Illustratie van:

Fordson Super Major - Uitleg werking externe hydrauliek

Beste lezers,
gaat om een super major van 1962.
Ik heb de gebruikershandleiding gelezen en ook op fora vanalles gelezen, maar de werking is niet geheel duidelijk voor mij. Het hefdeksel is exact gelijk aan de foto. Ik heb de foto even gejat voor deze vraag. Ik begrijp dat er een buitendienst functie op zit zodat je met de hefhendel je externe ventiel kunt bedienen. Vragen: werkt deze exact hetzelfde als een Ford 4000 (ben ik mee bekend) Ik heb gelezen dat bij de super major eerst de hefarmen helemaal omhoog gaan alvorens je druk krijgt op je ventiel, klopt dat? Dat ik de hef dan niet kan bedienen is logisch, maar het zou onhandig zijn als dit het geval zou zijn. Waar is de ronde blauwe knop voor, keuze tussen hef of externe hydrauliek? Het blokje waar de zwarte knop op zit roteert wanneer je de hefhendel bovenin trekt. Geef je dan olie aan je externe ventiel (wanneer de blauwe knop ingedraaid is?)? De zwarte draaiknop is om de flow te regelen? Bedankt alvast. Gr, Sjors

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Hanomag22
Hoi, tis heel eenvoudig. Externe hydrauliek wordt geregeld met hetzelfde ventiel binnenin als die ook de hefcilinder regelt.
Trekker voor externe hydrauliek altijd in dieptereging zetten. Dus niet in positie regeling. Hef hendel naar onder is geen olie geven en olie kan retour bijvoorbeeld kipper. Hendel naar helemaal achter is olie geven. Ongeveer 1 inch vanaf achterste positie zou een soort neutraal stand vindbaar moeten zijn.
Omschakeling tussen hef en hydrauliek met de trekknop die schuin naar voren wijst.

Dat andere ding is een regeling die de reactie snelheid van de diepteregeling beïnvloedt. Met de draaiknop kun je dat instellen zodat je ploeg niet te snel wordt uitgehefd bij een correctie. Om wel snel te heffen aan het eind van de voor wordt dat systeem uitgeschakeld door die kop te draaien via het stangenstelsel dat je met de hefhandle bedient.
Hanomag22
De hef blijft onderin. Dat eerst heffen is een onhebbelijkheidje van een gewone en power major zonder extra ventiel.
sjorsthissen
@Hanomag22 bedankt voor je uitleg. Dus het ventieltje met zwarte draaiknop wat via stangenstelsel verbonden is heeft helemaal niks met het externe ventiel te maken, maar puur de reactiesnelheid van de diepteregeling.
Als ik het goed begrijp werkt de blauwe knop van de foto dus precies hetzelfde als de zwarte buitendienstknop bij de 1000 serie. Alleen bij m'n 3055 hoef ik de hef niet op diepteregeling te zetten, maar kan hij gewoon op positieregeling blijven staan. Dus dat zou dan het enige verschil moeten zijn.

Is er een mogelijkheid om een ander ventiel te monteren zodat ik hef en externe hydrauliek kan bedienen zonder eerst de hef op diepteregeling te zetten en het buitendienstventiel om te zetten? Dus externe hydrauiek onafhankelijk van de hef.

Ik heb een machine waar ik 2 dubbelwerkende ventielen voor nodig heb, waarvan ik er 1 op permanent pompen moet kunnen zetten. Nu heb ik wel b.v. een 5110 waar dat mee kan, maar wil voor die klus de major voorbereiden.

Ik heb ergens gelezen dat een lepeltjesblok van een 1000 serie zou passen, is dit correct?
Hanomag22
@sjorsthissen ook bij de 1000 serie is het beter op diepteregeling te zetten. Op positie kunnen er rare dingen gebeuren als je op denken of andere manier de hefarmen beweegt, die hebben invloed op de bediening. In diepteregeling is veiliger.

Lepelblokje werkt volgens mij niet. Zou je kunnen proberen.

Externe open center ventielen opbouwen en voeden uit de hydrauliek en retour in de vulplug kan altijd.
+1
sassinga
@sjorsthissen @Hanomag22 Lepelblok werkt wel. Gebruik het zelf ook
Hanomag22
@sassinga ok. Top.
sjorsthissen
@sassinga welke lepelblok gebruik je, van de 1000 serie?
Tijdens gebruik, moet je verder nog wat omzetten? (behalve het inschakelen van de aftakas uiteraard) zoals hendel omzetten positieregeling/diepteregeling?
Dus de hefsnelheid van de diepteregeling ben je kwijt neem ik aan? (zwarte knop op de foto)
+1
sassinga
@sjorsthissen Ik gebruik het blok van de 1000 serie, je hoeft verder niks om te zetten dus kleine handel gewoon op positie regeling. Knop van hef/daal snelheid ben je kwijt omdat het hele blokje met de 4 bouten er af gaat.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Major en hebben de trefwoorden olie , super , ford , super major , hydrauliek , druk , werking , fordson , Ford 4000 en fordson super major geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0