Illustratie van:
35

Deutz D6006 - Welke machines om braak begroeid land weer bewerkbaar/beplandbaar maken

Hallo,

Ik heb een stuk braak liggend land achter ons huis liggen waar al zeker 20 jaar niets op gedaan is. Staat vooral hoog gras, brandnetels, wilde aangroei en wat jonge boompjes op.

Heb een Deutz 6006 gekocht, uit 73 met 6000 uren. Nu wil ik die grond graag bewerkbaar gaan maken. Welke machines heb ik hiervoor nodig?
Las over een klepelmaaier, maar die zijn er in vele soorten en maten.
Mij is het onduidelijk of die ook de eerste grondlagen kunnen klepelen.

Hoor het graag en alvast bedankt voor jullie moeite.

Deel dit topic

Reacties

+2
De jonge boompjes zul je eerst stuk voor stuk er uit moeten trekken.
De rest is dan wel redelijk te klepelen.
En een klepelmaaier is voor alleen boven de grond.
En daarna met een frees kun je de bovengrond met de ondergrond mengen.
Maar veel begroeiing zul je bijna eerst moeten doodspuiten of afvoeren.
Tenminste een enorme bult groen geklepelde begroeiing gaat enorm lang in de grond blijven zitten voordat het verteerd wordt .

Er bestaat wel zoiets als een bosklepel maar die heeft ruim 200pk nodig om een beetje mee te kunnen werken.
Die kan wel in 1 werkgang de boompjes gras en grond met elkaar mengen
@Fendt926Driver Dank voor jouw antwoord.
Ik haalde inderdaad de bosklepel door de war met een klepelmaaier dan inderdaad.
Zou het een oplossing zijn om eerst de begroeiing te klepelmaaien en dat te laten verteren op het oppervlak.
Dan de begroeiing laag houden met maaien en wanneer het meeste aardig is verteerd, er een frees overheen?

Of iemand huren met een bosklepel en die er overheen laten gaan? Maar dan zit het groen alsnog in de grond en verteert het langzaam is het niet?

Het afvoeren van begroeiing is geen makkie denk ik. En spuiten doe ik liever niet.
@IF-V4-VD hoe groot is je perceel? Foto van de wildernis? Dan word het wat makkelijker om advies te geven.
Boompjes zou je eventueel met bosmaaier en zaagblad kunnen aanpakken, daarna met een klepelmaaier rond?
+1
@ronald-deutz-fahr
Quote:
Boompjes zou je eventueel met bosmaaier en zaagblad kunnen aanpakken,

Ja er de eerste beste steen komt dat zaagblad om je oren omdat het misschien niet goed vast zat aan de bosmaaier??
Met alle schade en ongelukken van dien?

Let wel op bij adviezen geven dat je alles verteld en niet een half deel
+1
Quote Reactie van @J asper:
Ja er de eerste beste steen komt dat zaagblad om je oren omdat het misschien niet goed vast zat aan de bosmaaier??

Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin.. 🙈 Zaagblad is mij nog nooit om de oren gevlogen en ik kan wel stellen, dat ik er (onbedoeld) meer stenen en andere troep mee heb geraakt, dan jij.
@ronald-deutz-fahr Perceel is 5 hectare, maar een groot deel zal ik niet kunnen beplanten, wegens te stijl voor de tractoren. Woon in heuvel/bergachtig gebied in Polen.
Hierbij een paar foto's voor een impressie. De klepelmaaier bedoel je dan een normale of een bosklepel?
Boompjes zijn er niet zoveel gelukkig. En ook niet zo groot. 10 cm max in doorsnede.. is dat nog na zagen te klepelen (hamerklepel)? Of moeten die de hele grond uit.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
@IF-V4-VD daar is wel wat van te maken, alles waar geen boompjes groeit kan mooi met een klepelmaaier met hamer klepels. Boompjes van 10cm zal niet gaan, grofweg tot 3-5cm wil nog wel met een beetje beleid. Zou je die 10cm boompjes er liever niet met wortel en al uittrekken? Moet lukken met de 6006 toch? Kost wat meer tijd, maar beperkte machines nodig
+1
@IF-V4-VD Ik zag in je profiel dat je in Polen zit. In combinatie met de foto's trek ik de conclusie dat deze grond misschien nog nooit bewerkt is. Je kunt daar dus van alles verwachten: oude dikke stobben, omgevallen bomen, rotsblokken, misschien nog wel explosief oorlogstuig??. In deze toestand heb je aan een trekker van 60 pk nooit genoeg om dit glad te krijgen. Laat eerst een loonwerker het terrein met een bosklepel bewerken. Voor een beetje machine heb je een trekker nodig van dik 200 pk. Om dat te laten doen, kan flink geld kosten, maar dat is goedkoper dan je eigen spullen erop kapot draaien.
Zo op de foto's lijkt het een hele oppervlakte. Hoe groot is het stuk?
Verder zou je moeten kijken wat de structuur van de grond is: is die grond überhaupt wel geschikt voor landbouw? Begeef je je in een moeras of is het een rotsbodem, totaal onvruchtbare zandgrond? Bedenk dat de zandgronden in Nederland vruchtbaar zijn gemaakt door eeuwenlange cultuur, mogelijk is op die grond in Polen nog nooit iets verbouwd. Laat je anders door een loonwerker ter plaatse informeren, hij kent de situatie.
In mijn eerste reactie ging ik ervan uit dat het een soort uitbreiding van je tuintje moest worden, maar hier moet kennelijk wel iets meer gebeuren.
@roscho Wanneer ik hier zo wat rond kijk in de buurt, midden-Limburg, zie ik veel grond wat 75 tot 100 jaar geleden nog natuur was. Veel grond in Nederland is hoogwaardige cultuurgrond geworden door het gebruik van dierlijke mest. Soms zelfs veel dierlijke mest.
Quote Reactie van @Loeideutz:
Soms zelfs veel dierlijke mest

Dat klopt, maar dat proces is hier al veel eerder begonnen. De eerste boeren hadden hier schapen die 's nachts naar binnen gingen. De mest werd dan uitgebracht op de essen rond het dorp. Maar in een proces dat waarschijnlijk duizenden jaren heeft geduurd.
Als @IF-V4-VD zijn stuk vruchtbaar wil maken, heeft hij dus heel veel dierlijke mest nodig. Geen drijfmest, maar potstalmest. Kom daar nu maar eens aan.
@roscho Niet helemaal mee eens. Als er al jaren niks met de grond is gebeurd dan staat er een dik pak, we zullen het gras noemen, op. Dat betekent ook dat er onder de grond flink wat wortels zitten. Een hoop organische stof en een hoop potentiële mineralen.
Ik weet niet wat precies de bedoeling is, maar ik zou er toch over denken om eerst de boel eens te spuiten. Alleen al het feit dat er veel minder weer vanzelf kiemt is al een voordeel. Het op gang brengen van die mineralen lukt vaak beter met drijfmest of kunstmest. Is althans mijn idee.
@roscho hebben we zat hier!
@Bert353
Het is wat ver weg, anders kwam ik graag een paar aanhangertjes vol halen.
Quote Reactie van @IF-V4-VD:
Woon in heuvel/bergachtig gebied in Polen

In bergachtig gebied zou ik geen grote oppervlaktes tegelijk nemen en braak maken. Bij een flinke regenbui neemt het water de vruchtbare laag mee naar het dal. Beter is het dan om in stroken te werken en direct weer iets te poten/zaaien, volgens de hoogtelijnen en nooit een groot stuk braak te leggen.
+2
@IF-V4-VD Ik zou er eerst met een bosklepelaar overheen laten gaan. Dan ben je alle begroeiing kwijt. Zaag je de boompjes eerst af, dan moet je daarna nog alle stobbetjes eruit trekken of graven en zit je met een hoop rotzooi.
Daarna trek je het een paar keer los met een cultivatortje, zodat alle jong opgekomen onkruiden een paar keer vernietigd worden. Daarna maak je het mooi vlak, zaai je graszaad in en kun je het een jaar maaien (of klepelen). Daardoor gaan alle dan nog opkomende onkruiden kapot die daar niet tegen kunnen. Blijft het onkruid weg, dan kun je het (laten) maaien en hooien bijv. voor/door een paardenliefhebber, die zijn gek op onbemest gras/hooi.
Hoe dik zijn die boompjes? Je geeft aan dat er 20 jaar niks aan gedaan is, dus kunnen best behoorlijke bomen zijn.
De genoemde bosklepel lijkt mij nog niet zo'n slecht idee.

Verder ligt het er ook aan wat je er precies met het perceel wilt gaan doen, bosklepel kan het onkruid misschien wel mooi door de grond mengen, maar dat spul moet nog wel allemaal verteren, dus een strak gazon zal er het eerste jaar nog niet inzitten.
@walker1 Boompjes max 10 cm maar meeste is dunner en niet zoveel. Bovenstaand heb ik een paar foto's neergezet als voorbeeld.
+1
Wat hierboven ook al eens gezegd is, boompjes er uit trekken of afzagen en de stobben kapot laten frezen. Dan een jaar een paar keer met een klepelmaaier met bosklepels/ hamerklepels maaien. Advies is om elke maaibeurt iets dieper te gaan. Dan pak je de rommel van de vorige maaibeurt ook mee. Als het gras/begroeiing mooi kort is kan je het frezen en verder bewerken.
Nog een tip bezuinig niet op de klepelmaaier. Je kan beter een tweedehandse van een gerenommeerd merk kopen, dan een nieuwe van een heel goedkoop merk.
@Fast Eddy Kan je met een gewone klepelmaaier door de grond klepelen? Met hamerklepels?

Ik heb namelijk naar bosklepels gekeken, maar die machines kosten zomaar 30k euro. Dat budget en ook de trekker met het vermogen daarvoor heb ik niet. Heb een Deutz 6006 gekocht onlangs.
Een keer een bosklepel huren kan, maar een paar keer per jaar kost al snel weer een hoop.
+1
@IF-V4-VD nee, dat word hem niet. Boven de grond kan er wel veel met een klepelmaaier, ik verbaas mij altjjd wat we weg kunnen snoeien…
Maar onder de grond word niks
@IF-V4-VD

Met beleid krijg je met hamerklepels dat opschot ook kapot. Je kan de klepelmaaier heel diep zetten waardoor hij soms licht door de grond gaat. Houd dan wel rekening met extra slijtage van het maaigedeelte.
Er zijn ook slagmaaiers achter de trekker te koop. Een soort weilandbloters zijn dat. Die zijn ook wat gebruiksvriendelijker voor een wat oudere en lichte trekker.
+1
Een paar schapen.
link.marktplaats.nl/m1896629953/…

Misschien is dit wel wat.
@Fast Eddy denk dat die watcte breed is voor 60 pk in de omstandigheden die hij omschrijft
@vanheule

Is inderdaad op het randje. De eerste keer in een lage versnelling en halve banen pakken zal wel iets helpen denk ik.
@Fast Eddy Is geen machine voor 60 pk. Ook niet in een lage versnelling. En halve banen pakken is halve machine verslijten.
@Loeideutz dat denk ik ook. Hij wil de grond bewerkbaar maken nadat er 20 jaar niks mee gedaan is. Beter laat hij het door een loonwerker met een bosklepel bewerken, daarna kan hij zelf wel verder met de Deutz en bijpassende machines.
+2
Een vraag die iedereen eigenlijk eerst zou moeten stellen: wat wil je op die grond gaan doen na bewerkbaar maken?
+1
Als ik de reacties hier lees de laatste dagen, is iedereen het eigenlijk wel eens dat een boskleppel de beste oplossing is. Ik heb 5 jaar terug een stuk van 1800m2 laten doen in Szczecin ( pommeren pl).
Heb wel met een minigraver de dikkere boompjes eruit getrokken en opgestookt, wat jij met je trekker ook wel kunt. In die omgeving word veel bosgrond geklepeld voor er nieuwe gepland word, die man vroeg toen 180 zloty per uur.
Resultaat de grond netjes bewerkt en als er iets in de grond zit geen onkosten.
@Mario-fransen 180 zloty per uur valt nog heel goed mee als ik het omreken naar euro, dat komt neer op 38,34€ per u
+1
Quote Reactie van @vanheule:
38,34€

Vijf jaar geleden. Ik denk dat de prijs nu wel 100% gestegen is, maar dan zit je nog maar op €76. Daar krijg je in Nederland geen loonwerker voor.
@vanheule ja klopt koers verandert nog wel eens meestal en het makkelijkste is : 4.
Hij kwam met een 140 pk Valtra, had er flink aan te werken. Het zal wel duurder geworden zijn zoals alles daar, maar het tarief zal nog altijd beter zijn dat hier.
Quote Reactie van @Mario-fransen:
maar het tarief zal nog altijd beter zijn dat hier

Voor dat geld kun je zelf niet zitten klooien, met risico dat je materiaal stuk gaat omdat er vreemde voorwerpen in dat land zitten.
@roscho dat bedoel ik, zelf 1kopen 2ehands dadelijk nog wat onderhoud/ reperatie. Als er inderdaad nog wat in de grond zit ect nog meer onkosten. En nog de vraag of het wel qua vermogen van zijn trekker gaat.
Wat ik wel vermeld dat ik die boompjes eruit getrokken heb en op gestookt , wilde die zooi niet door de grond mengen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D6006 en hebben de trefwoorden gras , onduidelijk , deutz , klepelen , grond , machines en klepelmaaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!