Illustratie van:
7

Ford 4600 - Temperatuurmeter geeft te hoge motortemperatuur aan - opgelost

De motor van mijn Ford 4600 koelt tijdens het rijden voldoende. Maar wanneer de trekker na het rijden een poosje stil staat en stationair draait gaat de naald van de temperatuurmeter naar het rode gebied maar gaat net niet in rood. Soms daalt de temperatuur weer iets om daarna weer te stijgen. Er is bij deze hoge temperatuur geen stroming in de radiateur waarneembaar maar het koelwater is bovenin behoorlijk warm maar onderin koel. Er is weinig tot geen druk in de radiateur.
Bij knijpen in de aan of toevoer komt de warme damp uit de vulopening. Met de meter op het dashboard heb ik een test uitgevoerd en zou bij verticale stand van de naald ongeveer 80-90 graden van het koelwater aangeven.
De radiator heb ik verschillende keren afgetapt waarbij er vuil roestig koelwater is afgetapt. Zou het kunnen zijn dat de koel poorten in de motor/radiateur zijn dichtgeslibd met roest of kalk waardoor hij slecht koelt. Zijn de dop en het niveau koelvloeistof in de radiator erg belangrijk?
Er is geen lekkage van radiateur of waterpomp en de radiateur is aan de buitenkant niet aangekoekt of vuil.
Mogelijk kunnen jullie mij enkele tips of een verklaring hiervan geven.
Alvast bedankt. Christian.

Deel dit topic

Reacties

Hallo, ik denk dat je te maken hebt met n opspelende thermostaat. Ik heb er ook 1 in mn 7600 maar ik trek er me weing van aan. Als ik zeker ben dat alle vloeistoffen op n goed niveau zitten rijd ik gewoon door
Indien er een thermostaatklep in zit, werkt deze?
Geen circulatie kan ook een slechte waterpomp zijn. Als je de slangen van de radiateur af doet en de bovenste slang aansluiting dicht maakt kun je de tuinslang in de vulopening doen en de kraan ver open. Water moet onder net zo vlot uit de koeler komen als je het er boven in laat lopen. Als dat niet zo is is de koeler niet best. Als de koeler goed is thermostaat en waterpomp verdacht.
Dit jaar voorgehad met een MF6475, schoepenrad van de waterpomp zat (te) los op de as. Begon met wat warmer te lopen tijdens het maaien, daarna werd het steeds erger. Dealer begon met de thermostaat + behuizing, daarna de visco koppeling etc om er uiteindelijk toch een nieuwe waterpomp in te steken. Hadden ze natuurlijk nog nooit meegemaakt...
+1
@Hanomag22 Ik zal nog kijken hoe het zit met de doorstroming in de radiateur. Ik heb wel gezien dat er kalkaanslag zit in de openingen van de koelkanalen binnen in de radiateur. Mogelijk is er water vermengd met koelvloeistof gebruikt in het verleden waardoor kalkafzetting heeft plaatsgevonden. Ik heb onlangs nog een middeltje toegevoegd om de radiateur schoon te maken.
Blijkbaar heeft dat wel geholpen want de temperatuurmeter gaat tijdens het rijden niet meer richting het rode gebied wat hij eerst wel deed. Blijkbaar is de radiateur nog niet voldoende schoon om ook tijdens stilstand stationair draaien deze lagere temperatuur te halen.

(klik om te vergroten)

+2
Pas heb ik een andere thermostaat geplaatst. De oude heb ik getest met kokend water en ging maar een paar millimeter open.
Ooit heb ik de temperatuursensor vervangen maar heb met de oude en nieuwe een test uitgevoerd. De nieuwe geeft veel te hoge waarden aan. Daarom heb ik de oude terug geplaatst en in combinatie met de nieuwe thermostaat is het probleem verhopen. De naald in de temperatuurmeter op het dashboard komt langzaam los en blijft verticaal staan wanneer de motor op temperatuur is. Na het vervangen van de thermostaat is er ook een mooie druk in de radiateur bij een koelvloeistoftemperatuur van ongeveer 60 graden.
@ChristianM Dat heb je goed gedaan

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 4600 en hebben de trefwoorden trekker , ford 4600 , koelvloeistof , temperatuurmeter , temperatuur , waterpomp , dashboard , koelwater , radiator en verticale geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1.077