Illustratie van:
24

Trioliet Voerwagen - Minimale vullingspercentage voor mengen

Dag Allemaal,

We zijn ons aan het oriënteren om een mengwagen aan te schaffen voor het voeren van onze zoogkoeien en stieren.
Op dit moment voeren we niet gemengd maar we zijn wel overtuigd dat het mengen de gezondheid en groei van de dieren bevorderd.

Omdat we een relatief klein bedrijf zijn en wel in groepen voeren kunnen we toe met een kleine mengwagen.

Nu vragen we ons alleen af wat de minimale vulling van een mengwagen ongeveer moet zijn wil hij goed mengen. Bij de zomerdag hebben we ook veel weidegang en houden dan maar enkele kleine groepen van circa 20 stuks over op stal waar we voor moeten voeren.

Zou een 10m3's mengwagen dan al te groot zijn?

We voeren 1x daags. gemiddelde drogestof opname is 15kg / dier.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

+3
Misschien is een mengwagen met horizontale vijzel(s) ook wel een oplossing, kan goed overweg met kleinere porties is onze ervaring
@deutz dx 610
Dat klopt. Maar we overwegen eventueel een wagen met stroblazer. Zover ik weet zijn die er met horizontale mengers niet
@Caseih856 oké, ja dat is ook wel handig 👍
Hoe groot zijn de groepen met een winterrantsoen?
@Herbert
Ook maar circa 30 ongeveer 😅. We hebben groep drachtige zoogkoeien/vaarzen, pinken en stieren. Zit allemaal gemiddeld tussen de 20 en 30 stuks…

Op afstand een groep van 50 stieren
+2
20 koeien in een 10 kuubs gaat prima.
+1
@J asper ff op 1000 toure en het is lekker luchtig gemengd
+1
@J asper
Uit ervaring?

Ben een beetje bang omdat rantsoen veel uit gras bestaat dat de mais en mineralen niet goed mengen.
+2
@Caseih856 hier voer ik met een 18 kuuber soms 10 a 15 droge koeien. Op 1000 toure aftakas en paar keer vol gas kreeg ik het mooi gemengd. Stro mais en kuil + mineralen bevatte het rantsoen. Horizontale mengwagen is voor jou ook een goede afweging. Ik zou zegge huur een keer een mengwage en probeer het zelf uit. Dat zegt het meest en kan je ook zien hoe ze er op reageren
+1
@Caseih856 Wij hebben een 12 kuubs, droge koeien rantsoen voor 20 koeien klaar maken kan prima. Even op 1000 toeren en hij is gemengd, allemaal droog en kort spul.
Horizontale vijzel menger zoeken, als die zoogkoeien in de zomer buiten lopen heb je nog minder te mengen.
+1
Ligr er ook nogal aan wat je voert. Toen we nog koeien hadden lieten we een beetje van het melkkoeien mengsel in de wagen om daar wat gehakseld stro bij in te mengen voor de droge koeien. Dat gaat goed.

Een klein beetje gras of hooi wat matig gesneden is krijg je niet gemengd denk ik. Te lang stro in een klein mengsel lukt ook niet.
@huub Te lang stro kan alleen met gasolie verbruik al niet uit is gehakseld of gehamerd goedkoper.
+1
@J asper klopt, meerprijs van gehakseld stro verdien je wel terug. In een vollere wagen heb je wat meer weerstand waardoor het meer snijdt.
Zorg dat je een mooie smalle wagen koopt. Dat mengt beter met die kleine porties. Je hebt ze al vanaf 1,2? Mtr breed tot 2meter plus. Vijzel en kuip breedte dan he.
Je hebt en behoorlijke shovel of verrijker? Ik zou sieplo eens bellen of die langs willen komen
@dx11
We hebben een 2,5 tons shovel. Ik begrijp wat je bedoelt, maar de kleine mengbakken kunnen over het algemeen slecht met hooi overweg
+2
Ik zou denk ik ook voor de horizontale vijzel menger gaan. Is hier een niet veel gebruikt concept, maar in Noord Amerika zie je dat principe veel bij de Beef Farmer. Hier ken ik alleen de Keenan wagens, maar ook Kuhn heeft zo'n wagen in het programma. Deze wagens zijn uitermate geschikt voor drogere gras/hooi achtige rantsoenen. Of deze wagens ook beschikbaar zijn met een stroblazer.....ik weet het niet, maar ik ben ook niet echt van de compromis machines. Een mengwagen zal altijd nog een aandeel rerstvoer in de wagen hebben(inclusief nog meer stof) als je gaat stro blazen en de gedragen stroblazers zijn in mijn ogen veel prettiger en wendbaarder om mee te werken, een goede 80 tot 90pk trekker kan prima met zo'n ding overweg.

Mijn gedachte bij voeren is, dat als je daar serieus geld voor gaat uitgeven, dat je dat doet om het beter te doen. Kies dan de wagen die specifiek geschikt is voor jouw job en sluit geen compromis.

PS: ook een wagen om te bekijken is de Seco Samurai. Deze heeft een dubbele horizontale vijzel die met een ongedwongen mengsysteem werkt. Het voer wordt in het midden van de wagen omhoog gewerkt, deze wagens kunnen ook zeer goed met kleine porties omgaan.
Mijn bedenking bij de verticale menger is dat als het een ongehakselt/geseneden droog(er) product is er geen echte menging gaat komen, door het lage eigen gewicht van het voer gaat het gewoon een beetje een rondje draaien voor de vijzel.
@bram-hamminga
Bedankt voor jou nuttige reactie!

Ben het met je eens dat een compromis machine altijd toegeven is op bepaalde dingen. Een collega vleesveehouder gebruikt een trioliet met stroblazer en is daar wel goed te spreken over. Plus dat je dan niet hoeft om te koppelen heeft wel een voordeel.

Maar inderdaad het mengen moet wel goed gaan anders gaat het z’n doel voorbij
@Caseih856 trioliet heeft ook wel 1vijzelige machines met stroblazer.
Quote Reactie van @bram-hamminga:
Een mengwagen zal altijd nog een aandeel rerstvoer in de wagen hebben

Onze BVL kwam nagenoeg leeg, bleef geen tien kilo achter. De wagen was nog nieuw, dat scheelt ook wel wat.
Mc hale heeft 1 die beide kan. Maar weet niet of dat echt mengt, of dat het dan meer een doseerwagen is.
@assink
Die mengt inderdaad niet. Hetzelfde idee als een kuhn primor.

Gemengd voeren is wel het belangrijkst.
+1
Seko Sam met blower.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Trioliet Voerwagen en hebben de trefwoorden voeren , Trioliet , mengwagen , drogestof , stieren , gezondheid , weidegang , dieren , voerwagen en mengen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!