Pikdorser kopen, welk type?

Goedendag

Ik overweeg om een pikdorser te kopen maar zou graag nog wat meer info hebben hieromtrent.

Ik heb ieder jaar ca 15 ha tarwe, welk type raden jullie dan aan als in die in ongeveer 10 jaar zou willen terugverdiend hebben?
(Ik betaal nu €200 per hactare aan de loonwerker)

Ik vroeg me ook af hoeveel brandstof zo'n machine ongeveer verbruikt per ha.

Ik kijk uit naar jullie reacties!

Deel dit topic

Reacties

walker1
Heb je er überhaupt zelf al iets aan uitgezocht, aan gerekend? Blijkbaar heb je nog geen flauw benul van het brandstofverbruik?
Hoe oud mag zo'n machine zijn voor je, wat voor werkbreedte?
Fordje4600
Zon ding verbruikt al snel 30 tot 40 liter per uur, verzekering kost hier 1500 per jaar voor de maaidorser. En hij neemt heel veel ruimte in beslag. Onderhoud en reparaties zijn ook niet mis, ook al zeker 1500 per jaar alleen aan onderhoud
+2
valmet6400power
Voor 200 euro per hectare kun je eigenlijk niet eens een eigen combine kopen. 15 x €200 = €3000 per jaar. Dat in 10 jaar betekent €30.000

Voor dat geld moet je dan
- een combine kopen
- onderhoud plegen (V-snaren, olie, etc) want een combine wordt meestal slechter van het stilstaan dan het gebruiken
-diesel betalen (onze L624 met 6 cilinder verbruikt in tarwe zonder stro hakselen 22 liter per uur en met hakselen 32 liter per uur. Stel dat je gemiddeld een bunder per uur zou kunnen doen dan betekent dit dat er tussen de €32 en €46 ex btw nog extra kosten bijkomen voor jezelf. Dus dan rijdt de loonwerker eigenlijk maar voor €170 euro in het slechtste geval.
+4
PieterA
Het ligt er sterk aan of je handig bent met reparaties en of je voor je werkuren beloond wil worden.

Als je niks voorje eigen uren rekent kan het wel. Reken op 50 euro diesel (in België) per hectare en op 1.500 euro onderhoud en verzekering op een jaar. Ik neem aan dat je niet voor stalling hoeft te huren en je eigen werk gratis is. Als je dan bijvoorbeeld een New-Holland 8060 neemt (die kost nu nog 10.000 euro) En je verkoopt hem over 10 jaar voor 2.500 euro dan heb je per jaar 2 dagen gratis lol in de zomer bij het dorsen gehad en in de winter gratis 2 dagen lol bij het sleutelen (dit moet je dan wel zelf doen of met iemand die dat gratis komt doen).

Als je echt wat wil verdienen met je combine zal eerst de loonwerker naar boven moeten met zijn dorstarief.
+2
Kosk123
@PieterA voor €10.000,- vind je denk ik weinig geschikts. Tel er maar 5k bij.
Overigens blijven nette gebruikte maaidorsers hun geld ook nog wel waard. Kijk anders ook eens naar een Claas dominator bijvoorbeeld een 88s dat zijn over het algemeen ook betrouwbare machines en je schrijft er nu niet meer enorm hard op af.
Verder sluit ik me helemaal aan bij het verhaal van Pieter
+3
PieterA
@Kosk123 Ik was bewust al niet met zo'n dominator begonnen. Ik heb ongeveer 2x zoveel dorswerk als de topicstarter en heb met hogere loondorstarieven te maken, maar zelfs met een terugverdientijd van 15 jaar kan ik zo'n 88 niet uitgerekend krijgen.
+2
JD3010
Quote Reactie van @PieterA:
niet uitgerekend krijgen.

Kan je dat wel met een nieuwe ploeg, kopen, zaaimachine, trekker etc? 🤔
+8
dx11
@JD3010 Tuurlijk, een beetje boer kan toch wel goed rekenen zodat je kan doen wat je leuk vindt
+9
JD3010
@dx11 Vaak reken ik bewust niet, dan kan ik juist de leuke dingen doen.
+1
PieterA
@JD3010 Ik reken lang niet overal aan hoor. Toevallig vorig jaar ook aan een combine gerekend. We hebben nu ook al een combine, maar hij is zachtjesaan aan groter onderhoud toe. Even gerekend; maar vorig jaar kwam ik er niet aan uit, dus hebben we afgelopen seizoen nog gewoon met de huidige combine gedorst.

Voor de rest koop ik het liefst iets waar ik in onze bedrijfsvoering gemak of comfort van heb. Laatste jaren hebben we veel laten spitzaaien terwijl we zelf een spitmachine een rotoreg en een zaaimachine hadden staan. Dan maar de knoop doorgehakt om zelf zo'n setje te kopen. Heeft dit jaar tot nu toe 42 hectare gedraaid. Ik achteraf rekenen of dat uit kon. Gerekend met de prijzen van de loonwerker van vorig jaar kwam ik er nu niet erg aan uit. Nu blijkt dat loonwerkers ook gerekend hebben. Nu de rekeningen van het spitten overal binnenvallen kan ik het opeens wel recht rekenen.

Aardappelen rooien net zo: we rooien tot 5 jaar terug altijd zelf. Na wat rekenwerk besloten de rooier op te ruimen. De loonwerker kwam voor 420 euro per hectare. Dit jaar kreeg ik een rekening van 600 Euro. Nu zijn we weer aan het rekenen aan een eigen rooier. Een 2-rijige wagenrooier kan ik niet recht rekenen. Andere systemen heb ik nog niet afgeschreven, maar voor ons lijkt een 4-rijige zelfrijdende bunkerrooier het beste alternatief qua kosten per hectare. Daar hebben we alleen te weinig hectares voor.

Ploeg was bij ons een subsidieverhaal. Trekkers kopen we vaak op emotie of gevoel. Ik reken er achteraf wel eens aan en kom dan vaak tot de conclusie dat ik beter iemand met trekker of met trekker en kar in kan huren, maar dat raakt aan de planing en continuïteit van de werkzaamheden. En aan de oude zaaimachine kleefden in onze situatie te veel nadelen en ik vond het niet meer leuk om er mee te zaaien. Op de oude hebben we aan onderhoud en afschrijving 1.500 euro in 24 jaar kosten gehad. Dat is ongeveer 1,60 euro per hectare. Daar ga ik niet lang aan rekenen.
JD3010
Quote Reactie van @PieterA:
Daar ga ik niet lang aan rekenen.

Die 1500 euro is de waardevermindering van dat oude zaaimachine? Het is eerlijker om te rekenen naar wat een nieuwe nu kost.
+2
PieterA
@JD3010 eerlijker voor wie? Ik vind dat een machine zichzelf terug moet verdienen. Een vervangende machine moet zichzelf dan ook weer.terug verdienen.
walker1
@JD3010 Trekker is hele jaar in te zetten voor allerlei werkzaamheden en niet enkel voor paar dagen dorsen. Ploeg kan je ook andere percelen mee ploegen als alleen de 15 ha. tarwe. Ploeg hoef je ook niet WA te verzekeren. Als ik lees dat hij 3000 per jaar kwijt is aan loonwerker en de verzekering voor combine al 1500 is, dan kan het toch nooit uit dat zelf te gaan doen. Als diesel en onderhoud 1500 kosten zit je al aan 3000. Dan moet je geen dure reparaties hebben, geen afschrijving en niks tellen voor alle uren arbeid.
JD3010
Quote Reactie van @walker1:
de verzekering voor combine al 1500 is,

1500 wat? Ik betaal net 100 euro per jaar.
PieterA
@JD3010 1.500 euro is wel erg veel ja.
Fordje4600
@PieterA is incl diefstal, brand en schades
mdoornekamp
@JD3010
Quote:
100 euro/jr

Misschien heb jij een kleinere combine. Haha.

Nee gekheid, 1500 is teveel voor verzekering
+1
JD3010
Quote Reactie van @mdoornekamp:
Misschien heb jij een kleinere combine. Haha.

Ik heb ook schaal 1:16. 🤓
PieterA
@JD3010 Dan is hij wel behoorlijk beter verzekerd dan mijn combine 1:16. Dat kost geen 100 euro per jaar.
+2
JD3010
@PieterA Joh, je wilt niet weten hoeveel maaidorsers ik heb.
PieterA
@JD3010 🤣🤣
+2
MaartenMandemaker
@PieterA Ik zit altijd rond de 18 tot 20 liter per ha, zonder het stro te verhakselen. Loonwerktarief ligt hier rond de 230 euro zonder hakselen hoorde ik vorig jaar.
Traktorfan123
Hoe kom je op 1500 euro onderhouds kosten per jaar als je het zelf doet?
+1
PieterA
@Traktorfan123 Ik was begonnen met een combine van 10.000 euro. Daar kun je niet van verwachten dat hij probleemloos werkt.

Het ene jaar is er een zeef kapot, het andere jaar een schudderas, dan weer een ketting van de jacobsladder, mesjes, v-snaren.

Als je de eerste 2 jaar probleemloos wil dorsen moet je hem door een specialist na laten lopen. Daar heb ik voeig jaar navraag naar gedaan. Dan moet je rekenen op 15.000 euro er bij.
+4
erik9831
Men neef had ook zijn eigen maaidorser, maar wel om de reden dat hij dan kon rijden wanneer hij wou, niet wanneer de loonwerker eens tijd had voor hem.

Hij had een oude fahr van rond de 10.000€ en heeft hier buiten riemen en regulier onderhoud nooit geen problemen mee gehad. Deze kwam van een Waalse landbouwer die er amper 2000u mee had gewerkt. Soms werd hem ook wel eens gevraagd om te rijden voor anderen. Na hij gestopt was, heeft hij de machine terug verkocht voor iets minder dan de helft wat hij ervoor betaald heeft.
+2
Pauls
Quote Reactie van @erik9831:
de reden dat hij dan kon rijden wanneer hij wou, niet wanneer de loonwerker eens tijd had voor hem.

Hier is zo ook ooit okkazie combine gekocht voor 20ha granen, tweede jaar was de aankoopprijs + onkosten herstellen van machine eruit, 1 ste jaar veel herstelkosten gehad, nadien enkel nog verzekering (+-200€ per jaar) + diesel ongeveer 15 l/ha voor 125 pk met 3.6m mes + jaarlijks onderhoud van lagertjes. We hebben er zo'n 10 -12 jaar mee gewerkt. Loonwerk was toen omgerekend zo'n 135€ per ha. Vooral dat zelf rijden wanneer je wil, was voor ons doorslaggevende factor, loonwerker moest voor ons enkel komen dorsen, verder totaal niets, dan kom je achteraan in de rij, We wilden eerst combine kopen die in ons dorp stond, prijs was toen net iets te hoog, maar toch beslist om deze te willen kopen, loonwerker had vraagprijs direct gegeven omdat hij niet wou dat iemand anders kwam dorsen in 'zijn' regio. Hij heeft de machine dat eerste jaar voor een paar ha gebruikt, en dan naar de schroot gebracht, hij had al andere (grotere) combine.
Pauls
@Traktorfan123 Mss ook eens kijken dat je voldoende afvoer mogelijkheid hebt. Kan je in bulk storten, of in een losvijzel, Moet je ver rijden, of kan je vlakbij leveren / storten ? Vlakbij ons vroeger was losmogelijkheid waar ongeveer 10 ton/u maar kon verwerkt worden, Dus snel oogsten was dan ook lastig met loonwerker die graag 2 ha/u af deed (op grotere percelen), kwam je in de problemen met transport. Ik kon meestal zo'n 8 a 10 ton /uur af krijgen, en had ik vaak kleine pauze voordat mijn vader terug was met de 8 ton kar.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tarwe , kopen , combine , terugverdientijd , machine , type , brandstof , maaidorser en Kosten geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!