KMWP stopt met bieten, wat vinden jullie?


Originele beschrijving

De Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder was jarenlang de grootste suikerbietenteler van Nederland. Maar, in 2023 groeit voor het eerst geen biet meer op...

Deel dit topic

Reacties

+1
MaxxuM4ever
Als je de keuze hebt en er financieel niet op achteruit gaat prima toch. Fijn dat de omgeving er anders over denkt zodat je gemakkelijk van je LLB’s af kunt komen. Hier ook al verschillende gestopt de afgelopen jaren en anderen weer gegroeid.
+1
nikkei
@MaxxuM4ever Dat het in de huidige situatie financieel aantrekkelijker is om graan te telen, snap ik ook goed. Maar ik vraag me af wat er gebeurt als de gekte op de graanmarkten weer achter de rug zijn en de prijs halveert.
+1
MaxxuM4ever
@nikkei dan wordt het plaatje iets anders maar er waren meerdere redenen waarom de bietenteelt wordt afgestoten begreep ik uit het interview. Saldo van andere gewassen zal stijgen is de verwachting en minder arbeids piek in het najaar, lees waarschijnlijk als inhuur externe arbeid.
+6
arjanvw
Ik weet niet wat wij ervan te vinden hebben? Ze zullen voor zichzelf goed overwogen hebben om deze beslissing te nemen. Prima toch?
nikkei
@arjanvw Ben eigenlijk wel benieuwd of er meer telers dit overwegen? Vandaar dat ik dit deel, ik vermoed dat er meer telers twijfelen met huidige graan en suiker prijzen
+1
arjanvw
@nikkei Oke op die manier. Wij hebben ook wintertarwe en suikerbieten maar wij denken er niet over om de bieten weg te doen. Het is een mooie vruchtwisseling en na de suikerbieten hebben we ook een hogere opbrengst van de wintertarwe. En buiten dat om is het ook een mooi gewas om te telen!
+1
valmet6400power
Ik vind het wel een begrijpelijke keuze. Bietenland is erg mooi land, zolang de bieten er nog staan en ze dus nog niet gerooid zijn. Ik snap wel dat een dergelijk bedrijf helemaal geen zin heeft om minimaal (zeg een kwart van hun bietenareaal) 35 hectare bieten (oftewel 3500 ton) te moeten afdekken op het erf omdat de campagne inderdaad steeds langer duurt. En het is voor de bodem een stuk beter om tarwe te zaaien, een geslaagde groenbemester erachter aan en dan op een gunstige moment om te ploegen of juist te laten liggen voor het groeiseizoen erna.

Zelf hebben we ook tussen de 10-12 ha bieten elk jaar die we in twee keer rooien en afleveren. Dan is het makkelijker om een geschikt moment te zoeken om ze te laten rooien en qua afdekken is het ook wel te overzien. Alleen echt mooie grond ploeg je niet boven daarna, de tarwe groeit wel en de aardappels ook maar het is niet opbrengstverhogend, bieten als voorvrucht. Dat komt volgens mij ook door het sap wat in de bladeren zit, kan zo snel niet op de naam komen.
JD3010
+1
valmet6400power
@JD3010
Juist, ga ik nu meteen opslaan haha
JD3010
@valmet6400power De nieuwe rol plastic wordt weer betaald door de Cosun, ik krijg nu 0,40euro/ton extra vanwege die bevroren bieten regeling. 👍
valmet6400power
@JD3010
Niet alleen jij krijgt die 40 cent hoor 😜
Wij zien het als vergoeding voor de bloeddruk die nodig was voor het afdekken haha
JD3010
@valmet6400power dat weet ik, bij een coöperatie wordt als goed is iedereen gelijk behandeld.😁
Ik ben nu opzoek naar een haspel om het plastic en vliesdoek op te rollen,
valmet6400power
@JD3010
Ja dat is het nadeel van die spullen uitpakken inderdaad. Moet zeggen ik had afgelopen jaar een waslijn gemaakt tussen de kraan en de heftruck en het vliesdoek laten drogen. Dat was toen formaat pallet eenmaal opgevouwen. Maar het plastic wordt wel een uitdaging ja..
JD3010
@valmet6400power Het is best zwaar werk om het erop te krijgen, vaak mag ik het ook alleen doen. Dat plastic erop trekken met de kraan ging super!
valmet6400power
@JD3010
Klopt ik zou er ook niet aan moeten denken om het alleen te moeten doen. Dan had ik ook wel de kraan gepakt. Moet zeggen dat het nu wel erg windstil was, bijna verdacht mooie omstandigheden. Denk dat we maandag het plastic er weer af kunnen halen gezien het weerbericht 😄
JD3010
@valmet6400power Ja, of het waait er dan vanzelf af.
De kraan die ik nu heb, heeft een stelgiek eraan, daarmee kon ik verder boven de hoop
valmet6400power
@JD3010
Nee want we hebben zand slurven bovenop gelegd! Dus die gebruiken we dan straks om bovenop het vliesdoek neer te leggen. Wij hebben ook “maar” een 6 tons mobiele kraan dus dan moet je evengoed in je eentje nog heel vaak de kraan uit met het neerleggen. Het vliesdoek er afhalen ging vorig jaar dan wel fluitend. Even een strop om de hoeken en met de kraan zo eraf gerost 😊
JD3010
@valmet6400power blijft dat vliesdoek niet vanzelf liggen? M'n bieten liggen wel in de luwte tegen de schuur aan,. Dat scheelt een hoop wind.
Het vliesdoek heb ik nu pas voor de 2e keer erop liggen, ik vond het altijd maar een hoop werk
valmet6400power
@JD3010
Ja dat zal misschien ook wel, maar bij ons ligt die hoop op het erf maar de schuur staat er zeg maar op het noorden ervoor. En die zandslurven liggen er nu toch bovenop om het plastic vast te houden dus dan trekken we het plastic weg en dan de zandslurven bovenop. Dan stellen we de fitness weer een paar weken uit 😂
+1
JD3010
@valmet6400power Als die zandslurven er toch op liggen, zou ik ze ook lekker laten liggen. Waarschijnlijk zal het bij je nog wat harder kunnen waaien dan hier
+1
MaxxuM4ever
@JD3010 geen buren regeling, ik bij jouw helpen, jij bij mij helpen?
Ik werd ook opgetrommeld afgelopen maandag om mijn broertje te komen helpen. Met windstil weer ging het aardig soepel. Bieten waren alleen zo schoon dat ze alle kanten op rolde dus liep ff minder lekker over de bult. Vergoeding is best aardig, zeker als je het terug rekent naar een uurloon misschien wel de best betaalde uren van het jaar.
JD3010
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
buren regeling

Dan moet ik het ook wel vragen. 😄
+2
MaxxuM4ever
@JD3010 je kunt je bieten ook gewoon inschuren, scheelt afdekken

(klik om te vergroten)

JD3010
@MaxxuM4ever Haha, ja dat kan ook, maar wel een dure optie.
Ben een keer in België bij een boer die kiepte ze gewoon onderdak. Wat een gigantische ruimte had hij,
+2
remcod

(klik om te vergroten)

Doen we in de polder ook al!
JD3010
@remcod klopt, maar dat is niet altijd goed gegaan. 😵
remcod
@JD3010 is dat zo ?
JD3010
@remcod ja, vraag maar thuis.
deufi
@remcod heb je hier goede beluchting in? Anders kan het knap mis gaan.
remcod
@deufi er zitten 5 grote roldeuren in die tegen elkaar open gezet kunnen worden. Is inmiddels al het 12 de jaar dat ze geheel of gedeeltelijk de schuur in gaan.
+1
MaxxuM4ever
@remcod beste schuur, waar wordt deze nog meer voor gebruikt? Zal niet alleen voor bieten opslag zijn neem ik aan.
Hier had een paar jaar geleden ook iemand zijn bieten binnen gestort maar die kon ze weer naar buiten rijden, vanwege mogelijke koolmonoxide vergiftiging van de kraan chauffeur wilde ze die niet binnen laden.
remcod
@MaxxuM4ever wordt voornamelijk gebruikt voor tijdelijke opslag bijvoorbeeld stro. En er slapen nu een paar machines buiten die normaal onderdak staan.
valmet6400power
@remcod
Maare hoe krijg je die buiten dan? Want wat @MaxxuM4ever zegt, bij ons in de polder had iemand ze ook binnen neergelegd maar die kon ze met een shovel naar buiten laden rijden..
+1
remcod

(klik om te vergroten)

Worden verladen in de loods
valmet6400power
@remcod
Okee dat ging hier dus niet gebeuren. Niet dat wij zelf een schuur overhebben om het vol te storten met bieten hoor. Of nouja, dat zou wel kunnen maar dat betekent dat we de schuur 2/3e leeg moeten rijden en dat allemaal buiten zetten. Nou dan liever even wat doek en plastic erover trekken 😄
remcod
@valmet6400power heb het eerder gehoord wat jij zegt. Is bij ons ieder jaar afwegen of het wel past kwa ruimte en financieel. Maar hebben ook wel eens jaar gedeeltelijk buiten gelegen. Met degelijk kleine verschillen. En zien toch (voor ons) voordelen om ze binnen te rijden.
+2
valmet6400power
@remcod
Dat is toch mooi? Ik zou willen dat ik de mogelijkheid had om ze naar binnen te rijden want dat betekent automatisch nooit last dat het gaat vriezen en ook nooit regen in je bult dus minder tarra. Maar om nou een schuur te bouwen voor de bieten bewaring dan mogen ze ook wel €100/ton worden 😂
+1
J asper
Quote Reactie van @valmet6400power:
nooit regen in je bult dus minder tarra.

Voor de veeboer, tarra is toch zand? Lijkt me juist eerder dat het er met regen uit regent ipv erin regent?
+2
ronald73
Quote Reactie van @J asper:
Voor de veeboer, tarra is toch zand? Lijkt me juist eerder dat het er met regen uit regent ipv erin regent?

Of klei 😉 Natte grond blijft beter aan de bieten plakken dan droge grond, droge grond husselt zich er wel een beetje uit tijdens laden.
Bij regen regent het buitenste laagje van de bieten wel schoon, dan ziet de hoop er idd mooi schoon uit 😉
+6
Ritchie
Haha die beste man zich maar druk maken om de bodem, had ie die Fendt 1050 niet moeten bestellen misschien 😅
+1
newholland6640
@Ritchie

Daar passen grotere banden onder, dus dan komt het per saldo beter uit 😜 zo praat ik de maxxum ook goed
+2
trean
@newholland6640 en met brede banden verdiep je weer meer de ondergrond, dus moet je ook weer dieper woelen en dan komt die 1050 weer van pas, dat is weer een mooie vicieuze cirkel, dus iets minder zware trekkers zijn dan weer beter
Heb geen verstand van bieten ofzo, maar die beste man zal wel een goede rekenmachine hebben, waarmee die heeft berekend dat het niet meer rendabel is?
Heb geen verstand van boeren ofzo, maar die beste man zal wel een goede rekenmachine hebben, waarmee die heeft berekend dat het niet meer rendabel is?

Ik lees hierboven dat het saldo afneemt, het voor een flinke arbeids piek zorgt, de bodem op z’n kloten krijgt, en het gewas het jaar erop last heeft van oxiaalzuur. En op die bedrijfs omvang gaat de lol van een een bietenbult afdekken er ook wel gauw af.

Tsja. Wat moet je er van zeggen😅 afneemt, het voor een flinke arbeids piek zorgt, de bodem op z’n kloten krijgt, en het gewas het jaar erop last heeft van oxiaalzuur. En op die bedrijfs omvang gaat de lol van een een bietenbult afdekken er ook wel gauw af.

Tsja. Wat moet je er van zeggen😅
+1
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Het makkelijkst is gewoon tarwe zetten als het saldo vergelijkbaar is of iets minder. Als je combine in ieder geval capaciteit over heeft tijdens de oogst. Als je heel zwart wit rekent heb je in ons geval alleen extra diesel nodig want de combine hebben we toch staan. Die kan die 12 ha tarwe extra ook wel meenemen per jaar.

Alleen de bietenprijs is momenteel niet zo hoog als het geweest is in het verleden. Dus dan is het een andere rekensom. “Vroeger” was de bieten echt wel een goede teelt qua saldo. En nu zullen ze wel weer de prijs moeten verhogen ivm de stijgende prijs van tarwe. Maar het mooie is, de LLB’s die nu vrij komen gaan gewoon in de verkoop dus de fabriek krijgt evengoed zijn bieten binnen.
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power qua omzet overstijgen de bieten het graan ruimschoots dit jaar toch, er vanuitgaande dat je met de bieten door de 100 ton gaat. Tarwe 10x300-400 afhankelijk van verkoopmoment en ik dacht dat ik op de boerderij hoorde van een 55 euro per ton bieten, dat is dan een 5500 euro/ha.
+2
stannetje96
@MaxxuM4ever je koopt alleen niet zoveel met veel omzet
+1
MaxxuM4ever
@stannetje96 de bank vind het tegenwoordig prachtig maar inderdaad omzet is nog geen winst. Als je bij beide teelten 10% overhoudt is de bieten teelt toch de winnaar financieel voor dat jaar.
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Hier in de Wieringermeer wel ja, ik kan me voorstellen dat het landelijk gemiddelde niet op de 100 ton uit gaat komen. Maar dan nog moet je de bieten laten rooien dus dat gaat ook nog van de opbrengst af. En stel je gewas dat je na de bieten teelt heeft door de late oogst/oxaalzuur -10% opbrengst dan kun je dat ook wel toeschrijven aan de suikerbieten.

Maar het is net hoe je het naar je toe of van je af rekent uiteraard. Wij stoppen voorlopig niet met bieten telen maar gaan ook niet LLB’s bijkopen 😄
+2
Ritchie
Quote Reactie van @valmet6400power:
Als je combine in ieder geval capaciteit over heeft tijdens de oogst.

Haha er is in NL genoeg combine capaciteit om het hele land in 2 dagen af te rijden 😆
valmet6400power
@Ritchie
Zeker! Alleen als het allemaal in 2 dagen gedorsen moet worden dan gaat iedereen toch eerst bij zichzelf dorsen en de loonwerker kan ook niet overal tegelijk zijn 😂
MaxxuM4ever
@ronald-deutz-fahr op zo’n groot bedrijf loopt ook meer volk om gezamenlijk de bult af te dekken en als je ieder jaar laat levert kun je ook wat in gemak investeren toch?
ronald73
@MaxxuM4ever Ik weet niet hoe de leveringsvoorwaarden zijn van Cosun, maar moet je altijd een deel van je areaal in een late levering aanbieden? Met zo'n areaal kan je als teler niet ietsje pietsje onderhandelen met Cosun dat je geen late levering hebt?
PieterA
@ronald73 Dat kunnen ze niet maken.
natuurlijk. De Cosun is een cooperatie. Daar hebben de boeren her voor het zeggen. Daar gaan de andere telers niet mee akkoord.
JD3010
@ronald73 Waarom zou iemand die veel levert andere leveringsvoorwaarden hebben? Niemand is verplicht om bieten te telen en je geeft zelf aan wanneer je leveren wilt. Je mag ook alles in de 3e ronde leveren. Als ik zie hoevaak ik mijn bieten af heb moeten dekken in de afgelopen 20jaar, valt dat ook best mee. En daarbij, een hele grote hoop heeft ook veel minder vorst bieten.
PieterA
@JD3010 Hier kun je niet kiezen dat alles de 3e ronde weg is. Ze kunnen je alsnog in de laatste ronde indelen.
JD3010
@PieterA Nou dat hebben ze wat jaren geleden tegen me gezegd. Als ik alles in 1x leveren wil, kan dat alleen in ronde 3. Ronde 4 zal ook wel kunnen.
Maar je kan toch elk jaar hè voorkeur opgeven? Hier rijden ze 4x rond, elke 4weken
PieterA
@JD3010 Dat zal per regio wel anders zijn. Hier hebben ze niet genoeg vrijwilligers voor de laatste ronde, dus dan delen ze je gewoon in.
ronald73
@PieterA
Quote Reactie van @JD3010:
Waarom zou iemand die veel levert andere leveringsvoorwaarden hebben?

Nou ja, de echt grote bietentelers in mijn omgeving zitten, om zomaar te zeggen, vaker bij de leiding van de suikerfabriek aan de wodka als kleine telers met enkele ha's. Dan kan je wel dezelfde leveringvoorwaarden hebben, maar in de praktijk kan je wel voorgetrokken worden.
JD3010
@ronald73 Jij zit een stukkie verder naar het oosten. 🤧
+1
MaxxuM4ever
@ronald73 nee, volgens mij niet, gast een beetje bij tour beurt ene jaar mag je vroeg dan het volgende jaar laat. Vroeger had je de voorlever weken aan het begin van de campagne. Kreeg je wat extra omdat je veel groei miste, maar ik weet niet of dat er nog is. Sommigen willen altijd laat, de laatste bult hier is al jaren bij dezelfde boer. In overleg is van alles mogelijk.
@MaxxuM4ever hoe zou je investeren in gemak voor het afdekken van een bult bieten?
Ik heb er geen verstand van 😅
+3
PieterA
@ronald-deutz-fahr Een sleufsilo bouwen, of een kraan die de bult vlak maakt tijdens het aanleggen van de hoop. Vloerverwarming in de beton aan de rand van de bietenhoop. Zandzakken met een handvat op pallets klaar leggen. Zeil hydraulisch op en afrollen. Een afspraak met een uitzendbureau om te komen helpen afdekken. Graaf een put in de grond stort de bieten er in en dan afdekken met grond. Bouw een bewaaarschuur.

Nog meer voorbeelden nodig?
@PieterA hoeveel van die voorbeelden gebeuren in de praktijk? Vloerverwarming, bieten in een schuur😅
Pallet met zandslurven is niet zo spannend😅
+1
bart99
@ronald-deutz-fahr Bieten in de schuur storten zie je nog wel eens gebeuren😎👌
PieterA
@ronald-deutz-fahr Die vloerverwarming in de beton heb ik nog nooit van gehoord, maar de rest komt wel voor. Ik dacht zelf dat vloerverwarming in een sleufsilo misschien wel uit te rekenen is.
@PieterA weer wat geleerd. dacht dat bieten altijd gewoon op een hoop gekiept werden waar later een kleed over getrokken word. Met of zonder kraan 😅
+2
PieterA
@ronald-deutz-fahr Ik denk dat dat bij 95% nog steeds zo is; maar hier ging het over investeren in comfort.
+1
MaxxuM4ever
@ronald-deutz-fahr wij hebben thuis een groot stuk plastic en grind slurven om af te dekken. Nog mooier zou een keerwand zijn van beton waar je ze tegen aan kunt gooien en dan je plastic daar een stukje overheen hangen zodat het gelijk vast ligt als je er bieten tegen aan gooit. Er een schuur voor bouwen is wat lastig rond te rekenen denk ik.
Gerron
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:


Heb geen verstand van bieten ofzo, maar die beste man zal wel een goede rekenmachine hebben, waarmee die heeft berekend dat het niet meer rendabel is?Heb geen verstand van boeren ofzo, maar die beste man zal wel een goede rekenmachine hebben, waarmee die heeft berekend dat het niet meer rendabel is?Ik lees hierboven dat het saldo afneemt, het voor een flinke arbeids piek zorgt, de bodem op z’n kloten krijgt, en het gewas het jaar erop last heeft van oxiaalzuur. En op die bedrijfs omvang gaat de lol van een een bietenbult afdekken er ook wel gauw af.Tsja. Wat moet je er van zeggen afneemt, het voor een flinke arbeids piek zorgt, de bodem op z’n kloten krijgt, en het gewas het jaar erop last heeft van oxiaalzuur. En op die bedrijfs omvang gaat de lol van een een bietenbult afdekken er ook wel gauw af.Tsja. Wat moet je er van zeggen

Nog maar een keer. 😄
@Gerron mooiman. Weer een vrije dag bij het uwv?
+9
zettelmeyer
Wat een gezeur om keer hoopje af te dekken stelt toch niks voor. Doe de kuilbulten meestal alleen en dat komt heel wat preciezer
+3
rommert14
@zettelmeyer en dan hebben ze er nog niet eens nicosiel kleden en banden erop 😂
+3
zettelmeyer
@rommert14 lijkt op werken he kunnen ze nie zo goed tegen 😅
+5
cb6520
@zettelmeyer als het wat anders is dan trekker rijden is t mis😜
+2
zettelmeyer
@cb6520 ja of ze bellen AB om de bult onder te stoppen😂
+1
J asper
@zettelmeyer Ze hebben ja toch geld zat, laat ze dan een automatische afdeksysteem kopen. Kunnen ze daar ook niet meer over klagen.
+2
zettelmeyer
@J asper misschien kan @Terwisscha hem paar week verhuren?
Terwisscha
@zettelmeyer voor geen goud😜
2850Johndeere6R
@zettelmeyer De kuil alleen afdekken? Lukt dat een beetje dan? Hier moet je eigenlijk altijd minimaal met zijn 2en zijn om het zijl erop te krijgen. Nu hebben wij een peloton aan volk op het erf lopen en dan zijn die handjes altijd makkelijk, maar ben vaak genoeg bij een van de buren te help geweest.
+2
zettelmeyer
@2850Johndeere6R ja hoor je moet er ff handigheid in hebben. Meestal nachts wel aardig wind stil weer.
RaHeados
@zettelmeyer heel veel heen en weer lopen zeker? Met z'n 2e of 3e werkt meestal wel stukje makkelijker en sneller lijkt me 😅. Moet er niet aan denken hele bult alleen afdekken 🙈.
+1
PieterA
@zettelmeyer Het afdekken is het werk ook niet. Het vastleggen van het zeil is de echte uitdaging. Voor de beste resultaten moet je eerst de bult zonder hopen en gaten zien te krijgen.
reinder-mf
@PieterA vlakke en strakke bult is het afdekken een fluitje van een cent. Hier standaard 40% van de bieten in de late levering en zou dat niet willen missen. Lichte rooier en goede banden kun je prachtig bieten rooien en tarwe zaaien. Super gezond gewas in de rotatie, bieten wortelen lekker diep. Met 20 ton suiker per ha kan ik niet uitrekenen dat je met tarwe meer verdient
+2
PieterA
@reinder-mf Wij zaaien de bieten op 17 ton suiker. Tarwe ook meestal maar 9 ton (afgelopen jaar 10) Wij hebben niet genoeg plaats voor én bolletjes én cichorei en suikerbieten, maar ik probeer alles zo snel mogelijk weer weg te krijgen. Als het erf leeg is en het is tegen half november en mooi weer dan gaan we naar het land.

Als ik hier nu weer zie hoe het gaat met de laatlevering (veel modder, sporen, auto's in de sloot, afdekken met aanstaande maandag regen, vorst en wind). Dan verdien je met vroegere bieten meer per uur.

Hier op het eiland dit jaar veel rot in aardappelen, percelen wortels niet kunnen rooien en compleet verrot gereden, bieten die er nu nog in zitten. Tarwe onder water. Ik probeer tegenwoordig maar een beetje vroeg weg te zijn. Dan zijn de zorgen voor een ander.
2850Johndeere6R
@PieterA zeker zo Pieter, de schoonvader van mijn oom zei altijd: optijd zaaien is optijd oogsten
+2
valmet6400power
@2850Johndeere6R
Toch is vroeg zaaien geen garantie op vroeg oogsten, of op een goede oogst. De suikerunie adviseert ook om zo vroeg mogelijk te zaaien maar als het dan heel lang koud blijft dan heb je allemaal schieters..

Maar proberen op tijd van het land af te zijn is in ieder geval een goed streven. Wij proberen voor 1 oktober de aardappels van het land te hebben aangezien dat onze hoofdteelt is. Dat we daarna nog moeten ploegen en tarwe zaaien en bieten rooien lukt altijd wel. 😄
2850Johndeere6R
@valmet6400power naar wie gaan jullie aardappelen die afgekeurd zijn als ik vragen mag?

Nee klopt helemaal hoor, zie je ook wel eens met sleepslangen. Vorig jaar zat er 3 weken tussen het bemesten bij onze overbuurmannen en waren dezelfde dag aan het maaien stond ongeveer net zo veel gras op. Dus die vlieger gaat niet altijd op en dat zal met de akkerbouw ook zo wezen.
valmet6400power
@2850Johndeere6R
Naar een veehouder die ze hebben wil, dus daarom is het zaak te zorgen dat het niet gebeurd. In 2019 waren we pas eind november klaar met rooien maar toen was er geen vorst dus waren de resterende 0,8 ha aardappels ook geschikt voor de verwerking.
+1
reinder-mf
@PieterA volledig mee eens. 20 november liggen de suikerbieten voor levering januari hier onder vliesdoek en gaan we tarwe zaaien. Laat zijn geeft te veel risico’s
+1
JD3010
@reinder-mf Ik hoop toch dat je er ook plastic op heb liggen. Of ga je voor de vorst regeling. 🧐
+1
reinder-mf
@JD3010 haha nee die sla ik liever over 😂 ligt inderdaad plastic overheen. Heb er een thermometer in en die blijft mooi stabiel op 2 graden zitten
+1
JD3010
@reinder-mf wel lekker dat het zo rustig weer is. Nu blijft het plastic goed liggen
PieterA
@reinder-mf bleef heel de week redelijk stabiel, maar de laatste dagen zakt het wat. Nu 3⁰C .
MaxxuM4ever
@JD3010 hier in de buurt zijn van de week al bieten in de vorst regeling weg gegaan, dan krijg je een beste korting aan je broek.
+2
mieras
Jullie hebben het allemaal maar over het afdekken van de bieten. Maar ik denk dat dat het probleem niet is ruimte om ze neer te gooien is ook het probleem niet. Maar als ik het goed begrijp is het tijd bestek waarin alles moet wel een probleem. Ze hebben een paar 1000 hektare totaal met aardapelen en uien bieten bonen en nog wel wat gewassen. en alles moet in een paar maanden van het land soms veel tegelijk waar haal je de mensen en materiaal vandaan?
+1
ronald73
@mieras Goed punt. Vooral als het weer even niet mee wil zitten heb je al het werk in een superkorte periode. Een deel wat je extra zou kunnen verdienen met de bieten moet je misschien aan de andere kant ergens anders weer bij toeleggen. Meer hoeft niet altijd beter te zijn.
+1
David Bakker
@mieras de KNWP heeft 1400 ofzo de laten we zeggen een kwart daarvan is bieten .
Als je zoveel bieten hebt mag je ze in meerdere keren leveren Rooien is werk voor 3 a 4 man .
Dus dat valt wel mee .
Het gene waar hun van af willen denk ik is dat je onder slechte omstandigheden je land verrot rijdt
JohanvS
@David Bakker 140ha bieten.
De 400 aandeelhouders bepalen wat er geteeld word.
+2
MaxxuM4ever
@JohanvS nou dat denk ik toch niet helemaal. Dan komt er weinig van terecht denk ik. Daar is de algemeen directeur voor.
Wij zitten toch ook niet met zijn 17 miljoenen in de 2e kamer?
+7
casejxu
@MaxxuM4ever grootste verschil is dat we met 17milj aanhouder zijn bij regering waar niet naar geluisterd word😅😅
+1
mieras
@David Bakker klopt ze leveren elke levering. En tuurlijk tis maar voor 3 a 4 man werk elke keer een paar dagen. Maar als je dan niet op de lichtste grond zit en schade ervaar. En af en toe mensen tekort komt. omdat je andere gewassen ook nog binnen moet halen. Dan ist een optel sommetje.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden bieten en nederland geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
101
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN