Amazone maiszaaimachine wie heeft daar ervaring mee?

Wij zijn opzoek na een maiszaaimachine en nu kwamen we een leuk gebruikte Amazone maïs zaaimachine tegen.
Nu hebben we hier enkel ervaring met monosem dus onze vraag is is er iemand met een Amazone en bevalt deze?

Deel dit topic

Reacties

varken
Amazone beviel hier goed
De kunstmestverdeling was iig beter als dat van monosem
thimon
@varken wat was het grote verschil daarin met monosem ?
+1
radium45
Amazone moet je zeker niet onderschatten als merk.
+1
thimon
@radium45 dat denk ik ook zeker maar ken ze wel van gewoon zaaimachines maar als maïs kom je ze niet vaak tegen vandaar ook de vraag hoe ze daar mee bevallen
+3
Siete
Loonbedrijf waar ik begonnen ben zaaiden we (en doen ze nu nog) met Amazone maiszaaiers. Destijds 2 6 rijer sleufkouter machines, en later is 1 vd 6 rijders ingeruild voor een 8 rijer met schijf kouters. Heb zelf een aantal jaren met een vd 6 rij sleufkouter machines gewerkt. Weinig vreemde dingen mee beleefd, op de aandrijf assen na waar nog wel eens iets mee was. De wielen waren zowel voor de aandrijving van het maiszaai gedeelte als voor de kunstmest.
Het gewicht van een volle bak kunstmest kwam hier ook op te rusten.
Verstellen voor zowel maiszaad als kunstmest was goed te doen. Onderhoud ook. Kunstmestslangen vd middelste 4 moest je wel in de gaten houden. Daar moest de kunstmest door zwaartekracht naar beneden vallen. Bij slechte kunstmest (geen harde korrel) en vochtige omstandigheden wouden die slangen wel dicht slibben. Buitenste waren met lucht ondersteuning waardoor dit langer goed ging. Eehhhh dit is wat me zo 1 2 3 te binnen schiet. Meer specifieke vragen? 😅
thimon
@Siete oke wij hebben een 8 rijer sleufkouter machine op het oog, maar fijn om te horen dat er geen gekke dingen mee waren
rickboer blija
Quote Reactie van @Siete:
Destijds 2 6 rijer sleufkouter machines, en later is 1 vd 6 rijders ingeruild

Daar hebben wij nog jaren mee gezaaid 😅, beviel opzich wel goed (beter dan de kongskilde), destijds weinig problemen mee gehad.

Op een gegeven moment mee gestopt omdat het zaaien vrijwel altijd samenliep met de 1e snee, waardoor we aan beide dingen eigenlijk te weinig tijd konden besteden.

Daarnaast was op het laatst de computer kapot, waardoor er geen controle meer was op het zaaien. Dat laten reparen zou 2000 a 2500 euro kosten, toen maar besloten om de machine te verkopen
Siete
@rickboer blija
Ja dat geloof ik best. Ding was praktisch gereviseerd 😂😂
Die hadden jullie met z'n drieën toch?
rickboer blija
@Siete de kongskilde hadden we met zn 3 en, de amazone met zn 4 en. Toch hier ook nog wel wat onderhoud gedaan, maar ook duurder weer verkocht dan waar we m destijds voor kochten 😇
Siete
@rickboer blija
Ja had ik al eens wat van gehoord idd.
rickboer blija
@Siete hebben ze bij Epema ook een maiszaaimachine? Of doen jullie niet maiszaaien?
Siete
@rickboer blija
Ja wij hebben een 8 rij Monosem.
Aangezien we ook maïs hakselen zoals je denk ik wel weet, is het wel zo makkelijk het zelf ook te zaaien he 😉
rickboer blija
@Siete jaa klopt. Bevalt dat een beetje?

Kijk hier stiekem ook wel eens om me heen, maar heb mn pa nog niet mee 😅
+1
Siete
@rickboer blija
Ja de machine gaat alweer een poosje mee. Wordt goed onderhouden.
Maar goed wil het topic daar verder niet teveel mee vervuilen. Dat is niet het doel dit draadje 😉
Eite62
Heb ook verscheidende jaren met een Amazone 6 rijer met schijfkouters gewerkt en vond het een top machine met een goede kunstmest verdeling en een goede zaad aflegging. De opkomst van alle rijen was gelijk. Nu werd hij elk jaar goed na gekeken maar vond het een fijne machine om mee te werken en je kon ook nog wel capaciteit halen .
thimon
@Eite62 waren er bij het onderhoud bepaalde dingen die extra aandacht nodig hadden?
Eite62
@thimon nee gewoon het normale onderhoud deden ze altijd. Was er zelf nooit bij maar deed de monteur daar altijd.
Siete
@thimon
De assen goed checken. De flenzen zaten met bouten vast geklemd zeg maar. Als dat niet goed zat konden de wielen heen en weer schuiven met alle problemen van dien. De aandrijving vd elementen liep door kokers (per element zeg maar) Daar ook even naar kijken. Als dat versleten is kun je de hele machine uit elkaar halen.
Verder wat Eite zegt, gewoon na lopen.
Dan gaat het vooral om de kettingen.
reinder-mf
Hier reden en rijden ook Amazone maiszaaiers. Volgens mij prima machines. 2 stuks (12 en 6 rijer) zijn inmiddels ingeruild voor Vaderstad Tempo zaaiers. Die machines is het neusje van de zalm maar niet te vergelijken met de Amazone EDK zaaiers.
Vast een goeie keus 👍🏻
967BJW
Wij zaaien reeds 12 jaar met Amazone EDX 8rij. Dat is het type met een centrale zaadtank. Met deze kun je snelheden halen tot wel 16km/u. Iets moeilijker qua afstelling en jammer dat het geen isobus software is. Verder een zeer degelijke machine voor het loonwerk.
thimon
@967BJW wij houden hier van de eenvoudige techniek nauwelijks tot geen electronica dus iets met isobus gaat het bij ons nooit worden, hebben jullie met de Amazone nog bepaalde aandachts punten wat veel onderhoud vraagt of wat af en toe stuk gaat?
967BJW
@thimon Neen geen ervaring mee want bij de onze is elektrisch aangedreven, er is nergens iets van kettingen aanwezig op de machine om aan te drijven. De turbine wordt aangedreven via een oliepomp op de pto van de trekker. Schijven en kouters en drukwielen wel in de gaten houden. Verder vind ik Amazone wel de top wat zaaimachines betreft...

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden amazone , monosem , ervaring en zaaimachine geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!