Met klei in veen CO2-uitstoot verminderen

In De Rijp op het melkveebedrijf van Marco Visser, lid van coöperatie CONO Kaasmakers, is met een strooidemo de pilot ‘klei in veengrond’ gestart. De pilot heeft als doel heeft om afbraak van veen tegen te gaan en daarmee de uitstoot van CO2 te reduceren. Het project maakt deel uit het klimaatprogramma van CONO Kaasmakers: een klimaatpositieve kaasketen in 2030.

In de praktijk
Met een mestverspreider is een laag van een centimeter kleigrond aangebracht op ruim 20 hectare grond. In het voorjaar van 2023 wordt hier nog drie centimeter aan toegevoegd. De kleideeltjes dalen in de veengrond waar deze zich hechten aan veendeeltjes en daarmee de uitstoot van CO2 beperken. Uit metingen blijkt dat in gronden met een hoog kleigehalte minder organische stof afgebroken wordt. Mogelijk verhoogt klei de bodemkwaliteit en draagkracht van veenpercelen, wat voordeel kan opleveren voor de melkveehouderij in veenweidegebieden.
Visser is enthousiast: “Toen we benaderd werden om mee te doen aan deze pilot hoefde ik niet lang na te denken. We doen mee omdat ik hoop dat ons land door de klei minder droog is en bodemdaling wordt tegengegaan. En natuurlijk om CO2-uitstoot verminderen. De komende jaren gaan we dit ervaren. Wij zijn positief!”

Meerjarig onderzoek
Klei in veen maakt veengrond robuuster. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat klei zich hecht aan organische stof. Daardoor is organische stof beter beschermd tegen afbraak. Voor veengrond zou dat kunnen betekenen dat bodemdaling wordt tegengegaan en minder CO2 wordt uitgestoten. Het Louis Bolk Instituut gaat vanuit VIPNL gedurende drie jaar onderzoek doen naar onder andere de uitstoot van broeikasgassen, de bodemkwaliteit en biodiversiteit.

De projectleiding is in handen van Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land & Dijken. Projectpartners zijn CONO Kaasmakers, Provincie Noord-Holland en het Veenweide Innovatieprogramma NL (VIPNL).
Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

Klei op veen

Reacties

+2
bio boer
Het lijkt mij nog al een gesleep met grond 4 cm losse klei grond is al 400 m3 klei per ha als die inklinkt hoe veel blijft er dan nog over ?

Heb paar ha echte veengrond met dun klei dek +- van 0 tot 30 cm die verdrogen als eerste door krimp van de dunne laag klei en veen er onder breekt de capillaire werking is het net zo droog als zandgrond wordt gras gewoon bruin
Noorderling
@bio boer
hunzeenaas.nl/eems-dollard-slib-op-perceel-in-borg…

Kunt het ook direct goed doen, met een paar jaar zit je op zavel 😉
bio boer
@Noorderling dat is redament van 60 k naar 90 k 10 k per jaar dat saldo haal je niet zo snel met gewassen 😜
cs-agrar
Dan ben je wel tijdje zoet met zon zijslingerápparaatkarding, heel gerace, en dat op veenland int het najaar
bio boer
@cs-agrar kan ook in de zomer 400 m3 klei weegt nog wat zeker als het ook nog nat is
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , landschapsbeheer , broeikasgas , biodiversiteit , melkveebedrijf , cono kaasmakers , bodemkwaliteit , mestverspreider , organische stof en co2-uitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!