieso geen bron, ja een 75mm voor weidepomp en tuin haha
spotmelker
@NH-Ford dan ben je het drukverlies (door dunne slang) aan het compenseren door veel lagere wateropbrengst ( kleinere nozzle) en kleinere werkbreedte omdat een dunne straal eerder uiteen waaiert. Water geeft altijd veel turbulentie wanneer je dat door een lange slang pompt. En bij dikkere slang heb je daar minder last (drukverlies) van.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden winter , beregenen , Mais , ervaring , merk , tracks en haspel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0