Het einde van de aftakas?

Onding

Hoewel de eerste aftakas al aan het einde van de negentiende eeuw werd uitgevonden, bouwde International Harvester hem voor het eerst in 1917 in een in serie geproduceerde trekker. Om de kip-eidiscussie in de kiem te smoren, bedacht de fabrikant er meteen een paar aangedreven machines voor die een einde maakten aan zwaar handwerk. Kortom, een uitkomst.



Intussen is de aftakas echter een onding geworden. Vanwege zijn onveiligheid, maar ook door het hoge gewicht van de aftaktussenas. Honderd jaar geleden, toen kleine machines met beperkte werkbreedte en dito vermogensbehoefte werden aangedreven, woog die hooguit 2 kg. Maar werktuigen die tegenwoordig uit de fabriek komen, zijn groter en vragen meer vermogen. Daardoor kan een moderne aftaktussenas zo maar 25 kg wegen.

Bron

Onding
mechaman.nl

Deel dit topic

Reacties

+2
DANOONTJE POWERR
Wauw, wat een nuttig topic!
Albert Peters
@DANOONTJE POWERR handig of niet leuk om te weten
+6
Klein Rot
International Harvester experimenteerde ook met andere aandrijf technieken zoals de Electrall.
Electrall

Het Electrall-systeem werd in 1954 geïntroduceerd; het was een kortstondige poging om elektrisch aangedreven landbouwmachines en toebehoren op de markt te brengen. Het systeem, dat samen met General Electric werd ontwikkeld, bestond uit een 208 V-draaistroomgenerator die met elektrische kabels was verbonden met het aan te drijven apparaat. De generator kon zelfs een huishouden van stroom voorzien. Een 10 kW Electrall generator was een optie op de Farmall 400 tractor,[27] en er werd een 12,5 kW aftakas-aangedreven versie gemaakt. De mogelijke toepassingen van Electrall vermogen waren talrijk, maar slechts enkele haalden de markt. IH-marketingmateriaal toonde een hooipers die door Electrall werd aangedreven. Een van de meer nieuwe toepassingen van de Electrall was een apparaat om 's nachts insecten in het veld te elektrocuteren (eigenlijk zoals een moderne bug zapper, maar dan op grotere schaal).
en.wikipedia.org/wiki/International_Harvester/….



facebook.com/ClassicTractorFever/videos/…

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden trekker , international harvester , aftakas , gewicht , vermogen , meer vermogen , werktuigen , machines en International geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0